Teraz jest 11 wrz 2025, 13:28

Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 173  Następna strona
Znowu bez podwyżek... 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Post Re: Znowu bez podwyżek...
Dlatego mówię Wam, u mnie w US i IS jest takie zamieszanie, że nie sądze, że w maju dostaniemy podwyżki. Koniecznie nie chcą dać tego 2810 zł brutto. Chodzą słuchy, że maksymalnie osoby pracujące krótko dostaną 2500 brutto, a wyrównanie do 2810 z czasem.
Dodam, że dużo osób na służbie cywilnej dostaje u nas 2001 zł brutto. Ale są też osoby, które pracują poza służbą, dostają około 1900 zł brutto i też należa im się premie, wczasy pod gruszą itp. A zajmują się pracą, którą wykonywały osoby na umowę zlecenie (wprowadzają dane do komputerów, obsługa kancelarii). Chodzą takie osoby zadowolone, nie ciąży na nich presja ani jakaś wielka odpowiedzialność. Normalnie nasz US to zwykła firma...

29 kwi 2016, 09:35

REJESTRACJA27 sty 2016, 17:05

POSTY        35
joalcoany                    

Za staż pracy jest procentowy dodatek stażowy. Wynagrodzenie zasadnicze powinno być takie samo dla osób z takim samym zakresem obowiązków.

Dokładnie tak!
Do mojego działu dołączyła niedawno nowa osoba, posiada wieloletni staż w US, pracowała w wielu innych działach wcześniej. Po przeniesieniu do naszego działu przejęła obowiązki, które wykonywałem ja z racji najniższego stażu w dziale. Wiele z tych obowiązków to podstawy, część jest bardziej złożona i to ja zostałem oddelegowany do pomocy przy nauce. Jak w tym wypadku wyglądać ma kwestia wypłaty? Z całą pewnością z naszej dwójki to ja posiadam mniejszą wiedzę na temat skarbowości oraz mniejsze doświadczenie, ale wykonuję bardziej złożone czynności i pomagam tej osobie we wdrożeniu się w nowe obowiązki.  Moim zdaniem wynagrodzenie powinno być adekwatne do umiejętności i zakresu obowiązków, wyższy staż nie zawsze świadczy o większych umiejętnościach i zaangażowaniu...

29 kwi 2016, 09:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
służba cywilna 1900zł brutto... porażka jak nie wprowadza tej podwyżki to zaczynam się zastanawiać czy nie zmienić pracy, albo zacząć rodzic dzieci;p

29 kwi 2016, 09:57
Specjalista

POSTY        547
nolka                    

służba cywilna 1900zł brutto... porażka jak nie wprowadza tej podwyżki to zaczynam się zastanawiać czy nie zmienić pracy, albo zacząć rodzic dzieci;p

Ja również. Bo przykro jak się wprowadza PITy znajomych i każdy zarabia więcej niż Ty:D

29 kwi 2016, 10:08
Amator

REJESTRACJA24 mar 2016, 12:40

POSTY        18
joalcoany                    

Za staż pracy jest procentowy dodatek stażowy. Wynagrodzenie zasadnicze powinno być takie samo dla osób z takim samym zakresem obowiązków. Ewentualne różnice w efektywności i jakości wykonanej pracy powinny być uwzględniane przy wyliczaniu nagród kwartalnych. W moim miejscu pracy jestem jednym z najmłodszych stażem, a w I kwartale miałem zdecydowanie najwięcej załatwień, które jakościowo wcale nie odbiegały od reszty (a czasami były wręcz dużo lepsze od reszty). Mało tego - przy ilości zmian w sposobie pracy, narzędziach jej wykonywania i zmianach w samym prawie materialnym i proceduralnym, niektórzy pracownicy z dłuższym stażem przychodzą mnie pytać o sposób załatwienia danej sprawy. Pomijam kwestie związane z biegłością obsługi komputera i innych urządzeń, bo to jest zdaje się naturalne, że starsze osoby nie są w tych kwestiach tak biegłe. Choć i tutaj często służę pomocą. W związku z powyższym ja nie roszczę sobie prawa do większego wynagrodzenia, pomimo że efektywnej pracy wykonuję więcej, szybciej i wcale nie gorzej, tak więc nie rozumiem dlaczego ktoś, kto pracuje parę lat dłużej (a wcale nie lepiej) miałby zarabiać więcej (chyba że wynika to z różnicy w dodatku stażowym - wtedy nie widzę problemu).

