Moim zdaniem - zgodnie z brzmieniem od 01.01.2016 r. art. 9 pkt 2 upcc, nabycie przez tego podatnika 2 ha gruntu jak najbardziej podlega pod. PCC-3 ( od całości ). Tylko do 31.12.2015 r. nie podlegało ww. podatkowi, bez względu na to, jaki ruch w tym zakresie zrobił - sprzedał, odsprzedał, czy darował (nawet np. 1/2 część ).
31 sie 2016, 10:41
Re: Pomoc de minimis w rolnictwie
dzięki za odpowiedź Madagaskar,
A teraz hipotetyczna sytuacja : Podatnicy kupują na współwłasność małżeńską gospodarstwo rolne o pow. 10ha, lecz na dzień nabycia mąż posiada gospodarstwo rolne na wyłączność o wielkości 7ha a żona nie posiada gospodarstwa. (otrzymał gospodarstwo przed zawarciem związku małżeńskiego) Co w takiej sytuacji? Maż spełnia warunki do zwolnienia z PCC ponieważ powiększył gospodarstwo i ma on na własność/współwłasność gospodarstwo rolne o pow.17ha czy 12ha (czy te 10ha dzielimy na połowie na małżonków i doliczamy po 5ha do gospodarstw rolnych?) Żona nie spełnia warunków ponieważ nie utworzy na własność/współwłasność gospodarstwa rolnego o pow.11ha A zaświadczenie mamy napisać na obojga małżonków.
31 sie 2016, 11:17
Fenisel. Nie bardzo mi się podoba ( gdyż nie widzę oparcia w konkretnym przepisie ), ale z pisma MF Dep. Podatków Sektorowych, Lokalnych/.../ z dnia 16.03.2016 r. znak PS-LM.841.6.2016 ( to pismo ma każdy notariusz, bo to właśnie tylko do tej branży zostało skierowane ) wynika, że ww. małżonkowie jednak spełnili ww. warunek, gdyż - cyt. "/.../ w przypadku nabycia na współwłasność do spełnienia tego warunku (art.9 pkt 2 upcc - dodane przeze mnie )wystarczy, gdy jeden z kupujących jest właścicielem lub posiadaczem takich gruntów )". Nadal jednak pozostaje niejasna sprawa: data udzielenia pomocy,komu i na kogo/na co wydawać zaświadczenia o pomocy de minimis ( popatrzmy chociażby na posty Korniszona z 16 i 17.06.2016 r. oraz innych w tym okresie i dotychczas.
Jak długo będzie trwać ta " wolna amerykanka " i US-y będą wydawać zaświadczenia w ww. zakresie w myśl zawołania JO - rópta co hceta, bo nikt z decydentów z góry nie wypowie się autoratywnie w tej sprawie - a dopiero za rok lub kilka będą kontrole i pióra będą się sypać itd. itp. ... ?!.
31 sie 2016, 12:16
Fenisel
Mam pytanie odnośnie mojego podatnika: Podatnik kupił nieruchomość gruntową o pow.2ha , która to powiększyła jego gospodarstwo rolne i aktualnie wynosi 17 ha - zatem jest większa od 11ha i mniejsza niż 300ha , natomiast w tym samym akcie notarialnym darował udział wynoszący 1/2 części w tej właśnie zakupionej nieruchomości gruntowej swemu synowi.
Art. 9. „Zwalnia się od podatku następujące czynności cywilnoprawne: 2). sprzedaż własności gruntów, stanowiących gospodarstwo rolne […], pod warunkiem że w wyniku dokonania czynności zostanie […] powiększone gospodarstwo rolne, […] gospodarstwo to będzie prowadzone przez nabywcę przez okres co najmniej 5 lat od dnia nabycia”
Gospodarstwo ma być prowadzone min przez 5 lat, jakie gospodarstwo? To powiększone w wyniku sprzedaży - powiększone, czyli zawierające te 2 ha. Podatnik może zbyć jakąś inną jego część, powyższy przepis tego nie zabrania. Dopóki jednak będzie ono zawierało te 2 ha to będzie ono tym gospodarstwem, które zostało kiedyś-tam powiększone w wyniku przedmiotowej umowy sprzedaży.
31 sie 2016, 13:04
Mam pytanie - nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi i trafiłam tutaj.
Chcę kupić grunty rolne (pod koniec października) i skorzystać ze zwolnienia w PCC zgodnie z art. 9 pkt 2 ustawy.
