Teraz jest 06 wrz 2025, 10:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Zmiany w kpc od 8 września 2016 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2013, 22:32

POSTY        106
Post Zmiany w kpc od 8 września 2016
Pojawił się nowy przepis a mianowicie  "Art. 759 (2). Komornik dokonuje doręczeń administracyjnym organom egzekucyjnym oraz organom podatkowym wyłącznie za pośrednictwem systemu teleinformatycznego albo z użyciem środków komunikacji elektronicznej, w sposób określony w przepisach wydanych na podstawie art. 63a doręczenia między organami egzekucyjnymi i między organem egzekucyjnym a komornikiem § 2 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2014 r. poz. 1619, z późn. zm.). "  

I w związku z tym mam pytanie czy teraz Komornicy Sądowi  wszystkie pisma są zobowiązywani kierować do  US  drogą elektroniczną? Wnioski u udostępnienie danych też? A jeżeli tak to czy ma tu znaczenie data wszczęcia postępowania egzekucyjnego tj. czy będą te zapisy  dotyczyć wniosków o udostępnienie danych, w sprawach egzekucyjnych z poprzednich lat ale sporządzonych po 08.09.2016 ?

10 wrz 2016, 19:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2008, 17:31

POSTY        55
Post Re: Zmiany w kpc od 8 września 2016
A dlaczego miałoby mieć znaczenie wszczęcie postępowania egzekucyjnego ? Przecież niektóre sprawy ciągną się dekadami. Z czego miałby wynikać ten dualizm w traktowaniu spraw egzekucyjnych ?

11 wrz 2016, 10:45
Znawca

POSTY        106
W ustawie zmieniającej tj. tej  z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy – Kodeks cywilny, ustawy – Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw   http://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/2678_u.htm :

- jest art 21.1.  Przepisy ustaw zmienianych w art. 2 i art. 3, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się do postępowań wszczętych po wejściu w życie niniejszej ustawy,  ( tylko, że dopiero dziś zauważyłem   "Art. 759 (2). wymieniony w kolejnym punkcie  :mellow: )

2. Przepisy art. 151 § 2, art. 162 1, art. 177 § 1 pkt 31, art. 235 § 2, art. 398 2 2 § 5, art. 398 2 3 § 2, art. 505 19a, art. 610 3, art. 626 1 2 § 1, art. 679 (1), art. 679 (2), art. 759 (2) oraz art. 902 (2) § 3 ustawy zmienianej w art. 2, przepisy art. 63a, art. 67 § 1a i 2a−2c oraz art. 89a § 3 ustawy zmienianej w art. 3, przepis art. 39 ust. 3 ustawy zmienianej w art. 14, przepisy art. 83 § 3 oraz art. 299 ustawy zmienianej w art. 15 w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.

Podsumowując jeśli Komornicy Sądowi  muszą nam doręczać wszystko elektronicznie, to jak zrobić tajemnicę skarbową wysyłając im odpowiedź przez E-puap ???

Dzięki IBU, dziś spojrzałem już na to wszystko ze spokojem...

11 wrz 2016, 13:33
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        55
Dokumenty tworzymy w pliku pdf, a co w takim razie z archiwizacją i JRWA? Nie jestem w temacie niestety  :mellow:

13 wrz 2016, 19:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2010, 14:22

POSTY        39
Wg mnie od 8 września 2016 komornicy wszystko przesyłają drogą elektroniczną i to nie tylko przez e-PUAP. Zgodnie bowiem z ww. art. Kpc rozporządzenie wydane na podstawie art.63a §2 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji mówi tylko o czynnościach egzekucyjnych. Czyli do wniosków komorników z Ordynacji podatkowej nie będzie żadnego rozporządzenia. Zatem komornik może przysłać nam pismo na mail urzędu podpisane podpisem kwalifikowanym. Różnica jest taka, że na pismo przesłane e-PUAP musimy odpowiedzieć przez e-PUAP, a na mail odpowiadamy pisemnie - brak możliwości potwierdzenia doręczenia. Zgodnie z wyjaśnieniami, które uzyskałam odnośnie tajemnicy skarbowej i e-PUAP, e-PUAP spełnia wymogi i można wysyłać za jego pośrednictwem odpowiedzi objęte tajemnicą skarbową. Jest to informacja z IS z pionu ochrony.

14 wrz 2016, 09:37
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        55
A z czego wynika, że komornik może przesłać mailem z podpisem kwalifikowanym, skoro w rozporządzeniu nie ma o tym mowy a ma stosować przepisy rozporządzenia. Jakie są wnioski komornika z OP?

A poza tym na stronie KRK jest prezentacja która mówi tylko o EPUAPie jako środku komunikacji z organami podatkowymi. (slajd 6)

14 wrz 2016, 19:12
Znawca

POSTY        106
Do Urzędu wpływają wnioski o udostępnienie danych osobowych przez komorników sądowych w związku z prowadzonymi przez nich postępowaniami egzekucyjnymi , na podstawie art.299§3 pkt 8 i 6 Ordynacji podatkowej.

14 wrz 2016, 20:02
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        55
Dziękuje zapomniałem podstawy, moje zdanie jest takie że powinny być doręczane tylko przez EPUAP.

14 wrz 2016, 20:09
Początkujący

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:22

POSTY        9
Mam pytanie odnośnie zajęć wierzytelności, co robicie gdy wpłynie po 8 września papierowo ze starą klauzulą i nadane na poczcie po 8 września. Informujecie KM, że nie przyjmujecie ich do realizacji, bo musi złożyć elektronicznie,  czy OB wprowadza do Polatx z terminem ważne rok i odpowiedź gdy jest nadpłata albo  informujecie, że nie jesteście właściwym US .

