Teraz jest 05 wrz 2025, 20:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2015, 07:27

POSTY        28
Post Re: Egzamin na iks-a
No pora zacząć się już uczyć na egzamin - umieszczam 8 pytań z egz. z 2015 r. z sugerowanymi przeze mnie odp., jakby ktoś miał jakieś sugestie to proszę o odpowiedzi.

6) Wydatki spółki z o.o. związane z wypłaconymi nagrodami rocznymi dla pracowników,
z wypracowanego zysku za 2013 rok, w sytuacji gdy zgodnie z regulaminem wypłata
nagród miała miejsce w roku następującym po roku, za który powstał w Spółce zysk:
a) stanowią koszt uzyskania przychodu za 2013 rok;
b) stanowią koszt uzyskania przychodu za 2014 rok;
c) nie stanowią kosztu uzyskania przychodu.
Wg mnie  (c)  - art. 16 ust. 1 pkt 40 CIT

9) Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób prawnych w przypadku zawieranych
przez podatkową grupę kapitałową transakcji zabezpieczających na instrumentach
pochodnych, przychód dla celów podatku dochodowego od osób prawnych dla transakcji
nierzeczywistych:
a) powinien być rozpoznany w momencie otrzymania zapłaty;
b) powinien być rozpoznany w momencie realizacji tych praw;
c) przychód nie powstanie.
Wg mnie (b) – art. 12 ust. 3f CIT

22) W jednoosobowej spółce z o.o., w związku z przekształceniem jej z jednoosobowej
działalności gospodarczej, dokonanym na podstawie art. 551 § 5 Kodeksu spółek
handlowych, przychód z tytułu przekształcenia:
a) powstaje na dzień przekształcenia;
b) powstaje na dzień uzyskania możliwości dysponowania tymi środkami lub wartością
przez podatnika;
c) nie powstaje.
może c

31) Prezes jednoosobowego zarządu spółki z o.o., jednocześnie jedyny udziałowiec, działając
w imieniu spółki, zawarł w zwykłej formie pisemnej umowę o świadczenie przez niego
pracy w charakterze dyrektora generalnego na rzecz spółki, a następnie dokonał
w grudniu 2014 roku zwrotu na rachunek spółki kwot pobranych wynagrodzeń za 2013 r.
w związku z czym zwrot wynagrodzenia:
a) stanowi przychód spółki w roku 2013;
b) stanowi przychód spółki w roku 2014;
c) nie stanowi przychodu spółki.
Wg mnie  (c) – czynność nie mogąca być przedmiotem prawnie skutecznej umowy; art. 210 par. 2 KSH

37) Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej inspektor kontroli skarbowej, w związku
z prowadzonym postępowanie kontrolnym w zakresie podatku od towarów i usług,
w zakresie objętym tym postępowaniem:
a) może żądać od kontrahentów kontrolowanego, faktur w celu sprawdzenia wyłącznie
ich prawidłowości;
b) może żądać od kontrahentów kontrolowanego, potwierdzenia dokonania zapłaty za
faktury;
c) może dokonać oględzin miejsca realizacji umowy zawartej z kontrahentem
kontrolowanego.
Wg mnie (b) i (c) – tylko nie wiem czy oględziny również mogą być ?

40) W sytuacji gdy spółka kapitałowa ponosi opłaty licencyjne na rzecz licencjodawcy
z tytułu korzystania ze znaków towarowych, które stanowią u licencjodawcy podlegające
amortyzacji wartości niematerialne i prawne, opłaty te:
a) nie stanowią kosztu uzyskania przychodu;
b) stanowią koszt uzyskania przychodu potrącane w dacie ich poniesienia;
c) stanowią koszt uzyskania przychodu potrącane w miesiącu, za który są należne.

44) Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych w związku z wniesionym
przez osobę fizyczną aportem w postaci własności nieruchomości do spółki cywilnej
założonej z innymi osobami fizycznymi, tytułem wkładu:
a) powstanie przychód dla tej osoby bez względu na wartość uzyskanych udziałów;
b) powstanie przychód dla tej osoby jeżeli wartość otrzymanych udziałów jest większa
od wartości wkładu;
chyba (c)

51) W sytuacji, gdy spółka kapitałowa zbyła w 2015 roku udziały innej spółki kapitałowej,
w celu ich umorzenia:
a) spółka będzie mogła rozliczyć stratę podatkową z tej transakcji;
b) spółka nie będzie mogła rozliczyć straty podatkowej z tej transakcji;
c) organ podatkowy będzie mógł w każdym przypadku oszacować przychód z tej
transakcji.
chyba (b)
.