Więcej takich osób jak Ty, a świat byłby lepszym miejscem do życia!

29 kwi 2016, 10:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 kwi 2016, 11:00

POSTY        74
Ciekawe co powiecie jak osiągniecie to magiczne 20 lat stażu pracy i przez 8 lat nie dostaniecie podwyżki? Czy też będziecie uważać, że ci co dopiero zostali przyjęci do pracy mają mieć takie podstawy jak wy? Czas szybko płynie więc poczekamy. Proszę też nie dyskryminować osób z dużym stażem czy wiekiem, bo też sobie świetnie radzą z programami komputerowymi, a "nowoprzyjęci" niejednokrotnie będąc po szkoleniu teoretycznym np. e-learnigowym muszą być przeszkoleni przez praktykujących, bo nie wiedzą skąd co się wzięło, a jak wyszukać itd. Wiek i staż nie świadczy, że ktoś pracuje gorzej czy leniwiej. Proszę nie uogólniać. Ponadto wiedza nabyta przez lata włącznie z praktyką nie teorią nie ma znaczenia? Tacy wszyscy wszechstronnie uzdolnieni i nie wymagają wskazówek od starszych? Chyba się komuś coś pomyliło bo rzeczywistość pokazuje kto jak pracuje szczególnie w orzecznictwie.

29 kwi 2016, 10:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2015, 11:10

POSTY        42
skarb111                    

Ciekawe co powiecie jak osiągniecie to magiczne 20 lat stażu pracy i przez 8 lat nie dostaniecie podwyżki? Czy też będziecie uważać, że ci co dopiero zostali przyjęci do pracy mają mieć takie podstawy jak wy?

Jeżeli robi to samo co ja - uważam, że powinien mieć taką samą podstawę. Ewentualnie przez pierwszych kilka miesięcy może powinien mieć troszkę niższe wynagrodzenie. Musi się nauczyć wielu nowych rzeczy, co jest normalne. Ja mu w tym chętnie pomogę, bo wiem, że jak go dobrze nauczę, to wszyscy jego współpracownicy będą mieli z tego korzyść w przyszłości. Jak się sprawdzi i pokaże, że mu zależy, wynagrodzenie powinno być podnoszone. Tak to wygląda w sektorze prywatnym (czy może precyzyjniej - korporacyjnym). Pierwsza umowa na kilka miesięcy. Sprawdzisz się - dostajesz nową na lepszych warunkach. Przeniesienie tego na SC jest oczywiście niewykonalne, przynajmniej w identycznej postaci. Ale pewne rzeczy można by spróbować zaimplementować również w budżetówce.

skarb111                    

Wiek i staż nie świadczy, że ktoś pracuje gorzej czy leniwiej.

Oczywiście, że nie. O tym pisałem cały czas. Ani młody czy ani starszy pracownik nie znaczy "lepszy pracownik". A skoro tak, to skąd się biorą różnice w wynagrodzeniach zasadniczych ?

skarb111                    

Ponadto wiedza nabyta przez lata włącznie z praktyką nie teorią nie ma znaczenia? Tacy wszyscy wszechstronnie uzdolnieni i nie wymagają wskazówek od starszych? Chyba się komuś coś pomyliło bo rzeczywistość pokazuje kto jak pracuje szczególnie w orzecznictwie.

Oczywiście, że wymagają wskazówek, szczególnie przy początkach pracy. Doświadczenie starszych pracowników ma duże znaczenie. Wszystko to co napisałeś/aś jest w porządku. Ale tak samo działa to w drugą stronę - starszy nigdy nie poprosi o pomoc czy wskazówkę młodszego? Szczególnie w tak specyficznej działce jaką są podatki i związane z nimi prawo podatkowej, niezwykle zmienne i niestabilne. To, czego się nauczę dzisiaj za 2 lata może nie mieć kompletnie znaczenia, bo prawo albo procedura będzie zupełnie inna. Szczególnie przy obecnych tendencjach do wprowadzania e-administracji, gdzie większość spraw będzie się załatwiać "bezpapierkowo". Po ilu latach pracy stajemy się nieomylni i omnipotentni? I jak ma się to przekładać na wynagrodzenia zasadnicze?

