Teraz jest 06 wrz 2025, 09:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 315 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:00

POSTY        32
Post Re: Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia
zakrecona                    

APRIL w tym excelu który przesłałaś jest błąd w formule. Pozdrawiam.

Hmmm sorki, ale nie studiowałam wzoru, który nam przysłano, bo korzystam z mojego wzoru.
Może napisz w czym problem, żeby inni użytkownicy też wiedzieli.
Do usłyszenia :)

21 lut 2017, 13:26
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
april8                    

zakrecona                    

APRIL w tym excelu który przesłałaś jest błąd w formule. Pozdrawiam.

Hmmm sorki, ale nie studiowałam wzoru, który nam przysłano, bo korzystam z mojego wzoru.
Może napisz w czym problem, żeby inni użytkownicy też wiedzieli.
Do usłyszenia :)

W formule, która podlicza wynik każdej raty jest błąd polegający na tym, że opłata prolongacyjna jest źle wzięta w nawiasy.

Jest:
=SUMA((C4*C5*C6)/365)*(1/(1+C5/365*C7))-(C8*(1/(1+C5/365*C7)))

Powinno być:
=SUMA((C4*C5*C6)/365)*(1/(1+C5/365*C7)-C8)*(1/(1+C5/365*C7))

21 lut 2017, 13:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Mam taką wątpliwość, jaki organ jest aktualnie właściwy do rozpatrzenia wniosku o rozłożenie na raty zapłaty mandatu karnego wystawionego jeszcze przez izbę celną.
Z tego co do tej pory ustaliłem Naczelnik Trzeciego Urzędu Skarbowego w Szczecinie został wyznaczony jako wierzyciel egzekucyjny, czyli wystawia upomnienia tytuły wykonawcze. Z jednego pisma wynikało, że w każdym województwie powinien zostać wyznaczony jeden naczelnik jako wierzyciel orzeczniczy, czyli odpowiedzialny m.in. ulgi. Niestety nie znalazłem żadnego rozporządzenia w zakresie spraw wierzycielskich.
Mam wniosek o rozłożenie takiego mandatu i zastanawiam czy właściwy jest naczelnik urzędu skarbowego właściwy ze względu na miejsce zamieszkania tej osoby, a może naczelnik urzędu celno-skarbowego, a może zupełnie inny organ.
Będę wdzięczny za sugestie.

14 mar 2017, 10:59
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA29 mar 2017, 12:50

POSTY        2
Dzień dobry. Otrzymała do wykonania zadanie polegające na wydaniu decyzji w sprawie rozłożenia na raty podatku od środków transportowych. jest to dla mnie nowe zadanie, do tej pory pracowałam w innym dziale Urzędu. Nie byłam na zadnym szkoleniu. Wniosek otrzymałam po jego miesięcznym leżakowaniu u innej koleżanki. Temat jest więc bardzo świeży i co tu ukrywać - jestem przerażona. Rozłożenie na  4 raty podatku w wys. 100000 - pomoc de minimis. Proszę jak ma wyglądać cała procedura. Wezwałam przedsiębiorstwo do dostarczenia dokumentów - sprawozdań finansowych itp. Decyzja ma być pozytywna- polecenie. Czy mam sama okreslić stopy referencyjne, stawki podatkowe, rating firmy? Gdzie znaleźć bezpłatyny kalkulator wyliczenie EDB
Czy po wydaniu decyzji muszę wydać zaświadczenie, o w pomocy de minimis. Jak obliczyć wartość EDB?
25000 zł 60 dni po terminie
25000 zł 90 dni po terminie
25000 zł 120 dni po terminie
25000 zł 150 dni po terminie
Proszę o pomoc, temat trudny, termin- przekroczony. Z góry dziękuje

30 mar 2017, 07:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2010, 08:06

POSTY        16
Rating robisz sama - chyba, że podatnik ma już określony rating przez inną instytucję i ci go przedstawi - my zawsze wzywamy: "w przypadku ustalenia przez inny organ (np. bank, agencję ratingową) kategorii ratingu wnioskującego – należy przedstawić posiadany rating, pod warunkiem, że ocena ratingowa dokonana przez agencję ratingową lub bank oparta jest na aktualnych danych dotyczących sytuacji ekonomiczno-finansowej przedsiębiorcy".

