Teraz jest 04 wrz 2025, 11:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Koszty egzekucyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA08 sie 2014, 06:42

POSTY        66
Post Re: Koszty egzekucyjne
executivus                    

Proszę o informację, co dzieje się z naliczonymi już przez administracyjny organ egzekucyjny kosztami egzekucyjnymi po przekazaniu dalszego tytułu wykonawczego do naczelnika urzędu skarbowego na podstawie art. 63 § 1 upea. Udzielono mi informacji, że te koszty naczelnik traktuje już jak "swoje", tzn. egzekwuje i zatrzymuje dla siebie. Z czego to wynika, tzn. jaka jest podstawa prawna? Co w takim razie powinienem zrobić z takimi kosztami - umorzyć? Na jakiej podstawie? I dlaczego przy zbiegu komornik sądowy egzekwuje powstałe koszty organu administracyjnego, nie zatrzymując ich dla siebie?

Art 64c par. 9-12 upea.
W wielu, a nawet chyba w większości przypadków tak będzie, że koszty przypadną NUS. Ale nie zawsze. Więc traktowanie tych kosztów jako z góry należnych naczelnikowi to nadużycie.
Przykład:
Art. 63 par. 1 mówi o zbiegu egzekucji administracyjnych. NUS przejmuje prowadzenie egzekucji tylko ze środka, do którego nastąpił zbieg. No i załóżmy, że jest to rachunek bankowy, a na rachunku nie ma środków. Dłużnik niedługo później się zatrudnia i otrzymuje spore wynagrodzenie z tego tytułu. NUS nie może zająć tego wynagrodzenia na podstawie dalszych TW przekazanych w związku ze zbiegiem do rachunku bankowego. Ale Ty jak najbardziej działając na podstawie tytułów pierwotnych. I oczywiście zajmujesz. Tytuł się spłaca (wraz z kosztami) a naczelnikowi się należy figa z makiem a nie koszty - informujesz go tylko o całkowitej realizacji.

A komornik egzekwuje koszty organu administracyjnego i przekazuje je organowi bo działa na podstawie kpc a nie ustawy o postępowaniu egzekucyjnym. A tam są zupełnie inne przepisy.

21 lip 2016, 17:17
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Jak policzyć koszty egzekucyjne? US umorzył postępowanie ze względu na śmierć zobowiązanego i przesłał do zapłaty koszty egzekucyjne. Jak mam sprawdzić czy faktycznie takie będą jak napisali?

02 lis 2016, 08:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
evelaina                    

Jak policzyć koszty egzekucyjne? US umorzył postępowanie ze względu na śmierć zobowiązanego i przesłał do zapłaty koszty egzekucyjne. Jak mam sprawdzić czy faktycznie takie będą jak napisali?

A przysłali postanowienie?

02 lis 2016, 08:35
Znawca

POSTY        198
Tak było przesłane postanowienie o umorzeniu.

02 lis 2016, 09:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
evelaina                    

Może to pomoże:
art. 64c § 7 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji który stanowi że Organ egzekucyjny wydaje postanowienie w sprawie kosztów egzekucyjnych na wniosek wierzyciela lub zobowiązanego, złożony w terminie 14 dni od dnia doręczenia zawiadomienia o wysokości kosztów egzekucyjnych, o którym mowa w § 6a. Na postanowienie to przysługuje zażalenie.

02 lis 2016, 11:19
Znawca

POSTY        198
beatas17                    

evelaina                    

Może to pomoże:
art. 64c § 7 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji który stanowi że Organ egzekucyjny wydaje postanowienie w sprawie kosztów egzekucyjnych na wniosek wierzyciela lub zobowiązanego, złożony w terminie 14 dni od dnia doręczenia zawiadomienia o wysokości kosztów egzekucyjnych, o którym mowa w § 6a. Na postanowienie to przysługuje zażalenie.

