Witam wszystkich na tym forum i uczestników rozmowy o KAS, mam pytanie dotyczące kobiet w ciąży i przebywających na zwolnieniu lekarskim a następnie na urlopie macierzyńskim - jaka będzie ich sytuacja związana z zapowiadanymi zmianami? Czy są chronione czy wręcz przeciwnie? Pozdrawiam:)
Fakt Gefreitrze! Pani Skowrońska wie co mówi - zapewne druga część reformy opracowanej przez Platformę pod tytułem "Krajowa Administracja Podatkowa" zawierała wszystkie socjal osłony, których brak w projekcie PISowskim wytknęła posłanka. Mówię o reformie, która w drugim etapie zakładała utworzenie jeszcze trzech lub czterech super urzędów skarbowych, likwidację Uxów i ucywilnienie ponad połowy zielonych funków w oparciu o obecne przepisy ustawy o S.C. - wiesz że jest taki przepis, który pozwala was wyrzucić do służby cywilnej Na co wy liczycie, że nowoczesna was oszczędzi?
30 wrz 2016, 16:18
Re: Nowa KAS
bynajmniej. na siebie. Nie jestem taki naiwny jak Ci się wydaje. Nie jestem też zawistny, mściwy, ani nie cieszę się z czyjegoś upadku, jak całe to polactwo, Makoma. To jak byś nie zrozumiał co mam na mysli: https://youtu.be/V2sedTLIRWU?t=14. życzę zdrowia.
30 wrz 2016, 16:43
Gefreiter
Nie jestem też zawistny, mściwy, ani nie cieszę się z czyjegoś upadku, jak całe to polactwo, Makoma. :glare
Czyli kolega z południowo - zachodniej Polski jest. "to polactwo" kolegę zdradziło Ja też kolego nie jestem ani zawistny ani mściwy - ale trzeba to powiedzieć bardzo cyniczny, jak na porządnego psa przystało, szczekam z przekąsem . Nie wiem czy kolega zauważył, ale moja formacja też idzie pod młotek, uważam wszak że taka jest kolei rzeczy. "Murzyn może odejść - murzyn zrobił swoje". Nie ma się o co bić. I kolegi i moja formacja jest już zbędna - więc czy się to koledze podoba czy nie spotkamy się w USie - czy z kolegą, a jak nie z kolegą to z kolegą kolegi. A co do mundurów... Nam mundury zabrali w 1945. Do tej pory nikt nam ich nie oddał. Przywykniecie - zresztą ani o kolegi formacji, ani o mojej formacji w Muzeum Wojska Polskiego nikt wzmianki nie znajdzie - co innego Straż Graniczna - ci to mają tam całą wtstawkę, więc na przejściach osobowych i bez was se poradzą Również koledze dużo zdrówka - co by kolega L-4 nie potrzebował
30 wrz 2016, 19:19
Gefreiter Smutny ten twój filmik ale niestety dużo w nim prawdy. Nawiązując do niego, czy naprawdę myślisz, że my cieszymy waszym upadkiem? Zresztą czy można to nazwać tylko „waszym upadkiem” skoro lecimy równo za wami. Wysokość w naszym przypadku będzie chyba trochę mniejsza i przez to mniej guzów na tyłku przy lądowaniu ale i tak co dla niektórych zderzenie z nową rzeczywistością będzie bolesne. Osobiście mogę się z wami w wielu poglądach nie zgadzać i tak zresztą jest, ale w gruncie rzeczy, w obliczu nadchodzących zmian to rozumię waszą postawę i prawdopodobnie na waszym miejscu myślałabym i robiła to samo. Po tych kilku miesiącach przepychanek z KAS jedno mnie w chwili obecnej bardzo uderza – że MF pomiędzy nasze służby bezbłędnie wprowadził w życie zasadę „dziel i rządź”, i a my i wy szybko to chwyciliśmy. Sama zresztą też uległam tym antagonizmom … i tylko czasami nachodzi mnie refleksja … jak to będzie w tych nowych urzędach, czy jak wyląduję w jednym pokoju z kimś z cła to już zawsze będziemy funkcjonować w myśl zasady „człowiek człowiekowi wilkiem”. Przykre to trochę, ale mam nadzieje, że gdy emocje opadną to jakość się pomiędzy nami poukłada. Powodzenia Gefreiter w twojej Krainie Szczęśliwego Kartofla – gdziekolwiek to jest… mądry i wyważony z ciebie facet i zawsze lubiłam czytać twoje posty na miętuski.pl … zresztą większość z was (poza paroma krzykaczami) to naprawdę w porządku ludzie, a że poglądowo trochę nam dzisiaj nie po drodze to już inna historia.
