Zobowiązany złożył zarzut po wyegzekwowaniu należności objętej tytułem. Skierowanego zawiadomienia o zajęciu rachunku wraz z odpisem tytułu wykonawczego nie podjął, stąd doręczenie nastąpiło w trybie podwójnego awizowania, co wpłynęło na wydłużenie terminu na złożenie zarzutów. W między czasie, całość dochodzonej należności została wyegzekwowana wskutek zastosowanego środka egzekucyjnego i po rozliczeniu kosztów, przekazana na rachunek wierzyciela. Przepisy upea mówią dość jasno o skutkach wniesienia zarzutów, a w tym o zawieszeniu postępowania i ewentualnym jego umorzeniu w przypadku uznania zarzutów przez wierzyciela za zasadne. Skoro zatem moje postępowanie jest już zakończone w wyniku wyegzekwowania całej należności nie mam czego zawieszać, tym bardziej umarzać. Nie znajduje również powodów do odmowy rozpatrzenia zarzutu, skoro ten został złożony w terminie. Jakie ewentualne rozstrzygnięcie może wydać w tym przypadku organ egzekucyjny jeśli wierzyciel zgłoszone zarzuty uzna za zasadne? Co z zawieszeniem? Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
20 wrz 2016, 08:06
Re: Zarzut po wyegzekwowaniu należności
Sam miałem ostatnio taki przypadek. Sporo poczytałem i chyba już wiem co i jak. Po pierwsze: rozróżniamy egzekucję od postępowania egzekucyjnego. Mimo, iż egzekucja została zakończona to postępowanie trwa nadal. Trwa, bo w jego ramach zobowiązany zgłosił zarzuty. Oczywistym jest, że nie możemy pozbawić zobowiązanego możliwości zgłoszenia zarzutów tylko dlatego, że cała zaległość została pokryta. Po drugie: zapominamy na moment o EGA. Zobowiązanego nie obchodzi, że TW w EGA jest zamknięty na "Zapłatę". A więc działamy normalnie: zawieszamy postępowanie, przekazujemy wierzycielowi zarzuty, czekamy na stanowisko etc. Postępowanie może być zatem w wyniku zgłoszonych zarzutów umorzone.
III SA/Łd 509/14 - wyrok WSA Łódź z dnia 04-09-2014 - przydatny wyrok.