Teraz jest 11 wrz 2025, 23:04

Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 173  Następna strona
Znowu bez podwyżek... 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lut 2008, 11:48

POSTY        91
Post Re: Znowu bez podwyżek...
Harakiri                    

Nie.
Dlatego, że podwyżka do minimum 2810 jest zaklepana przy KAS. A dla pozostałych podwyżek wtedy najpewniej nie będzie. Jeżeli minimum podniosą teraz to potem pozostali mogą całować psa w nos.

Guzik prawda. Podwyżka do 1,5 jest zaklepana teraz. Związki nie zgadzają się na porozumienia po to, żeby wyszarpać z obowiązkowych podwyżek dla najmniej zarabiających ile się da i dać tym co mają jeszcze więcej. I tu zonk, bo nawet w izbach, gdzie nie było porozumień zatrudnia się już na 1,5. Więc nie pozbawicie najniżej zarabiających należnej i obiecanej im przez MF podwyżki. I trzeba będzie jednak przyznać, że DIS chociaż tu są uczciwi wobec najniżej zarabiających i chcą dać tym co mają najmniej, a nie tym co mają 1,8 i więcej ...

Harakiri                    

obecna podwyżka miała wyrównać powstałe dysproporcje i dać rekompensatę WSZYSTKIM  - z  wyłączeniem niektórych grup - ale to jest do UZGODNIENIA między ZZ i DISami.

A kogóż to takiego chcecie wyłączyć z podwyżek?

Ostatnio edytowano 15 maja 2016, 10:44 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

złączyłem dwa posty w jeden

15 maja 2016, 09:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lip 2009, 18:13

POSTY        18
norrpl                    

Harakiri                    

Nie.
Dlatego, że podwyżka do minimum 2810 jest zaklepana przy KAS. A dla pozostałych podwyżek wtedy najpewniej nie będzie. Jeżeli minimum podniosą teraz to potem pozostali mogą całować psa w nos.

Guzik prawda. Podwyżka do 1,5 jest zaklepana teraz. Związki nie zgadzają się na porozumienia po to, żeby wyszarpać z obowiązkowych podwyżek dla najmniej zarabiających ile się da i dać tym co mają jeszcze więcej. I tu zonk, bo nawet w izbach, gdzie nie było porozumień zatrudnia się już na 1,5. Więc nie pozbawicie najniżej zarabiających należnej i obiecanej im przez MF podwyżki. I trzeba będzie jednak przyznać, że DIS chociaż tu są uczciwi wobec najniżej zarabiających i chcą dać tym co mają najmniej, a nie tym co mają 1,8 i więcej ...

Dokładnie tak samo myślę :piwo:

A kogóż to takiego chcecie wyłączyć z podwyżek?

Też jestem ciekaw boje--==

15 maja 2016, 11:07
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
muniek                    

marus007                    

Dlaczego wojsko, nauczyciele dostali podwyżki kwotowe, nikt tam nie wyrównywał najniższych wynagrodzeń.

Otóż nie siej fermentu bo tym razem nauczyciele nie dostali i już od kilku lat nie dostają podwyżek.

Kwota bazowa "biednych" nauczycieli: 2.717,59 zł (od 01.09.2012r.!)
Kwota bazowa SC:1873,84  zł (od 2008r.).
Więc poproszę kwotę bazową nauczycieli

15 maja 2016, 11:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2013, 19:40

POSTY        274
Treść niektórych postów na forum wskazuje, że mamy heiterów. Jak tylko napiszę prawdę, od razu bezpardonowo atak w stylu "nie siej fermentu" itd.

15 maja 2016, 13:10
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Norrpl - dowiesz się jak będzie to powszechnie wiadome. I ani minuty wcześniej. A mógłbyś przy okazji napisać do jakiej grupy należysz? Bardzo byś mi ułatwił ocenę pracowników...i ich nieuprawnionych do podwyzek grup. Pozdrawiam. :zeby:

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

15 maja 2016, 13:27
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        91
Harakiri                    

Norrpl - dowiesz się jak będzie to powszechnie wiadome. I ani minuty wcześniej. A mógłbyś przy okazji napisać do jakiej grupy należysz? Bardzo byś mi ułatwił ocenę pracowników...i ich nieuprawnionych do podwyzek grup. Pozdrawiam. :zeby:

Mówi się, że wyłączyć z podwyżek zz chcą:

matki - przebywające na urlopach, macierzyńskich, rodzicielskich i wychowawczych, bo one się nie upomną bo ich nie ma, za nich muszą więcej pracować pozostali i z tych przyczyn też ich bronić nie będą oraz

kierowników, bo DIS się zz znowu przestraszą i poświęcą swoją kadrę kierowniczą dla świętego spokoju co już raz zrobili pozbawiając ich podwyżek po 50 zł we wrześniu,

Ograniczyć chcą podwyżki: pracownikom z najniższym stażem - dać poniżej 1,5, pracownikom komórek ogólnych, pracownikom długotrwale nieobecnym oraz spoza korpusu.

