Teraz jest 09 wrz 2025, 15:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: SSP
Szwejkski                    

Pamiętam ze szkolenia panią z wyspecjalizowanego US która przed szkoleniem piała zachwyty, że to taki prosty program i nie mogła się nadziwić, iż niektórzy go krytykują, a potem się okazało, że cały jej dorobek w SSP to pierwsze zalogowanie się.
W trakcie szkolenia trener musiał jej pomagać nawet w najprostszych sprawach.

I to już za pierwszym razem?! :o

26 wrz 2016, 16:20
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
Nadir                    

I to już za pierwszym razem?! :o

Tego nie pamiętam, minęło parę miesięcy.
Pani była bardzo dumna ze swoich umiejętności, więc dedukuję, że udało się jej to szybko zrobić, ale możliwe, że dopiero za drugim, trzecim razem.
To właśnie szybkie pokonanie problemu musiało ją dowartościować. :D

27 wrz 2016, 06:54
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Co do haseł, to jako tzw "przeciętny użytkownik" jestem umęczony tym idiotycznym korowodem ciągów znaków, ciągłym wylogowywaniem użytkownika po czasem dosyć krótkich okresach bezczynności - spowodowanych jednoczesnym obsługiwaniem wielu aplikacji, absurdalnymi wymogami dotyczącymi stopnia złożoności haseł, wymuszonymi zmianami, przypominaniem o zmianach na dwa tygodnie przed wygaśnięciem hasła. To jest jedna wielka paranoja.
Nie, nie jest moim zamiarem proponowania żeby móc wprowadzić do wszystkich aplikacji hasło w stylu :  12345   qwerty   Mruczek4    Patrysia .   :)
Nie chce mi się teraz liczyć do ilu aplikacji i  na ilu portalach muszę się logować. Jest tego trochę, choć nie wątpię, że wielu z Was ma tego tałatajstwa jeszcze więcej. Trudno. Po jakimś czasie logowania się do wszystkich tych aplikacji stwierdziłem, że od biedy można skonstruować takie hasło, które będzie pasowało do wszystkich aplikacji 8 znaków, DUŻA LITERA, mała litera,jakaś cyfra i znak specjalny. Można też łatwo stworzyć hasło z elementem zmienianym wg klucza tak aby nie powtórzyć żadnego z 30 pamiętanych haseł (tak jest taka jedna aplikacja, która PAMIĘTA 30 HASEŁ - a przynajmniej tak się odgraża). W rezultacie do wszystkich aplikacji mogłoby pasować jedno hasło. Zresztą w tym kierunku idą pewne rozwiązania bo to samo hasło jest np w SSP/SZD/AUe-deklaracje/SeRCe i wymiana w jednej z tych aplikacji skutkuje zmianą w pozostałych. Niestety są aplikacje które nie pozwalają na zmianę hasła w dowolnym momencie. Hasło jest ważne 30 dni i dopiero 30 dnia wyskakuje komunikat, że to już i szybko zmieniaj hasło. A jak są dwie takie, a są co najmniej dwie wśród tych które używam, to trzeba zgrać je w czasie. A jak się to uda, to gdy wymuszają zmianę bierzemy w rękę check list i po kolei zmieniamy hasło w pozostałych. To niestety wymusza ignorowanie pojawiających się komunikatów o "rychłym" wygaśnięciu hasła za 14 dni w innych aplikacjach, często wielokrotnie w ciągu jednego dnia.
Dlaczego o tym się rozpisałem? Ano dlatego, że jest duża grupa osób, które w trosce o własny zdrowy rozsądek i wygodę trzymają przy komputerze, w szufladzie, wielgachny notatnik albo i mały notesik a w nich na poszczególnych kartkach opisanych nazwami aplikacji zapisany login i aktualne hasło poprzedzone skreślonymi hasłami poprzednimi. A dlaczego? A dlatego, że "normalny" człowiek tego wszystkiego nie spamięta. A jak to się ma do zasad zachowania bezpieczeństwa dostępu do zasobów informatycznych? A no tak jak pięść do nosa. Tak, że zasadnym staje się pytanie po co w ogóle te wszystkie hasła? Gdyby komuś zamarzyło się wkraść tu  lub tam, wystarczy podeprzeć się wiedzą zawartą w takim "pamiętniczku" i jest w ogródku. Oczywiście nikomu normalnemu robienie takich rzeczy nie przyjdzie do głowy, co nie zmienia faktu, że każdego dnia kilkadziesiąt tysięcy ludzi poświęca od kilku do kilkunastu minut na pracowite wklepywanie haseł do kilku lub kilkunastu, a czasem do kilkudziesięciu aplikacji z tych ponad 300 czy nieomalże 400 wykorzystywanych w naszym chaośniku
<_<
Telekonferencje.
Szczerze zazdroszczę tym, którzy znajdują sobie dwie godzinki na słuchanie, czasem tureckiego kazania, żeby wyłapać od czasu do czasu coś co wyda się im znajome.
I uprzedzając uszczypliwe uwagi, jeszcze bardziej zazdroszczę tym, którzy nie czują się w trakcie telekonferencji jak na tureckim kazaniu. A podręczniki do SSP to porażka
Forum Centrum Kompetencyjnego - no proszę, człowiek cały czas dowiaduje się czegoś nowego.

