Teraz jest 06 wrz 2025, 15:08

Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153 ... 173  Następna strona
Znowu bez podwyżek... 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA23 cze 2009, 13:16

POSTY        57
Post Re: Znowu bez podwyżek...
Mazowsze - potwierdzam, od wczoraj wyrównanie za I i II 2016r na koncie, (pomniejszone o czas choroby); e-mail brak.

15 lip 2016, 06:21
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2015, 10:41

POSTY        9
a w IS K-ce nawet nie ma na portalu tych wyrównań nie mówiąc o ich wypłacie :(

15 lip 2016, 08:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2015, 11:28

POSTY        57
Witam
Dziś 15.07.2016 r. w IS Kraków poszły wyrównania za okres od stycznia do czerwca  pije-===[

15 lip 2016, 13:15
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
a może ktoś by się zainteresował dlaczego w uks-ach nie ma wyrównania do magicznego wskaźnika 1,5? w US i IS były, a zaś w UKS - nie. ciekawi mnie dlaczego. Obecnie nowi pracownicy zarabiają więcej niż "starzy"- nowych obowiązują stawki 1,5

15 lip 2016, 20:44

REJESTRACJA27 cze 2009, 18:11

POSTY        108
Zed77                    

a może ktoś by się zainteresował dlaczego w uks-ach nie ma wyrównania do magicznego wskaźnika 1,5? w US i IS były, a zaś w UKS - nie. ciekawi mnie dlaczego. Obecnie nowi pracownicy zarabiają więcej niż "starzy"- nowych obowiązują stawki 1,5

Są UKS-y gdzie była. Minimum to 1.5
Można? Można!

15 lip 2016, 23:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2016, 16:06

POSTY        3
IS Warszawa. Czy jest tu ktoś z kadr lub płac i mógłby wyjaśnić jak wygląda wypłata wyrównania jeśli osoba przybywała na zwolnieniu lekarskim 100% płatnym? Za miesiąc maj, gdzie osoba urodziła w połowie miesiąca jest kwota dwukrotnie wyższa niż za styczeń i luty, gdzie kwoty wyniosły po 55,00 zł  :wysmiewacz:  Czy można się spodziewać wyrównania do 414 zł jak to mają pozostali pracownicy o takim samym wynagrodzeniu?

16 lip 2016, 07:23

REJESTRACJA20 lip 2011, 20:33

POSTY        28
Zed77                    

Raczej nikt z UKS nie jest zainteresowany dyskusją na ten temat. Wystarczy tylko spojrzeć na kwoty podwyżek przeznaczonych na Urzędy Skarbowe i uks (w US-ach była to kwota ok. 150zł na głowę a w uks dwa razy więcej tj ok. 300zł -słownie trzysta złotych).

16 lip 2016, 13:13
Początkujący

REJESTRACJA20 wrz 2007, 18:11

POSTY        5
kernoz                    

IS Warszawa. Czy jest tu ktoś z kadr lub płac i mógłby wyjaśnić jak wygląda wypłata wyrównania jeśli osoba przybywała na zwolnieniu lekarskim 100% płatnym? Za miesiąc maj, gdzie osoba urodziła w połowie miesiąca jest kwota dwukrotnie wyższa niż za styczeń i luty, gdzie kwoty wyniosły po 55,00 zł  :wysmiewacz:  Czy można się spodziewać wyrównania do 414 zł jak to mają pozostali pracownicy o takim samym wynagrodzeniu?

Jestem z IS Wwa ale niestety nie kadry... z tego co ustalone mam w swoich płacach i kadrach, osoby które w okresach za które wypłacane jest wyrównanie były na zasiłku chorobowym lub macierzyński miały, dostaną...zero. wg pani z płac w komunikacie mowa jest o tych którzy otrzymują wynagrodzenie zasadnicze - czytaj- aktualnie są w pracy, urlopie wypoczynkowym. dla mnie to chore, dlatego drążę temat w IS żeby mieć na piśmie że osoby chorujące i młode mamy mogą się oblizać jedynie bo im  się nie należy, mimo, że właśnie one są teraz w sytuacji otrzymywania mniejszych świadczeń, mam tu na myśli szczególnie młode mamy, wyrównanie za czas przebywania na urlopie macierzyńskim chociaż że o rodzicielskim nie wspomnę, dostać powinny. tak więc polityka prorodzinna wygląda na obecną chwilę. urodziłaś kobieto martw się, dostajesz 80% wynagrodzenia w postaci zasiłku a wyrównanie naliczą ci jak wrócisz do roboty, ALE na bieżąco. sorry taki mamy klimat a miała być dobra zmiana.

17 lip 2016, 08:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2016, 16:06

POSTY        3
Otrzymałam odpowiedź z IS, że podwyżka dot. również osób będących na zwolnieniach lekarskich, ponieważ nadal pozostają w stosunku pracy. Ale co do konkretów mam się skontaktować z kadrami. Jestem tylko ciekawa jaki regulamin wewnętrzny/dokument mówi o tym, że paniom przebywającym na 100% płatnym zwolnieniu podwyżka się nie należy. Mogę tu chyba powiedzieć o dyskryminacji kobiet w ciąży. Proszę o informację, czy uda Ci się Zosia1980 ustalić coś w tej sprawie.

