Ś(c)iema św. Jurka, czyli róbta (nas w ...) jak chceta!
Autor
Treść postu
Re: Ś(c)iema św. Jurka, czyli róbta (nas w ...) jak chceta!
Matka Kurka chce pomóc sztabom i wolontariuszom WOŚP!
List do Jerzego O.
Szanowny Panie Jerzy O., Drogi Jurku!
Nie mam takiej wprawy w pisaniu listów jak Pan i przede wszystkim nie umiem tak, jak Pan, zainteresować własną osobą dużych ogólnopolskich mediów, dlatego też zwracam się bezpośrednio do Pana poprzez portal kontrowersje.net. Wiem, że wszystkie artykuły Pan i Pana pełnomocnik czytacie i nawet archiwizujecie w kancelarii notarialnej, co daje pełną gwarancję, że treść niniejszego listu do Pana dotrze. Proszę mi też wybaczyć tę niefortunną formułę, mam na myśli skrót Pańskiego nazwiska, ale jak Pan wie, jest Pan skazany za zniesławienie i znieważenie, co niestety niesie za sobą przykre konsekwencje między innymi w takiej postaci. Mam jednak rozwiązanie i propozycję jednocześnie. Wiem, że jest Pan człowiekiem otwartym, a jak Pan sam o sobie mówi „wyluzowanym” i „nie mającym focha”, w związku z tym pozwolę sobie pisać do Pana po prostu Jurek. Unikniemy tym sposobem krępujących nakazów prawnych, jednocześnie mam nadzieję, że będzie to bardzo dobry wstęp do porozumienia ponad podziałami.
Jurek! Znamy się kopę lat, wiele razy spotykaliśmy się i nawet wymienialiśmy poglądy. Znasz też moją Żonę i z tego co pisałeś publicznie darzysz Ją niezwykłym szacunkiem. Z drugiej strony nie ma co ukrywać, że bardzo się od siebie różnimy, praktycznie pod każdym względem, dość powiedzieć, że ja i moja rodzina wiele razy do puszki WOŚP wrzucaliśmy pieniądze, a Ty je potem wyjmowałeś. Przy wszystkich różnicach muszę się przyznać do jednej słabości. Jestem pod olbrzymim wrażeniem Twojej wrażliwości i umiejętności łagodzenia relacji pomiędzy najbardziej zantagonizowanymi stronami społecznego konfliktu.
Autentycznie podziwiam tę umiejętność, wszak potrafiłeś na jednej imprezie pomieścić tak różnych ludzi, jak skrajnie lewicowy celebryta Jakub Wojewódzki i konserwatywny przeciwnik okrągłego stołu oraz twórca ustawy antyaborcyjnej, Bronisław Komorowski. Dzięki magii Twojej osobowości obaj Panowie zapomnieli o różnicach i doskonale się bawili w swoim towarzystwie.
Za prawdziwy majstersztyk uważam inny związek partnerski, który pobłogosławiłeś. W jaki sposób "ożeniłeś" katolickiego duchownego Wojciecha Lemańskiego z feministyczną aktywistką Kazimierą Sztuką, na zawsze pozostanie Twoją tajemnicą.
Nic jednak nie przebije, tak sądzę, Twojego wczorajszego listu do Ojca Tadeusza Rydzyka. Znów trzeba szczerze powiedzieć, że przecież nie jesteście sobie Panowie bliscy, mimo wszystko w tak cudowny sposób zwróciłeś się publicznie do swojego oponenta, aby w imię dobra wspólnego przyjął na siebie odpowiedzialność za katowanie dzieci. Poprosiłeś o apel do starszych wierzących osób, na które zbawienny wpływ ma Ojciec Dyrektor, aby zapobiegali zbrodniom sprzecznym z nauką Kościoła. Wprawdzie w przywołanej przez Ciebie tragedii, konkubent Kamil S. miał 33 lata, gustował w erotycznych tańcach na rurze, nie w modlitwie, oglądał "Fakty" i "Top Model" w TVN, nie Telewizję Trwam, ale Twój piękny gest pokazał, że w tak ważnej sprawie nikt nie może umywać rąk i powiedzieć, że za nic nie odpowiada.
Nie jest to Twoja pierwsza i zapewne nie ostatnia tego typu inicjatywa, odkąd pamiętam zawsze reagowałeś emocjonalnie, po każdej nagłośnionej śmierci dziecka. Wiem doskonale, że w 2014 roku po śmierci małej Dominiki chciałeś raz na zawsze skończyć z niekompetentnymi ratownikami medycznymi i wspólnie z ministrem Arłukowiczem próbowaliście nakładem "Złotego Melona" dostarczyć do każdej placówki przepiękne kolorowe elementarze, gdzie "Złoty Melon" wyjaśniał ratownikom jak się wykręca nr 112. Niestety ratownicy wzgardzili Twoją pomocą, bywa, ale swoje trzeba robić. Okazało się również, że 33-letni Kamil S. nie znalazł na przystanku misia z plasterkiem, chociaż takich misiów osobiście pousadzałeś na ławeczkach kilkadziesiąt i przecież wyraźnie powiedziałeś, że dzieci bić nie wolno. Takie jest życie, nikomu nie przyszłoby do głowy, że tak piękna akcja wsparta Twoim autorytetem nie dotrze do wrażliwości takich osób, jak Kamil S.
Wszystkiemu zapobiec nie można, ale tak sobie pomyślałem, że jedną sprawę, wspólnymi siłami moglibyśmy załatwić raz na zawsze i uspokoić rodziców dzieci, którzy podpisują zgody małym wolontariuszom Fundacji WOŚP. Trudno mi powiedzieć, co się stało, że przy tak bacznym obserwowaniu życia publicznego i ludzkich tragedii, umknęła Ci niezwykle bulwersująca sprawa, która miała miejsce w Gnieźnie. Niedawno Sąd Rejonowy w Poznaniu skazał na 4 lata i 3 miesiące wiezienia Rafała P., aktywistę środowisk LGBT i lokalnego szefa młodzieżówki PO. Z przedstawionych faktów wynika wyraźnie, że zachodzi tu taka sama relacja między Tobą, a skazanym, jak miedzy Ojcem Tadeuszem i Kamilem S., co już jest wystarczającym powodem, abyś tej sprawie nadał odpowiedni rozgłos. Niestety to nie wszystkie fakty, Rafał P. był wieloletnim szefem sztabu WOŚP w Gnieźnie i skazany został za pedofilię.
Jurek! Co się stało, że ta nieprawdopodobnie przerażająca historia w żaden sposób nie została przez Ciebie skomentowana?!
Chyba sam przyznasz, że jeśli chodzi o apele do młodzieżówki PO, działaczy LGBT i przede wszystkim szefów sztabów WOŚP, Ojciec Tadeusz nie ma tu żadnej siły przebicia, natomiast Ty bez wątpienia jesteś dla tych ludzi największym autorytetem, wręcz wychowawcą. Wiesz też na pewno, że przy tak ogromnym przedsięwzięciu, jak Finał Fundacji WOŚP z udziałem ponad 1600 sztabów, organizowanych głównie w szkołach, ale też w przedszkolach, nie da się uniknąć takich i jeszcze większych zagrożeń. Przepraszam, że pytam, ale co zrobiłeś, aby nigdy więcej coś podobnego się nie powtórzyło? Czy Fundacja WOŚP wyciągnęła z tej tragedii wnioski? Czy "Złoty Melon" wydał dla sztabów elementarz? Czy wystąpiłeś z listem otwartym i poprosiłeś o czas antenowy w „Faktach po faktach”?
Na pewno nie! Wiem, że nie, bo śledzę każde Twoje wystąpienie i w tej kwestii można mi zaufać, ale to z całą pewnością jest wynik natłoku spraw i Twojej troski o wsparcie takich autorytetów, jak Ojciec Tadeusz, kosztem własnego autorytetu. Nie wolno Ci być takim altruistą, musisz w tej sprawie działać egoistycznie, w swoim stylu! Bardzo mi się podobała Twoja reakcja, gdy wraz z „Dzidzią” oświadczyłeś, że skoro dzieci nie są leczone, jak trzeba, to Ty to wszystko rzucasz w cholerę i nie będzie żadnego WOŚP. Wtedy wszyscy Polacy otrzeźwieli i ze strachu przed końcem świata wsparli Orkiestrę jeszcze mocniej – padł kolejny rekord. Nie uważasz, że ta dramatyczna historia z byłym szefem WOŚP, który się okazał groźnym pedofilem homoseksualistą, jest warta jeszcze bardziej zdecydowanej reakcji i jeszcze większego rekordu?