27 wrz 2016, 21:06
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Griselda                    

Ja sobie zapisuję te daty zmiany haseł i zmieniam hasła do wszystkich systemów tego samego dnia, żeby mi się nic nie myliło.

rychu                    

Co do haseł, to jako tzw "przeciętny użytkownik" jestem umęczony tym idiotycznym korowodem ciągów znaków, ciągłym wylogowywaniem użytkownika po czasem dosyć krótkich okresach bezczynności - spowodowanych jednoczesnym obsługiwaniem wielu aplikacji, absurdalnymi wymogami dotyczącymi stopnia złożoności haseł, wymuszonymi zmianami, przypominaniem o zmianach na dwa tygodnie przed wygaśnięciem hasła. To jest jedna wielka paranoja. (...)
Po jakimś czasie logowania się do wszystkich tych aplikacji stwierdziłem, że od biedy można skonstruować takie hasło, które będzie pasowało do wszystkich aplikacji 8 znaków, DUŻA LITERA, mała litera, jakaś cyfra i znak specjalny. Można też łatwo stworzyć hasło z elementem zmienianym wg klucza tak aby nie powtórzyć żadnego z 30 pamiętanych haseł (tak jest taka jedna aplikacja, która PAMIĘTA 30 HASEŁ - a przynajmniej tak się odgraża). W rezultacie do wszystkich aplikacji mogłoby pasować jedno hasło.

Też tak robię. Jednoczesna zmiana wszystkich możliwych haseł, aby w tym samym czasie posługiwać się 1, max 2 hasłami, a nie 5 czy 6. I klucz za pomocą którego dokonuję zmian haseł - mogą to być np. zmodyfikowane imiona dzieci czy nazwy zespołów muzycznych, a nie wymyślane z chmur przypadkowe wyrazy, dzięki czemu można szybciej dokonać kolejnej zmiany hasła i łatwiej je zapamiętać.

rychu                    

Oczywiście nikomu normalnemu robienie takich rzeczy nie przyjdzie do głowy, co nie zmienia faktu, że każdego dnia kilkadziesiąt tysięcy ludzi poświęca od kilku do kilkunastu minut na pracowite wklepywanie haseł do kilku lub kilkunastu, a czasem do kilkudziesięciu aplikacji z tych ponad 300 czy nieomalże 400 wykorzystywanych w naszym chaośniku.

Otóż to!
Nie raz i nie dwa pomyślałem sobie  o tym: ile rocznie czasu 40 tysięcy skarbowców poświęca na walkę z hasłami?
A w całej gospodarce?...
Pół biedy jak użytkownik poradzi sobie sam, a jak za 3 razem nastąpi blokada i trzeba szukać informatyka? :D

Hasła hasłami, a są jeszcze loginy.  
Użytkownik Jan Kowalski
Użytkownik terminalu: 2209jako
Użytkownik SSP: 2209kowjan
Użytkownik RCP: jan.kowalski
Taka "drobnostka".

Ciekaw jestem czy ktoś przeprowadził badania socjologiczne w zakresie loginów jakie ludzie przyjmują. A może jakąś rozprawę doktorską  ktoś by napisał? Potwierdzając profile zaufane spotykam się z takimi loginami, że czasami nie sposób zachować powagę. Powaga!

A tymczasem Legia przegrała ze Sportingiem 0:2  ;)

27 wrz 2016, 21:45
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Szwejkski                    

SSP jest aplikacją z półki

W przypadku SSP mamy możliwość pewnego dostosowania jego funkcji do swoich potrzeb (gdzieś się pojawił termin "oprogramowanie dedykowane"), ale to dostosowanie jest możliwe tylko w granicach jakie daje program, który został opracowany dla potrzeb systemów amerykańskich, egzotycznych z punktu widzenia naszego systemu podatkowego. Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć.
Np. SSP nie odmienia nazwisk przez przypadki, dlatego wezwania mają taką dziwną konstrukcję, że gdzieś na końcu pojawia się zdanie: „wzywany: Jan Iksiński”. System nie umie bowiem napisać „wzywam Jana Iksińskiego”
W innych pismach znajdujemy takie kwiatki jak: „odwołanie wniesione przez Jan Iksiński”, czy „ustalam nadpłatę Jan Iksiński z tytułu”. (cytuję z pamięci, więc może nie być dosłownie).
Z drugiej strony faktycznym problemem nie jest to, że system nie odmienia nazwisk, ale to że jakiś mądry się upiera, by mimo to system automatycznie wrzucał nazwiska do wzorów pism.

