Teraz jest 06 wrz 2025, 16:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Czy są udzielane zgody na dodatkowe zarobkowanie? 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

Mam pytanie o to, czy pracownik "skarbówki" nie stykający się bezpośrednio z prowadzeniem postępowań podaktowych, obsługą podatników itp. może zarejestrować działalność np. w zakresie prania dywanów? - czyli dziedziny w ogóle nie związanej z podatkami?

Oj, nie wiem. A jak dla kogoś dywan ma nie tylko wartość materialną, ale i sentymantalną? I ten sentyment wyceni na milion złotych? :D

A tak na poważnie: wystąp o zgodę dla świętego spokoju, ale nie licz, że dostaniesz.

Ostatnio edytowano 14 wrz 2007, 21:17 przez Pinero, łącznie edytowano 1 raz

14 wrz 2007, 19:12

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

A tak na poważnie: wystąp o zgodę dla świętego spokoju, ale nie licz, że dostaniesz.

Jeśli nie jesteś urzędnikiem sc to nie pytaj tylko zgłaszaj działalność i pierz te dywany. Jako pracownik nie musisz mieć zgody Naczelnika.

Ale oczywiście biznes zacznij od dywanów Naczelnikowskich. :D

Ostatnio edytowano 16 wrz 2007, 13:06 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

15 wrz 2007, 19:49
Fachowiec

POSTY        1023

Jeśli nie jesteś urzędnikiem sc to nie pytaj tylko zgłaszaj działalność i pierz te dywany. Jako pracownik nie musisz mieć zgody Naczelnika.

Ale oczywiście biznes zacznij od dywanów Naczelnikowskich. :D

Wjawor
Znam ze swojego podwórka sytuację, że ktoś miał zarejestrowaną działalność, kompletnie nie związaną z podatkami, była to praca fizyczna i miał wdrożone w związku z nią postępowanie dyscyplinarne!
Urząd co prawda je przegrał, ale i tak "w białych rękawiczkach" zmusił go do odejścia z pracy.

Dlatego wszystkich namawiam żeby mieli zgodę NUSa i to bez względu na to czy są, czy nie urzędniakami SC. Ten człowiek akurat nie był USC.

Ostatnio edytowano 16 wrz 2007, 13:07 przez Pinero, łącznie edytowano 1 raz

15 wrz 2007, 20:48

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Wjawor
Znam ze swojego podwórka sytuację, że ktoś miał zarejestrowaną działalność, kompletnie nie związaną z podatkami, była to praca fizyczna i miał wdrożone w związku z nią postępowanie dyscyplinarne!
Urząd co prawda je przegrał, ale i tak "w białych rękawiczkach" zmusił go do odejścia z pracy.

Dlatego wszystkich namawiam żeby mieli zgodę NUSa i to bez względu na to czy są, czy nie urzędniakami SC. Ten człowiek akurat nie był USC.

Jak sam piszesz, Urząd przerżnął sprawę.
A że zmuszono go do odejścia z pracy, to niestety normalny dylemat podwładnego.
Albo ma się własne poglądy, albo pracę.

Namawiasz by mieć zgodę NUSa, poradź co zrobić gdy bezprawnie Ci zabroni (sorry: odmówi zgody). :mur:
W Urzędzie, o którym piszesz pewnie już sama myśl, by sobie dorobić do pensji kwalifikuje do zwolnienia.

Ja osobiście znajomym zawsze proponuję, by zamiast pytania o zgodę, składali pisemko w kadrach informujące o podjęciu dodatkowego zarobkowania. :D

Ostatnio edytowano 24 wrz 2007, 13:01 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

16 wrz 2007, 20:59
Fachowiec

POSTY        1023

Jak sam piszesz, Urząd przerżnął sprawę.
A że zmuszono go do odejścia z pracy, to niestety normalny dylemat podwładnego.
Albo ma się własne poglądy, albo pracę.

Nie! Albo masz moralne zwycięstwo albo pracę.

wjawor                    

Namawiasz by mieć zgodę NUSa, poradź co zrobić gdy bezprawnie Ci zabroni (sorry: odmówi zgody). :mur:
W Urzędzie, o którym piszesz pewnie już sama myśl, by sobie dorobić do pensji kwalifikuje do zwolnienia.