Jurek, na litość boską, tego nie wolno przemilczeć! Czy w natłoku spraw i troski o innych, uprzedziłeś szefów sztabów i rodziców, że podobne dramaty bez odpowiedniego nadzoru mogą się powtórzyć? Skoro sam tego nie zrobiłeś, zróbmy to razem! Ze swojej strony obiecuję, że do każdego sztabu WOŚP wyślę informację, co się stało w Gnieźnie, a Ciebie poproszę, abyś się pod tym listem podpisał i sprawił, że natychmiast nasz wspólny apel ukaże się w mediach! Jak to się robi oczywiście nie będę Ci tłumaczył, bo potrafisz to robić najlepiej na świecie. Byłoby to z całą pewnością wielkie społeczne wydarzenie, gdyby podzieleni Polacy zobaczyli, że nawet skonfliktowani prawnie antagoniści dla słusznej sprawy potrafią do siebie wyciągnąć rękę.
Z wyrazami szacunku
Matka Kurka
Panie Piotrze, mało piszę ale zawsze czytam. Brawo za ten list. Niestety domniemywam, iż bardziej do Jurka trafiłby list z nagłówkiem typu "słuchaj głupi ch...u" Jak raz to na jego styl i zachowanie. pozdrawiam serdecznie ventspils – Grudzień 10, 2016 8:22
Majstersztyk. Pełna finezja. Będę ten list propagował gdzie się da. Może dotrze do TVN.] Marian Konarski – Grudzień 09, 2016 17:47
"Majstersztyk" - takie określenie pojawia się tu kilkakrotnie, ale właśnie takie mi przyszło do głowy po przeczytaniu felietonu. Majstersztyk! Kajetan – Grudzień 11, 2016 11:45
Zjedzony w kaszy jak to się drzewiej mówiło. Andrzej.A – Grudzień 09, 2016 18:24
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
11 gru 2016, 21:29
"Prezydent Andrzej Duda wraz z pierwszą damą przekazali przedmioty na aukcję Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Poinformował o tym na Twitterze dyrektor Biura Prasowego Kancelarii Prezydenta Marek Magierowski" Taki hit a tu cisza w temacie? Nie dostaliście jeszcze wytycznych do wklejenia w temacie czy wytyczne są takie żeby nie komentować może nikt nie zauważy?
28 gru 2016, 20:05
wlomar17
Taki hit a tu cisza w temacie? Nie dostaliście jeszcze wytycznych do wklejenia w temacie czy wytyczne są takie żeby nie komentować może nikt nie zauważy?
A jaki to hit?
Prezydent z żoną ofiarowali dary na Fundację licząc ufnie, że zostaną wykorzystane w pełni uczciwy sposób i mają do tego prawo wierząc zapewne, że oszust Owsiak kiedyś się opamięta. Więc dają mu niejako kolejną szansę, która - patrząc na reakcję tego pajaca w czerwonych gaciach - ma niewielkie szanse powodzenia. Widocznie wiara Pary Prezydenckiej jest silniejsza i chwała im za to.
Tak samo mają prawo nie dawać ci, którzy temu oszustowi już nigdy nie uwierzą. Można ich uznać za ludzi małej wiary, ale lata doświadczeń i wiedza z procesów z Matką Kurką (Piotrem Wielguckim) też dają mocne uzasadnienie do takiego podejścia do owsiakowej szopki.
To na pewno nie jest "rozgrzeszenie" oszusta i nie jest poparcie czy nawet przymykanie oczu na jego występki, czego pewnie oczekiwał wlomar17.
____________________________________ Nie rusz GWna, nie będzie śmierdzieć.
28 gru 2016, 22:10
achlarwa
patrząc na reakcję tego pajaca w czerwonych gaciach
Pajaców w czerwonych gaciach mamy więc dwóch. Drugi to Kijowski. Ciekawe czego czerwone gacie są symbolem?