17 lip 2016, 13:12
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
Może zamiast się oburzać warto sprawdzić najpierw przepisy. Zasiłek chorobowy jest po pierwsze wypłacany ze środków ZUS. Po drugie podstawą do wypłaty zasiłku  chorobowego jest wynagrodzenie z ostatnich dwunastu miesięcy poprzedzających zwolnienie. Oczywiste jest, że osoba przebywając na zwolnieniu w okresie objętym podwyżką nie otrzyma fizycznie podwyżki choć formalnie jej wynagrodzenie się zwiększy też od pierwszego stycznia. Jednak nie pobiera ona wynagrodzenia, czyli podwyższone wynagrodzenie otrzyma od dnia powrotu do pracy.

Ostatnio edytowano 17 lip 2016, 14:36 przez markk, łącznie edytowano 1 raz

17 lip 2016, 14:35
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2009, 17:46

POSTY        119
gosep                    

a w IS K-ce nawet nie ma na portalu tych wyrównań nie mówiąc o ich wypłacie :(

Hej, nie wiem jak sprawdzasz, ale większość osób ma na portalu wyrównanie za I i II. U części pojawiło się nawet za III i IV. Jest jedna osoba, która musi ogarnąć temat wyrównań, nagród i wypłat. To trochę potrwa, ale bądźmy dobrej myśli...

18 lip 2016, 08:01
Początkujący

POSTY        5
kernoz                    

Otrzymałam odpowiedź z IS, że podwyżka dot. również osób będących na zwolnieniach lekarskich, ponieważ nadal pozostają w stosunku pracy. Ale co do konkretów mam się skontaktować z kadrami. Jestem tylko ciekawa jaki regulamin wewnętrzny/dokument mówi o tym, że paniom przebywającym na 100% płatnym zwolnieniu podwyżka się nie należy. Mogę tu chyba powiedzieć o dyskryminacji kobiet w ciąży. Proszę o informację, czy uda Ci się Zosia1980 ustalić coś w tej sprawie.

A kobieta na zasiłku macierzyńskim to co? Nie pozostaje w stosunku pracy? przecież umowa o pracę na czas macierzyńskiego czy rodzicielskiego nie wygasa, nie ulega zawieszeniu... Moim zdaniem wszystkie osoby, którym "zachciało" się zachorować bądź zostać mamą zostały pominięte. Ponoć z komunikatu wynika, że podwyżkę dostaną tylko ci którzy fizycznie świadczą pracę co wg mnie jest nadinterpretacją i finalnie dyskryminacją grupy osób nie świadczących pracy z ww przyczyn. W przypadku młodych mam jest o tyle nieciekawie, bo nie dość że zasiłek macierzyński =80% wynagrodzenia to jeszcze odbiera im się wyrównanie, co w związku ze zwiększeniem wydatków w budżecie rodzinnym na dziecko jest dotkliwe tym bardziej. Czekam na informację z kadr, zobaczymy. Jest to po prostu po ludzku niesprawiedliwe.

18 lip 2016, 14:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
Kobieto przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem to co pisze MARKK.
Ty jesteś urzędnikiem państwowym i na co dzień stosujesz przepisy prawa? Jak?

Podstawą wszelkich zasiłków wypłacanych przez ZUS jest wynagrodzenie z ostatnich dwunastu miesięcy poprzedzających wypłatę zasiłku.
Oczywiste jest, że osoba przebywając na zwolnieniu w okresie objętym podwyżką nie otrzyma fizycznie podwyżki choć formalnie jej wynagrodzenie się zwiększy też od pierwszego stycznia. Jednak w tym czasie nie pobiera ona wynagrodzenia, ale zasiłek wyliczany na podstawie wynagrodzenia sprzed podwyżki!
Podwyższone wynagrodzenie otrzyma od dnia powrotu do pracy.

18 lip 2016, 14:40
Początkujący

POSTY        5
tommy                    

Kobieto przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem to co pisze MARKK.
Ty jesteś urzędnikiem państwowym i na co dzień stosujesz przepisy prawa? Jak?

Podstawą wszelkich zasiłków wypłacanych przez ZUS jest wynagrodzenie z ostatnich dwunastu miesięcy poprzedzających wypłatę zasiłku.
Oczywiste jest, że osoba przebywając na zwolnieniu w okresie objętym podwyżką nie otrzyma fizycznie podwyżki choć formalnie jej wynagrodzenie się zwiększy też od pierwszego stycznia. Jednak w tym czasie nie pobiera ona wynagrodzenia, ale zasiłek wyliczany na podstawie wynagrodzenia sprzed podwyżki!
Podwyższone wynagrodzenie otrzyma od dnia powrotu do pracy.

Cytując fragment z wypowiedzi KERNOZ: "Otrzymałam odpowiedź z IS, że podwyżka dot. również osób będących na zwolnieniach lekarskich, ponieważ nadal pozostają w stosunku pracy(...)" - nie widzę potrzeby przytaczania sposobu naliczania zasiłku chorobowego... czytać ze zrozumieniem i owszem trzeba, jak również rozumieć intencję postu...z całym szacunkiem. I szkoda, że choć formalnie zwiększy wynagrodzenie, to formalnie brak efektów na koncie.

18 lip 2016, 16:45
Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153 ... 173  Następna strona