Teraz jest 10 wrz 2025, 11:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 117  Następna strona
Nowa KAS 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Post Re: Nowa KAS
@Gyokuro! Pierwsze primo - nic nie przekręciłem! To nie licznik! To był konkretny zabieg - hiperbola - która miała pokazać nasz UXowski kompleks wyższości! Eksperyment się udał - głównie dzięki Tobie!
Drugie Primo! Przeczytaj sobie wspomnienia Słowika i książki Sumlińskiego o tym, czego nie powiedział Masa... A także o tajnych związkach Bronka - Skowronka... Ile tam jest o Uxach? I co I spoko? Jedno oko na Maroko - drugie oko spoko oko?
Doświadczenie pracy w Kontroli Skarbowej  skłania mnie do twierdzenia, że dwukropki są jak terroryści... Z tą tylko różnicą, że z terrorystami można negocjować  :rotfl:

08 paź 2016, 22:32
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Makoma, dlaczego uważasz, że dwukropki są jak terroryści? Rozwiń szerzej tę myśl.
A poza tym...  chyba sam cierpisz na kompleks wyższości, nie jest tak przypadkiem?;-)
Ja chciałabym, aby w UCS byli wszyscy kontrolujący, bez względy na to, czy są z US czy UKS, a Ty widziałbyś tam tylko paru wybrańców z UKS, a wśród nich siebie. ;-)

Ostatnio edytowano 09 paź 2016, 06:00 przez gyokuro, łącznie edytowano 1 raz

09 paź 2016, 05:51
Znawca

POSTY        247

Kilka razy pisałem, że w UCSie nie widzę wszystkich i siebie też... Przeczytaj jeszcze raz uważnie moje i swoje posty. Wydaje mi się że już wszystko powiedziałem. I nic nie muszę rozwijać...

09 paź 2016, 07:31
Specjalista
Własny awatar

POSTY        418
makoma                    

Kilka razy pisałem, że w UCSie nie widzę wszystkich i siebie też... Przeczytaj jeszcze raz uważnie moje i swoje posty. Wydaje mi się że już wszystko powiedziałem. I nic nie muszę rozwijać...

Jeśli kogoś traktuje się epitetem "terrorysty", to należałoby to uzasadnić.
To nie prosty inspektor wybiera, do kogo pójdzie na czynności kontrolne.

A poza tym, jeśli już trzeba czemuś lub komuś się przyjrzeć, to może zacząć od samej góry, która rządzi - również - służbami skarbowymi?

http://wgospodarce.pl/informacje/29917- ... e-finansow

Nie powinni zacząć sprzątania wyżej?

09 paź 2016, 08:33
Znawca

POSTY        247

@Gyokuro! Parafrazując Witkiewicza: Kto się za mój wpis obraża, sam się za  tertorystę uważa   :rolleyes:
Będę sie upierał, że terrorysta to jednak nie epitet :lol:
Poza tym nabzdyczyłaś się i cały czas klarujesz że UXy w przeciwieństwie do USów to  conajmniej agentki o stu twarzach i dżejmsy mózgi :wysmiewacz:
Nie chce już mi się ciągnąć tej gadki - sorry...

09 paź 2016, 08:49
Specjalista
Własny awatar

POSTY        418
makoma                    

@Gyokuro! Parafrazując Witkiewicza: Kto się za mój wpis obraża, sam się za  tertorystę uważa   :rolleyes:
Będę sie upierał, że terrorysta to jednak nie epitet :lol:
Poza tym nabzdyczyłaś się i cały czas klarujesz że UXy w przeciwieństwie do USów to nie starsze bezbronne panie, a conajmniej agentki o stu twarzach  :wysmiewacz:
Nie chce już mi się ciągnąć tej gadki - sorry...

Nie wpieraj mi tego, czego nie napisałam.
Przyczep się lepiej do pań prokuratorek i do pań policjantek, wśród których również pracują starsze panie, i w niczym im to nie przeszkadza.
Dlaczego nie czepiasz się tego, że prokuratorami jest wiele kobiet? :D

09 paź 2016, 08:57
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
gyokuro                    

Jeśli kobietka będzie wyposażona w broń palną czy gazową, to wrażenie będzie takie samo, jakby wszedł mężczyzna 180 wzrostu i 90 kg wagi, a jeśli "podatnik" będzie miał broń, to i te centymetry i kilogramy na nic się obu panom nie zdadzą. :P

Pracownicy działów kontroli urzędów skarbowych nie są wyposażeni w karabiny.  ;)
A więc te centymetry i kilogramy robią różnicę :P
Nie powiesz mi, że kobieta (policjantka, celniczka, "kontrolerka") nie czuje się raźniej w towarzystwie mężczyzny, kiedy ma do czynienia z przestępcą czy choćby "niegrzecznym" kontrolowanym. Przez 14 lat chodziłem na kontrole, to ''cośniecoś'' wiem. Dlatego uważam, że układ jaki jest u Was (mniej więcej pół na pół) jest zdrowy. :D

09 paź 2016, 09:11
Specjalista
Własny awatar

POSTY        418
Nadir                    

gyokuro                    

Jeśli kobietka będzie wyposażona w broń palną czy gazową, to wrażenie będzie takie samo, jakby wszedł mężczyzna 180 wzrostu i 90 kg wagi, a jeśli "podatnik" będzie miał broń, to i te centymetry i kilogramy na nic się obu panom nie zdadzą. :P