15 wrz 2016, 12:03
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2015, 20:17

POSTY        40
Znając życie - papierowe będziemy wprowadzać do Poltax "po nowemu", chociaż na taki jeszcze nie trafiłam - na razie dostałam tylko te z e-puapu.
Natomiast sortując dzisiaj zajęcia pod kątem właściwości znalazłam takiego kwiatka - dłużnikiem jest podatnik, który zmarł w 2007...

19 wrz 2016, 18:12
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        55
Effka                    

Mam pytanie odnośnie zajęć wierzytelności, co robicie gdy wpłynie po 8 września papierowo ze starą klauzulą i nadane na poczcie po 8 września. Informujecie KM, że nie przyjmujecie ich do realizacji, bo musi złożyć elektronicznie,  czy OB wprowadza do Polatx z terminem ważne rok i odpowiedź gdy jest nadpłata albo  informujecie, że nie jesteście właściwym US .

Wątpię aby rachunkowość później weryfikowała wprowadzone zajęcia, przecież jak już jest coś wprowadzone to znaczy że jest wszystko ok tzn. święte.

19 wrz 2016, 19:19
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2015, 20:17

POSTY        40
Dzisiaj na Skype była telekonferencja z udziałem ekspertów na temat zajęć wierzytelności (planowo od 12 do 14). Eksperci chyba planowali dać nam gotową propozycję obiegu dokumentów, więc zaczęli konferencję wcześniej (podobno o 11). W każdym razie już koło 11.40 dyskusja trwała w najlepsze.
Nie udało się wypracować jednolitej koncepcji (co za niespodzianka...).

Kwestie które m.in. pozostały bez wyjaśnienia:
1. przyjmowanie i rejestrowanie zajęć. Początkowa propozycja ekspertów, to: ePuap, następnie automatycznie przerzucanie do SZD, a potem wprowadzanie do Poltax. Któryś z uczestników powiedział, że pliki załączone przez komorników są tak duże, że istnieją problemy z załadowaniem ich do SZD. Natomiast eksperci nie naciskali na tę propozycję - pytali się też, jak jest w urzędach, czy np. obieg jest taki: ePuap, wydruk, BA, Poltax.

2. weryfikacja podpisu elektronicznego i czy załączniki też powinny być podpisane podpisem elektronicznym (załączniki to przecież pliki pdf z zajęciami...). Padło pytanie:
- co jeśli komornik w jednej wiadomości wysłał zazipowany plik, w którym spakował kilkaset plików pdf, ale podpisany podpisem elektronicznym jest tylko plik zip.
- czy jeśli komornik wysłał w jednej wiadomości kilkaset zajęć w pojedynczych plikach i każde z tych zajęć jest opatrzone podpisem elektronicznym, to czy mamy weryfikować podpis na każdym pliku?

3. jak obsługiwać zajęcia "papierowe". Ekspert twierdził, że takie należy wprowadzać do POLTAX. Uczestnicy, podpierając się opiniami radców prawnych, nie zgadali się z ekspertem - KPC Art. 759(2) => ustawa o post. egzek. w adm. Art. 63a. =>  § 3. 2. 2) Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 5 września 2016 r. w sprawie sposobu sporządzania i dokonywania doręczeń z użyciem środków komunikacji elektronicznej odpisów dokumentów w przypadku wystąpienia zbiegu egzekucji (chyba nie pomyliłam podstaw ;) )

4. co jeśli komornik wysłał do nas zajęcie, a nie jesteśmy dłużnikiem wierzytelności. Albo wysłał w jednej wiadomości kilkaset zajęć, z czego część jest skierowana do innego Naczelnika...

Niestety nie byłam w stanie wysłuchać całej telekonferencji - raz, że były problemy z połączeniem i nie mogłam się drugi raz zalogować. Dwa - przez 2h robota nie mogła leżeć...

30 wrz 2016, 18:42
Znawca

POSTY        106
karla14                    

Dzisiaj na Skype była telekonferencja z udziałem ekspertów na temat zajęć wierzytelności (planowo od 12 do 14). Eksperci chyba planowali dać nam gotową propozycję obiegu dokumentów, więc zaczęli konferencję wcześniej (podobno o 11). W każdym razie już koło 11.40 dyskusja trwała w najlepsze.
Nie udało się wypracować jednolitej koncepcji (co za niespodzianka...).
...

Ci eksperci są oderwani od rzeczywistości, nie mają pojęcia jakie są problemy z tymi zajęciami, myśleli, że przez godzinę coś ustalą i się im nie udało.

Żadnych wytycznych nie ma, musimy czekać. Niech nam dadzą na piśmie jak mamy postępować a nie każdy sobie rzepkę skrobie...  Co to ma być...

Tak naprawdę to nie wiadomo czy odpowiedzi przez nich udzielne mają oparcie w obowiązującym systemie prawnym, ta telekonferencja to była porażka wg mnie...

Ostatnio edytowano 01 paź 2016, 14:01 przez egodamian, łącznie edytowano 1 raz

01 paź 2016, 14:00
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
A co z oświadczeniami dla komorników na podstawie art. 896 par. 2? Jakie działy w urzędzie zajmują się "obróbką" zajęć i w jakim zakresie? czytaj=--===

23 lis 2016, 11:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona