Chyba nie wiesz o czym piszesz. My nie mamy wpływu na podwyżki, nie możemy strajkować, jak inne grupy zawodowe. My starzy wykonujemy swoje obowiązki pomimo braku podwyżek od 8 lat. Jak się komuś nie podobało, mógł odejść. Tu chodzi tylko o to, że starzy robią za dwóch, trzech i jeśli o mnie chodzi nie dostanę nawet 1 zł podwyżki, bo mam trochę większy mnożnik na swoim stanowisku niż średnia krajowa. A młody przychodzi i na dzień dobry, dostaje na wejściu mnożnik 1,5 i nadal mu się nie podoba, że mu nie wyrównali do średniej krajowej i się śmieje z tych starych, że nie dostali nic. Do tego się obija, udaje że pracuje, tylko słychać śmiechy na fajce, i nie kończące się pogaduchy. Robota spada na starych, oni muszą zrobić, bo są terminy, on jakoś się nie wyrobił i co mu zrobią, i tam dostaje wynagrodzenie. TYLKO z takim podejściem do pracy, nie wiem czy naprawdę zasłużył na podwyżkę. Podwyżka wg mnie powinna należeć się od wykonywania pracy, od zaangażowania w nią, itd. Nie od opieprzania się. :zly1:
No tak, wszyscy młodzi przychodzą palić szlugi i śmiać się ze starych. Jak mogłem pomyśleć cokolwiek innego? Tak się składa, że spotkałem i młodych, którzy kolejny raz wykonując tę samą czy podobną rzecz nie ogarniali, i starych którzy po dekadzie pracy nie rozumieli przepisów i nie potrafili sformatować tekstu w edytorze. Do tego dochodzi cała masa osób mających problem z prostym liczeniem i czytaniem ze zrozumieniem - co akurat widać na tym forum. Z drugiej strony spotkałem starych z wiedzą, ludzi nie do zdarcia, i młodych, otwartych na wiedzę, dających z siebie wszystko. Spotkałem wiele osób, uważam że takie uogólnianie jakie ma tu miejsce, jest żenujące.
Shift
Czy wy już ludzie mózgów nie macie. Zacznijcie się trochę szanować. Rzucono nam ochłapy, a wy jak te psy rzucacie się sobie do gardeł... temu się należ, temu nie, najchętniej wszystkim zabrać a mnie dać. Opamiętajcie się trochę. Ja w skarbówce pracuję 35 lat, ale uważam, że młodzi stażem powinni dostać taką pensję, żeby się mogli utrzymać ( i nie mówię tu o jakimś godziwym poziomie). Mnożnik 1.5 daje mninimum. Ja wyrównanie do 1,5 dostałam niedawno i bardzo się cieszyłam. Teraz będę miała mniej więcej tyle co referent, ale uważam, że to jest pole do popisu dla ZZ, ale na przyszłość, przy następnych podwyżkach. Co do kłótni na forum: nie jestem może najszybsza we wprowadzaniu danych, ale mam wiedzę do której młodzi będą dochodzili przez lata. Siedzę w pokoju z osobą młodą i nie ma między nami animozji. On wprowadza dokumenty, jeśli trzeba, a ja opracowuję bardziej złożone zagadnienia, szukam podstaw prawnych, wyroków sądu itp. WSPÓŁPRACJEMY, jesteśmy sobie wzajemnie potrzebni, uzupełniamy się. I wcale mi się nie wydaje, żeby z uwagi na posiadany stopień służbowy on musiał być na utrzymaniu rodziców. Wydaje mi się że ta regulacja jest pierwszym stopniem do normalności. Malkontentów zapraszam do podjęcia działalności w ZZ i przyłożenie swojej raczki a nie buźki do działań związkowych.
To jest przykład, tak potrzebnego tutaj, głosu rozsądku.
22 maja 2016, 10:44
Re: Znowu bez podwyżek...
Herbatnick
Najlepiej zamknąć ten temat, bo niedługo się tu pozabijacie. Zero informacji tylko głupie dyskusje, jakby to miało coś zmienić czy pomóc. :offtopic:
Informacji trochę jest, dyskusja jak dyskusja - w parlamentach (nie tylko polskim) bywają mniej parlamentarne... A na blokadę tematu czy tylko "usuń posta" zawsze jest czas
Laszlo
Shift
(...) Zacznijcie się trochę szanować. (...)
To jest przykład, tak potrzebnego tutaj, głosu rozsądku.
Potwierdzam
psotek2015
Popieram. Dajmy sobie wreszcie spokój z tym tematem. Nie samą pracą człowiek żyje. Dajmy na luz.
Też popieram, aby chociaż w niedzielę dać sobie na luz
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
22 maja 2016, 10:51
kierkegard "każdy dobrze wie, że władza mądra nie jest ale jest cwana i że przez taki a nie inny podział podwyżek specjalnie napuszczają młodych na starych i odwrotnie"
Uważam, że to nie cwaność władzy i żadne napuszczanie młodych na starych i odwrotnie, a chłodna kalkulacja: dla wszystkich nie wystarczy pieniędzy tyle ile powinni dostać, więc dajemy "młodym" wyrównujemy do poziomu zarobków "Biedronki" aby ich powstrzymać przed odejściem, a "starym" podwyższamy tak, aby też dostali podwyżkę, ale nie za wiele. bo jak słusznie piszesz: i tak nie odejdą, bo już im się to nie opłaci. Dzisiaj już też nie opłaciłoby mi się, ale 5 lat temu uznałem, że nie ma na co czekać i trza się ewakuować. Dobił mnie ten limit 200 mianowanych.
Jeśli ktoś ma pretensje, że "młodzi" dostali dużo., a "starzy" ochłapy" to powinien mieć pretensje do Tuska i Rostowskiego, że zamrozili Wam na okres całej ich niestety aż 8-letniej kadencji, a nie zostawili rezerwy na zrewaloryzowanie Wam utraconych zarobków. Przecież polska Zielona Wyspa jest w rozkwicie, nie? A przynajmniej tak wynikało z twierdzeń POwskiego kandydata na prezydenta podczas ubiegłorocznej kampanii wyborczej. PiS w ogóle nie musiał dawać Wam żadnych podwyżek - nie obiecał ich w kampanii wyborczej. A jednak dał. Tak uważam.
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
22 maja 2016, 13:51
Chyba trzeba być poza skarbowcami żeby trzeźwo myśleć i pisać. PO dała podwyżki nauczycielom, wojsku, sądownictwa, w tym sekretarkom sądowym. My doły nie dostaliśmy nic. Naczelnicy i kierownictwo zarabia dobrze. Podniesienie mnożnika do 1.5 jest oczywiste. Ale uważam że każdy powinien dostać 100 zł. Brutto z uwagi na 8 lat posuchy. Minimum 100 zł. W końcu Kapica już nas odchodził.
22 maja 2016, 15:26
kominiarz
kierkegard "każdy dobrze wie, że władza mądra nie jest ale jest cwana i że przez taki a nie inny podział podwyżek specjalnie napuszczają młodych na starych i odwrotnie"
Uważam, że to nie cwaność władzy i żadne napuszczanie młodych na starych i odwrotnie, a chłodna kalkulacja: dla wszystkich nie wystarczy pieniędzy tyle ile powinni dostać, więc dajemy "młodym" wyrównujemy do poziomu zarobków "Biedronki" aby ich powstrzymać przed odejściem, a "starym" podwyższamy tak, aby też dostali podwyżkę, ale nie za wiele. bo jak słusznie piszesz: i tak nie odejdą, bo już im się to nie opłaci. Dzisiaj już też nie opłaciłoby mi się, ale 5 lat temu uznałem, że nie ma na co czekać i trza się ewakuować. Dobił mnie ten limit 200 mianowanych.
Jeśli ktoś ma pretensje, że "młodzi" dostali dużo., a "starzy" ochłapy" to powinien mieć pretensje do Tuska i Rostowskiego, że zamrozili Wam na okres całej ich niestety aż 8-letniej kadencji, a nie zostawili rezerwy na zrewaloryzowanie Wam utraconych zarobków. Przecież polska Zielona Wyspa jest w rozkwicie, nie? A przynajmniej tak wynikało z twierdzeń POwskiego kandydata na prezydenta podczas ubiegłorocznej kampanii wyborczej. PiS w ogóle nie musiał dawać Wam żadnych podwyżek - nie obiecał ich w kampanii wyborczej. A jednak dał. Tak uważam.
Kolego taka dygresja skoro już nie jesteś w naszej braci to czemu masz przydomek skarbowca. Po drugie nacechowanie twoich postów jest jednoznaczne, więc lepiej nie wypowiadaj sie bo jesteś na forum w wiadomym celu czyli trollowania. Po trzecie nie zapominaj kto układał budżet na 2016, a kto forsuje KAS więc nie uprawiaj polityki bo skarbowcy sa apolityczni.
_______________________________________________________________________________________________ "Przydomek" >skarbowiec< to nie przynależność organizacyjna, tylko ranga zależna od aktywności (ilości postów). Administrator.
22 maja 2016, 16:03
A w Łodzi po staremu. Dyrekcja uzgadniała ze związkami, a później zrobiła co chciała. Kwoty ustalone zostały przez dyrekcje, a później dopasowano do tych kwot wnioski pisane przez naczelników. Totalna fikcja. Miało być łatanie kominów. Najwyższe kwoty dla swoich. Po 500-600zl dla zasłużonych, a jak nie pasuje, bo za dużo to dodatków awans stanowiskowy i wtedy jest już dobrze. Żeby dobrze wyglądało zasadnicze, to liczone jest z dodatkiem. Niby nowy dyrektor, a karty nadal rozdaje N.
22 maja 2016, 19:16
fruwaj
makrocc
Ps. Każdy który uważa podobnie powinien sobie zakonkludować "Pracodawca zatrudniając pracowników na takich samych stanowiskach i przy jednakowym zakresie obowiązków jest zobowiązany wypłacać im wynagrodzenie w tej samej wysokości" i przygotować się do egzekwowania tego , bo jak widać na związki i ich uczciwość nie możemy liczyć!
widzę że wychodzisz z założenia że tylko Tobie się podwyżka należy a reszta niech się buja... szkoda w takim razie czasu na dyskusję z Tobą... no cóż mam dla Ciebie w takim razie jedną radę - przestań zaglądać w cudze PIT-11 a będziesz mniej sfrustrowany ;)
Widzę ze kolega mimo doświadczenia interesuje tylko czubek własnego nosa i nie ma wstydu by za zwrócenie uwagi próbować zwykła pyskówka przerzucać odpowiedzialność na kogoś innego. Podobnie jest z wątpliwą "sprawiedliwością" poszukiwania "uczciwego" rozwiązania przez związki zawodowe. A jedynym sprawiedliwym wyjściem jest przytoczony przepis! Takie same wynagrodzenie za wykonywanie takiej samej pracy, z którym widzę macie niesamowity problem do ogarnięcia. Co nijak ma się do tego jak widzą sprawiedliwość związki i starsi pracownicy, że za ta samą pracę należy im się więcej tylko dlatego że dłużej ja wykonują, a ponad to oczywiście ustawowe i dodatkowe stażowe które mają wyższe z tego faktu. Kwintesencja sprawiedliwości. Jak my tego możemy nie rozumieć? Prawda "młodsi koledzy"? Pokłońmy głowy, przed ich mądrością, w końcu nie możemy się z tym spierać?
Chociaż sprawiedliwość oddaje ten przepis który nie zgadza się z tym co nam próbują wmówić i dosyć jasno określa że powiniśmy zarabiać tyle samo za tą samą pracę! I egzekwowanie innego stanowiska jest bezprawne i niezgodne z prawem!
Harakiri
makrocc
Po drugie wydaje im się im, że z nich to fizycy kwantowi i doktoranci, ale prawda jest taka że większość tej pracy jest stanie wykonać prawie każdy po przyuczeniu góra półrocznym.
Skoro twoja praca jest tak łatwa i przyjemna to właściwie powiedz za co chesz dostawać aż 2810? Zdaje się, że z logiką u ciebie nietęgo.
Z racji na powyższe! Taki związkowiec to zakała i nie dziwię się jak ktoś może się na was odgrywać. Jesteście blamażem nie tylko dla wykonywanej funkcji ale i dla pracowników którzy maja pecha by być przez was reprezentowania z mocy prawa i ustawy związkowej!
22 maja 2016, 21:33
Od kiedy to każdy referent, każdy inspektor, komisarz itp itd wykonuje taką samą pracę? Nie będę z ... tobą dyskutował bo jak wiadomo "tacy" ludzie sprowadzają cię do swojego poziomu a potem pokonują doświadczeniem. Możesz się sądzić całe pozostałe ci życie i g...o wysądzisz na podstawie tego przepisu. Żal że są tacy jak ty w tym resorcie bo zatem to nic dziwnego, że nas podatnicy nie szanują skoro takich mamy "kolegów". Myśl to nie boli.
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
22 maja 2016, 22:00
Harakiri
Od kiedy to każdy referent, każdy inspektor, komisarz itp itd wykonuje taką samą pracę? Nie będę z ... tobą dyskutował bo jak wiadomo "tacy" ludzie sprowadzają cię do swojego poziomu a potem pokonują doświadczeniem. Możesz się sądzić całe pozostałe ci życie i g...o wysądzisz na podstawie tego przepisu. Żal że są tacy jak ty w tym resorcie bo zatem to nic dziwnego, że nas podatnicy nie szanują skoro takich mamy "kolegów". Myśl to nie boli.
Wstyd. Nie spotkałem jeszcze na żadnym forum aby moderator wypowiadał się o użytkowniku w taki sposób... Nie musimy się ze sobą zgadzać, ale szanujmy się...
23 maja 2016, 06:39
Wydaje mi się, że IS Bydgoszcz w ogóle nie istnieje... Czy ktoś, coś?
23 maja 2016, 08:08
Harakiri
Taka obłuda u związkowca i moderatora, to raczej nie ja się ośmieszam... I kto tu na koleżeństwo się powołuje? ...Ci co uważają ze ktoś kto nie przepracował ponad 8 lat nie zasługuje na taką podwyżkę, albo pracując na zastępstwo? Nie ja się powinienem wstydzić. Bardziej ktoś kto mieni się związkowcem i mający dbac o interesy pracowników, wszystkich pracowników!
Ta podwyżka nie jest zasługą związków, dostaliśmy bo dają wszystkim, nam(skarbówce) spadną ochłapy a związki zamiast wywalczyć więcej, poprzestają by z tego co nam się dostanie zabierać jednym by dać drugim i to z brakiem poszanowania przyzwoitości. Zastanówcie się kto tu naprawdę powinien się wstydzić.
I kto powiedział ze według stanowisk. W każdym urzędzie wykonujemy taka sama prace, dlaczego ktoś obok czy innym urzędzie wykonujący tą samą pracę od 15 lat ma mieć 500-700 podstawy więcej od kogoś kto robi ją od 5 lat? Bo nie możecie zwalać że młodzi to lenie i obiboki, sorki taki nie przetrwałby okresu próbnego, chyba że kierownik sam uważa jak ma od kogoś takiego wymagać tego samego gdy ten od paru lat zarabia 2000 a wykonujący to samo stary pracownik ma 2700 i się dziwicie że młodszy może być obojętny, bo pół roku, rok a może nawet dwa lata można uzasadniać niższe pobory ale 5 lat?
Związkowcy weźcie się do roboty i zapewnijcie by za tą samą pracę były te same wynagrodzenia, bo skoro mimo waszych "kwalifikacji" i długości zatrudnienia nie rozumiecie dodatku stażowego, i że pensja jest za wykonywaną pracę, stażowe za okres jej wykonywania to może czas przestać kantować ludzi i kolegów pod płaszczykiem oburzenia. Przestańcie się powoływać na koleżeństwo, bo tym nikogo nie zwiedziecie, a młodszych współpracowników traktujecie jako zło tylko dlatego że upominają się o swoje! Nie mydlcie oczu tym którzy po latach mają dość traktowania jako pracownicy drugiego sortu!
23 maja 2016, 08:13
Bajki waćpan opowiadasz. Nie ma dwóch jednakowych stanowisk. Praktycznie nie ma dwóch osób wykonujących IDENTYCZNE obowiązki. Nawet wprowadzanie zeznań jest różne w zależności od rodzaju formularza. Wyjaśnianie błędów tym bardziej. Na każdym poziomie i w każdym dziale urzędu każdy wykonuje SWOJE obowiązki i dobrze by było, gdyby nie tylko pracownicy ale również DZIAŁY nie próbowały porównywać obowiązków. Bo znają tylko swoje i wiedzą tylko o tym co sami robią. I praktycznie zawsze uważają, że tylko ich praca ma znaczenie i jest niewiarygodnie ciężka. A reszta się obija... Młodsi pracownicy w ciągu pół roku tak czy inaczej powinni mieć podniesione zarobki do 2810. Starszym niestety żadna podwyżka w ramach KAS nie grozi. Ale zdaje się, że i tak to do ciebie nie dotrze za bardzo się zakodowałeś w myśleniu o traktowaniu ciebie jako gorszego sortu. Bronisz się chociaż nikt cię nie atakuje. Powodzenia w walce z cieniem. Acha - to o co się upominasz to nie jest twoje, tylko zgodnie z zeszłorocznymi ustaleniami są to pieniądze, które miały być przeznaczone dla pracowników - dla których NIE WYSTARCZYŁO pieniędzy przy poprzednich podwyżkach(zdaje się od komisarzy w górę). Przestań więc przy okazji kłamać przynajmniej innym - bo siebie możesz oszukiwać do woli.
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
23 maja 2016, 10:16
W IS Poznań wypłata wynagrodzenia zasadniczego (wraz z dodatkiem stażowym) z wyrównaniem od 1 stycznia 2016 r. nastąpi dnia 24 maja 2016 r. Kolejne wypłaty, m.in. wyrównanie zasiłków chorobowych i płatności jednorazowych (nagród jubileuszowych), nastąpią do końca czerwca br.
Podwyżka wynagrodzeń zasadniczych do mnożnika 1,5 objęła pracowników zatrudnionych na czas nieokreślony oraz określony, z wyłączeniem pracowników zatrudnionych na zastępstwo, bez względu na staż pracy.
23 maja 2016, 10:23
georgenate
Podwyżka wynagrodzeń zasadniczych do mnożnika 1,5 objęła pracowników zatrudnionych na czas nieokreślony oraz określony, z wyłączeniem pracowników zatrudnionych na zastępstwo, bez względu na staż pracy.
Wspaniale Mam nadzieję, że tak samo będzie w Warszawie