Teraz jest 06 wrz 2025, 16:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap                    

Szukałem odpowiedzi bo czeka mnie ten sam temat i na kilku stronach gmin, które robiły to samo, napisane było, że nazwy ulic przy śmieciach będą zmieniać z urzędu. Nie wiem póki co jak będzie u mnie, ale moim zdaniem nie będzie potrzeby składania deklaracji bo zmiana nazwy ulicy nie ma wpływu na wysokość zobowiązania więc jakby nie kwalifikuje się pod art. 6m ust. 2.

W tej ustawie art. 5 ust. 2 mówi: "Zmiana nazwy dokonana na podstawie ustawy nie ma wpływu na ważność dokumentów zawierających nazwę dotychczasową"

10 lis 2016, 10:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 cze 2014, 07:21

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
Poproszę o podanie kosztów sądowych występujących przy postępowaniu spadkowym.

14 lis 2016, 09:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2015, 13:10

POSTY        34
Osoba fizyczna ogłosiła upadłość. Syndyk wysłał do urzędu pismo, by zgłosić mu wysokość wierzytelności.
Czy wystarczy mu wysłać kopię upomnienia z potwierdzeniem odbioru, czy jednak trzeba robić DTW i klauzulę od US?

16 lis 2016, 14:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
witam

właśnie jestem po dłuższej nieobecności w pracy (ponad rok) dużo mnie ominęło i dużo się zmieniło w przepisach
mam pytanie do was co  w przypadku gdy mam zapłacony przez urząd skarbowy tyt.wyk. ale okazuje się że te należności były dawno zapłacone (osoba która mnie zastępowała nie wycofała tytułu) są dwie sytuacje 1 podatnik ma bieżące raty 2 podatnik ma uregulowane wszystko do końca roku bardzo prosze o pomoc

17 lis 2016, 08:37
Specjalista

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
anulka102                    

witam

właśnie jestem po dłuższej nieobecności w pracy (ponad rok) dużo mnie ominęło i dużo się zmieniło w przepisach
mam pytanie do was co  w przypadku gdy mam zapłacony przez urząd skarbowy tyt.wyk. ale okazuje się że te należności były dawno zapłacone (osoba która mnie zastępowała nie wycofała tytułu) są dwie sytuacje 1 podatnik ma bieżące raty 2 podatnik ma uregulowane wszystko do końca roku bardzo prosze o pomoc

1. decyzja o nadpłacie i zarachowanie nadpłaty na bieżące raty
2. decyzja o nadpłacie a następnie jej zwrot, chyba że podatnik napisze o zaliczenie nadpłaty na przyszłe zobowiązania

17 lis 2016, 11:26
Specjalista

POSTY        310
Aver                    

Osoba fizyczna ogłosiła upadłość. Syndyk wysłał do urzędu pismo, by zgłosić mu wysokość wierzytelności.
Czy wystarczy mu wysłać kopię upomnienia z potwierdzeniem odbioru, czy jednak trzeba robić DTW i klauzulę od US?

no to zgłoś te wierzytelności; upomnienia nie wysyłaj; nie wiem czemu chcesz wystawiać DTW?

17 lis 2016, 11:29
Specjalista

POSTY        310
wojtek87                    

50 zł - opłata za wniosek o nabycie spadku
5 zł - opłata za rejestr spadkowy

17 lis 2016, 11:32
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
kompstar                    

wojtek87                    

50 zł - opłata za wniosek o nabycie spadku
5 zł - opłata za rejestr spadkowy

Dzięki;)
Mam taką sytuację: Organ egzekucyjny poinformował mnie, że zobowiązana nie zamieszkuje wskazanego w tytule wykonawczym adresu. Podają mi nowy adres, na który mam wystawić ponownie TW. Czy mogę  z urzędu zmienić w kartotece  adres zobowiązanej? Jakiś przepis, czy podstawą jest pismo z US?

18 lis 2016, 11:36
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
wojtek87                    

Czy mogę  z urzędu zmienić w kartotece  adres zobowiązanej? Jakiś przepis, czy podstawą jest pismo z US?

Podstawą jest przepis mówiący o prowadzeniu egzekucji należności pieniężnych ze względu na miejsce zamieszkania zobowiązanego art. 22 § 2 upea.
Ksero pisma z US możesz dołączyć do tytułu.

18 lis 2016, 12:36
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
qubap                    

wojtek87                    

Czy mogę  z urzędu zmienić w kartotece  adres zobowiązanej? Jakiś przepis, czy podstawą jest pismo z US?

Podstawą jest przepis mówiący o prowadzeniu egzekucji należności pieniężnych ze względu na miejsce zamieszkania zobowiązanego art. 22 § 2 upea.
Ksero pisma z US możesz dołączyć do tytułu.

O tym, że należy dołączyć ksero pisma z US do ponownie wystawionego tytułu to wiem. Ale w kartotece mogę zmienić w kartoce systemu odpadowego taki adres na stałe? Mimo, że w deklaracji zobowiązany podał inaczej?

18 lis 2016, 13:18
Specjalista

POSTY        310
wojtek87                    

Ale w kartotece mogę zmienić w kartoce systemu odpadowego taki adres na stałe? Mimo, że w deklaracji zobowiązany podał inaczej?

A co z pismami, które wysyłasz do zobowiązanej na adres, który masz w kartotece? Kto odbiera? Osobiście zobowiązana? A może się zwracają? A jeśli tak - z jaką adnotacją? Czy sołtys/radny/inkasent/inne osoby np. sąsiedzi potwierdzają, że zobowiązana się wyprowadziła? Jaki adres ma zobowiązana w ewidencji ludności?

Zamieszkanie to stan faktyczny - ośrodek życia zobowiązanej, a zatem jeżeli ustalisz, że jest inaczej niż wskazuje US to postanowienie organu egzekucyjnego należy zaskarżyć, jeśli zaś potwierdzisz ich ustalenia zmieniasz adres w kartotece.

18 lis 2016, 13:30
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76

LOKALIZACJAKwidzyn
kompstar                    

wojtek87                    

Ale w kartotece mogę zmienić w kartotece systemu odpadowego taki adres na stałe? Mimo, że w deklaracji zobowiązany podał inaczej?

A co z pismami, które wysyłasz do zobowiązanej na adres, który masz w kartotece? Kto odbiera? Osobiście zobowiązana? A może się zwracają? A jeśli tak - z jaką adnotacją? Czy sołtys/radny/inkasent/inne osoby np. sąsiedzi potwierdzają, że zobowiązana się wyprowadziła? Jaki adres ma zobowiązana w ewidencji ludności?

Zamieszkanie to stan faktyczny - ośrodek życia zobowiązanej, a zatem jeżeli ustalisz, że jest inaczej niż wskazuje US to postanowienie organu egzekucyjnego należy zaskarżyć, jeśli zaś potwierdzisz ich ustalenia zmieniasz adres w kartotece.

Właśnie najlepsze jest to,że zwykle staram się pytać sołtysów, sąsiadów a nowy adres zobowiązanej. Akurat w tym przypadku nikt go nie zna...Ewidencja ludności  również.

Dzięki za pomoc.

18 lis 2016, 14:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
chcę zrobić hipotekę przymusową na udziale nieruchomości małżeństwa. obecnie tytuł mam tylko na żonę. Pani na szkoleniu powiedziała że mam:
- wystawić zmieniony tytuł wykonawczy do US o treści takiej samej jak obecny tytuł, ale w części B - dopisać męża - jako osobę odpowiedzialną majątkiem wspólnym;
- potem wystawić dalszy tytuł wykonawczy do tego zmienionego żeby US mógł nadać klauzulę i na podstawie tego zrobić hipotekę.
wszystko jest zrozumiałe ale pytanie czy mi US przyjmie taki zmieniony tytuł wykonawczy, wg rozporządzenia zmieniony tytuł wykonawczy wystawiamy tylko w pewnych przypadkach, i nie w takim jak dopisanie męża to tytułu.
Czy robił tak ktoś?

22 lis 2016, 12:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
Jak załatwiacie sprawę gdy należność na kartotece jest niższa niż ta w tytule wykonawczym chodzi o różnice groszowe?

22 lis 2016, 16:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367 ... 379  Następna strona