24 sie 2016, 10:18
Amator
Własny awatar

POSTY        28
Jest już lista osób. Nie spodziewałam się, że aż tak dużo osób się zgłosi.

http://www.mf.gov.pl/pl/kontrola-skarbowa

Jak ktoś ma inne propozycje co do odpowiedzi na pyt. z mojego poprzedniego wpisu to piszcie.

24 sie 2016, 13:57
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Razem 1104, IS Warszawa silna ekipa. Ciekawe czy wyniki będą adekwatne do wymagań na zajmowanych stanowiskach.

25 sie 2016, 09:51
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2009, 05:32

POSTY        7
royy                    

No pora zacząć się już uczyć na egzamin - umieszczam 8 pytań z egz. z 2015 r. z sugerowanymi przeze mnie odp., jakby ktoś miał jakieś sugestie to proszę o odpowiedzi.

6) Wydatki spółki z o.o. związane z wypłaconymi nagrodami rocznymi dla pracowników,
z wypracowanego zysku za 2013 rok, w sytuacji gdy zgodnie z regulaminem wypłata
nagród miała miejsce w roku następującym po roku, za który powstał w Spółce zysk:
a) stanowią koszt uzyskania przychodu za 2013 rok;
b) stanowią koszt uzyskania przychodu za 2014 rok;
c) nie stanowią kosztu uzyskania przychodu.
Wg mnie  (c)  - art. 16 ust. 1 pkt 40 CIT

9) Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób prawnych w przypadku zawieranych
przez podatkową grupę kapitałową transakcji zabezpieczających na instrumentach
pochodnych, przychód dla celów podatku dochodowego od osób prawnych dla transakcji
nierzeczywistych:
a) powinien być rozpoznany w momencie otrzymania zapłaty;
b) powinien być rozpoznany w momencie realizacji tych praw;
Wg mnie (b) – art. 12 ust. 3f CIT

22) W jednoosobowej spółce z o.o., w związku z przekształceniem jej z jednoosobowej
działalności gospodarczej, dokonanym na podstawie art. 551 § 5 Kodeksu spółek
handlowych, przychód z tytułu przekształcenia:
a) powstaje na dzień przekształcenia;
b) powstaje na dzień uzyskania możliwości dysponowania tymi środkami lub wartością
przez podatnika;
c) nie powstaje.
może c

31) Prezes jednoosobowego zarządu spółki z o.o., jednocześnie jedyny udziałowiec, działając
w imieniu spółki, zawarł w zwykłej formie pisemnej umowę o świadczenie przez niego
pracy w charakterze dyrektora generalnego na rzecz spółki, a następnie dokonał
w grudniu 2014 roku zwrotu na rachunek spółki kwot pobranych wynagrodzeń za 2013 r.
w związku z czym zwrot wynagrodzenia:
a) stanowi przychód spółki w roku 2013;
b) stanowi przychód spółki w roku 2014;
c) nie stanowi przychodu spółki.
Wg mnie  (c) – czynność nie mogąca być przedmiotem prawnie skutecznej umowy; art. 210 par. 2 KSH

37) Zgodnie z ustawą o kontroli skarbowej inspektor kontroli skarbowej, w związku
z prowadzonym postępowanie kontrolnym w zakresie podatku od towarów i usług,
w zakresie objętym tym postępowaniem:
a) może żądać od kontrahentów kontrolowanego, faktur w celu sprawdzenia wyłącznie
ich prawidłowości;
b) może żądać od kontrahentów kontrolowanego, potwierdzenia dokonania zapłaty za
faktury;
c) może dokonać oględzin miejsca realizacji umowy zawartej z kontrahentem
kontrolowanego.
Wg mnie (b) i (c) – tylko nie wiem czy oględziny również mogą być ?