Wszystkie warunki do zwolnienia zostaną zachowane, tzn. grunty utworzą gospodarstwo rolne, nabędę je na podstawie umowy sprzedaży, gospodarstwo rolne będzie miało więcej niż 11 ha i mniej niż 300 ha.
Problem pojawia się przy pomocy de minimis...
1) nigdy nie korzystałam z pomocy de minimis, mam więc do wykorzystani cały limit - 15000 euro.. 2) czy zanim notariusz nie pobierze ode mnie PCC muszę uzyskać jakieś oświadczenie/zaświadczenie z urzędu skarbowego, czy wystarczy, że oświadczę, że po prostu nigdy nie korzystałam z pomocy 3) jeżeli wystarczy oświadczenie, że nigdy nie korzystałam z pomocy, po zakupie gruntu muszę zgłosić ten fakt do urzędu (że skorzystałam teraz z pomocy) 4) i ostatnie, najtrudniejsze... - w rozporządzeniu o de minimis jest wskazane, że rozporządzenie stosuje się fo pomocy przyznawanej przedsiębiorstwom prowadzącym działalność w zakresie podstawowej produkcji produktów rolnych... ja dziś nie jestem takim przedsiębiorstwem, zakupione grunty mają być dopiero jedną z wielu składowych mojego przedsiębiorstwa, które zamierzam utworzyć... czy to oznacza, że zwolnienie w ogóle mi nie przysługuje?
Będę wdzięczna jeśli będą Państwo potrafili mi wyjaśnić te kwestie.
Pozdrawiam
07 paź 2016, 08:51
Poczytaj pismo MF z 14.09.2016 r. , oświadczenie o pomocy przed notariuszem wystarczy, jak zostanie zamieszczone w treści aktu notarialnego. US wyda zaświadczenie o pomocy de minimis z urzędu. Odnośnie statusu przedsiębiorcy - zakup ma dotyczyć gosp. rolnego (w rozumieniu prawa rolnego), które ma być prowadzone 5 lat, a więc obecnie nie jest to wymagane, ciekawe zresztą jak będzie wyglądała weryfikacja takiej pomocy za kilka lat, jak się okaże ze ktoś faktycznie nie prowadził żadnej działalności rolniczej, a ziemia leżała ugorem.
07 paź 2016, 09:42
Chciałbym powrócić do tematu nabycia gospodarstwa rolnego przez współmałżonków, zauważyłem że najnowsze interpretacje indywidualne z 2016 roku potwierdzają tezę Madagaskara iż w przypadku nabycia gospodarstwa rolnego przez współmałżonków wystarczy aby jeden z z nich utworzył lub powiększone gospodarstwo rolne, o powierzchni nie mniejszej niż 11 ha i nie większa niż 300 ha. Jednakże do końca 2015 roku interpretacje art.9 pkt 2 ustawy pcc były takie iż aby skorzystać z przedmiotowego zwolnienia obydwoje współmałżonków musiało spełnić warunek utworzenia/powiększenia gospodarstwa rolnego. Co o tym myślicie? Przecież w znowelizowanej ustawie nic nie zmieniło się w tej materii, a interpretacje są całkiem inne.
Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z dnia 10 grudnia 2015r. IBPB-2-1/4514-355/15MZ
(...)W analizowanym przypadku przedmiotem umowy sprzedaży (przeniesienia własności) będzie nieruchomość, jako rzecz, a nie udziały w rzeczy. Nabywcami nieruchomości (na współwłasność) będzie natomiast Wnioskodawca i jego żona. Żona Wnioskodawcy nie jest właścicielem (współwłaścicielem) gospodarstwa rolnego. Właścicielem jest tyko Wnioskodawca. Tym samym nabyta nieruchomość nie wejdzie w skład gospodarstwa rolnego będącego własnością nabywcy (nabywców), gdyż to nie obydwoje nabywcy (lecz tylko jeden z nich) takie gospodarstwo posiadają. Do zwolnienia od podatku umowy sprzedaży na podstawie przytoczonego art. 9 pkt 2 lit. a) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych nie jest wystarczające spełnienie warunku włączenia nabytych gruntów w skład gospodarstwa rolnego będącego własnością jednego z nabywców. Analizowany przepis jednoznacznie bowiem stanowi, że nabyty grunt ma wejść w skład gospodarstwa rolnego będącego własnością nabywcy. Ponadto, nieruchomość, która ma być nabyta, nie spełnia także żadnego z pozostałych warunków, o których mowa w powołanym przepisie, gdyż w chwili dokonania czynności nie będzie stanowiła gospodarstwa rolnego, a także nie utworzy gospodarstwa rolnego będącego własnością nabywcy (nabywców). Wobec powyższego, mając na uwadze warunki określone w art. 9 pkt 2 lit. a) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, opisana we wniosku czynność nie będzie podlegała zwolnieniu od tego podatku(...)
