Teraz jest 05 wrz 2025, 17:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Odpowiedzialność osób trzecich i następców prawnych 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA21 sie 2009, 19:01

POSTY        205
Post Re: Odpowiedzialność osób trzecich i następców prawnych
Nie wiem czy jest jeszcze, ale jakiś czas temu było Centrum Kompetencyjne SW w IS Opole - czy w ich materiałach nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie? Albo czy ktoś z tego CK nie może udzielić odpowiedzi?

Samodzielny Oddział ds. Centralnej Standaryzacji Działań Komórek Wierzycielskich (CKSW) - str. 23 regulaminu org. IS w Opolu - http://www.opole.apodatkowa.gov.pl/docu ... IS+w+Opolu

Czy ktoś korzysta z pomocy tego CK?
Gdzie w BIP IS Opole i innych IS można znaleźć jakieś namiary na tę komórkę?[/quote]

No właśnie nigdy nie korzystałam z pomocy tego Centrum. Ani w google, ani w BIP IS nie mogę znaleźć żadnych namiarów.

30 maja 2016, 12:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 13:15

POSTY        70
Link do strony CKSW w Opolu http://10.11.0.207/

31 maja 2016, 06:28
Początkujący

REJESTRACJA20 mar 2015, 21:52

POSTY        8
Witam
Po raz pierwszy planujemy przenieść odpowiedzialność na członka zarządu i mamy trochę wątpliwości co do procedury postępowania.
Na szkoleniu powiedziano nam, że mamy wezwać spółkę do wyjawnienia majątku, ale nie mogę znaleźć podstawy prawnej takiego działania. Chcemy wezwać członków zarządu do wyjawnienia źródeł.
Mam też wątpliwość czy nieruchomość firmy musi być sprzedana przed przeniesieniem odpowiedzialności ?
Jak - gdzie - znaleźć adres gościa, który mieszka we Francji ?

10 cze 2016, 07:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 06:46

POSTY        38
My wzywamy w toku postępowania podatkowego ws przeniesienia odpowiedzialności podatkowej na osoby trzecie.  Podstawa art. 155 par. 1, art. 116 i art.180 OP.

10 cze 2016, 07:35
Początkujący

REJESTRACJA27 sie 2009, 07:22

POSTY        9
My piszemy tak:
Na podstawie art. 155 § 1 i art. 116 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 z późn. zm.), w związku z toczącym się  postępowaniem w sprawie orzeczenia o Pana odpowiedzialności  jako osoby trzeciej solidarnie z ............. z siedzibą w ..........oraz pozostałymi członkami zarządu Panem ................... i ............ za zaległości ww. spółki z tytułu podatku .......... za miesiące ..................... wraz z należnymi odsetkami za zwłokę  oraz kosztami egzekucyjnymi, Naczelnik Urzędu Skarbowego w ............. prosi o przedłożenie dowodów wskazujących zaistnienie przesłanek, o których mowa w powołanym wyżej przepisie, wyłączających Pana odpowiedzialność za wskazane zaległości podatkowe.
Tutejszy organ podatkowy oczekuje odpowiedzi  w przedmiotowej sprawie w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma.

10 cze 2016, 08:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lip 2009, 12:17

POSTY        43
Nie mylcie wyjawienia majątku z wykazaniem przesłanek zwalniiających od odpowiedzialności.

10 cze 2016, 13:09
Początkujący

POSTY        9
Majątek poszukuje egzekucja. My się opieramy na materiale egzekucyjnym. Po umorzeniu postępowania włączamy materiał egzekucyjny do postępowania. Piszemy pismo do osoby trzeciej o przesłankach zwalniających go z odpowiedzialności. Leklerk jak wy postępujecie.

10 cze 2016, 13:17
Początkujący

POSTY        9
Chyba, że osoba trzecia pokarze majątek, to trzeba go wtedy zbadać.

10 cze 2016, 13:18
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 lip 2009, 16:24

POSTY        7
Zukowo                    

Witam
Po raz pierwszy planujemy przenieść odpowiedzialność na członka zarządu i mamy trochę wątpliwości co do procedury postępowania.
Na szkoleniu powiedziano nam, że mamy wezwać spółkę do wyjawienia majątku, ale nie mogę znaleźć podstawy prawnej takiego działania. Chcemy wezwać członków zarządu do wyjawienia źródeł.
Mam też wątpliwość czy nieruchomość firmy musi być sprzedana przed przeniesieniem odpowiedzialności ?
Jak - gdzie - znaleźć adres gościa, który mieszka we Francji ?

Podstawą wezwania jest art. 108 OP w związku z art. 6 § 1c i § 1d ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Dotyczy to właściwie tylko sytuacji, kiedy zobowiązanie nie wynika z decyzji, a nie jest wystawiany tytuł wykonawczy z przyczyn określonych w art. 6 § 1c.

Co do zasady by stwierdzić bezskuteczność egzekucji powinien być zbyty cały majątek spółki. Nie dotyczy to jednak sytuacji kiedy jest on obciążony hipotekami lub zastawami na rzecz innych wierzycieli, w wartości przewyższającej wartość rzeczy obciążonej.

Adres członków zarządu najlepiej ustalić na podstawie akt KRS spółki, jeżeli doręczenie pocztą na adres podany w KRS  będzie nieskuteczne to można poprosić francuską administrację podatkową o doręczenie. Dlatego ważne jest by oprócz adresu ustalić datę urodzenia, imiona rodziców, nr paszportu, które pozwolą obcej administracji na zidentyfikowanie danej osoby.

13 cze 2016, 18:33
Początkujący

REJESTRACJA20 mar 2015, 21:52

POSTY        8
Dziękuję bardzo za udzielone odpowiedzi bardzo mi pomogły.
Mam jeszcze jedną gorącą prośbę potrzebuję przykładu postanowienia o przeniesieniu kosztów na członka zarządu.

20 wrz 2016, 09:30
Początkujący

REJESTRACJA01 lip 2011, 15:54

POSTY        3
Witam  :D
Bardzo proszę o pomoc, jakieś wskazówki w rozwiązaniu problemu z przypisaniem w POLTAX decyzji określającej wysokość zobowiązania spadkodawcy i stwierdzającej wysokość nadpłaty spadkodawcy na dwóch spadkobierców dodam, że każdy z nich ma udział 1/2.
Problem jest w tym że jest dwóch spadkobierców, jak wykonać to technicznie... Czy zrobić dwa razy Zob-D na każdego z spadkobierców i nadpłatę podzielić po połowie, czy jakoś inaczej? Bardzo proszę o pomoc. Istota problemu nie polega na umiejętności przypisania w ogóle takiej decyzji ale na przypisaniu jej gdy właśnie jest dwóch spadkobierców  :huh:

21 gru 2016, 09:43
Początkujący

POSTY        3
Ktoś pomoże?   boje--==

21 gru 2016, 10:20
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA31 sie 2010, 07:30

POSTY        5
Może będzie pomocne ZGL430891 lub 461798

21 gru 2016, 12:32
Początkujący

POSTY        3
paszka                    

Może będzie pomocne ZGL430891 lub 461798

Dziękuje bardzo!  :) Tylko jak dostać się do tych zgłoszeń? Czy dobrze myślę że to są numery zgłoszeń z Helpdesku? Jeżeli tak to gdzie jest ich wyszukiwarka. Niestety ale nikt kogo pytałam nie wie  :mellow:

21 gru 2016, 13:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona