Teraz jest 06 wrz 2025, 12:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Dorean                    

Czy koszty upomnienia ulegają przedawnieniu?
Czy tylko kwota główna. Podatnik zmarł pozostawiając niezapłacone koszty up. Proszę o odpowiedz.

K.up. podobno przedawniają się na podstawie art. 70 Ordynacji w związku z art. 60 i art. 67 ustawy o finansach publicznych. Ale na jakimś szkoleniu słyszałam, że się nie przedawniają. Ja póki co stosuję zasadę, że się przedawniają.

W TW wstawiłam błędną kwotę zaległości ( z groszami). Cóż teraz powinnam zrobić? Wystarczy wniosek o wycofanie poprzedniego tytułu ze względu na błędną kwotę zadłużenia i przesłanie nowego TW, czy jest inny sposób?

29 gru 2016, 10:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
evelaina                    

Dorean                    

Czy tylko kwota główna. Podatnik zmarł pozostawiając niezapłacone koszty up. Proszę o odpowiedz.

K.up. podobno przedawniają się na podstawie art. 70 Ordynacji w związku z art. 60 i art. 67 ustawy o finansach publicznych. Ale na jakimś szkoleniu słyszałam, że się nie przedawniają. Ja póki co stosuję zasadę, że się przedawniają.

W TW wstawiłam błędną kwotę zaległości ( z groszami). Cóż teraz powinnam zrobić? Wystarczy wniosek o wycofanie poprzedniego tytułu ze względu na błędną kwotę zadłużenia i przesłanie nowego TW, czy jest inny sposób?

ja z tego co wiem to koszty upomnień się nie przedawniają.

Zadzwoniłabym czy już został dostarczony TW jeśli nie to wycofałabym i wysłała ten z zaokrągleniem do dziesiątek groszy.

29 gru 2016, 14:40
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
evelaina                    

Dorean                    

ustawa o finansach publicznych obowiązuje od 2010r., a co z wcześniejszymi kosztami upomnień ?

29 gru 2016, 14:42
Znawca

POSTY        198
beatas17                    

Zadzwoniłabym czy już został dostarczony TW jeśli nie to wycofałabym i wysłała ten z zaokrągleniem do dziesiątek groszy.

TW już dotarł, tylko się jeszcze za niego nie zabrali

29 gru 2016, 15:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
witam
jaki mam czas na napisanie decyzji o nadpłacie od momentu powstania nadpłaty a następnie jaki mam czas aby oddać pieniądze podatnikowi no i co w przypadku kiedy podatnik nie reaguje na tą decyzje a nadpłata nadal "wisi" a od 1 stycznia mamy nowe należności... przecież nie zwrócę  w styczniu nadpłaty kiedy styczeń jest już przypisany...

bardzo proszę o pomoc

i oczywiście wszystkim forumowiczom życzę szczęśliwego skoku do nowego roku  pije-===[

30 gru 2016, 08:37
Znawca

POSTY        198
anulka102                    

witam
jaki mam czas na napisanie decyzji o nadpłacie od momentu powstania nadpłaty a następnie jaki mam czas aby oddać pieniądze podatnikowi no i co w przypadku kiedy podatnik nie reaguje na tą decyzje a nadpłata nadal "wisi" a od 1 stycznia mamy nowe należności .... przecież nie zwrócę  w styczniu nadpłaty kiedy styczeń jest już przypisany...

bardzo proszę o pomoc

i oczywiście wszystkim forumowiczom życzę szczęśliwego skoku do nowego roku  pije-===[

Ja te nadpłaty zostawiam i nie zwracam, czekają na nowy rok. W przypadku większych nadpłat poprosiłam podatników o napisanie podania o zaliczenie nadpłaty na przyszły rok. Kwoty mniejsze po prostu zostawiam

30 gru 2016, 08:44
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
evelaina                    

beatas17                    

TW już dotarł, tylko się jeszcze za niego nie zabrali

Ale czy został dostarczony zobowiązanemu? Jeśli nie to nie została wszczęta egzekucja i można wycofać bez kosztów

Życzę wszystkim aby ten rok był lepszy od poprzednich:)

Ostatnio edytowano 02 sty 2017, 10:57 przez beatas17, łącznie edytowano 1 raz

02 sty 2017, 10:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2015, 13:10

POSTY        34
Mam mały problem, mianowicie:
Bank przejął nieruchomość w Lutym 2016.
Opłatę mam naliczoną do miesiąca w którym dostałem informację o przejęciu nieruchomości (Kwiecień 2016). Z poczty mam informację, że podatnik też już tam nie mieszka.
Opłaty do Lutego 2016, są jak najbardziej należne, natomiast kolejne odpisałbym biorąc pod uwagę:
Art.  6i. [Powstanie obowiązku ponoszenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi]
1. Obowiązek ponoszenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi powstaje:
1)  w przypadku nieruchomości, o których mowa w art. 6c ust. 1 - za każdy miesiąc, w którym na danej nieruchomości zamieszkuje mieszkaniec;

Wydaje mi się, że mogę to zrobić w ten sposób, ale nie jestem pewny.