Nie mam problemu z tym, że ktoś kto pracuje dłużej zarabia więcej. Uważam nawet, że powinien zarabiać więcej, ze względu na dodatek stażowy. Ale, dopóki zakres obowiązków nie jest szerszy, uważam że nie ma podstaw do różnicy w wynagrodzeniu zasadniczym. Jeżeli zrobił więcej i lepiej ode mnie w danym kwartale - niech dostanie większą premię. Ale jeżeli młody zrobi więcej i lepiej, to ma dostać mniej, bo staż? Kiepski argument. Sam staż pracy obowiązków nie wykona, tylko pracownik.

29 kwi 2016, 10:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 kwi 2016, 11:00

POSTY        74
Wynagrodzenie  winno być ustalone wg stanowiska, które zajmujesz i które uzyskałeś w drodze awansu prze wiele lat pracy i na które trzeba było zapracować i się postarać. To jak to ma się do tej samej podstawy dla referenta i komisarza taka sama, a różnica tylko w stażowym? Na to pozwala teraz ustawa o służbie cywilnej niestety. Trzeba to wywarzyć i ustalić w miarę sprawiedliwie, nie robiąc krzywdy nikomu także tym pracującym wiele lat w skarbowości.

29 kwi 2016, 11:05
Specjalista

POSTY        547
Kłoćmy się dalej, debatujmy komu i ile dać, aż wreszcie nikt nic nie dostanie. Wszytko do tego zmierza. Delegacje z Izb, pisma ZZ, każdy ma swój pomysł jak podzielić te środki... I pracujmy dalej za niemal najniższą krajową, ku chwale Ojczyzny.

29 kwi 2016, 11:50
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 15:49

POSTY        2
A związki zawodowe nauczycieli już " trzeszczą ", że od 4 lat nauczyciele nie mieli podwyżek, żądania od 10%-40%. No to do roboty, trza zbierać daninę.  :wacko:

29 kwi 2016, 12:44
Specjalista

POSTY        547
A nasze ZZ zamiast kombinować co zrobić, by każdemu dać więcej myślą jak tu zabrać ,,młodym" i dać trochę więcej ,,starszym". Przynajmniej w mojej IS tak jest. I każdy wreszcie dostanie po 100 zł brutto i będziemy mieli swoje kombinowanie...

29 kwi 2016, 12:48
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 kwi 2016, 05:50

POSTY        5
Przeraża  mnie to że tak skaczemy sobie do gardeł, starsi kontra młodsi stażem, prawda jest taka ze różnica w tych zarobkach jest ogromna i Najmniej zarabiającym należy się w końcu podwyżka , ciężko nazwać kogoś nowym Kto od kilku lat bujał się z umowy na zastępstwo czekając na okazję na etat   takich ludzi jak  ja np jak z5 letnim stażem pracy w US jest pełno zarabiających 2000 brutto ...! Każdy z Nas zasługują na tą podwyżkę w końcu może się coś zmieni na lepsze w tym kierunku :zly1:

29 kwi 2016, 16:43

REJESTRACJA11 gru 2015, 19:45

POSTY        11
Nie porównujmy ZZ nauczycieli z naszymi bo to niebo a ziemia hahaha  nasze ZZ tylko nas :sex:      normalnie wyć się  chcę  :zly1:

29 kwi 2016, 17:08
Zaawansowany

REJESTRACJA27 gru 2013, 11:40

POSTY        48
skarb111                    

Wynagrodzenie  winno być ustalone wg stanowiska, które zajmujesz i które uzyskałeś w drodze awansu przez wiele lat pracy i na które trzeba było zapracować i się postarać. To jak to ma się do tej samej podstawy dla referenta i komisarza taka sama, a różnica tylko w stażowym? Na to pozwala teraz ustawa o służbie cywilnej niestety. Trzeba to wywarzyć i ustalić w miarę sprawiedliwie, nie robiąc krzywdy nikomu także tym pracującym wiele lat w skarbowości.

Jeżeli pewnego dnia pojawi się górę złota to powinno się ją tak podzielić aby referent z 5 letnim doświadczeniem zarabiał zdecydowanie mniej niż np. st. komisarz z 20 latami doświadczenia w skarbowości. Bo celem ma być zatrzymanie, docenienie doświadczonej kadry a nie wszystkim równo.

29 kwi 2016, 17:59
Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 173  Następna strona