A tutaj interpretacje z 2016r.
Interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z dnia 17 maja 2016r. IBPB-2-1/4514-127/16/DP
(...)Podkreślenia wymaga, że w myśl art. 9 ust. 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych w zw. z art. 2 ust. 1 ustawy o podatku rolnym, nabywca, aby skorzystać ze zwolnienia musi być na dzień nabycia właścicielem (współwłaścicielem) użytków rolnych lub gospodarstwa rolnego, albo muszą być one w jego posiadaniu, żeby mógł zostać spełniony warunek utworzenia lub powiększenia gospodarstwa rolnego. Utworzenie lub powiększenie gospodarstwa rolnego w rozumieniu ww. przepisów nie jest więc uzależnione od posiadania ściśle określonego tytułu prawnego do gruntów, do których są przyłączane grunty nabywane.Stosownie do art. 336 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz.U. z 2016 r., poz. 380), posiadaczem rzeczy jest zarówno ten, kto nią faktycznie włada jak właściciel (posiadacz samoistny), jak i ten, kto nią faktycznie włada jak użytkownik, zastawnik, najemca, dzierżawca lub mający inne prawo, z którym łączy się określone władztwo nad cudzą rzeczą (posiadacz zależny).W przedstawionym we wniosku stanie faktycznym, Wnioskodawca jest właścicielem użytków rolnych o powierzchni 12 ha. W przypadku nabycia przez Wnioskodawcę - nawet na współwłasność z żoną nieposiadającą prawa własności do użytków rolnych - gruntów stanowiących gospodarstwo rolne o powierzchni 2,4300 ha, dojdzie zatem do powiększenia gospodarstwa rolnego; powierzchnia gospodarstwa rolnego powstałego w wyniku powiększenia będzie mieściła się w określonym w ustawie przedziale, tj. pomiędzy 11 ha a 300 ha.(...)
Interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z dnia 4 lipca 2016 R. IBPB-2-1/4514-279/16/DP
(...)w odniesieniu do nabycia nieruchomości rolnej należy stwierdzić, że warunki do zwolnienia z podatku od czynności cywilnoprawnych zostały spełnione. Z przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika, że Wnioskodawczyni jest właścicielem gospodarstwa rolnego o powierzchni 13,46 ha. W przypadku nabycia przez Wnioskodawczynię – nawet na współwłasność z mężem nieposiadającym prawa własności do ww. gospodarstwa rolnego – gruntów stanowiących gospodarstwo rolne o powierzchni 2,87 ha, tj. nieruchomości opisanej w pozycji nr 2, doszło zatem do powiększenia gospodarstwa rolnego; powierzchnia gospodarstwa rolnego powstałego w wyniku powiększenia mieści się w określonym w ustawie przedziale, tj. pomiędzy 11 ha a 300 ha.Wnioskodawczyni zaznaczyła, że powiększone gospodarstwo rolne będzie prowadzone przez nabywców przez okres co najmniej 5 lat od dnia nabycia. Ewentualna kwota podatku będzie się mieściła w limicie kwoty pomocy de minimis w rolnictwie.obec powyższego oraz mając na względzie przywołane przepisy należy zatem stwierdzić, że przedstawiona we wniosku czynność nabycia przez małżonków nieruchomości rolnej o powierzchni 2,87 ha, tj. nieruchomości opisanej w pozycji nr 2, podlegała, na mocy art. 9 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, zwolnieniu od podatku od czynności cywilnoprawnych.(...)
18 paź 2016, 07:13
Fenisel : ww teza nie jest moją a MF. Podzielam Twój "ból" odnośnie diametralnie odmiennej interpretacji art. 9 uPCC i 4 uSD. Pocieszam się tylko tym, że każdy ma prawo do swojej interpretacji ... , lecz jeden ma większe a drugi mniejsze. Pewnikiem od 2016 r. tak teraz to mamy rozumieć i koniec !. Małe pieski szczekają, proszą o okruchy jasności umysłu, a karawana jedzie dalej. Mimo to jestem dobrej myśli, że ktoś to w końcu porówna i racjonalnie wyjaśni zmianę podejścia do ww. zapisów - czego sobie i Wam życzę.