No to na mój wniosek, ale czy można jakoś samemu zweryfikować kwoty? Te koszty egzekucyjne to jest kwota 5% od należności głównej, czy razem z odsetkami i kosztami upomnień? U mnie to nawet 5% nie wychodzi :)

02 lis 2016, 12:59
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
Opłata manipulacyjna to 1% od należności głównej wraz z odsetkami naliczonymi na dzień dokonania czynności, a opłata za zajęcie rachunku to 5% od należności głównej + odsetki na dzień dokonania czynności. Zweryfikować można więc jedynie znając daty dokonania tych czynności.

02 lis 2016, 13:25
Znawca

POSTY        198
Ale z tego co wiem tam nie było żadnego zajęcia rachunku. A czy % pobiera się też od kosztów upomnień? Czyli należność główna+odsetki+ koszty up. i od tego 5% ?

Ostatnio edytowano 02 lis 2016, 14:05 przez evelaina, łącznie edytowano 2 razy

02 lis 2016, 13:50
Zaawansowany

REJESTRACJA24 cze 2016, 14:22

POSTY        32
evelaina                    

Griselda                    

Opłata manipulacyjna to 1% od należności głównej wraz z odsetkami naliczonymi na dzień dokonania czynności, a opłata za zajęcie rachunku to 5% od należności głównej + odsetki na dzień dokonania czynności. Zweryfikować można więc jedynie znając daty dokonania tych czynności.

Ale z tego co wiem tam nie było żadnego zajęcia rachunku. A czy % pobiera się też od kosztów upomnień? Czyli należność główna+odsetki+ koszty up. i od tego 5% ?

Nie, tylko od należność+odsetki. Jeśli nie było zajęcia, to tylko 1%.
Muszę dodać, że nie jestem z egzekucji, a jedynie czasem muszę te koszty dla tytułów wielopozycyjnych dzielić na poszczególne zaległości, więc tylko tyle wiem.

02 lis 2016, 13:59
Znawca

POSTY        198
Okazuje się, że w tych kosztach jest opłata manipulacyjna, wydatki: dojazd poborcy i doręczenie korespondencji. A opłata manipulacyjna jest konicznie ten 1 %, czy jest jakaś minimalna pobierana mimo kwoty?

02 lis 2016, 14:06
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
evelaina                    

...A opłata manipulacyjna jest konicznie ten 1 %, czy jest jakaś minimalna pobierana mimo kwoty?

USTAWA
z dnia 17 czerwca 1966 r.
o postępowaniu egzekucyjnym w administracji1)
Art. 64. § 6. Organ egzekucyjny pobiera opłatę manipulacyjną z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych. Opłata wynosi 1% kwoty egzekwowanych należności pieniężnych objętych każdym tytułem wykonawczym, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr. W podstawie obliczenia opłaty uwzględnia się również odsetki z tytułu niezapłacenia należności w terminie przypadające w dniu wszczęcia postępowania egzekucyjnego.

02 lis 2016, 14:58
Znawca

POSTY        198
Czy ktoś mi podpowie, od jakiej kwoty Us liczy sobie opłatę komorniczą? Czy tylko od należności głównej, czy też od odsetek mimo że mniejsze niż 8,70 i od kosztów up?

16 gru 2016, 08:40
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
evelaina                    

Czy ktoś mi podpowie, od jakiej kwoty Us liczy sobie opłatę komorniczą? Czy tylko od należności głównej, czy też od odsetek mimo że mniejsze niż 8,70 i od kosztów up?

USTAWA
z dnia 17 czerwca 1966 r.
o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
Art. 1a. 6) opłacie komorniczej – rozumie się przez to opłatę wynoszącą 5% kwot przekazanych wierzycielowi przez organ
egzekucyjny lub przekazanych wierzycielowi przez zobowiązanego w wyniku zastosowania środków egzekucyjnych;

16 gru 2016, 09:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Proszę mi powiedzieć czy koszty egzekucyjne przy umorzeniu postępowania naliczane są od całej należności głównej, która widniała na tytule wykonawczym, czy tylko od tej kwoty, której dotyczy umorzenie?
Już nieaktualne, już rozumiem skąd wzięły się te koszty  ;)

20 lut 2018, 13:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 56 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4