Teraz jest 04 wrz 2025, 04:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
ePuap kody autoryzacyjne 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2014, 22:20

POSTY        10
Post ePuap kody autoryzacyjne
Witam mam taką sprawę jak wiadomo od 1 stycznia 2016 r. w ePuap wprowadzono  potwierdzanie podpisów profilem zaufanym jedynie kodami sms, z tego co  wiem było podobno  takie pismo  pod koniec zeszłego roku, że zachodzą zmiany  od 1 stycznia 2016 r. ale oczywiście nie trafiło pismo do osób odpowiedzialnych za administrację nad ePuapem w US i zaczęły się problemy. A mianowicie największe problemy zaczęły  się po zmianach w ordynacji podatkowej, że pisma mogą być dostarczane ePuapem, i tu problem nr 1 większość u nas w US nie ma konta na ePuap, więc zakładali i przy zakładaniu pojawił się drugi problem podanie nr telefonu komórkowego  do  potwierdzania podpisu profilem zaufanym i większość a jak nie wszyscy nie chcą podawać nr telefonów bo to ich prywatne telefony i w ogóle (szczerze im się nie dziwię). Mam pytanie jak załatwiono tą sprawę w innych US czy IS.

30 maja 2016, 21:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 kwi 2016, 06:44

POSTY        40
Post Re: ePuap kody autoryzacyjne
Do obsługi CEIDG, aby otrzymywać kody autoryzacyjne z epuap otrzymaliśmy służbowy telefon komórkowy.

30 maja 2016, 21:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:32

POSTY        115
petero83waw                    

Witam mam taką sprawę jak wiadomo od 1 stycznia 2016 r. w ePuap wprowadzono  potwierdzanie podpisów profilem zaufanym jedynie kodami sms, z tego co  wiem było podobno  takie pismo  pod koniec zeszłego roku, że zachodzą zmiany  od 1 stycznia 2016 r. ale oczywiście nie trafiło pismo do osób odpowiedzialnych za administrację nad ePuapem w US i zaczęły się problemy. A mianowicie największe problemy zaczęły  się po zmianach w ordynacji podatkowej, że pisma mogą być dostarczane ePuapem, i tu problem nr 1 większość u nas w US nie ma konta na ePuap, więc zakładali i przy zakładaniu pojawił się drugi problem podanie nr telefonu komórkowego  do  potwierdzania podpisu profilem zaufanym i większość a jak nie wszyscy nie chcą podawać nr telefonów bo to ich prywatne telefony i w ogóle (szczerze im się nie dziwię). Mam pytanie jak załatwiono tą sprawę w innych US czy IS.

Ja mam do tej sprawy całkiem inne podejście - konto na ePuap jest zawsze prywatne - jest to potwierdzenie Mojej tożsamości - tak jak podpis odręczny - dostęp do danych przesyłanych prze ePuap na skrzynkę US zależy od dodania odpowiednich uprawnień. Ja za pomocą swojego profilu zaufanego mam dostęp do swojego konta prywatnego i w zakresie uprawnień do konta US - a także poprzez profil zaufany do CEIDG i nie chcę by potwierdzenie mojej tożsamości przychodziło na nr telefonu, którym nie dysponuję w sposób nieograniczony. Część spraw dostępnych przez ePuap są moimi prywatnymi sprawami i są załatwiane poza czasem pracy.

30 maja 2016, 22:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 sie 2009, 10:05

POSTY        27
W naszym urzędzie pracownicy, głównie zatrudnieni między innymi do obsługi CEIDG otrzymali karty telefoniczne zakupione przez Izbę, musieli zaopatrzyć się w aparaty telefoniczne w większości we własnym zakresie. Zgadzam się z przedmówcą, który twierdzi iż konto e-PUAP jest zakładane na osobę fizyczną później dopiero dopisywane na wniosek do organizacji. Założenie aplikacji e-PUAP jest takie, iż wszelkie zmiany typu e-mail, telefon zmieniamy na koncie osobistym a nie na danych instytucji. Myślę, że samo rozwiązanie jest nietrafione, niemniej jednak zastosowanie osobistej komórki pozwala na korzystanie z e-PUAP-u bez ograniczeń, gdyż jakakolwiek zmiana danych wymaga dostępu do poprzedniego np. telefonu komórkowego (przy zmianie numeru telefonu) w innym przypadku trzeba udać się do urzędu który potwierdza PZ.

30 maja 2016, 22:38
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
petero83waw                    

(...) przy zakładaniu pojawił się drugi problem podanie nr telefonu komórkowego  do  potwierdzania podpisu profilem zaufanym i większość a jak nie wszyscy nie chcą podawać nr telefonów bo to ich prywatne telefony i w ogóle (szczerze im się nie dziwię).

Temat jest wielopłaszczyznowy, np. czy pracodawca może wymagać posiadania tel. komórkowego albo posiadania konta na ePUAP. Jednak zawężając problem do nr telefonu komórkowego, to ja nie widzę zagrożeń w podaniu własnego, prywatnego nr telefonu komórkowego, jeśli już go posiadam. Zagrożenie dostrzegałbym raczej w tym, że składnik służący do potwierdzania mojej tożsamości (nr telefonu) nie jest zarejestrowany na moje dane i nie jest w pełni przeze mnie kontrolowany.

31 maja 2016, 00:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2016, 12:13

POSTY        53
Moim zdaniem używanie prywatnego telefonu jest konieczne, bo ePUAP jest stworzony głównie do kontaktu zwykłego człowieka (mnie) z instytucjami publicznymi, a to że pracodawca wymaga używania go również w imieniu instytucji to już inna kwestia. U nas jak pojawił się temat konieczności wysyłania pism i decyzji podatnikom i profesjonalnym pełnomocnikom z wykorzystaniem swojego prywatnego profilu zaufanego (po przypisaniu go do instytucji) większość odmówiła wykonywania takich wysyłek, bo podatnik (pełnomocnik) otrzymując takie pismo otrzymuje także "dane wrażliwe" o wysyłającym (nawet jeśli jest przypisany do instytucji) tj. jego imię, nazwisko i PESEL (!). O dziwo mój dział okazał się mocno solidarny i wszyscy odmówili wysyłania. Jak to się skończyło? Przełożeni wiedząc że nie mogą nikogo zmusić do ujawniania takich danych dali spokój i na razie wysyłkę realizują sami, bo dysponują podpisami kwalifikowanymi (przy takim podpisie PESEL nie jest wyświetlany przy wysyłce ePUAPem). W innym dziale nikt się nie zbuntował i wysyłają pracownicy.

04 cze 2016, 06:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]