18 paź 2016, 12:59
april8
Rash69
Te całe sprawozdania to pic na wodę fotomontaż. Przesyłane przez nas dane są równie wiarygodne jak oświadczenia rolników. Skoro w sprawozdaniu nie podaje się poza imieniem i nazwiskiem beneficjenta pomocy żadnych innych danych identyfikacyjnych to jak sprawdzić, czy nie przekroczył on limitu? Wysyłamy teraz sprawozdania za lipiec. A np. za pół roku przyjdzie akt notarialny z drugiego końca Polski ze zwolnieniem transakcji z lipca 2016. "Wszystko to lipa" jak śpiewa L Doopa
Do Małopolski przyszły wyjaśnienia z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Departament Finansów ze zdaniem, że jako datę udzielenia pomocy de minimis w rolnictwie należy traktować jako dzień wydania zaświadczenia o pomocy de minimis w rolnictwie przez naczelnika urzędu skarbowego.
Chciałbym powrócić do tematu dnia udzielenia pomocy de minimis w rolnictwie, czy ktoś mógłby się jeszcze w tej kwestii wypowiedzieć? Moim zdaniem, logicznym byłoby przyjąć jako dzień udzielenia pomocy datę sporządzenia aktu notarialnego, to wtedy notariusz zastosował zwolnienie z podatku i zauważyłem że większość urzędów tak do tego podchodzi. APRIL8 czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat tych wyjaśnień?
03 lis 2016, 10:47
Posiadam jedynie te 2 pisma z wyjaśnieniami. Może komuś będą pomocne. Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
03 lis 2016, 11:30
Okazuje się, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi doczytało wreszcie art. 2 pkt 11 litera c ustawy o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej. Widziałem pismo, w którym uznano za dzień udzielenia pomocy de minimis w rolnictwie, dzień zawarcia umowy w formie aktu notarialnego.
31 paź 2017, 13:18
Rash69
Okazuje się, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi doczytało wreszcie art. 2 pkt 11 litera c ustawy o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej. Widziałem pismo, w którym uznano za dzień udzielenia pomocy de minimis w rolnictwie, dzień zawarcia umowy w formie aktu notarialnego.
O jakim piśmie mówisz? Mi osobiście nie podobała się interpretacja MF, że jest to dzień wydania zaświadczenia... Możesz przesłać to pismo, bo mam obecnie takie sprawy do wydania zaświadczeń. Dzięki
31 paź 2017, 13:40
Witam
Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Rolnictwa Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że po uzgodnieniach z Ministrem Finansów dotyczących stosowania przepisów o pomocy de minimis w rolnictwie w odniesieniu do: 1.zwolnienia z podatku od czynności cywilnoprawnych nabycia gospodarstw rolnych, o którym mowa w art. 9 pkt 2 ustawy z dnia 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych (Dz.U. poz. 2016 r. poz. 223, z późn. zm.), oraz 2.zwolnienia od podatku od podatku od spadków i darowizn nabycie własności gruntów stanowiących gospodarstwo rolne, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (Dz. U. z 2017 r. poz. 833, z późn. zm.),
a także przepisów ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej (Dz.U. z 2016 r. poz. 1808, z późn. zm.) dniem udzielenia pomocy jest dzień zawarcia umowy w formie aktu notarialnego.
Mam pytanie - Czy w sprawie wskazanej poniżej została udzielona pomoc de minimis i urząd winien wystawić zaświadczenie o jej udzieleniu?
Podatnik kupuje od Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa działkę gruntową , grunty orne 0,5200 Ha orny. Podatnik składa oświadczenia w akcie , że zobowiązuje się do nie przenoszenia własności nabytej z zasobów skarbu Państwa przez okres 15 lat i do prowadzenia działalności rolnej na tej działce. Notariusz zawarł zwolnienie w pcc na podstawie art.26a ustawy o z dnia 169 października 1991r. o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa w związku z art. 15 ustawy pcc. Podatnik złożył wniosek o wydanie zaświadczenia o pomocy de minimis w związku z zakupem ww. działki.