Tu masz wyjaśnienia odnośnie stopy referencyjnej i ustalania marży : https://uokik.gov.pl/stopa_referencyjna_i_archiwum.php,

a tu kalkulator: https://www.edb.milisoft.net/

I tak. Musisz razem z decyzją wydać zaświadczenie o pomocy de minimis, a potem w ciągu 7 dni od dnia udzielenia pomocy chyba wprowadzić to do systemu SHRIMP: http://shrimp.mofnet.gov.pl/jre

Powodzenia  :D

Ostatnio edytowano 30 mar 2017, 10:20 przez manacor, łącznie edytowano 1 raz

30 mar 2017, 10:03
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA29 mar 2017, 12:50

POSTY        2
Bardzo dziękuję, zwłaszcza za kalkulator. Mam jednak pytanie. jak ustalić stopę dyskontową? Przepraszam za pewnie naiwne pytania ale na dzień dzisiejszy jest to dla mnie czarna magia.

30 mar 2017, 12:10
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
agajez31                    

Bardzo dziękuję, zwłaszcza za kalkulator. Mam jednak pytanie. jak ustalić stopę dyskontową? Przepraszam za pewnie naiwne pytania ale na dzień dzisiejszy jest to dla mnie czarna magia.

Do tego służy komunikat Komisji Europejskiej w sprawie zmiany metody ustalania stóp referencyjnych i dyskontowych (Dz. U. C 14 z 19.01.2008r.). Określasz np. rating B i Niski poziom zabezpieczeń i wychodzi 650 punktów bazowych, tj. 6,5% i dodajesz stopę bazową, która obecnie wynosi 1,83% (publikowana na stronie UOKiK w zakładce Pomoc publiczna).
Powodzenia :)

30 mar 2017, 12:28
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 maja 2009, 22:27

POSTY        9
Witam, jestem nowa w temacie, czy ktoś jest w posiadaniu excela pomocnego do wyliczenia EDB dla jednorazowej amortyzacji 4,5%. Pomoc udzielona w 2016 r.
Będę wdzięczna za pomoc

31 mar 2017, 13:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Czy organem właściwym w zakresie umorzenia kwoty orzeczonej jako obowiązek naprawienia szkody na rzecz Skarbu Państwa reprezentowanego przez Urząd Skarbowy (kwota należności głównej ponad 1 mln zł) jest Minister Finansów?
Jest to należność o charakterze cywilnoprawnym, a organy właściwe w zakresie stosowania ulg należności cywilnoprawnych określa art. 58 ustawy o finansach publicznych.

27 lip 2017, 09:52
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 paź 2017, 14:01

POSTY        4
Mam problem, być może już był omawiany na forum, jednak proszę o pomoc

Sprawa ma się tak.
Podatnik prowadzący działalność gospodarczą złożył zeznanie PIT-36 wspólnie z pracującą małżonką. Teraz złożyli wniosek o raty. Czy w takim przypadku występuje pomoc de minimis dla przedsiębiorcy? Jeśli tak to jak ją wyliczyć, jaka jest zasada? Pierwszy raz mamy taki przypadek.

31 paź 2017, 07:46
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
papryka                    

Mam problem, być może już był omawiany na forum, jednak proszę o pomoc

Sprawa ma się tak.
Podatnik prowadzący działalność gospodarczą złożył zeznanie PIT-36 wspólnie z pracującą małżonką. Teraz złożyli wniosek o raty. Czy w takim przypadku występuje pomoc de minimis dla przedsiębiorcy? Jeśli tak to jak ją wyliczyć, jaka jest zasada? Pierwszy raz mamy taki przypadek.

Mówi o tym par. 7 rozporządzenia w sprawie szczegółowego sposobu obliczania wartości pomocy publicznej udzielanej w różnych formach.
Ale jest też pismo MF z 29 lipca 2016, w których zamieszczono wyjaśnienia dot. co prawda wydawania zaświadczeń de minimis, ale są tam różne przykłady.

31 paź 2017, 08:03
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 paź 2017, 14:01

POSTY        4
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

Podatnik złożył wniosek o rozłożenie na raty zaległości w PIT i VAT.

Podatnik prowadzi działalność gospodarczą w zakresie transport drogowy towarów, procentowy udział odbiorców: 20% krajowi, 80% obywatele krajów wspólnoty europejskiej. Działalność jest zawieszona od sierpnia 2017 r., ostatni dochód z dział. uzyskał w styczniu 2017 r.  Obecnie podatnik jest zatrudniony na umowę o pracę na pełny etat, umowa na czas nieokreślony.

Czy udzielona ulga stanowi pomoc de minimis?

Ostatnio edytowano 20 lis 2017, 13:09 przez papryka, łącznie edytowano 1 raz

20 lis 2017, 13:09
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
papryka                    

Podatnik prowadzi działalność gospodarczą w zakresie transport drogowy towarów, procentowy udział odbiorców: 20% krajowi, 80% obywatele krajów wspólnoty europejskiej. Działalność jest zawieszona od sierpnia 2017 r., ostatni dochód z dział. uzyskał w styczniu 2017 r.  Obecnie podatnik jest zatrudniony na umowę o pracę na pełny etat, umowa na czas nieokreślony.

Tak. Zawieszenie nie powoduje traktowania go jako osoby nieprowadzącej działalności.

20 lis 2017, 13:21
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 paź 2013, 08:23

POSTY        8
april8                    

papryka                    

Tak. Zawieszenie nie powoduje traktowania go jako osoby nieprowadzącej działalności.

To, że ktoś jest przedsiębiorcą nie świadczy, że można mu udzielić wyłącznie ulgę stanowiącą pomoc de minimis. Są orzeczenia mówiące o tym, że jeżeli przedsiębiorca od dłuższego czasu ma zawieszoną działalność, to można udzielić mu ulgę niestanowiącą pomocy publicznej. Poniżej fragment decyzji:
W myśl art. 107 ust. 1 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (Dz. Urz, UE C Nr 326 z 26.10.2012 roku), z zastrzeżeniem innych postanowień przewidzianych w Traktatach, wszelka pomoc przyznawana przez Państwo członkowskie lub przy użyciu zasobów państwowych w jakiejkolwiek formie, która zakłóca lub grozi zakłóceniem konkurencji poprzez sprzyjanie niektórym przedsiębiorstwom lub produkcji niektórych towarów, jest niezgodna z rynkiem wewnętrznym w zakresie, w jakim wpływa na wymianę handlową między Państwami Członkowskimi. Oznacza to, iż wsparcie dla podmiotów prowadzących działalność gospodarczą podlega przepisom dotyczącym pomocy publicznej, o ile jednocześnie spełnione są następujące przesłanki:
1. udzielane jest ono przez Państwo lub ze środków państwowych;
2. przedsiębiorca uzyskuje przysporzenie na warunkach korzystniejszych od oferowanych na rynku;
3. ma charakter selektywny (uprzywilejowuje określonego lub określonych przedsiębiorców albo produkcję określonych towarów);
4. grozi zakłóceniem lub zakłóca konkurencję oraz wpływa na wymianę handlową między Państwami Członkowskimi UE.

W przedmiotowej sprawie, mając na uwadze, że Podatniczka ma zawieszoną działalność gospodarczą, wskazać należy, iż udzielenie wnioskowanej ulgi z pewnością nie zakłóci konkurencji oraz nie wpłynie na wymianę handlową między Państwami Członkowskimi UE. Udzielona ulga nie wypełnia więc przesłanek określonych w art. 107 ust. 1 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, definiujących dane wsparcie jako pomoc publiczną. W związku z powyższym udzielona ulga może zostać zakwalifikowana jako niestanowiąca pomocy publicznej.

Tak więc ja traktuję taką osobę jako przedsiębiorcę, ale udzielam jej ulgę niestanowiąca pomocy publicznej.

21 lis 2017, 09:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 315 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona