to jak przeprowadzasz tę weryfikację sald? Piszesz tylko protokół że np na dzień 31.12. saldo Wn wynosi tyle a saldo Ma tyle? bez wyszczególnienia poszczególnych podatników i ich sald?
09 gru 2016, 08:44
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam, jak można wyegzekwować zaległości za odpady komunalne oprócz wysłania TW do US? Gdzie znajdę takie informacje?
13 gru 2016, 09:47
karolina40026
Witam, jak można wyegzekwować zaległości za odpady komunalne oprócz wysłania TW do US? Gdzie znajdę takie informacje?
Jeżeli chodzi o egzekucję to inaczej się nie da.
zakrecona
to jak przeprowadzasz tę weryfikację sald? Piszesz tylko protokół że np na dzień 31.12. saldo Wn wynosi tyle a saldo Ma tyle? bez wyszczególnienia poszczególnych podatników i ich sald?
Do czego to jest potrzebne? Robisz to pod kątem przedawnienia? Nigdy czegoś takiego nie robiłem.
13 gru 2016, 10:13
A hipoteka zastaw skarbowy? Kiedy można z tego korzystać?
13 gru 2016, 10:17
A co wpływa na przerwanie biegu terminu przedawnienia?
13 gru 2016, 11:16
karolina40026
A co wpływa na przerwanie biegu terminu przedawnienia?
Do czego to jest potrzebne? Robisz to pod kątem przedawnienia? Nigdy czegoś takiego nie robiłem.
Jest mi to potrzebne do inwentaryzacji
14 gru 2016, 12:54
Ja obecnie też przygotowuje weryfikację sald - pod względem zaległości i przedawnień - u nas na dzień 15 czerwca i 15 grudnia. Robię to w formie tabeli, każdy płatnik osobno i po kolei wszystko o nich... rata, upomnienie, TW, przerwanie terminu przedawnienia, zastosowany środek i nowy termin przedawnienia. A pod tabelą opis dokładny - kto prowadzi postępowanie, na jakim jest etapie itd.
14 gru 2016, 14:23
Ponawiam jeszcze raz swoje pytanie. Co mogę zrobić jeszcze aby "odzyskać" pieniądze oprócz wysłania TW jako wierzyciel do organu, którym jest US? Czytam o hipotece, zastawie skarbowym, ale moje pytanie czy to też dotyczy mnie?
14 gru 2016, 14:26
karolina40026
Ponawiam jeszcze raz swoje pytanie. Co mogę zrobić jeszcze aby "odzyskać" pieniądze oprócz wysłania TW jako wierzyciel do organu, którym jest US? Czytam o hipotece, zastawie skarbowym, ale moje pytanie czy to też dotyczy mnie?
Pewnie że tak. Przecież tak jak podatki do opłaty za odpady stosuje się Ordynację podatkową i w związku z tym ustawę o postępowaniu egz. w administracji.
Jest tu na forum wielu pracowników organów egzekucyjnym, zatem mam nadzieję, że ktoś udzieli mi odpowiedzi. Wystawiłem tytuł wykonawczy na nieżyjąca od ponad roku osobę...zamiast na spadkobiercę - żonę.Tytuł został wysłany przed świętami do US. Czy czekać na pismo o nieprzystąpieniu do egzekucji i wtedy dopiero wystawić właściwy tytuł na żonę? Czy od razu mogę podesłać prawidłowo wystawione tytuły wraz z pismem z prośbą o wycofanie błędnie wystawionych tytułów.na zmarłego xy.
27 gru 2016, 13:08
Od razu napisz wniosek o wycofanie tytułu z powodu powzięcia informacji o zgonie zobowiązanego.
27 gru 2016, 14:53
Czy koszty upomnienia ulegają przedawnieniu? Czy tylko kwota główna. Podatnik zmarł pozostawiając niezapłacone koszty up. Proszę o odpowiedz.
28 gru 2016, 12:00
A czy jest możliwość umorzenia kosztów upomnienia ale na podstawie postępowania egzekucyjnego w administracji - art. 64e,a nie Ordynacji podatkowej?