Teraz jest 05 wrz 2025, 21:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Deklaracja VAT-7 po terminie 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2009, 13:51

POSTY        20
Post Deklaracja VAT-7 po terminie
Podatnik składa deklarację VAT-7 z podatkiem do zapłaty na wezwanie działu OB do wyjaśnienia braku deklaracji.
Czy stosować art. 56 par. 4 czy art. 54 par. 2 lub 3 ?
Nadal występują różne opinie w tym temacie i mam wątpliwości. Stosowałbym art. 54.

03 lut 2017, 11:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
Post Re: deklaracja VAT-7 po terminie
O złożeniu po terminie mówi §4, a § 3 mówi o narażeniu na uszczuplenie więc jeśli podatnik zapłacił w terminie a deklaracja jest złożona po terminie to §4

03 lut 2017, 12:30
Amator
Własny awatar

POSTY        20
Post Re: Deklaracja VAT-7 po terminie
Złożył deklarację i zapłacił podatek z niej wynikający po wezwaniu OB.

03 lut 2017, 12:35
Znawca
Własny awatar

POSTY        122
To za złożenie po terminie deklaracji z 56 §4 a jeśli chodzi o wpłaty to w moim US daje RP z art. 57

03 lut 2017, 14:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2007, 21:47

POSTY        85
54 jeśli można wykazać uchylenie się - trzeba wykazać zamiar bezpośredni.

03 lut 2017, 17:02
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Art 54 to w sumie poważny zarzut. Do jego znamion należy niezłożenie deklaracji, a nie niezłożenie jej w terminie. Skoro deklaracja została złożona i kwota ewentualnego uszczuplenia wynika tylko z tej deklaracji to moim zdaniem nie art 54.
Gdybym miała traktować wszystkie niezłożone w terminie deklaracje z art 54 to chyba miałabym kilka tysięcy spraw rocznie.
Ja zarzut z art 54 stawiam kiedy mam protokół kontroli, tak dla pewności powinnam mieć jeszcze decyzję.

06 lut 2017, 20:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Nie brnąłbym ani w 54, ani w 57. Wystarczy samo 56-4.

07 lut 2017, 06:41
Amator
Własny awatar

POSTY        20
A można zakończyć sprawę mandatem z art. 56 par. 4 w sytuacji gdyby podatek z deklaracji nie był uiszczony ?

07 lut 2017, 07:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
Ja mam podobne zdanie jak Barbarka, jeśli nie ma protokołu kontroli / decyzji a deklaracja została złożona to 56 § 4.
Pomysł z 54 jest mi znany, aczkolwiek nieco karkołomny jakby doszło do rozprawy sądowej i sąd by się "poważnie" sprawą zajął to nie zdziwiłbym się jakby zmienił kwalifikację na 56 § 4

07 lut 2017, 07:12
Znawca
Własny awatar

POSTY        122
We wcześniejszym komentarzu zapomniałam dodać, że nie art. 54 a 56 § 4 za niezłożenie deklaracji w terminie

07 lut 2017, 07:49

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Pan Grzegorz Łabuda popełnił komentarz do art. 54 kks, który jest prawdopodobnie przyczyną różnych opinii w tym temacie.

7. Znamiona czasownikowe "nie ujawnia" oraz "nie składa", jakkolwiek nie wynika to wprost z ustawowego opisu typu z art. 54 k.k.s., są sprzężone z obowiązkiem ujawnienia i złożenia deklaracji, który wynika z przepisów prawa podatkowego. Obowiązek ten zawsze określa termin ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania czy złożenia deklaracji. Dlatego też realizacja znamienia czasownikowego, a tym samym wszystkich znamion czynu zabronionego, następuje w momencie upływu terminu na dokonanie czynności ujawnienia czy złożenia.
11. W praktyce stosowania prawa rzadko się zdarza, że sprawca zachowaniem polegającym na nieujawnieniu przedmiotu lub podstawy opodatkowania czy niezłożeniu deklaracji powoduje niebezpieczeństwo uszczuplenia podatku. Najczęściej sprawca powoduje skutek w postaci uszczuplenia podatku. Okoliczność ta ma swoje źródło w fakcie, że najczęściej obowiązek działania zgodnego z prawem podatkowym - ujawnienia i złożenia - jest równoczesny z obowiązkiem zapłaty podatku. Ten zatem, kto nie składa deklaracji w terminie, powoduje swoim zachowaniem uszczuplenie, o ile termin złożenia deklaracji i termin zapłaty podatku są tożsame (tak trafnie K. Buk,Uchylenie się od opodatkowania w świetle kodeksu karnego skarbowego, Doradztwo Podatkowe 2006, nr 7-8, s. 31 i n.). Jedynie w tych sytuacjach, gdzie termin ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub złożenia deklaracji są wyznaczone wcześniej od terminu zapłaty podatku, sprawca - nie ujawniając czy nie składając - powoduje skutek w postaci niebezpieczeństwa uszczuplenia (takie konstrukcje przyjmuje się w podatku od nieruchomości czy w podatku rolnym).

Ja nie zgadzam się kompletnie z powyższym komentarzem.

Bo skoro nie wynika wprost z przepisu art. 54 kks, że znamiona czasownikowe "nie ujawnia" oraz "nie składa" są sprzężone z obowiązkiem ujawnienia i złożenia deklaracji, to teza: "kto nie składa deklaracji w terminie powoduje swoim zachowaniem uszczuplenie" jest po prostu niedozwoloną interpretacją rozszerzającą.

Rację w mojej ocenie ma inny komentator :
8. Nadmienić należy, że niezłożenie w terminie deklaracji, czyli już samo wywołanie opóźnienia w jej złożeniu jest penalizowane w art. 56 § 4 k.k.s.
13. Złożenie przez podatnika deklaracji po ustawowym terminie nie wyczerpuje znamion czynu zabronionego z art. 54 k.k.s. w sytuacji, gdy złożenie to ma miejsce wprawdzie po tym terminie, ale jeszcze przed wszczęciem postępowania podatkowego przez organ podatkowy, które zakresem swym objęłoby wskazany przedmiot opodatkowania. Nie będzie można mówić wówczas o zamiarze ukrycia podstawy bądź przedmiotu opodatkowania.

07 lut 2017, 19:14

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
szczepan1974                    

A można zakończyć sprawę mandatem z art. 56 par. 4 w sytuacji gdyby podatek z deklaracji nie był uiszczony ?

Art. 137.§ 2 kks:

Postępowania mandatowego nie stosuje się, jeżeli:
1)   w związku z wykroczeniem skarbowym nastąpiło uszczuplenie należności publicznoprawnej, chyba że do chwili przyjęcia mandatu karnego wymagalna należność została w całości uiszczona;

Wykroczenie skarbowe z art. 56 § 4 kks jest czynem formalnym, bezskutkowym, a zatem w związku z jego popełnieniem nie nastąpiło uszczuplenie należności publicznoprawnej.

Dlatego nie ma przeszkód formalnych by zastosować postępowanie mandatowe.

Natomiast odpowiedź na Twoje pytanie jest zawarta w art. 137 § 1 kks: 

W postępowaniu mandatowym, jeżeli kodeks nie stanowi inaczej, karę grzywny w drodze mandatu karnego nałożyć można jedynie, gdy osoba sprawcy i okoliczności popełnienia wykroczenia skarbowego nie budzą wątpliwości, a nie zachodzi potrzeba wymierzenia kary surowszej niż ta, która jest określona w art. 48 § 2.

Do organu postępowania przygotowawczego należy uznanie, czy wysokość kwoty nie wpłaconego podatku wynikającego ze spóźnionej deklaracji, w połączeniu z oceną motywacji sprawcy przy popełnieniu czynu, stopnia jego zawinienia itp.  przemawiają za tym, że niedopuszczalna jest grzywna w granicach nieprzekraczających podwójnej wysokości minimalnego wynagrodzenia.

07 lut 2017, 21:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]