Teraz jest 05 wrz 2025, 22:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
Urzędnik mianowany - czy warto? 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 mar 2013, 20:48

POSTY        12
Post Re: Urzędnik mianowany - czy warto?
Więcej zyskałem uczestnicząc w konkursach na NUS i DIS. Mimo, że byłem jedynym kandydatem w kilku urzędach i mnie nie powołano na żadne stanowisko, to wiedza procentuje w realizacji bieżących zadań. Często jestem bezkonkurencyjny. Jeśli obecne kierownictwo MF będzie organizować konkursy, zachęcam do udziału. Niestety nie ma za to dodatkowej kasy, chyba że MF zmieni zasady powoływania NUS i DIS.

21 lis 2015, 19:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2015, 11:05

POSTY        96
Tomek8484                    

Ostatnio jakaś straszna nagonka na mianowanych. Najciekawsze jest, że coraz więcej ataków jest ze strony przedstawicieli związków zawodowych, prym wiedzie Pan Barabasz. http://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i- ... torow.html

Pan (nomen omen) Barabasz ma ciekawe rozdwojenie jaźni - likwidacja dodatków stażowych to dla niego naruszenie praw nabytych, ale likwidacja dodatku służby cywilnej już takim naruszeniem nie jest!

23 lis 2015, 07:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
Bo Pan Barabasz ma już maksymalny dodatek stażowy.
Ale - jak przypuszczam - nie ma dodatku USC.
Jak to było? Punkt widzenia zależy...

23 lis 2015, 08:41
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
No i żeby mieć dodatek s.c. to trzeba zainwestować przynajmniej kilka tysięcy- kurs językowy, certyfikat, koszt egzaminu na s.c. Trzeba też poświęcić co najmniej kilka miesięcy na naukę.

23 lis 2015, 10:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 mar 2011, 22:27

POSTY        59
Warto, warto :)

Jestem jedynym urzędnikiem w moim urzędzie liczącym ok. tysiąc pracowników korpusu. Nie powiem, żeby się człowiek z tego powodu czasem nie uśmiechnął :blush:

Mam przy okazji pytanie do "wytrawnych" urzędników: zbliża się moja druga ocena okresowa od momentu mianowania. Podczas pierwszej załapałam się na jedną z dwóch najwyższych ocen. Czy jeśli powtórnie uda mi się taka sztuczka i dostanę drugi stopień, to czy wiąże się z tym jakakolwiek podwyżka? Z góry przepraszam za być może głupie pytanie, ale nie mogę się tego doszukać :)

15 cze 2016, 22:07
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Jarzyna                    

Czy jeśli powtórnie uda mi się taka sztuczka i dostanę drugi stopień, to czy wiąże się z tym jakakolwiek podwyżka?

Za drugi stopień jest po prostu wyższy dodatek. 1 218 zł.

15 cze 2016, 22:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2015, 17:44

POSTY        6
Jarzyna                    

Warto, warto :)

Jestem jedynym urzędnikiem w moim urzędzie liczącym ok. tysiąc pracowników korpusu. Nie powiem, żeby się człowiek z tego powodu czasem nie uśmiechnął :blush:

Mam przy okazji pytanie do "wytrawnych" urzędników: zbliża się moja druga ocena okresowa od momentu mianowania. Podczas pierwszej załapałam się na jedną z dwóch najwyższych ocen. Czy jeśli powtórnie uda mi się taka sztuczka i dostanę drugi stopień, to czy wiąże się z tym jakakolwiek podwyżka? Z góry przepraszam za być może głupie pytanie, ale nie mogę się tego doszukać :)

Za I stopień wysokość dodatku wynosi 0,46 , a za II 0,67 kwoty bazowej (1873,84 zl). Wartości podaje z pamięci chyba się nie pomyliłem. Wynika to z przepisów. Sorry za złośliwość, ale urzędnik powinien to wiedzieć.

15 cze 2016, 22:36
Specjalista

REJESTRACJA06 lut 2014, 23:13

POSTY        820
Też miałam to napisać, że urzędnik powinien to wiedzieć :)
Chyba, że te mianowanie to też jakaś sztuczka (jak ocena)? :)

Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.

15 cze 2016, 22:56
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. z dnia 23 grudnia 2008 r. Nr 227, poz. 1505)

Rodział VII
Uprawnienia członka korpusu służby cywilnej

Art. 87.
1. Wynagrodzenie zasadnicze przewidziane dla zajmowanego stanowiska pracy oraz dodatek służby cywilnej z tytułu posiadanego stopnia służbowego ustala się z zastosowaniem mnożników kwoty bazowej, której wysokość ustaloną według odrębnych zasad określa ustawa budżetowa.

Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z 29 stycznia 2016 r. w sprawie określenia stanowisk urzędniczych, wymaganych kwalifikacji zawodowych, stopni służbowych urzędników służby cywilnej, mnożników do ustalania wynagrodzenia oraz szczegółowych zasad ustalania i wypłacania innych świadczeń przysługujących członkom korpusu służby cywilnej zostało wydane na podstawie ustawy z 30 grudnia 2015 r. o zmianie Ustawy o służbie cywilnej oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. RP z 2016 r. poz. 34).

