Teraz jest 06 wrz 2025, 00:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 315 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2010, 08:06

POSTY        16
Post Re: Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia
Queen                    

Czy ktoś z Was wydał np. dwie decyzje ratalne za ten sam okres? Mam bowiem podobny problem jak Soltimerka. Mam wydaną decyzję ratalną prawomocną, ale podatnik składa korektę i zobowiązanie się zwiększa. Wnosi nowy wniosek o objęcie decyzją ratalną różnicy. Czy należy zmienić decyzję bo mamy jedno zobowiązanie (np. deklaracja za VAT za maj 2016 r.) w trybie 253a Op, czy też istnieją podstawy do wydania drugiej decyzji. Jaką macie praktykę w takich sytuacjach. Proszę o pomoc :zly1:

u nas ostatnio była sytuacja, że spółka złożyła korektę, w wyniku której zobowiązanie do zapłaty się zmniejszyło i wydawaliśmy decyzję zmieniającą. w twoim przypadku raczej też zmieniająca, bo inaczej będą dwie decyzje ratalne za ten sam okres, co chyba nie zbyt "pasuje" :)

18 sty 2017, 14:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2013, 16:30

POSTY        24
Z czego korzystacie do wyliczenia EDB po wejściu w życie rozporządzenia z nowymi wzorami?

21 sty 2017, 10:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2006, 11:41

POSTY        31
korzystamy z programu Ewidencje, tam jest aktualizacja jeżeli chodzi o wyliczenie pomocy

23 sty 2017, 07:10
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Robię rozłożenie zaległości na  24 raty i chcę wyliczyć EDB. Czy ktoś mógłby wskazać czy dobrze liczę?
24 raty
pierwsza rata 1.086,68 zł
67 dni od dnia następnego po dniu złożenia wniosku do momentu płatności pierwszej raty (23.12.2016 do 28.02.2017)
stopa referencyjna = 1,83 + 4 = 4,83
brak opłaty prolongacyjnej
Moje obliczenia dla pierwszej raty:
EDB=1.086,68 *67 dni*4,83/365 dni = 963,45 zł - czy ja to dobrze liczę?

Co do stopy referencyjnej nie wiem czy dobrą marżę ustaliłam - zaległości wynoszą ponad 30 tys. i cała ta kwota będzie rozłożona na 24 raty. zaległości dot. okresu 2010-2013. Od 2014 do 2016 sytuacja ekonomiczna jest lepsza i podatnik chce raty. Ustaliłam że rating ma zadowalający i niski poziom zabezpieczeń to wyszło 400 p.b. a więc 4 p.p. To wszystko? czy coś jeszcze powinnam doliczyć do tej marży? przedsiębiorca ma jednoosobową dział. gosp. i nie sporządza sprawozdań.

07 lut 2017, 14:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:00

POSTY        32
Po 1 1,83 + 4 daje 5,83
Jeśli w 1 racie masz np. 3 miesiące, to musisz dla każdej pozycji wyliczyć oddzielnie pomoc, bo jak to później wprowadzisz do POLTAX.
A poza tym MF chyba wysłało wzory w Excel. jeden z nich jest pomocny dla osób, które 1 raz musza samodzielnie liczyć pomoc :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

07 lut 2017, 14:50
Zaawansowany

POSTY        85
No tak 5,83 ale wstyd
Dziękuje za plik. Zapomniałam dodać, że pracuję w urzędzie gminy ale to forum od kilku lat jest dla mnie cennym źródłem wiedzy. Nie mam POLTAX ani żadnego innego programu do naliczania. Dzięki Tobie mam ten plik. Serdecznie Ci dziękuję!

07 lut 2017, 15:01
Zaawansowany

POSTY        85
Właśnie dowiedziałam się, że od 1 stycznia 2017 r. weszła w życie nowelizacja rozporządzenia dot. przeliczania pomocy na EDB - nowe wzory na rozłożenie na raty i odraczanie terminów płatności, a od 20 stycznia 2017 r. obowiązuje nowy wzór zaświadczenia o pomocy de minimis.

Dopiero co wczoraj liczyłam EDB w tym excelu :(

08 lut 2017, 12:44
Zaawansowany

POSTY        85
Przepraszam, widzę że formuła wzoru jest ta nowa. No to ulżyło mi

08 lut 2017, 13:16
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
zakrecona                    

Właśnie dowiedziałam się, że od 1 stycznia 2017 r. weszła w życie nowelizacja rozporządzenia dot. przeliczania pomocy na EDB - nowe wzory na rozłożenie na raty i odraczanie terminów płatności, a od 20 stycznia 2017 r. obowiązuje nowy wzór zaświadczenia o pomocy de minimis.

Dopiero co wczoraj liczyłam EDB w tym excelu :(

O jakim nowym wzorze zaświadczenia mówisz? Bo zmiana Dz.U. p 31 dotyczy tylko wtrącenia części zdania, że może być elektroniczna forma zaświadczenia... Chyba, że ja o czymś nie wiem  :blink:   
No i może mnie ktoś tez uświadomi, gdzie robi się to elektroniczne zaświadczenie, bo nikt mnie jeszcze nie uświadomił  :D

08 lut 2017, 14:11
Zaawansowany

POSTY        85
Dostałam ofertę szkoleniową i na pierwszej stronie wielką pogrubioną czcionką i z wykrzyknikami jest napisane, że od 20 stycznia obowiązuje nowelizacja zaświadczenia o pomocy de minimis a od 1 stycznia nastąpiła zmiana metody przeliczania pomocy na EDB.

I mnie wystraszyli a spieszę się trochę z wydaniem decyzji. Myślałam, że znów muszę robić wszystko od nowa, ale właśnie porównuje to niby nowe zaświadczenie obowiązujące od 20 stycznia 2017 z wersją poprzednią i nie widzę różnic. Nie wiem o co im chodzi.

W poniedziałek jadę na szkolenie to dam znać

08 lut 2017, 14:20
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
zakrecona                    

Dostałam ofertę szkoleniową i na pierwszej stronie wielką pogrubioną czcionką i z wykrzyknikami jest napisane, że od 20 stycznia obowiązuje nowelizacja zaświadczenia o pomocy de minimis a od 1 stycznia nastąpiła zmiana metody przeliczania pomocy na EDB.

I mnie wystraszyli a spieszę się trochę z wydaniem decyzji. Myślałam, że znów muszę robić wszystko od nowa, ale właśnie porównuje to niby nowe zaświadczenie obowiązujące od 20 stycznia 2017 z wersją poprzednią i nie widzę różnic. Nie wiem o co im chodzi.

W poniedziałek jadę na szkolenie to dam znać

No będę wdzięczna :) Chyba, że to chwyt marketingowy firmy szkolącej :D

08 lut 2017, 14:38
Zaawansowany

POSTY        85
Może i chwyt marketingowy. Tak czy siak jadę bo jestem nowa w tym temacie. Dam znać i jeszcze raz dziękuje za ten excel  :D

08 lut 2017, 14:56
Zaawansowany

POSTY        85
APRIL8 jeśli chodzi o to znowelizowane zaświadczenie o pomocy de minimis to wzór się nie zmienił. Jedyne co się zmieniło to to, że zaświadczenia można przesłać elektronicznie a wówczas nie jest wymagana pieczęć organu udzielającego pomocy. Jeśli zaświadczenie doręczamy tradycyjnie to musi być pieczęć.

Mam jeszcze pytanie czy to odpowiedź na wniosek przedsiębiorcy że udzielono mu pomocy należy zawsze wydawać w formie decyzji z pouczeniem czy też wystarczy zwykłym pismem? Mam należności cywilnoprawne z tytułu dzierżawy i myślałam o zwykłym piśmie, zaświadczeniu i o zawarciu umowy.

14 lut 2017, 10:46
Zaawansowany

POSTY        85
APRIL w tym excelu który przesłałaś jest błąd w formule. Pozdrawiam.

21 lut 2017, 13:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 315 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona