Wiele bym zrozumiał w tym pomyśle, ale UCS w Rzepinie?! Długofalowo taka miejscowość nie zapewni odpowiednich kadr. Biała Podlaska jest ledwo do zaakceptowania. No chyba, że główna siedziba w Rzepinie będzie wydmuszką, a "konkrety" będą w delegaturach.
29 lis 2016, 23:03
Re: Nowa KAS
Nie wiem, nigdy tam nie byłem, ale tam jest Izba Celna, więc jakiś budynek tam jest i jacyś ludzie tam pracują. Moim zdaniem (choć mogę się mylić) chodzi właśnie o to, żeby kierownictwo IC coś dostało. Żeby rządziło UCS-em w swoich starych siedzibach, choćby i były to "wydmuszki". Bo kierownictwo nowej IAS będzie się opierało raczej na aktualnym kierownictwie IS. Może dołożą jednego byłego "zolla" jako wicedyrektora od spraw celnych.
29 lis 2016, 23:10
Wszyscy, którzy złym okiem patrzyli na NUS lub których NUS po prostu nie lubi dostaną wypowiedzenia jak drut. Pardon, nie dostaną nowych umów.
30 lis 2016, 09:23
A pisałem, że będą niespodzianki w strukturze? Mimo wszystko pod względem geograficznym reforma ta w życiu uksiaków niewiele zmieni. Zmienią się tylko tablice. UCSy tam gdzie izby, delegatury tam gdzie UC - to natomiast bardzo wymowny symbol tego, że wielu z Was będzie się musiało nauczyć funkcjonować w nowych - usowskich lub celniczych realiach... Z nowym szefostwem... Wszyscy zachowają pracę - ale to już nie będzie ta sama praca. Dlatego też część będzie bardziej a część mniej zadowolona - czyli jak w życiu. Świat się zmienia - skarbówka też - nic nie jest wieczne.
30 lis 2016, 12:16
anagram69
tommy
Musieli coś dać mundurowym...
Wiele bym zrozumiał w tym pomyśle, ale UCS w Rzepinie?! Długofalowo taka miejscowość nie zapewni odpowiednich kadr. Biała Podlaska jest ledwo do zaakceptowania. No chyba, że główna siedziba w Rzepinie będzie wydmuszką, a "konkrety" będą w delegaturach.
Trochę się z tobą nie zgodzę UCS w Białej Podlaskiej akurat ma najbardziej zasadne położenie w strukturze KAS co Lublin zapewnił by Celnikom? W Białej Podlaskiej jest infrastruktura zrobiona pod celników zbrojownia, strzelnica, magazyny, nowo wybudowany budynek (jeden z nowocześniejszych dla celów urzędu), UKS w Lublinie nie ma nawet swojego budynku a Izba Skarbowa wszystkich nie pomieści. Nie wspomnę już, że w Białej P. pracuje najwięcej zielonych w PL.
30 lis 2016, 13:37
I bardzo dobrze z tymi siedzibami. Ja bym jeszcze stolicę przeniósł do Przemyśla. Albo do Rzepina. Do Białej nie. A to że względów strategicznych. Bo do takiej Warszawy to ruskie z Kaliningradu ponoć w dwa dni przy maszerują. A do Przemyśla dłużej im zejdzie. A do Rzepina jeszcze dłużej. I zdążymy się w tym czasie przegrupować.Poza tym na pewno w Przemyślu i Rzepinie nie ma odpowiedniej infrastruktury. I będzie się budować, a jak się buduje to kraj się rozwija i PKB nam wzrośnie. Tak że same plusy. Zapomniałem jeszcze o jednej zasadniczej zalecie Rzepina jako stolicy. Rząd będzie mógł szybciej...
01 gru 2016, 18:26
>Pierdek cyt: na pewno w Przemyślu i Rzepinie nie ma odpowiedniej infrastruktury. I będzie się budować,
Jak się nie ma o czymś pojęcia, to lepiej nic nie pisać albo się dowiedzieć najpierw. Zarówno w Rzepinie, jak i Przemyślu są duże, nowoczesne, świetnie wyposażone budynki będące obecnie siedzibami Izb Celnych.
01 gru 2016, 19:55
p?pu?
Zarówno w Rzepinie, jak i Przemyślu są duże, nowoczesne, świetnie wyposażone budynki będące obecnie siedzibami Izb Celnych.