Pracownicy działów kontroli urzędów skarbowych nie są wyposażeni w karabiny.  ;)  
A więc te centymetry i kilogramy robią różnicę :P
Nie powiesz mi, że kobieta (policjantka, celniczka, "kontrolerka") nie czuje się raźniej w towarzystwie mężczyzny, kiedy ma do czynienia z przestępcą czy choćby "niegrzecznym" kontrolowanym. Przez 14 lat chodziłem na kontrole, to ''cośniecoś'' wiem. Dlatego uważam, że układ jaki jest u Was (mniej więcej pół na pół) jest zdrowy. :D

Oczywiście, że masz rację, Nadir! Ja też uważam, że układ pół na pół jest zdrowy. :D  :piwo:

09 paź 2016, 09:20
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
gyokuro                    

A myślisz, że w KAS dostaniemy więcej niż obecnie, jeśli pan Minister zapowiada, że KAS ma spowodować potanienie administracji skarbowej?
A jakie wydatki najszybciej można zmniejszyć jeśli nie wynagrodzenia?
Nie po to tworzy się KAS, abyśmy lepiej zarabiali.

Myślę, że administracja skarbowa zgodnie z wypowiedziami ekipy z MF może być tańsza bez obniżania wynagrodzeń. Wystarczy ,,tylko" zwiększenie wpływów.  ;)  Skoro koszt pozyskania 100 zł podatku wynosi około 1,5 - 1,6 zł, to wzrost wpływów bez zmian wynagrodzeń realnie obniży koszt funkcjonowania aparatu skarbowego. Przez długi czas liczyły się ustalenia do szuflady, a realne wpłaty miały drugorzędne znaczenie. I tak siedział sobie IKS rok lub dwa nad postępowaniami, zbierał materiał i w końcu wydawał decyzje na kilka dużych baniek. Czasem nawet dostał za to nagrodę. Tylko ile z tego wpłynęło na konto  :P

09 paź 2016, 09:21

REJESTRACJA08 wrz 2016, 21:36

POSTY        41
Ludzik, tak chyba było tylko w UKSach. US za to zawsze były rozliczane od wpłat, więc jeśli na mieście pojawił się oszust, to kontrola wolała tego zauważać, bo wtedy:
1. musieliby iść tam i sporo się narobić (mierniki w dół)
2. postępowania podatkowe musiały mierny materiał w kontroli zamienić w dobry materiał dowodowy i wydać decyzję, co jest pracochłonne (mierniki w dół)
3. pp musi wydać rygor albo zabezpieczyć majątek znów kupa pracy (mierniki w dół)
4. egzekucja nie ściągnie majątku, bo go nie ma (mierniki w dół)
5. kks po kolejnym ciężkim postępowaniu ukarze "uczciwego przedsiębiorcę" tak, że on nawet tego nie poczuje, ale ze względu na to, że są to ciężkie postępowania, to mierniki kks idą w dół.

Tak jest niestety w US, jak chcesz ścigać bandytów, to wylatujesz z pracy za gówniane mierniki. UKS na szczęście uzupełnia lukę, bo nie przejmuje się faktem braku wpłat (całe odium i tak spada na US). Likwidacja UKS to zielone światło dla mafii, bo o ile trudno wymknąć się dwóm instytucjom kontrolnym, to jednej instytucji już całkiem łatwo uciec.

09 paź 2016, 10:16
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2011, 14:30

POSTY        6
Ludzik123                    

Przez długi czas liczyły się ustalenia do szuflady, a realne wpłaty miały drugorzędne znaczenie. I tak siedział sobie IKS rok lub dwa nad postępowaniami, zbierał materiał i w końcu wydawał decyzje na kilka dużych baniek. Czasem nawet dostał za to nagrodę. Tylko ile z tego wpłynęło na konto  :P

A ile dzięki tej decyzji nie "wypłynęło" w innym urzędzie (brak zwrotu)?

09 paź 2016, 10:18
Znawca

POSTY        247

Jednych ucieszę - innych zmartwię, ale po wekendzie chodzą słuchy, że prace nad projektem "zwolniły"...  I chyba rzeczywiście raczej mało prawdopodobne , że na 28 posiedzeniu projekt będzie procedowany...

10 paź 2016, 08:32
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 sty 2016, 10:45

POSTY        10
Może i nad KAS "zwolniły"...
Ale za to przyspieszyły nad jednolitym podatkiem. Jak mówi minister Kowalczyk, nie podjęto decyzji czy nową daninę będzie rozliczał ZUS czy US. Tylko dalej uzasadnia że ustawa powinna być gotowa do końca lutego, bo inaczej ZUS nie zdąży z dostosowaniem oprogramowania. Tak to wygląda że jednak już ustalono że nowym podatkiem zajmie się ZUS. Ale nie martwmy się, jak mówi dalej minister, zwolnienia urzędnikom nie grożą - cokolwiek miałoby to znaczyć.
Link do wywiadu:
http://biznes.onet.pl/podatki/wiadomosci/jednolity-podatek-zamiast-pit-nfz-zus-nowe-szczegoly/9dwywc

10 paź 2016, 09:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2016, 06:49

POSTY        18
Albo zwolnienia w zus albo w us! Ciekawe czy nasze związki zawodowe się obudzą i czy nadal będzie wojenka między celnikami a skarbowcami.
Chyba im się 500+ wali, że tak szybko chcą wprowadzać zmiany i nas bardziej opodatkować.

10 paź 2016, 10:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 117  Następna strona