WOŚP AD 2017
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 28 gru 2016, 23:17 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz
28 gru 2016, 23:14
Pozycja na Owsiaka
Załącznik:
Pozycja na Owsiaka.jpg
Szybka sonda
Załącznik:
szybka sonda.png
19 sty 2017, 21:06
Znowu rekord - 105 mln! Znowu miliony rodaków dało się nabrać
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński
07 mar 2017, 19:53
Dla mnie i tak nic nie przebije hitu, którym jest to:
i numeru z cegiełkami na ratowanie stoczni gdańskiej.
Z drugiej strony razi "różowy słoń" na przystanku Woodstock.
Mamy więc co najmniej trzy duże alternatywy, kogo możemy wspierać. Niech każdy robi ze swoimi złotówkami to, co chce i daje temu, kogo uważa za najbardziej wiarygodnego. Życzmy więc sobie, aby te pieniądze trafiały do potrzebujących, a pomoc była profesjonalna.
08 mar 2017, 08:29
Rozumiem, że wy wszyscy nigdy w życiu swoim, ani w sytuacji kiedy wasi bliscy będą potrzebować pomocy nie skorzystacie i do tego odmówicie skorzystania ze sprzętu, który zakupił WOŚP?! Polecam kupić maść na ból czterech liter skoro tak bardzo Was to boli, że można pomóc tyłu osobom, ale tacy jak wy to pewnie wolą dać na tacę Rydzykowi, żeby ten mógł sobie kupić kolejny samochód.
08 mar 2017, 08:42
Powielasz wielokrotnie powtarzane brednie i zupełnie chybioną argumentację.
08 mar 2017, 09:07
Skorzystasz, czy nie? Bo w tym wszystkim wydaje mi się to najbardziej istotne, a nie mówić że się powtarzam po innych i że to są brednie.
Na szczęście im więcej takich osób, którym coś się nie podoba i mają z tym problem, że pomaga się potrzebującym - tym więcej WOŚP zbiera pieniędzy! Więc jeżeli chodzi o mnie to mówcie sobie co tylko chcecie i narzekajcie, bo przecież to umiecie najbardziej, wtedy za rok będzie jeszcze więcej pieniędzy, a Was jeszcze bardziej będzie to wkurzać!
08 mar 2017, 09:30
Malaw
Skorzystasz, czy nie?
Na głupie pytanie może być tylko głupia odpowiedź lub jej brak. Skorzystam z tej drugiej możliwości.
Malaw
Na szczęście im więcej takich osób, którym coś się nie podoba i mają z tym problem, że pomaga się potrzebującym - tym więcej WOŚP zbiera pieniędzy! Więc jeżeli chodzi o mnie to mówcie sobie co tylko chcecie i narzekajcie, bo przecież to umiecie najbardziej, wtedy za rok będzie jeszcze więcej pieniędzy, a Was jeszcze bardziej będzie to wkurzać! :)
Ależ nikogo to nie wkurza. Raczej śmieszy, że spadająca liczba wyznawców owsiakowej orkiestry powoduje wyższe zrzuty na fanaberie Owsiaka tych, co mu wciąż wierzą. Z czegoś te Złote Melony, Jasne Sprawy, Mrówki Całe, Tabasca i inne muszą funkcjonować. Sprzęt dla szpitali to tylko taka reklama, która udaje inny produkt, niż jest w rzeczywistości.
08 mar 2017, 10:39
Każdy, kto korzysta z publicznej służby zdrowia, ma obowiązek wspierać WOŚP?
Rodzice zmarłej Anielki apelują do Patryka Jakiego.
Słowa Patryka Jakiego o Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy wciąż budzą emocje. Odnieśli się do nich na swoim profilu rodzice dziewczynki, która zmarła w październiku 2017 roku, nie doczekawszy się operacji serca, która mogła uratować jej życie. Przypominają, że syn polityka leżał w tym samym szpitalu, co ich córeczka. I korzystał, tak jak ona, ze sprzętu zakupionego przez WOŚP. Mamy komentarz wiceministra Patryka Jakiego.