40) W sytuacji gdy spółka kapitałowa ponosi opłaty licencyjne na rzecz licencjodawcy
z tytułu korzystania ze znaków towarowych, które stanowią u licencjodawcy podlegające
amortyzacji wartości niematerialne i prawne, opłaty te:
a) nie stanowią kosztu uzyskania przychodu;
b) stanowią koszt uzyskania przychodu potrącane w dacie ich poniesienia;
c) stanowią koszt uzyskania przychodu potrącane w miesiącu, za który są należne.

44) Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych w związku z wniesionym
przez osobę fizyczną aportem w postaci własności nieruchomości do spółki cywilnej
założonej z innymi osobami fizycznymi, tytułem wkładu:
a) powstanie przychód dla tej osoby bez względu na wartość uzyskanych udziałów;
b) powstanie przychód dla tej osoby jeżeli wartość otrzymanych udziałów jest większa
od wartości wkładu;
chyba (c)

51) W sytuacji, gdy spółka kapitałowa zbyła w 2015 roku udziały innej spółki kapitałowej,
w celu ich umorzenia:
a) spółka będzie mogła rozliczyć stratę podatkową z tej transakcji;
b) spółka nie będzie mogła rozliczyć straty podatkowej z tej transakcji;
c) organ podatkowy będzie mógł w każdym przypadku oszacować przychód z tej
transakcji.
chyba (b)
.

wg mnie:
6-a
9-a
22-c
31-a
37-c
40-a
44-a
51-b

25 sie 2016, 15:52
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
Moim skromnym zdaniem:

6) B
9) B
22) C
31) C
37) B
40) B
44) B
51) B

25 sie 2016, 21:01
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Ludzik123                    

Moim skromnym zdaniem:

6) B
9) B
22) C
31) C
37) B
40) B
44) B
51) B

Oczywiście Twoje odpowiedzi na pytania nr 6 i 31 są błędne (do reszty się nie odnoszę). Poczytaj sobie interpretacje indywidualne na ten temat np. http://www.vademecumpodatnika.pl/artyku ... zedni.html (cytat: "nagroda roczna za 2011 rok wypłacona dnia 31 stycznia 2012 r. w terminie wynikającym z Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy stanowi koszt uzyskania przychodu w grudniu 2011 r., tj. w roku podatkowym, za który nagroda roczna jest należna"), czy też: http://www.podatki.biz/artykuly/nagroda ... _29257.htm

Pozdrowionka :)

26 sie 2016, 05:47
Amator
Własny awatar

POSTY        28
Co do pyt. 6)
mi ciągle chodzi o to, że te nagrody są wypłacone z ZYSKU NETTO  i wg mnie to nie jest w ogóle kosztem podatkowym. A te interpretacje co Ty podajesz, to dotyczą zwykłych nagród, a NIE takich co zostały wypłacone z zysku po opodatkowaniu.
Spójrzcie na art. 16 ust. 1 pkt 40 CIT, nie uważa się za koszty uzyskania przychodów:
składek na ubezpieczenie społeczne oraz na Fundusz Pracy i na inne fundusze celowe utworzone na podstawie odrębnych ustaw - od nagród i premii, wypłacanych w gotówce lub w papierach wartościowych Z DOCHODU PO OPODATKOWANIU podatkiem dochodowym.

Co prawda to dot. tylko narzutów na wynagrodzenia, ale wydaje mi się że również samo wynagrodzenie też nie jest KUP.

Co o tym myślicie ?

26 sie 2016, 06:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 sty 2011, 16:10

POSTY        28
W jaki sposób się rezygnuje z egzaminu po ogłoszeniu list zdających?

26 sie 2016, 07:01
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
royy                    

Co do pyt. 6)
mi ciągle chodzi o to, że te nagrody są wypłacone z ZYSKU NETTO  i wg mnie to nie jest w ogóle kosztem podatkowym. A te interpretacje co Ty podajesz, to dotyczą zwykłych nagród, a NIE takich co zostały wypłacone z zysku po opodatkowaniu.
Spójrzcie na art. 16 ust. 1 pkt 40 CIT, nie uważa się za koszty uzyskania przychodów:
składek na ubezpieczenie społeczne oraz na Fundusz Pracy i na inne fundusze celowe utworzone na podstawie odrębnych ustaw - od nagród i premii, wypłacanych w gotówce lub w papierach wartościowych Z DOCHODU PO OPODATKOWANIU podatkiem dochodowym.

Co prawda to dot. tylko narzutów na wynagrodzenia, ale wydaje mi się że również samo wynagrodzenie też nie jest KUP.

Co o tym myślicie ?

No faktycznie masz racje. Nie są to koszty uzyskania przychodu. Sprawa jest dość skomplikowana, ale Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 5 marca 2013 r., sygn. akt II FSK 1375/11 przemawia na Twoją korzyść :) http://www.podatki.biz/artykuly/premie- ... _20665.htm ("wykładnia językowa przepisów zawartych w art. 15, a także art. 16 u.p.d.o.p. powinna uwzględniać konstrukcję oraz wypływający z niej charakter podatku dochodowego od osób prawnych. W szczególności nie pozwala powtórnie ujmować w kosztach uzyskania przychodów nagród wypłaconych pracownikom z zysku netto, a więc po wcześniejszym obciążeniu tego dochodu podatkiem dochodowym od osób prawnych.")

26 sie 2016, 07:32
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
IMPART - moje propozycje odpowiedzi były spontaniczne (bez jakiejkolwiek głębszej analizy przepisów) , więc możliwe że są w nich błędy  ;)

Jednak co pyt. 6 błąd nie jest taki oczywisty jak twierdzisz :nonono:

Odsyłam do najnowszego orzecznictwa http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/cit/ ... dawcy.html

,,wypłacane pracownikom nagrody i premie z dochodu po opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób prawnych mogą stanowić koszty uzyskania przychodów w tym podatku w miesiącu ich wypłaty."

Pozdrawiam

26 sie 2016, 16:27

REJESTRACJA09 gru 2015, 07:47

POSTY        50
Hej Ludziska! :) Jak tam nastroje przez wrześniowym egzaminem? Strasznie dużo nas będzie, ciekawe dlaczego... ;).

08 wrz 2016, 19:44

REJESTRACJA08 wrz 2016, 21:36

POSTY        41
Zgodnie z ustawą Kodeks karny skarbowy, uchylenie prawomocnego mandatu karnego następuje:
A tylko na wniosek ukaranego złożony w terminie zawitym 7 dni od daty przyjęcia mandatu
B na wniosek ukaranego lub z urzędu
C z urzędu w terminie 30 dni od daty przyjęcia mandatu

Moim zdaniem B, bo przecież mandat można uchylić z urzędu, ale wg Arslege poprawną odpowiedzią jest A.

Art.140 ust. 1 kks Uchylenie następuje na wniosek ukaranego, jego przedstawiciela ustawowego lub opiekuna prawnego złożony nie później niż w terminie 7 dni od daty przyjęcia mandatu albo z urzędu.

19 wrz 2016, 16:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Nie jest to pierwszy błąd na arslege. Dwa lata temu pokorespondowałem sobie w sprawie trzech odpowiedzi (z puli DP). Moim zdaniem był błędne, przypadków już nie pamiętam. Co gorsze, okazywało się, że całkiem inaczej rozumieją zapisy w prawie. Trzeba uważać.

19 wrz 2016, 17:28

REJESTRACJA08 wrz 2016, 21:36

POSTY        41
W świetle ustawy o podatku akcyzowym podmiot zamierzający prowadzić działalność gospodarczą jako pośredniczący podmiot węglowy:
A nie jest objęty żadnymi obowiązkami rejestracyjnymi lub informacyjnymi jako pośredniczący podmiot węglowy
B jest obowiązany powiadomić pisemnie właściwego naczelnika przed dniem rozpoczęcia tej działalności
C jest obowiązany złożyć zgłoszenie rejestracyjne właściwemu naczelnikowi urzędu celnego przed dniem wykonania pierwszej czynności podlegającej opodatkowaniu akcyzą

Według mnie B, według Arslege C. art. 16 ust. 3a ustawy o akcyzie Podmiot zamierzający prowadzić działalność gospodarczą jako pośredniczący podmiot węglowy lub pośredniczący podmiot gazowy, zamiast złożenia zgłoszenia rejestracyjnego, o którym mowa w ust. 1, jest obowiązany powiadomić o tym pisemnie właściwego naczelnika urzędu celnego przed dniem rozpoczęcia tej działalności.

19 wrz 2016, 17:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 144  Następna strona