Teraz jest 06 wrz 2025, 21:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Bieg terminu przedawnienia a ogłoszenie upadłości 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Post Re: Bieg terminu przedawnienia a ogłoszenie upadłości
kompstar                    

Założenia:
- 20.12.2015 r. sąd ogłasza upadłość podatnika.
- 30.06.2017 r. uprawomacnia się postanowienie sądu o zakończeniu postępowania upadłościowego
- w 2016 roku powstają zaległości podatkowe

kompstar                    

Nowe przepisy nie mogą obowiązywać, bo jeśli chodzi o par. 3 to nie może mieć on w ogóle zastosowania, gdyż w chili ogłoszenia upadłości bieg terminu terminu przedawnienia zaległości z 2016 r. w ogóle nie biegł, po prostu wtedy nawet jeszcze zobowiązanie podatkowe nie powstało, natomiast par. 3a nie może mieć zastosowania, gdyż w zasadzie (małymi wyjątkami) obowiązuje od 01.01.2016 r.. Reasumując - przedawnienie z upływem 31.12.2021 r.

Nadal podtrzymuję wniosek, do której doszedłem powyżej, czyli, że w pierwszym przypadku nie będą obowiązywać przepisy nowe, a stare. Jednak wydaję mi się, że dojść do takiego wniosku należy inną drogą. A więc zgodzić się należy, iż zasadą jest, że do oceny skutków prawnych zdarzenia stosuje się przepisy prawa, które obowiązują w momencie zaistnienia tego zdarzenia, wydaje mi się również, że trafne jest twierdzenie jakoby tym zdarzeniem w opisywanym stanie faktycznym, był moment ogłoszenia upadłości, a nie dzień powstania zobowiązania podatkowego. Reasumując – ogłoszenie upadłości 20.12.2015r. zatem stosujemy stare przepisy* stosownie do których ogłoszenie upadłości mogło przerwać bieg terminu przedawnienia, a po przerwaniu biegu terminu przedawnienia biegł on na nowo od dnia następującego po dniu uprawomocnienia się postanowienia o ogłoszeniu postępowania upadłościowego. Ponieważ jak wynika z założeń w dniu ogłoszenia upadłości bieg terminu przedawnienia zobowiązań z 2016r. nie mógł biec, gdyż jeszcze one nie powstały, zatem te zobowiązania przedawnią się po upływie zasadniczych 5-ciu lat, a więc z upływem 31.12.2021r.

Moim zdaniem jednak nie w każdym stanie faktycznym będziemy mogli stosować zasadę tempus regit actum, bowiem musimy pamiętać, o stosowaniu przepisów przejściowych (art. 21), które w niektórych przypadkach te zasadę wyłączą, choć jak pokazuje przykład 2  w pewnych stanach faktycznych (nie we wszystkich) w ostatecznym rozrachunku bez względu na to czy zastosujemy „zasadę” czy też przepisy przejściowe dojdziemy do tożsamych wniosków.

*uważam, że w tym stanie faktycznym przepisów przejściowych (art. 21) nie możemy brać pod uwagę,  gdyż przepisy te mówią o zobowiązaniach powstałych przed 01.01.2016r.

21 gru 2015, 21:22
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Przykład nr 3 i nieco inne założenia:
- mamy zaległości podatkowe z 2013 r.
- sąd ogłasza upadłość podatnika w dniu 15.01.2016 r.
- postanowienie o zakończeniu postępowania upadłościowego uprawomocni się 30.06.2017 r.

Które przepisy stosujemy? I co najważniejsze kiedy przedawnią się zaległości z 2013 r.?

30 gru 2015, 21:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
skoro ogłoszenie upadłości ogłoszono w 2016 a zaległości są z 2013 należy:
bieg terminu przedawnienia rozpoczął się w 01.01.2014 r. ( do tych do których termin płatności nie przekroczył daty 31.12.2013 r. )
czyli przerwa powinna być zastosowana z kodem PBTP2A z data postanowienia o upadłości
do daty uprawomocnienia się postanowienia o zakończeniu postępowania upadłościowego.
Od tej daty biegnie 5 letni termin przedawnienia.

22 lis 2016, 12:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
a ja mam pytanie odnośnie śmierci podatnika czy jeśli bieg terminu przedawnienia nie zaczął płynąć a podatnik zmarł czy ustawiam przerwę? a system zacznie ja brać "pod uwagę" gdy  biegu terminu przedawnienia zacznie biec?
czy nie ustawiam jej z uwagi na to że termin nie zaczął biec i nie będzie to powód do zawieszenia  go?

23 lis 2016, 11:34
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2012, 11:30

POSTY        8
kompstar                    

Przykład nr 3 i nieco inne założenia:
- mamy zaległości podatkowe z 2013 r.
- sąd ogłasza upadłość podatnika w dniu 15.01.2016 r.
- postanowienie o zakończeniu postępowania upadłościowego uprawomocni się 30.06.2017 r.

Które przepisy stosujemy? I co najważniejsze kiedy przedawnią się zaległości z 2013 r.?

Ogłoszenie upadłości nastąpiło po wejściu w życie zmienionej ustawy, więc do zobowiązań podatkowych stosujemy nowe przepisy. W podanym przykładzie bieg terminu przedawnienia przerywa ogłoszenie upadłości 15.01.2016 r. i biegnie on na nowo od 1 lipca 2017r.

23 lis 2016, 19:37
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2012, 11:30

POSTY        8
nolka                    

a ja mam pytanie odnośnie śmierci podatnika czy jeśli bieg terminu przedawnienia nie zaczął płynąć a podatnik zmarł czy ustawiam przerwę? a system zacznie ja brać "pod uwagę" gdy  biegu terminu przedawnienia zacznie biec?
czy nie ustawiam jej z uwagi na to że termin nie zaczął biec i nie będzie to powód do zawieszenia  go?

To zależy kiedy zobowiązanie uległoby przedawnieniu. Jeżeli zobowiązanie uległo przedawnieniu z końcem 31.12.2015 r. to śmierć podatnika przed rozpoczęciem biegu terminu przedawnienia nie wpływa na jego bieg, a jeżeli zobowiązanie nie uległo przedawnieniu z końcem 31.12.2015 r., to bieg terminu nie rozpoczyna się.

23 lis 2016, 19:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2