30 wrz 2016, 19:43
Skarbonka77
… i tylko czasami nachodzi mnie refleksja … jak to będzie w tych nowych urzędach, czy jak wyląduję w jednym pokoju z kimś z cła to już zawsze będziemy funkcjonować w myśl zasady „człowiek człowiekowi wilkiem”. Przykre to trochę, ale mam nadzieje, że gdy emocje opadną to jakość się pomiędzy nami poukłada. :piwo:
Staniemy na przeciw siebie drugiego stycznie i przełykając gorzkie wspomnienie noworocznego kaca, zaśpiewamy: https://youtu.be/EP0kyKBVWrw
30 wrz 2016, 23:09
makoma
Skarbonka77
… i tylko czasami nachodzi mnie refleksja … jak to będzie w tych nowych urzędach, czy jak wyląduję w jednym pokoju z kimś z cła to już zawsze będziemy funkcjonować w myśl zasady „człowiek człowiekowi wilkiem”. Przykre to trochę, ale mam nadzieje, że gdy emocje opadną to jakość się pomiędzy nami poukłada. :piwo:
Staniemy na przeciw siebie drugiego stycznie i przełykając gorzkie wspomnienie noworocznego kaca, zaśpiewamy: https://youtu.be/EP0kyKBVWrw
Mam nadzieję, że będzie jak piszesz Makoma ... no może za wyjątkiem tego kaca ... po co nowym koleżankom i kolegom na wejściu wyskakiwać z "wczorajszym" oddechem i mętnym spojrzeniem ... choć z drugiej strony w takim stanie śmiałości w człowieku więcej i łatwiej będzie zaśpiewać "Lubię was..."
30 wrz 2016, 23:42
@ Skarboneczko "Wczorajszy" oddech u miętowych to nie problem, no chyba że do naszego Chóru dołączą czosnkożercy... Zmrożą atmosferę swą antyseptyczną wonią i lody nie zostaną przełamane A póki co Skarbonko - najlepszego
Ot i pierwsza ofiara tej zawieruchy. I po co mu to było? Mam pytanie, czy ktoś wie jak to będzie wyglądać z tymi zwolnieniami? Jaki procent zakładają i czy może będą to tylko przejścia na emeryturę? Tak coś mówili wcześniej, nie wiem jak teraz to wygląda. Jak sprawa z urzędnikami służby cywilnej?
03 paź 2016, 16:14
Urzędników nie dotyczy opcja 0. Art. 169. 1. Stosunki pracy oraz stosunki służbowe osób odpowiednio zatrudnionych albo pełniących służbę w izbach administracji skarbowych, jednostkach łączonych albo znoszonych, wygasają z dniem 30 czerwca 2017 r., jeżeli w terminie do dnia 31 maja 2017 r. osoby te: 1) nie otrzymają pisemnej propozycji określającej nowe warunki zatrudnienia albo pełnienia służby; 2) nie przyjmą propozycji zatrudnienia albo pełnienia służby. 2. Pracownik albo funkcjonariusz celny, któremu przedstawiono propozycję zatrudnienia albo pełnienia służby, składa w terminie 7 dni od dnia jej otrzymania oświadczenie o przyjęciu albo odmowie przyjęcia propozycji. Niezłożenie oświadczenia w tym terminie jest równoznaczne z odmową przyjęcia propozycji zatrudnienia albo pełnienia służby. 3. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, wygaśnięcie stosunku służbowego funkcjonariusza celnego traktuje się jak zwolnienie ze służby. 4. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, pracownikom oraz funkcjonariuszom celnym przysługują świadczenia należne odpowiednio w związku z likwidacją urzędu albo zniesieniem jednostki organizacyjnej w rozumieniu ustawy o Służbie Celnej. 5. Przepisów ust. 1, 3 i 4 nie stosuje się do urzędników służby cywilnej, do których mają zastosowanie przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
03 paź 2016, 16:58
To mam rozumieć że pracownicy urzędów skarbowych nie stracą swoich stanowisk pracy?
04 paź 2016, 06:15
Paula8998 czytaj ze zrozumieniem. Zapis dotyczy URZĘDNIKÓW służby cywilnej.
04 paź 2016, 06:36
Co się tyczy urzędników to należy to jasno powiedzieć, że nie jest powiedziane o utrzymaniu dotychczasowego stanowiska i uposażenia. Pkt 2 z art. 169, mówi że urzędnicy dostaną propozycję pracy czyli stanowisko i wynagrodzenie ale nie koniecznie takie samo jak przed KAS.