I tym budynkom w dodatku można spokojnie obniżyć wynagrodzenie bo przecież nie zaprotestują. Na kontrolę też pójdzie świetnie wyposażony budynek, nieważne, że z jakiejś pipidówy. Jeśli wybudowano sołtysowi czy wójtowi pałac w postaci siedziby Izby Celnej, bo towarzysz sołtys czy towarzysz wójt miał taki kaprys i akurat przyjeżdzał towarzysz I sekretarz na wizytację - nie znaczy, że tę hucpę należy podtrzymywać.
To budynek jest dla pracowników, czy pracownicy dla budynku?
I jeżeli rząd, ponoć bliski ideałom solidarnościowym, tego nie rozumie, to znaczy, że w resorcie nastali jacyś platformiani przebierańcy. I nieźle się kamuflują!
____________________________________ Nie rusz GWna, nie będzie śmierdzieć.
01 gru 2016, 21:07
A siedziby głównej KAS nie chcą przypadkiem zorganizować w Piaskach na Mierzei Wiślanej? Można będzie sprawnej dowodzić funkcjonariuszami w takim świetnym punkcie strategicznym.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
01 gru 2016, 21:31
Może na Ptasim raju (u ujścia Wisły). Wszyscy byliby na widoku...
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
01 gru 2016, 22:43
Smutne to wszystko: na naszych oczach, przy naszym większościowym sprzeciwie likwidowana jest służba skarbowa w dotychczasowej postaci, która jednak się sprawdzała. Obserwuję też zmiany w mojej ukochanej Trójce, też chyba przy większościowym sprzeciwie, ale tam przynajmniej Piotrek Duda ostro wystąpił w obronie pracowników i przeciwko takiej dobrej zmianie. Kto nas tak naprawdę bronił/broni? Kto słuchał/słucha naszych protestów?
02 gru 2016, 07:27
awista
Smutne to wszystko: na naszych oczach, przy naszym większościowym sprzeciwie likwidowana jest służba skarbowa w dotychczasowej postaci, która jednak się sprawdzała.
@awista jesteś pewny, że się sprawdzała? Ja osobiście uważam, że funkcjonujący do tej pory system zupełnie nie przystaje do dzisiejszych realiów. Został on stworzony faktycznie w latach 80-tych XX wieku (US i IS) oraz w latach 90-tych (UKS). Procedura też wywodzi się z tamtych czasów. Niestety nasza administracja skarbowa jest przestarzała i nie potrafi poradzić sobie ze współczesną przestępczością podatkową. Naprawdę obecnie potrzebna jest "służba" podatkowa, czyli policja podatkowa. Może stworzenie UCS-ów jest próbą stworzenia takiej służby. Np. pion zwalczania przestępczości ekonomicznej, jest ewidentnie skrojony pod potrzeby Prokuratur Regionalnych. Dużo rozmawiam z prokuratorami, którzy mają pojęcie o przestępczości podatkowej. I to oni wskazują, że nasze działania nie przystają do rzeczywistości. Ja osobiście uważam, że reforma ta ma zasadniczy błąd - służba ta jest budowana na ludziach, którzy się do tego nie zawsze nadają. Uważam, że powinno się stworzyć zupełnie nową służbę, coś na kształt CBA, przenosić tam fachowców z CBŚP, ABW dodać fachowców z UKS (nie wszystkich, tylko tych którzy się do tego nadają) a następnie wygasić UKSy.
02 gru 2016, 08:08
Ustawa o KAS podpisana przez Pana Prezydenta
02 gru 2016, 11:56
awista
likwidowana jest służba skarbowa w dotychczasowej postaci, która jednak się sprawdzała.
To żeś pojechał...
jeneral_p
Ja osobiście uważam, że reforma ta ma zasadniczy błąd - służba ta jest budowana na ludziach, którzy się do tego nie zawsze nadają. Uważam, że powinno się stworzyć zupełnie nową służbę, coś na kształt CBA, przenosić tam fachowców z CBŚP, ABW dodać fachowców z UKS (nie wszystkich, tylko tych którzy się do tego nadają) a następnie wygasić UKSy.
Oby cię nie rozczarowali ci "fachowcy". MF zaproponowałby takie mnożniki i warunki służby, że chętni do przejścia byliby tylko partacze i emeryci.