Reszta ma dostać. Bez względu na mnożnik. Wszyscy. Podobno dotyczy to kilku województw.

W moim urzędzie wrze. I wśród pracowników i wśród kierowników. Właśnie dlatego, że nikt nic nie chce nam powiedzieć głośno. Do jakiej grupy należę ja? Do grupy mnożników 1,49.

To że związki zawodowe są reprezentantami pracowników nie oznacza, że nie muszą się tłumaczyć przed tymi pracownikami ze swoich działań ani zdradzać swoich planów wcześniej niż przed podpisaniem porozumienia.

15 maja 2016, 14:43
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Harakiri                    

Czy nie jest prawdą, że wiele osób niedawno zatrudnionych uzyskało to co wielu pracownikó po wielu latach pracy?
Czy nie jest prawdą, że zamrożenie zarobków od 8 lat dotyczyło WÓWCZAS PRACUJĄCYCH?
A nie tych których dopiero do pracy przyjęto?
Wieloletni pracownicy latami czekali na podwyżki i w tej chwili mają się przekonać, że referenci inspektorzy z nikłym stażem, których ONI szkolą i wdrażają do pracy dostaną KOLEJNĄ podwyżkę a oni g...o?
I to ma być sprawiedliwe? To ma mieć sens?

Ta obecna podwyżka miała wyrównać powstałe dysproporcje i dać rekompensatę WSZYSTKIM
Teraz się nakręcajcie.

Harakiri masz rację. 8-letnie zamrożenie zarobków mieli ci którzy pracowali przez te 8 lat. Teraz pieniądze na podwyżki dostaną głownie ci którzy przyszli rok, dwa, trzy lata temu do pracy, a ci którzy pracują 10, 15 czy 20 lat grosze. Dobrze, że nowozatrudnieni dostaną przyzwoite pieniądze na początek, ale ci którzy przez 8 lat mieli zamrożone powinni dostać np 800 zł - 100 zł za każdy rok. Po tych podwyżkach starsi i doświadczeni będą niemal zrównani z młodymi i niedoświadczonymi. Oczywiście i jednym i drugim się należy, tylko tyle pieniędzy Platforma nie zostawiała w budżecie ( a PIS nie obiecał Wam podwyżek) ale różnica w wynagrodzeniu powinna być widoczna.
Takie jest moje zdanie.
Sam nie czekałem aż mi ktoś zrobi laskę i da podwyżkę, nawet nie czekałem wyniku wyborów, bo wiedziałem, że budżet pusty. A jak wiadomo "z pustego i Salomon nie naleje" - tak mi tłumaczyły lemingi, kiedy narzekałem na zamrożenie płac od czasów objęcia rządów przez PO.

15 maja 2016, 14:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2016, 21:14

POSTY        10
Witam jestem tu nowa tzn. od niedawna zarejestrowana, choć od dawna czytam to co tutaj piszecie. Skoro od zarejestrowania mogę to coś napiszę.
Niektórzy uważają, że nowo przybyłym pracownikom należy się mnożnik 1,5 i owszem jestem też tego zdania, że 1.5 to minimum. Ale... pracuję w US 27 lat, od 18 lat w dziale kontroli i mam mnożnik 1,503. Mimo wielu lat życia (poza wsparciem, poradą merytoryczną) nie potrzebuję,  jak to niektórzy pisali, pomocy również w obsłudze komputera, drukarki, skanera, kserokopiarki, korzystaniu z niezbędnych programów (niejednokrotnie to ja młodszym pomagam). Czy uważacie, że pracownikom doświadczonym nie należy się godziwa podwyżka przynajmniej do mnożnika minimum 1,6. Przecież osobę nowo zatrudnioną a taką jak ja, jeśli nie dostaniemy zmiany mnożnika, będzie różniło 5 zł brutto.

15 maja 2016, 15:01
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        91
Badu1                    

Witam jestem tu nowa tzn. od niedawna zarejestrowana, choć od dawna czytam to co tutaj piszecie. Skoro od zarejestrowania mogę to coś napiszę.
Niektórzy uważają, że nowo przybyłym pracownikom należy się mnożnik 1,5 i owszem jestem też tego zdania, że 1.5 to minimum. Ale... pracuję w US 27 lat, od 18 lat w dziale kontroli i mam mnożnik 1,503. Mimo wielu lat życia (poza wsparciem, poradą merytoryczną) nie potrzebuję,  jak to niektórzy pisali, pomocy również w obsłudze komputera, drukarki, skanera, kserokopiarki, korzystaniu z niezbędnych programów (niejednokrotnie to ja młodszym pomagam). Czy uważacie, że pracownikom doświadczonym nie należy się godziwa podwyżka przynajmniej do mnożnika minimum 1,6. Przecież osobę nowo zatrudnioną a taką jak ja, jeśli nie dostaniemy zmiany mnożnika, będzie różniło 5 zł brutto.

Nie padło tutaj, że podwyżka się nie należy. Pytanie dlaczego ma się należeć osobom, które mają mnożniki 1,8 i więcej kosztem tych, którym podwyżki ZZ chcą zabrać lub ograniczyć.

15 maja 2016, 15:14
Amator
Własny awatar

POSTY        10
Nie wiem czemu sądzisz że ZZ chcą komuś zabrać czy ograniczyć żeby dać tym co mają 1,8 lub więcej. Myślę że ZZ właśnie do tego dążą żeby dać również tym którzy są doświadczonymi pracownikami a mają mniej niz inni na tym samym stanowisku tzn robią to samo.

15 maja 2016, 15:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 lip 2009, 13:59

POSTY        3
Chcą wyłączyć z podwyżek matki, ojców - w zależności kto przebywa na rodzicielskim lub wychowawczym. To jakaś paranoja. Niby Państwo wspiera rodziny itp., A weź tu mniej dziecko to pozbawią Cię wszystkiego. Z podwyżek dla "wszystkich" też Cię wyłączą... Uważam, że im też się należy jak psu, bo niejednokrotnie takie osoby mają długi staż i jak wrócą do pracy to będą mieć mniej niż nowo przyjęci i z mniejszym stażem. No bardzo motywujące.

15 maja 2016, 15:52
Amator
Własny awatar

POSTY        10
jak moja pamięć pracownicza sięga (a łącznie pracuję 37 lat i  przebywałam dwukrotnie na macierzyńskim i wychowawczym) każdorazowo osoba będąca na macierzyńskim, wychowawczym nie była objęta podwyżkami. Takie są również  moje doświadczenia. Chyba, że ktoś ma inną wiedzę. Przecież macierzyński obliczony jest na podstawie wynagrodzenia sprzed urlopu a wychowawczy nie skutkuje wynagrodzeniem. Dopiero po powrocie z tych świadczeń osoba otrzymywała  to co inni.

15 maja 2016, 16:08
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 lip 2009, 13:59

POSTY        3
hmmm, tylko jak ma otrzymać to co inni, jak się ją wyłączy z podwyżek, a potem pieniędzy przez kolejne 8 lat nie będzie widać... a po powrocie może coś otrzyma ale po 3 latach, jak nie 8

15 maja 2016, 16:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2015, 13:51

POSTY        3
marus007                    

Treść niektórych postów na forum wskazuje, że mamy heiterów. Jak tylko napiszę prawdę, od razu bezpardonowo atak w stylu "nie siej fermentu" itd.

Prawdą jest, że nauczyciele od 4 lat nie dostają podwyżek - to łatwo sprawdzić. Prawda jest taka, że sami nie potrafimy nic wywalczyć dla siebie to zazdrościmy innym: nauczycielom, celnikom, policjantom, górnikom, krusowi. A "nasze" związki teraz biorą udział w negocjacjach w sprawie podziału pieniędzy (i pokazują swoją "siłę"), których same nie wywalczyły (i nie potrafiły wywalczyć przez 8 lat) bo te pieniądze to była akurat kiełbasa wyborcza a nie skuteczność "naszych" związków.

15 maja 2016, 19:15
Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 173  Następna strona