Dla ułatwienia niektórym osobom schemat struktury wyłącznie Urzędu Skarbowego.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
08 lis 2016, 22:06
Re: Nowa KAS
Flow
Drugi przykład przy wcześniejszych reorganizacjach: w komórce podatkowej pracowały 3 osoby i się jakoś kręciło (stary stan gdzie w komórkach robiło się i obsługę i wymiar), po reorganizacji 2 obsługa, 1 wymiar i dalej historia znana... ta jedna np chorobowe i co robić? Inny pracownik nie zastąpi tej osoby oczywiście wykonując jeszcze swoje obowiązki, tak to jest w mniejszych urzędach albo średnich. Nawet nie chce myśleć co dzieje się w małym przy braku kilku osób ?
Od razu pisze nie zajmuje wyższego stanowiska :P
Ile pracowników ma Twój US skoro jedna osoba jest w wymiarze? To jest jedyna osoba w US zajmująca się wymiarem czy są jeszcze inne? Czy po konsolidacji nie zwiększono stanu wymiaru?
09 lis 2016, 06:47
W moim urzędzie ( małym około 60 pracowników ) w podatkach majątkowych pracują tylko 2 osoby i zajmują się wszystkim od obsługi klienta po wymiar, odwołania, nadpłaty a ponadto musimy pomagać w dodatkowych akcjach typu PIT , a obsługa klienta przysyła nam podatników z deklaracją do wypełnienia. To jest jakaś paranoja, każdy pracownik powinien mieć jasny, wyraźny zakres obowiązków i za niego odpowiadać bo jeszcze rano sami będziemy sprzątać biura.
09 lis 2016, 07:26
Kuraś1
Flow
Drugi przykład przy wcześniejszych reorganizacjach: w komórce podatkowej pracowały 3 osoby i się jakoś kręciło (stary stan gdzie w komórkach robiło się i obsługę i wymiar), po reorganizacji 2 obsługa, 1 wymiar i dalej historia znana... ta jedna np chorobowe i co robić? Inny pracownik nie zastąpi tej osoby oczywiście wykonując jeszcze swoje obowiązki, tak to jest w mniejszych urzędach albo średnich. Nawet nie chce myśleć co dzieje się w małym przy braku kilku osób ?
Od razu pisze nie zajmuje wyższego stanowiska :P
Ile pracowników ma Twój US skoro jedna osoba jest w wymiarze? To jest jedyna osoba w US zajmująca się wymiarem czy są jeszcze inne? Czy po konsolidacji nie zwiększono stanu wymiaru?
Pisząc komórka podatkowa miałem na myśli podatki majątkowe, jedna osoba zajmuje się wymiarami majątkowymi. I dalej jak u MALUTKA 65, pracownicy robią wszystko i nic + akcje. Urząd średni!
____________________________________ Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.
Ostatnio edytowano 09 lis 2016, 08:11 przez Flow, łącznie edytowano 1 raz
09 lis 2016, 08:11
na CNNie było mówione, że Trump wstrzyma KAS
09 lis 2016, 10:14
Jak patrzę na schemat US na pion kontroli, na który składają się komórki planowania i analiz, kontroli podatkowej oraz dochodzenia, to mam wrażenie, że w US-ach powstaną małe UKS-iki.
09 lis 2016, 12:22
telonarius
Jak patrzę na schemat US na pion kontroli, na który składają się komórki planowania i analiz, kontroli podatkowej oraz dochodzenia, to mam wrażenie, że w US-ach powstaną małe UKS-iki.
A gdzie widzisz w US komórkę dochodzeniową? Bo ja nie widzę
____________________________________ Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.
09 lis 2016, 14:06
Flow
telonarius
A gdzie widzisz w US komórkę dochodzeniową? Bo ja nie widzę :blink:
Trzecia od góry - Komórka Spraw Karnych Skarbowych.
09 lis 2016, 14:11
Przecież to karnista jest !
09 lis 2016, 14:52
Komórka KKS w zakresie obowiązków ma wpisane prowadzenie dochodzeń w zakresie ustawy o rachunkowości ale w rzeczywistości (piszę o moim US) zajmuje się głównie postępowaniami mandatowymi. Dlatego też zdziwiłem się porównaniem do UKS, szczególnie że wg mnie nic się nie zmieniło (wszystkie komórki były w US). W UCS mają być komórki stricte dochodzeniowe także myślałem, że o tym mowa ;-). Tak czy inaczej porównanie do uks nawet małego wg mnie nietrafione ;-)
09 lis 2016, 15:14
Ale popatrzcie wreszcie w US będzie komórka d/s wymiany informacji międzynarodowej Jak znam życie to pewnie połączona z inną, np AP, ale w końcu dostrzeżono formalnie ten aspekt działalności.
09 lis 2016, 18:06
Ten schemat to prawdopodobnie wypuszczony i nadzorowany pic.
09 lis 2016, 18:17
czere?nia
Ale popatrzcie wreszcie w US będzie komórka d/s wymiany informacji międzynarodowej Jak znam życie to pewnie połączona z inną, np AP, ale w końcu dostrzeżono formalnie ten aspekt działalności.
stawiam na włączenie jej do OB, zgodnie ze starą zasadą: "Naczelnik w uzasadnionych przypadkach może łączyć, dzielić, mnożyć, dodawać, odejmować, potęgować..."
09 lis 2016, 21:15
Na miętowej stronie jest struktura KAS z zadaniami m.in. UCS. To nowość. Z informacji tam zawartych wynika, że nie ma zadań UKS w zadaniach UCS. Oni tam będą prowadzić takie postępowania jakie prowadzi prokuratura w sprawie przestępstw z KKS, ale z żadnego zadanie nie wynika orzecznictwo ani jakakolwiek twarda kontrola, taka, jaką wykonywały do tej pory UKS-y. Wykrywanie i zapobieganie to nie jest kontrola zakończona wydaniem decyzji, jak to jest obecnie, więc jak ma z tego przybyć pieniędzy w budżecie Państwa, jeśli nie będzie dokumentu, na podstawie którego będzie można wyegzekwować zaległości podatkowe?
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.