Pewnie chodzi o tą informacje o składnikach majątkowych której już się nie przesyła.
04 lis 2016, 15:08
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Jak odnajdujecie organ egzekucyjny właściwy dla miejsca zamieszkania? Przyjąć, że każdy Urząd Skarbowy mieszczący się w mieście powiatowym będzie OE? Mam kilku zobowiązanych, którzy mają w mojej gminie nieruchomości, ale mieszkają w różnych częściach Polski.
07 lis 2016, 08:49
Byłam dziś w urzędzie skarbowym z kolejnymi tytułami i chciałam porozmawiać w tej sprawie z Komornikiem ale niestety pocałowałam klamkę. O tym że cześć F zastępuje taki wniosek to wiem, i powtarzane to jest na każdym szkoleniu, ale u nas jest coś nie tak.
07 lis 2016, 09:06
kandyo
Byłam dziś w urzędzie skarbowym z kolejnymi tytułami i chciałam porozmawiać w tej sprawie z Komornikiem ale niestety pocałowałam klamkę. O tym że cześć F zastępuje taki wniosek to wiem, i powtarzane to jest na każdym szkoleniu, ale u nas jest coś nie tak.
to jak tak bardzo chcą ten wniosek, to napisz im to na kartce papieru i załącz do TW
07 lis 2016, 09:14
Póki co im pisze ten wniosek do każdego tytułu. ale jeśli tych tytułów mam 30 to trochę czasu mi zajmuje.
07 lis 2016, 09:23
kandyo
Póki co im pisze ten wniosek do każdego tytułu. ale jeśli tych tytułów mam 30 to trochę czasu mi zajmuje.
a nie można zrobić jednego łącznego wniosku z wyszczególnieniem TW?
07 lis 2016, 09:31
reniak
evelaina
Właśnie zabieram się za hipoteki i mam trochę problemów. Głównie taki, które tytuły mogę użyć. Dla TW wystawionych przed 21.11.2013 mam drugi oryginał (jeden jest w US) opatrzony klauzulą, ale z datą z tamtego roku. Nie ma nigdzie na nim że to odpis uwierzytelniony. Dla TW wystawionych po 21.11.2013 zrobiłam DTW i mam je już opatrzone klauzulą, ale niestety zrobiłam je na starym druku DTW i nie ma nigdzie informacji o kosztach egzekucyjnych Czy te tytuły będę mogła wykorzystać czy muszę je jakoś poprawić? Zielona jestem w temacie kompletnie. A co później z wpisaniem kwot do wniosku? Można te koszty egzek. ująć mimo że ich nigdzie nia ma? Może coś konkretnego podpowiesz
na ostatnim szkoleniu pani mówiła że możemy dodać tylko te koszty które są na tytule, prosząc US o nadanie klauzuli można poprosić ich żeby wpisali swoje koszty ale to dotyczy tylko najnowszych tytułów. można zrobić hipotekę powiększoną o połowę tzn. (NG+ odsetki + koszty upomnień) *150% - na podstawie art. 110(1) ustawy o księgach wieczystych i hipotece - suma hipoteki nie może przewyższać więcej niż o połowę zabezpieczonej wierzytelności wraz z roszczeniami o świadczenie uboczne określonymi w dokumencie stanowiącym podstawę wpisu hipoteki na dzień złożenia wniosku o wpis hipoteki. - Weryfikacja sądu ograniczać się może wyłącznie do tego, czy suma hipoteki nie przekracza ustawowej granicy tj. 150% wierzytelności i należności ubocznych. a co to DTW to ja zawsze wystawiam przed samy zrobieniem hipoteki, innych nie trzymam u siebie.- tak więc nie pomogę
A czy do hipoteki brałaś też TW wystawione przed 21.11.2013r.? Takie TW mam na starych drukach, to po prostu zrobię odpis i poproszę o nadanie klauzuli. Po tej dacie powinno się uż zrobić DTW, ale mam tytuły wystawione w 2014r. na starych drukach i nie mam możliwości systemowych żeby zrobić dla nich DTW. W związku z tym powinnam też zrobić odpis i poprosić o klauzulę, czy po prostu ręcznie sporządzić dalszy tytuł już na innym druku?
07 lis 2016, 09:32
Egzekutor69
kandyo
a nie można zrobić jednego łącznego wniosku z wyszczególnieniem TW?
ja właśnie przekazuję TW na podst. takiej a la ewidencji
07 lis 2016, 09:43
wojtek87
Jak odnajdujecie organ egzekucyjny właściwy dla miejsca zamieszkania? Przyjąć, że każdy Urząd Skarbowy mieszczący się w mieście powiatowym będzie OE? Mam kilku zobowiązanych, którzy mają w mojej gminie nieruchomości, ale mieszkają w różnych częściach Polski.
Pewnie chodzi o tą informacje o składnikach majątkowych której już się nie przesyła.
Jak to się nie przesyła?
07 lis 2016, 15:31
beatas17
qubap
Jak to się nie przesyła?
Przesyłasz tylko w przypadku gdy zachodzi przesłanka z § 10 rozporządzenia w sprawie postępowań wierzycieli należności pieniężnych. W zeszłym roku przepis brzmiał deczko inaczej
08 lis 2016, 08:40
Czy w przypadku zmiany nazwy ulic właściciele nieruchomości powinni złożyć nowa deklaracje za odbiór odpadów komunalnych? zmiana nazw ulic nastąpiła na postawie Ustawy z dnia 1 kwietnia 2016 roku o zakazie propagowania komunizmu.
08 lis 2016, 11:38
Szukałem odpowiedzi bo czeka mnie ten sam temat i na kilku stronach gmin, które robiły to samo, napisane było, że nazwy ulic przy śmieciach będą zmieniać z urzędu. Nie wiem póki co jak będzie u mnie, ale moim zdaniem nie będzie potrzeby składania deklaracji bo zmiana nazwy ulicy nie ma wpływu na wysokość zobowiązania więc jakby nie kwalifikuje się pod art. 6m ust. 2.