"Panie Jaki, znamy się tylko z widzenia. Podczas naszego ostatniego pobytu w szpitalu Pański Syn wraz z Żoną leżeli w sali naprzeciwko. Aniela czasami uśmiechała się do Pańskiego Syna przez szybę w drzwiach, bo była na stałe przypięta do pomp podających leki" - napisali na swoim profilu na Facebooku rodzice dziewczynki. "Część pomp była zakupiona z pieniędzy z WOŚP. Badania Pańskiego syna i innych dzieci są przeprowadzane na sprzęcie zakupionym przez WOŚP Pańska żona spadła na łóżkach zakupionych przez fundację MacDonals. Szpital jest super wyposażony bo tysiące ludzi miało odruch serca i chciało pomóc. Skoro ma Pan z tym problem polecam prywatne szpitale. Proszę nie być hipokrytą" - zaapelowali do wiceministra Jakiego (zachowano oryginalną pisownię - przyp. red.). - Gdyby przyjąć rozumowanie ludzi piszących ten list, to by oznaczało, że każdy, kto korzysta z publicznej służby zdrowia, ma obowiązek wspierać WOŚP, bo inaczej won ze szpitala - skomentował dla WP apel rodziców Anielki wiceminister Patryk Jaki. - Przypominam, że kwota, którą przez te wszystkie lata zebrał WOŚP stanowi zaledwie 0,001 procenta tego, co - między innymi ja - płacę na służbę zdrowia. Liczby są twarde, jeśli nie kupiłby tego sprzętu WOŚP, to i tak byłby w szpitalu - dodał.
- W związku z tym, co piszą ci ludzie z zacietrzewienia politycznego - haniebnie wykorzystując swoją zmarłą córkę - jest ohydne. Co gorsza, jest nieprawdziwe - ocenił wiceminister Jaki.
Wiceminister przyznał w rozmowie z WP, że przez lata wspierał WOŚP. - Przestałem, kiedy się dowiedziałem, że pan Owsiak nie rozlicza się z całej działalności i nawet nie wykonuje wyroków sądów. A także od kiedy zaangażował się w ruchy proaborcyjne. - Od tej pory zamiast na WOŚP daję na organizacje charytatywne, które nie angażują się w politykę - powiedział nam wiceminister sprawiedliwości.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
16 sty 2018, 20:23
Ciekawe. Nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby jako zasłużony honorowy krwiodawca zastrzec, aby nigdy, w żadnym wypadku nie udostępnić mojej krwi KODowcom, Owsiakowi czy członkom jego naiwnej sekty. Sprzęt jaki Owsiak przekazuje szpitalom zajmuje miejsce sprzętu, który MÓGŁBY w tym miejscu być zakupiony ze środków NFZ. Dlatego w przypadku braku możliwości skorzystania w PUBLICZNEJ służbie zdrowia z NORMALNEGO sprzętu będę MUSIAŁ korzystać z tego co będzie. Zresztą w poważaniu mam skąd będzie ten sprzęt - czy będzie na nim ostentacyjne serducho - bo gdyby zrobić na wszystkich innych serducha NFZ to Owsiakowych by widać nie było. Skoro sprzęty te stoją w szpitalu zbudowanym za MOJE pieniądze, w którym pracują lekarez wynagradzani za MOJE pieniądze, z lekami kupionymi za MOJE pieniądze i z ogromną większością sprzętu również kupioną za MOJE pieniądze - to wiecie co możecie sobie zrobić z pytaniami o to czy będę się leczył w MOIM szpitalu? Za każdym razem gdy będziecie mieli operację, kiedy wasze dziecko lub członek rodziny otrzyma krew. Zastanówcie się czy na pewno powinniście - co więcej czy macie moralne prawo - przyjąć dar życia od ludzi, których tak naprawdę nienawidzicie. Pomijając już to, że jako skarbowcy powinniście zawsze chcieć wyjaśniać wątpliwości i żądać okazania dokumentów księgowych. Inaczej jesteście kiepskimi pracownikami tego resortu. Hehe... taki gorszy sort
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
16 sty 2018, 21:22
Masz rację HARAKIRI, nie interesuje mnie skąd pochodzi sprzęt, którym mnie leczą, lecz Owsiaka i jego firmy winien ktoś w końcu rozliczyć!!! Dodatkowo przykro patrzeć jak na każdą wypowiedź ludzi nie zawierająco żadnego słowa nawiązującego do polityki i przynależnośći partyjne - niewygodną dla polityków PIS np. min. Jakiego, zawsze tym ludziom zarzuca się "ci ludzie z zacietrzewienia politycznego" związki pilityczne i przynależność do opozycji