U nas już nie ma żadnych wystąpień o zgodę na dodatkową pracę. Jakoś nikomu nie chce się pracować po godzinach. Wszyscy mają pieniędzy jak lodu i nie wiedzą co z nimi zrobić. :(
To się nazywa "rozwiązanie problemu".

Ps. Jestem dziewczynką.

Ostatnio edytowano 24 wrz 2007, 13:03 przez Pinero, łącznie edytowano 1 raz

17 wrz 2007, 17:11

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Ps. Jestem dziewczynką.

Sorry, mogłem się zorientować po tym pięknym oczku, bo skleroza niestety kasuje mi poprzednie posty użytkowników.

Ostatnio edytowano 24 wrz 2007, 13:03 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

17 wrz 2007, 17:32

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Niespecjalnie rozumiem dywagacje na temat: "Czy możemy prowadzić pozarolniczą działalność gospodarczą?" Choć rozumiem rozgoryczenie swego rodzaju "ubezwłasnowolnieniem" za stosunkowo niewysokie wynagrodzenie, to w mojej opinii (choć mam nadzieję że się mylę) przepisy są jednoznaczne:
...
Jeśli się mylę, proszę mnie wyprowadzić z błędu.
Pozdrawiam wszystkich przedsiębiorczych, którzy borykają się z tym absurdem.
Zmęczony Polską Rzeczywistością

Zacytowałeś sporo przepisów, ale może przybliż, gdzie to się w nich próbujesz umiejscowić?

Zajmujesz któreś z kierowniczych stanowisk tam wymienionych???

Ostatnio edytowano 24 wrz 2007, 13:23 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

17 wrz 2007, 21:36

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Bowiem ustanawia on, jak wskazałem wcześniej ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej przez innych niż wymienieni w pkt 1 i 2 członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w urzedzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych.

Urzędem obsługującym Ministra Finansów jest Ministerstwo Finansów i to członków korpusu tam zatrudnionych dotyczy art. 2 ust. 2a.  

Jako kierownik referatu US nie łapiesz się też na żadne z innych stanowisk, których dotyczy akurat ta ustawa.

18 wrz 2007, 20:54
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 09:27

POSTY        7

W mojej ocenie art. 2 ust. 2a obejmuje nas wszystkich pracujących w sektorze MF, czyli członków korpusu służby cywilnej. Bowiem ustanawia on, jak wskazałem wcześniej ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej przez innych niż wymienieni w pkt 1 i 2 członków korpusu służby cywilnej zatrudnionych w urzedzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych.
NIESTETY ustawowy zakaz i basta.  :(  Wieć zła czy dobra wola Naczelnika nic nie zmienia

Tak jak WJAWOR mówi - dotyczy to urzędu obsługującego ministra, czyli Ministerstwo Finansów. Trochę za daleko "pojechałeś" z interpretacją :)

Mam podobny problem, z różnych powodów chcę/muszę założyć działalność gospodarczą a pracuję na merytorycznym stanowisku. Zobaczymy jak mój szef podejdzie do tematu. Czuję, że albo odejdę z pracy albo założę DG i będę czekał jaki ruch zrobią ONI  :rolleyes:

19 wrz 2007, 08:34

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Jeśli artykuły te nie obejmują nas to dlaczego nakazuje się nam składanie oświadczeń. Jeśli jest jakaś inna podstawa prwna to proszę o informację.

Dla "szaraczków":
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 8b ustawy o uzrzędach i izbach skarbowych
1. Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja, składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem – kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt. Oświadczenie składa się kierownikowi
jednostki, w której osoba jest zatrudniona.
2. Naczelnicy urzędów skarbowych i ich zastępcy, a także dyrektorzy i wicedyrektorzy izb skarbowych oświadczenia takie składają ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych.
3. Do dokonywania analizy danych zawartych w oświadczeniu uprawniona jest komórka organizacyjna urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw finansów publicznych.
4. W zakresie nieuregulowanym w ustawie do oświadczeń majątkowych stosuje się odpowiednio przepisy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ostatnio edytowano 23 sty 2008, 22:48 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

19 wrz 2007, 17:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 154 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona