Teraz jest 06 wrz 2025, 00:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Oskarżyciel skarbowy a czynność przeszukania 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2009, 09:15

POSTY        4
Post Oskarżyciel skarbowy a czynność przeszukania
Czy prokurator nadzorującego śledztwo prowadzone przez US, wydając postanowienie o żądaniu wydania rzeczy ( chodzi o faktury) oraz o  przeszukaniu,  może zlecić jego wykonanie prowadzącemu śledztwo oskarżycielowi skarbowemu. Jakoś nie widzę siebie w roli przeszukującej pomieszczenia firmowe podejrzanego ( gdyby nie chciał dobrowolnie wydać faktur). Jestem po rozmowie z prokuratorem, który stwierdził ,że wyda takie postanowienie a ja jako prowadząca śledztwo w US mam odebrać te faktury od podejrzanego a jeżeli nie będzie chciał ich wydać, mam dokonać przeszukania. Zawsze wydawało mi się, że czynność przeszukania dokonuje tylko policja.  Jeżeli się mylę to może ktoś podpowie na podstawie jakich przepisów mam dokonać tego przeszukania.

08 lut 2017, 13:59
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2007, 22:23

POSTY        126
Post Re: Oskarżyciel skarbowy a czynność przeszukania
Z punktu widzenia Kks możesz (w UKSach to była norma). Przeszukanie jest czynnością procesową. Zgodnie z art. 118 par. 2 Kks czynności procesowe  wykonują upoważnieni przedstawiciele organów postępowania przygotowawczego.
Możesz, na podstawie art. 150 par. 2 Kks zwrócić się do Policji o pomoc w czynności procesowej. Będą niechętni, ale pojedź do szefa PG i obgadaj z nim temat lub niech naczelnik US pogada wcześniej telefonicznie z Komendantem.
A najlepiej, jakby prokurator w postanowieniu o przeszukaniu wskazał asystę Policji (konkretnej jednostki).

Z tym, że przeszukanie niesie ze sobą wiele pułapek i niebezpieczeństw.

EDIT

A podstawa prawna to art. 217, 219 i 220 Kpk (i następne) w zw. z art. 113 1 Kks i w zw. z art. 150 par. 1 kks (Określone w Kodeksie postępowania karnego obowiązki i uprawnienia Policji, z wyjątkiem art. 214 § 6, dotyczą także innych organów dochodzenia).

08 lut 2017, 14:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]