Teraz jest 10 wrz 2025, 08:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 117  Następna strona
Nowa KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2014, 11:47

POSTY        61
Post Re: Nowa KAS
@makoma czyżby Ty też odpływał ze skarbówki?

11 paź 2016, 05:53
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
@3Android - ujmę to tak: szalupa czeka... Ba nawet kapok w środku widzę  B)))
I dochodzę do wniosku, że nie ma się nad czym zastanawiać... Co może mnie potkać  US mogę się domyślać. Szkoda fantastycznych ludzi z fabryki, ale i tak będziemy się spotykać - ba nawet zawodowo  ;)

11 paź 2016, 09:41
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        61
@Makoma ja już nawet siedzę w szalupie ;). Jeśli nie zrobię tego teraz - to pewnie nie zrobię tego nigdy. I później będę żałować.

11 paź 2016, 09:57
Znawca

POSTY        247

3android                    

@Makoma ja już nawet siedzę w szalupie ;). Jeśli nie zrobię tego teraz - to pewnie nie zrobię tego nigdy. I później będę żałować.

A więc wiosła w dłoń Kapitanie i do brzegu! A-Hoj  :lol:

11 paź 2016, 10:58
Zaawansowany

REJESTRACJA07 gru 2015, 15:23

POSTY        81
Do shoto
Ja właśnie głosowałem, bowiem chciałem aby dokończyli reformę, której nie zaczęli. 8 lat syfu, papierowych przypisów i coraz większej dziury budżetowej i odlotów sądów i izb na korzyść pseudopodatników tylko potwierdziło mój głos na PIS.

Co do 500+ to albo eunuchy, albo wygodni, którzy stwierdzili, że aby utrzymać jako taki poziom nie będę mieli więcej niż jedno dziecko krtykują ten program. Ja mam jedno, ale się cieszę, że kolega który ma trójkę otrzyma od Państwa 1000 zł. Należy mu się. On nie narzeka. Zasuwa w skarbówce jak inni, nie żali się i wychowuje dzieci aby później zapieprzały na emerytury tych malkontentów, którzy swym **** czarnowidztwem nic od siebie nie dają.[/quote]

==========================
A myślisz, że jak wejdzie KAS, to będzie lepiej, będzie mnóstwo kasy, dziura budżetowa się zmniejszy. Czarnowidztwo raczej realizm.
A co do 500 + to zobaczysz jak szybko ta kasa w budżecie się skończy. Zaczną się podwyżki żywności, rachunków. Emeryt dostanie  :dupa:  nie podwyżkę. W skarbówce już jest zapowiedziane, że żadnych podwyżek przez kolejne 10 lat nie będzie, bo PiS już sypnęło groszem i żyje się lepiej. Tylko komu, ja bez podwyżki, ani 1 grosza, a robię za trzech.
Pożyjemy, zobaczymy.

11 paź 2016, 14:20
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        61
@PSOTEK2015 i właśnie dlatego opuszczam okręt zwany "skarbówka". Za to co zarabia trudno już godnie żyć. Wstyd mnie przed dziećmi. I dość mam bycia traktowanym jak mięso armatnie.

11 paź 2016, 14:53
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
Gratuluję decyzji i życzę powodzenia  :brawa:  Z drugiej strony szkoda MAKOMA, bo zawsze jakieś ciekawe newsy wrzucałeś na forum. Ja zostaję w oczekiwaniu na KAS. Jak propozycja będzie do  :dupa:  to też znikam.  :piwo:

11 paź 2016, 15:21
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
makoma                    

(...)

Mam za mało przesłanek - pozostaje mi zaufać Banasiowi i Jasińskiemu. Kiedyś PC, dziś PIS - lat mi przybywa... Czy rozumu? Nie wiem, ale poglądów nie zmieniam... Czekam i jestem za KAS!
(...)

Co się zmieniło od tamtej Twojej wypowiedzi?
Czego tak okropnego się dowiedziałeś nt. zmian wprowadzanych ustawą KAS, które pewnie będą bardzo niekorzystne dla pracowników, że jednak opuszczasz służby skarbowe?

Ten okręt musi naprawdę iść na dno, jeśli taka osoba, jak Ty, który zawsze byłeś za KAS, jednak odchodzisz z naszych szeregów.
Nie wróży to dobrze dla tych, co nie zdecydowali się jeszcze na ten krok.

Jeśli nasze wynagrodzenia mają być aż tak bardzo obniżone, to lepiej faktycznie rozwiązać całe służby skarbowe, wtedy zostanie jeszcze więcej pieniędzy w budżecie.
Tylko co potem, jak nie będzie komu pilnować, aby podatnicy zechcieli łaskawie odprowadzać daniny.

11 paź 2016, 15:56
Znawca

POSTY        247

@Gyokuro! Słowo, że niczego strasznego się nie dowiedziałem. Tylko tyle że może się to nieco przesunąć w czasie oraz że docelowo w UCSie wyląduje więcej uksiaków niż na początku zakładano. W wekend niespodziewanie znalazła mnie propozycja i zaczynam się zastanawiać. Czuję się za staro na mundurowe parady i egzaminy sprawnościowe - tyle w temacie UCS. W temacie US - mam jakiś lęk przed stanowiskiem PIT-37:) Być może w moim przypadku ucieczka jest rozsądnym wyjściem.
Zastanawiam się.
Oczywiście gdy zmienię barykadę automatycznie przestanę być za KAS - z tym co jest teraz prościej walczyć! :P

11 paź 2016, 16:44

REJESTRACJA27 sty 2008, 13:05

POSTY        17
KAS niczego nie zmieni, przynajmniej w krótkim czasie. Wszystko zależy od ludzi. A ci co będą decydować o szczegółach to MF i IS, czyli nic nowego, wszystko pod siebie. My tu na samym dole nawet przy tych narzędziach, którymi dysponujemy możemy zrobić dużo, tylko komu się chce. Jesteśmy spolegliwi wobec przełożonych, ich niekompetencji i lenistwa. Sami konserwujemy ten układ, czekając na zmiany z zewnątrz. Ale one będą pozorne, robione przez konformistów z góry.

11 paź 2016, 17:52
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
fajer                    

KAS niczego nie zmieni, przynajmniej w krótkim czasie.
Sami konserwujemy ten układ, czekając na zmiany z zewnątrz.
Ale one będą pozorne, robione przez konformistów z góry.

Może Rysiek Petru z Myszką Gasiuk-Pisiuk skruszą ten układ za 3 lata?  :wacko:

:rotfl:

11 paź 2016, 18:05
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Badman                    

fajer                    

KAS niczego nie zmieni, przynajmniej w krótkim czasie.
Sami konserwujemy ten układ, czekając na zmiany z zewnątrz.
Ale one będą pozorne, robione przez konformistów z góry.

Może Rysiek Petru z Myszką Gasiuk-Pisiuk skruszą ten układ za 3 lata?  :wacko:

:rotfl:

Tak sądzisz Badman?
Ja uważam, że ci to raczej zwolnią połowę, a drugiej połowie zmniejszą wynagrodzenia, jak to liberałowie, którzy służby skarbowe zawsze uważali za darmozjadów i pachołki, co to robią proste rachunki na liczydle i można wziąć do tego ludzi z ulicy, najlepiej takich, co stoją pod Biedronką i chcą, aby ktoś się dołożył do wina.     :zygi:

Ostatnio edytowano 11 paź 2016, 18:38 przez gyokuro, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2016, 18:38

REJESTRACJA19 lut 2008, 14:23

POSTY        429
W Wielkopolsce karty będzie rozdawać IS. Współczuję już skarbowcom. Ego na poziomie nobla z ekonomii, a sprawy w przeciwieństwie do innych IS w kraju po myśli liberalnej. Czyli udowodnij, że złodziej nie jest złodziejem. Ty jesteś tym złym, a nie przekrętas. I tak od ok. kilku lat. Żal dupę ściska. Etos Wielkopolanina to mit. Został tylko zas...ny pijar lemingowy.

11 paź 2016, 20:56
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Opinia dwóch wykładowców z SGH http://kolegia.sgh.waw.pl/pl/KES/casp/D ... 002_Ia.pdf - jak informują jej autorzy, "została dokonana w odniesieniu do jednego z głównych założeń – przeciwdziałania unikaniu i uchylaniu się od opodatkowania".

Na miejscu głównych promotorów projektu KAS przeczytałbym ją (i inne opinie) z uwagą i zrozumieniem.

"Celem projektu ustawy o KAS jest ograniczenie skali oszustw podatkowych i celnych oraz zwiększenie skuteczności poboru należność podatkowych i celnych. Jest poniekąd zadziwiające, że w uzasadnieniu projektu zabrakło skrupulatnej analizy przyczyn oszustw fiskalnych oraz drastycznie zmniejszającej się skuteczności poboru danin. Jest to o tyle istotne niedociągnięcie, że w przypadku przyjęcia ustawy w jej proponowanym kształcie zabraknie zasadniczych punktów odniesienia, służących do wiarygodnego stwierdzenia skuteczności i efektywności przyjętych w niej rozwiązań. Samo stwierdzenie ewentualnego zwiększenia dochodów podatkowych może przecież wynikać z innych przyczyn niż uchwalenie ustawy o KAS" (strona 5).

"Trudno doszukać się w zaproponowanym projekcie Ustawy KAS rozwiązań, które byłyby stworzone specjalnie w celu ograniczenia wspomnianych zjawisk unikania opodatkowania i uchylania się od opodatkowania w wymiarze międzynarodowym" (str. 6).

"Analiza koncepcji KAS wskazuje, że zaproponowany zakres przedmiotowy administracji skarbowej nie różni się w żadnym elemencie od zakresu obecnie funkcjonujących struktur skarbowych podległych Ministrowi Finansów. Autorzy projektu dokonali jedynie prostego przeniesienia zadań, które dotychczas były realizowane przez urzędy i izby skarbowe, urzędy kontroli skarbowej, Służbę Celną i Głównego Inspektora Informacji Finansowej do zakresu przedmiotowego KAS. Ten „zabieg” został dokonany bez pogłębionej analizy i refleksji nad ewentualną potrzebą dokonania zmian i ewentualnego budowania nowych struktur skarbowości, które przyczyniłyby się do eliminacji nowych zagrożeń np. międzynarodowego unikania opodatkowania. Ten brak wskazuje na znaczny stopień intuicyjności diagnozy mającej stanowić uzasadnienie projektu ustawy" (str. 6).

"Istotną kwestią, która może rzutować na skuteczność przeciwdziałania unikaniu i uchylaniu się od opodatkowania jest brak zaproponowania w ramach struktur KAS jednostki analitycznej, która zajmowałaby się wysoko zaawansowanymi konstrukcjami i instrumentami optymalizującymi opodatkowanie wykorzystywanymi przez podmioty działające transgranicznie" (str. 7).

"Trudno dostrzec w projekcie Ustawy o KAS nowatorskie rozwiązania, które miałyby wspierać współpracę administracyjną w sprawach podatkowych z administracjami innych państw członkowskich Unii Europejskiej. W gruncie rzeczy nie ma przeszkód by w dotychczasowej strukturze wprowadzać konstrukcje, które intensyfikowałyby współpracę administracyjną w sprawach podatkowych z innymi państwami" (str. 7).

12 paź 2016, 07:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 117  Następna strona