Jak wskazuje dotychczasowa praktyka SSP można i owszem wykorzystywać do naszych celów, ale jest to niefunkcjonalne i niewygodne nie tylko przy zmianie hasła.

:wysmiewacz:  Żartujesz  :wysmiewacz:   To ktoś jeszcze przejmuje się tym, że w języku polskim nazwiska się odmienia! W moim urzędzie zasadą jest wyzywanie Pawła Szałamacha, przesłuchanie Donalda Tusk, Antoniego Macierewicz.
Uwielbiam "protokoły Z kontroli" zawierające "nie prawidłowości".
Daj spokój, kto się jeszcze przejmuje ortografią.  :wysmiewacz:
Przecież wszyscy jesteśmy mgr. i wiemy.

27 wrz 2016, 21:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212

:wysmiewacz:  Żartujesz  :wysmiewacz:   To ktoś jeszcze przejmuje się tym, że w języku polskim nazwiska się odmienia! W moim urzędzie zasadą jest wyzywanie Pawła Szałamacha, przesłuchanie Donalda Tusk, Antoniego Macierewicz.
Uwielbiam "protokoły Z kontroli" zawierające "nie prawidłowości".
Daj spokój, kto się jeszcze przejmuje ortografią.  :wysmiewacz:
Przecież wszyscy jesteśmy mgr. i wiemy.

Oj co prawda to prawda

kto się jeszcze przejmuje ortografią
na pewno nie doradcy biznesowi.

jak dzwonią jacyś spece od telemarketingu to zawsze zaczynają od "czy rozmawiam z panem Jan Iksiński". W korporacjach taki bełkot to chyba dowód profesjonalizmu. Teraz tak będzie i u nas.
Wszak jeden z ojców chrzestnych SSP miał jakoby powiedzieć: "nie potrzebujemy fachowców, zatrudnimy ludzi z ulicy"

28 wrz 2016, 07:25
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2013, 22:32

POSTY        106
A coś o Vacie wiadomo, kiedy wchodzi do SSP?

03 paź 2016, 06:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Z ostatnich zasłyszanych informacji VAT w SSP ma wejść od 01.07.2016 r.

03 paź 2016, 09:10
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Nie wiedziałem, że VAT w SSP już weszło. Czy coś przeoczyłem?

03 paź 2016, 09:13
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Mam nadzieję, że jak wejdzie, to otworzymy nowy temat forum SSP_VAT.

03 paź 2016, 17:13
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2015, 20:17

POSTY        40
koksa3                    

Nie wiedziałem, że VAT w SSP już weszło. Czy coś przeoczyłem?

Wejść jeszcze nie weszło.
Ale jakieś trzy wybrane US-y (z trzech różnych izb) miały testować przez 3 miesiące SSP pod kątem VAT.
Testy już się chyba zaczęły - czy ktoś z testowego US ma już jakieś informacje? SSP się już całkiem wysypało?

03 paź 2016, 17:27
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
jot_G                    

Podejrzewam, że komunikatu o zmianie hasła nie widzą ci, którzy logują się sporadycznie, wtedy kiedy hasło już wygasło.

Twoje podejrzenia okazały się nietrafne; właśnie zalogowałem się dzisiaj do SSP po 2 tygodniowej przerwie i po raz pierwszy w życiu SSP pokazał mi komunikat:
Twoje hasło wygaśnie za 14 dni. Czy chcesz je zmienić? TAK. NIE.

Jestem przekonany, że ta funkcja została uruchomiona dopiero kilka tygodni temu.

04 paź 2016, 19:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 lut 2016, 12:05

POSTY        47
Nadir                    

jot_G                    

Podejrzewam, że komunikatu o zmianie hasła nie widzą ci, którzy logują się sporadycznie, wtedy kiedy hasło już wygasło.

Twoje podejrzenia okazały się nietrafne; właśnie zalogowałem się dzisiaj do SSP po 2 tygodniowej przerwie i po raz pierwszy w życiu SSP pokazał mi komunikat:
Twoje hasło wygaśnie za 14 dni. Czy chcesz je zmienić? TAK. NIE.

Jestem przekonany, że ta funkcja została uruchomiona dopiero kilka tygodni temu.

Od samego początku istnienia SSP miałem taki komunikat

05 paź 2016, 08:27
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
Jak przekazujecie przez SZD informację dotyczącą decyzji wydanych w okresie od 01 lipca 2016 r. do 30 września 2016 r. przez organ podatkowy w podatkach SD, PCC, KP po zajęciu stanowiska przez kierownika jednostki samorządu terytorialnego? Jak dokument sporządzacie i czy wysyłacie przez e-puap do gminy?

05 paź 2016, 14:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 79  Następna strona