02 sty 2017, 13:31
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
Aver                    

Mam mały problem, mianowicie:
Bank przejął nieruchomość w Lutym 2016.
Opłatę mam naliczoną do miesiąca w którym dostałem informację o przejęciu nieruchomości (Kwiecień 2016). Z poczty mam informację, że podatnik też już tam nie mieszka.
Opłaty do Lutego 2016, są jak najbardziej należne, natomiast kolejne odpisałbym biorąc pod uwagę:
Art.  6i. [Powstanie obowiązku ponoszenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi]
1. Obowiązek ponoszenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi powstaje:
1)  w przypadku nieruchomości, o których mowa w art. 6c ust. 1 - za każdy miesiąc, w którym na danej nieruchomości zamieszkuje mieszkaniec;

Wydaje mi się, że mogę to zrobić w ten sposób, ale nie jestem pewny.

też tak bym zrobiła

02 sty 2017, 15:33
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2016, 09:41

POSTY        8
Witam,
a ja mam pytanie trochę z innej beczki :blink: A mianowicie chodzi mi o to pod jakim numerem z rzeczowego wykazu akt trzymacie upomnienia? Chodzi mi o opisanie teczek do archiwum. Pod numerem 3137 czy 3162? A możne jeszcze inny numer?

04 sty 2017, 12:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2015, 13:10

POSTY        34
temperli                    

Witam,
a ja mam pytanie trochę z innej beczki :blink: A mianowicie chodzi mi o to pod jakim numerem z rzeczowego wykazu akt trzymacie upomnienia? Chodzi mi o opisanie teczek do archiwum. Pod numerem 3137 czy 3162? A możne jeszcze inny numer?

U mnie 3162.

04 sty 2017, 15:19
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
Aver                    

temperli                    

Witam,

U mnie 3162.

Ja też stosuje 3162

05 sty 2017, 12:33
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
ja tez pod nr 3162.

Mój problem: Od stycznia 2016 r. zmieniła się u nas stawka za odpady. Rozesłaliśmy zawiadomienia. Kto nie zapłacił to otrzymywał decyzję określającą wysokość opłaty, potem upomnienia i tytuł.

I mam pewien problem - jak wydać tę decyzję określającą skoro np za pierwszy kwartał podatnik powinien zapłacić 120 zł a zapłacił 10 zł. Decyzję określająca powinno się wydawać zgodnie z zawiadomieniem czyli że za I kwartał 120 zł. Ale faktycznie do zapłaty pozostaje 110 zł. Jak więc piszecie? Jak w zawiadomieniu ze 120, czy gdzieś w decyzji piszecie że zapłacono 10 zł więc za I kwartał 110 zł?

13 sty 2017, 13:18
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        69
zakrecona                    

ja tez pod nr 3162.

Mój problem: Od stycznia 2016 r. zmieniła się u nas stawka za odpady. Rozesłaliśmy zawiadomienia. Kto nie zapłacił to otrzymywał decyzję określającą wysokość opłaty, potem upomnienia i tytuł.

I mam pewien problem - jak wydać tę decyzję określającą skoro np za pierwszy kwartał podatnik powinien zapłacić 120 zł a zapłacił 10 zł. Decyzję określająca powinno się wydawać zgodnie z zawiadomieniem czyli że za I kwartał 120 zł. Ale faktycznie do zapłaty pozostaje 110 zł. Jak więc piszecie? Jak w zawiadomieniu ze 120, czy gdzieś w decyzji piszecie że zapłacono 10 zł więc za I kwartał 110 zł?

Ja bym wydała decyzję na opłatę miesięczną czyli 40 zł (bo w ustawie jest że opłata jest za m-c a nie kwartał, a że termin płatności jest co kwartał to sprawa rady jak ustaliła - tak nam mówili na szkoleniach) i w decyzji napisała że w związku z tym że zapłacono 10 zł to pozostało 110 zł do zapłaty za m-c taki a taki w terminie do np. 15.03

16 sty 2017, 14:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372 ... 379  Następna strona