Prowadzę śledztwo w stosunku do trzech podejrzanych. Dwóch podejrzanych jest a w stosunku do trzeciego zastosowałam postępowanie w stosunku do nieobecnych. Musze napisać akt oskarżenia. Pisze jeden akt w stosunku do wszystkich trzech, czy do tego nieobecnego osobno?
28 gru 2016, 09:33
Re: Kilku oskarżonych a akt oskarżenia
Ja postępowanie w stosunku do nieobecnego wyłączałam do osobnego postępowania. Wtedy osobny akt oskarżenia do postępowania do nieobecnych i wspólny dla dwóch pozostałych.
28 gru 2016, 11:15
Napisałam. PR kazał mi zrobić wszystkich oskarżonych w jednym akcie, trochę się z nim nie zgadzam ale cóż... on zatwierdzał, chciał tak więc ma...
03 sty 2017, 11:03
Moim zdaniem to błąd. Art. 117 par. 1 KKS-u mówi: "Orzekanie w sprawach o przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe następuje w postępowaniu: 1) w przedmiocie udzielenia zezwolenia na dobrowolne poddanie się odpowiedzialności; 2) zwyczajnym; 3) nakazowym; 4) w stosunku do nieobecnych."
Postępowanie wobec nieobecnych jest więc odrębnym trybem orzekania od postępowania zwyczajnego. Nie można w stosunku do nieobecnego orzekać w trybie zwyczajnym.
Dopiero jeśli w toku postępowania jurysdykcyjnego pojawi się nieobecny (stanie się obecny) należy zmienić tryb postępowania na zwyczajny.