Kwota bazowa 1 873,84 zł brutto

Załącznik nr 4

Tabela stopni służbowych urzędników służby cywilnej i odpowiadających im mnożników kwoty bazowej służących do ustalenia wysokości dodatku służby cywilnej

stopień służbowy - mnożnik kwoty bazowej - wysokość dodatku

I .............................0,47.......................................880
II.............................0,65....................................1 218
III............................0,85....................................1 593
IV............................1,05....................................1 968
V.............................1,25....................................2 342
VI............................1,45....................................2 717
VII...........................1,65....................................3 092
VIII..........................1,85....................................3 467
IX............................2,05....................................3 841

16 cze 2016, 08:24
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        59
Kochani, dziękuję  3mmsie--

Wiedziałam, że mi odparujecie, że powinnam to wiedzieć, ale nie gniewam się za Wasze uwagi  :P

Tak bardzo cenię to forum, że kiedy zastanawiałam się, gdzie sprawdzić wysokość dodatku przy drugim stopniu, najpierw pomyślałam o Skarbowcach, a dopiero potem o odpowiedniej ustawie i rozporządzeniu. To po pierwsze.

Po drugie: ważną umiejętnością urzędnika (i każdej myślącej osoby) jest umiejętność zadawania odpowiednich pytań odpowiednim ludziom i rozeznanie w źródłach wiedzy. Kto pyta, nie błądzi. Ta dewiza sprawdza się w życiu, polecam :)

Marzenie: egzamin zdałam w 2011 r. i 2012 r. W 2012 r. zmieściłam się w limicie, byłam gdzieś w środku stawki. Myślę, że po czterech latach od egzaminu nie muszę znać na pamięć progów dodatków. Że nie sięgnęłam najpierw po rozporządzenie? Patrz wyżej - zapytałam na forum i się nie zawiodłam. Mission accomplished :)

Nadirze: mam do Ciebie sentyment jeszcze z czasów nauki do egzaminu. Byłeś i jesteś bardzo pomocny, serdecznie Cię pozdrawiam  :wub:

To teraz wracam do meczu  :D

16 cze 2016, 20:52
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Nie martw się - ja też nie widziałem z marszu, tyko musiałem poszperać w swoich archiwach.
Przy okazji gratuluję 2 stopnia. Ja siódmy rok usc 1 stopnia; 3 x "na poziomie".
Podobno "powyżej" jest zarezerwowane dla "wyjątkowych przypadków". Więc tym bardziej gratuluję wyjątkowości ;)

A co do meczu, to od ok. 10 minuty modliłem się o remis. I wymodliłem :D
Choć w ostatnich 10 minutach byłem przeświadczony, że będzie jak w innych meczach: do 89 min. remis, sędzia dolicza o 3 minuty, w 92 minucie gol! Dla przeciwnika. Na szczęście tym razem nie powtórzyła się sytuacja z meczu np. Francja-Albania.

16 cze 2016, 22:48
Specjalista

POSTY        820
Jarzyna                    

egzamin zdałam w 2011 r. i 2012 r. W 2012 r. zmieściłam się w limicie, byłam gdzieś w środku stawki.

Gratuluję mianowania i życzę awansów na kolejne stopnie!
(w środku listy - to tym bardziej gratuluję! :brawa:)

17 cze 2016, 07:45
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        59
Nie będę mówiła hop, bo jeszcze nie przeskoczyłam, ale z tego, co widzę, to nie muszę wykazywać swojej wyjątkowości, żeby otrzymać ocenę "powyżej oczekiwań". Wystarczy, że dobrze wywiązuję się ze swoich zadań.

Może mam po prostu to szczęście, że pracuję w bardzo dużym urzędzie, ale w bardzo małej komórce, gdzie staramy się wspierać siebie nawzajem. Gdybym była urzędnikiem w większym wydziale, na pewno nie byłoby tak różowo. To chyba moja pierwsza i ostatnia szansa na awans na stopniu. Za te kilka lat pewnie nasz mały zespół zostanie wchłonięty przez jakiś wielki wydział.

Teraz boję się jedynie, że nasze finanse się oburzą, że ktoś ośmiela się chcieć awansować. I tak uważają, że przewróciło mi się w głowie z tym egzaminem i dodatkiem :)

Nadirze, pokonamy szwajcarski mechanizm, prawda? ;)

Marzenie - dziękuję i życzę powodzenia na egzaminie, bo chyba mianowanie jeszcze przed Tobą?

23 cze 2016, 21:12
Specjalista

POSTY        820
Jarzyna                    

Nie będę mówiła hop, bo jeszcze nie przeskoczyłam, ale z tego, co widzę, to nie muszę wykazywać swojej wyjątkowości, żeby otrzymać ocenę "powyżej oczekiwań". Wystarczy, że dobrze wywiązuję się ze swoich zadań.

Może mam po prostu to szczęście, że pracuję w bardzo dużym urzędzie, ale w bardzo małej komórce, gdzie staramy się wspierać siebie nawzajem. Gdybym była urzędnikiem w większym wydziale, na pewno nie byłoby tak różowo. To chyba moja pierwsza i ostatnia szansa na awans na stopniu. Za te kilka lat pewnie nasz mały zespół zostanie wchłonięty przez jakiś wielki wydział.

Teraz boję się jedynie, że nasze finanse się oburzą, że ktoś ośmiela się chcieć awansować. I tak uważają, że przewróciło mi się w głowie z tym egzaminem i dodatkiem :)

Nadirze, pokonamy szwajcarski mechanizm, prawda? ;)

Marzenie - dziękuję i życzę powodzenia na egzaminie, bo chyba mianowanie jeszcze przed Tobą?

Dziękuję! Tak, przede mną (jeśli się kiedyś w końcu uda) :( To moje kolejne podejście, dlatego mam taki NICK :)
Nie patrz na finanse, tylko walcz o swoje. Inni nie patrzyliby ;-) A jeśli będą gadać, że przewróciło się w głowie i po co to - to tylko z zazdrości :piwo:

23 cze 2016, 21:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 184 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona