Teraz jest 09 wrz 2025, 22:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Egzekutor69                    

dzięki za odpowiedź  :rolleyes: u nas nie wpisuje się opłaty za wpis 200 zł, ale chyba warto  :rolleyes: czy sąd w treści księgi wieczystej wymienia wszystkie składniki żądania ? tj. oplata + odsetki + koszty upomnień + opłata za wpis

treść wpisu przez sąd:
hipoteka przymusowa
suma ogółem
hipoteka przymusowa za opłaty za gospodarowanie... za okres ..... Opłata na dzień ....należność główna...., odsetki do dnia ...., koszty poniesione przez gminę .... (razem)- nie rozdziela na wpis i koszty upomnienia.
ja nigdzie nie zaznaczam że to 200 jest za wpis tylko dodaję to do kosztów.
pamiętaj że do zobowiązanego wysyłasz do wiadomości wniosek o wpis hipoteki przymusowej.

31 mar 2016, 11:23
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
reniak                    

Egzekutor69                    

dzięki za odpowiedź  :rolleyes: u nas nie wpisuje się opłaty za wpis 200 zł, ale chyba warto  :rolleyes: czy sąd w treści księgi wieczystej wymienia wszystkie składniki żądania ? tj. oplata + odsetki + koszty upomnień + opłata za wpis

treść wpisu przez sąd:
hipoteka przymusowa
suma ogółem
hipoteka przymusowa za opłaty za gospodarowanie... za okres ... Opłata na dzień ....należność główna...., odsetki do dnia ..., koszty poniesione przez gminę ... (razem)- nie rozdziela na wpis i koszty upomnienia.
ja nigdzie nie zaznaczam że to 200 jest za wpis tylko dodaję to do kosztów.
pamiętaj że do zobowiązanego wysyłasz do wiadomości wniosek o wpis hipoteki przymusowej.

my nie wysyłamy wniosku do wiadomości zobowiązanemu, na razie nikt się nie przyczepił  :rolleyes: a sąd nie powiadamia delikwenta o wpływie wniosku? jeszcze nie zakładałem hipoteki na śmieci, ale przy zakładaniu hipoteki na podatki, sąd nieraz w treści KW nie uwzględniał mojego żądania, żeby zabezpieczono np. koszty upomnień (chociaż wykazane były w tytule wykonawczym) tylko ogólnie pisał że zabezpieczono zobowiązania podatkowe za dany okres wraz z odsetkami :wacko:

31 mar 2016, 12:57
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Egzekutor69                    

my nie wysyłamy wniosku do wiadomości zobowiązanemu, na razie nikt się nie przyczepił  :rolleyes: a sąd nie powiadamia delikwenta o wpływie wniosku? jeszcze nie zakładałem hipoteki na śmieci, ale przy zakładaniu hipoteki na podatki, sąd nieraz w treści KW nie uwzględniał mojego żądania, żeby zabezpieczono np. koszty upomnień (chociaż wykazane były w tytule wykonawczym) tylko ogólnie pisał że zabezpieczono zobowiązania podatkowe za dany okres wraz z odsetkami :wacko:

sąd nie powiadamia o wpływie wniosku, po wpisie dostajemy taką informację z sądu że dokonano wpisu, przysługuje na to skarga więc sądzę że zobowiązany też dostaje taką informację. a odnoście tego co sąd uwzględnia to chyba zależy w takim razie od sądu. ja zrobiłam tak jak pani w podatkach i wszystko mi uwzględnili- wszystko co wpisałam w żądanie

01 kwi 2016, 08:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 wrz 2015, 14:03

POSTY        22
Witam mam pytanie odnośnie kosztu poniesionego przez wierzyciela za wpis na hipotekę czyli te 200,00 zł
jak je odzyskać na jakiej podstawie również można je wpisać na hipotekę razem z należnością główna
wystawiając dalszy tytuł wykonawczy nie mamy przecież w należnościach tych kosztów jak jest to praktykowane u was

08 kwi 2016, 07:52
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
aszton87                    

Witam mam pytanie odnośnie kosztu poniesionego przez wierzyciela za wpis na hipotekę czyli te 200,00 zł
jak je odzyskać na jakiej podstawie również można je wpisać na hipotekę razem z należnością główna
wystawiając dalszy tytuł wykonawczy nie mamy przecież w należnościach tych kosztów jak jest to praktykowane u was

na Dalszym tytule są tylko koszty upomnienia, pisząc treść i wartość żądania podaję należność główną, odsetki i koszty. po prostu sumuję 200 zł za wpis i wszystkie koszty upomnienia które są na dalszych tytułach. do wniosku o wpis dołączam potwierdzenie przelewu kwoty 200 zł za wpis hipoteki, kopię zostawiam też w aktach sprawy. jak na razie sąd bez problemu robił taki wpis. no ale może to zależy od sądu.
ps. w treści wpisujemy "koszty poniesione przez wierzyciela" a to nie to samo co "koszty upomnienia".

11 kwi 2016, 10:35
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
upomnienie wystawione 04.04.2016 na zaległą opłatę za śmieci za styczeń i luty 2016
upomnienie doręczone 06.04.2016
wpłata 06.04.2016 ale tylko za styczeń
pobrać koszty upomnienia czy nie?

11 kwi 2016, 11:05
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
reniak                    

upomnienie wystawione 04.04.2016 na zaległą opłatę za śmieci za styczeń i luty 2016
upomnienie doręczone 06.04.2016
wpłata 06.04.2016 ale tylko za styczeń
pobrać koszty upomnienia czy nie?

pobierać :rolleyes: ponieważ nie zapłacił całej kwoty z upomnienia

11 kwi 2016, 12:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Proszę o podpowiedz. Co zrobić w przypadku zmiany stawki od miesiąca luty 2016. Gdy właściciel nieruchomości:
- płaci wg starej stawki;
- lub nie płaci za luty w ogóle
- -lub płaci za luty wg nowej stawki, ale w marcu już przestał płacić?
Czy należy wysłać postanowienie o wszczęciu postępowania, postanowienie siedmiodniowe i decyzje określającą wysokość opłaty podaną w zawiadomieniu.
Czy należy wysłać wezwanie?

Jaki jest termin wystawienia takiej decyzji?
A gdy ma zaległości za styczeń i luty i zaległość ta wynosi 116 zł to nie możemy mu przesłać upomnienia za styczeń i luty?

12 kwi 2016, 09:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
Mam pytanie jak rozwiązujecie sytuację egzekucji opłaty za śmieci gdy deklaracje złożyła żona która nie pracuje a jest mąż który pracuje? Jak skutecznie ściągnąć należności ?

13 kwi 2016, 11:30
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Dorean                    

Proszę o podpowiedz. Co zrobić w przypadku zmiany stawki od miesiąca luty 2016. Gdy właściciel nieruchomości:
- płaci wg starej stawki;
- lub nie płaci za luty w ogóle
- -lub płaci za luty wg nowej stawki, ale w marcu już przestał płacić?
Czy należy wysłać postanowienie o wszczęciu postępowania, postanowienie siedmiodniowe i decyzje określającą wysokość opłaty podaną w zawiadomieniu.
Czy należy wysłać wezwanie?
Jaki jest termin wystawienia takiej decyzji?
A gdy ma zaległości za styczeń i luty i zaległość ta wynosi 116 zł to nie możemy mu przesłać upomnienia za styczeń i luty?

W każdym przypadku powinna zostać wystawiona decyzja.
Terminu określonego w przepisach nie ma ale jest on ściśle związany z kwotą 116zł. W teorii wystarczy że nie płaci jeden miesiąc zgodnie z zawiadomieniem bądź w ogóle i można wszczynać postępowanie w celu wydania decyzji. Im szybciej się wystawi więcej tym później mniej zawracania  :dupa:
Co do zaległości za styczeń i luty to lutego nie możesz ruszyć do momentu kiedy nie będzie wynikał z decyzji.
Irena12                    

Mam pytanie jak rozwiązujecie sytuację egzekucji opłaty za śmieci gdy deklaracje złożyła żona która nie pracuje a jest mąż który pracuje? Jak skutecznie ściągnąć należności ?

Zobacz pod TYM LINKIEM

15 kwi 2016, 19:02
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Podatnik miał zadłużenie 162,42. Wystawiając tytuł musiałam zaokrąglić grosze w wyniku czego kwota do ściągnięcia wynosiła 162,40. US ściągnął zadłużenie w ratach 161zł i 1,40, przy czym dla drugiej raty naliczył odsetek jakieś powiedzmy 0,10. Jak rozliczę zgodnie z opisem US to będę miała dalej 0,02 zadłużenia. Czy mogę sobie z tych odsetek 0,10 odliczyć te 0,02 na należność główną, inaczej niż rozpisał US w tytule przelewu?

18 kwi 2016, 13:12
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 wrz 2015, 14:03

POSTY        22
prosze o podpowiedź US zwrócił tytuł wykonawczy ze zobowiązany ma inny adres podał wydruk z nowym adresem
chce wystawić ponownie tytuł  na nowy adres, czy upomnienie tez powinno być wysłane na nowy adres czy nie? czy mogę skserować ten wydruk i podłączyć do nowego tytułu i przesłać ?

19 kwi 2016, 09:22
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
evelaina                    

Podatnik miał zadłużenie 162,42. Wystawiając tytuł musiałam zaokrąglić grosze w wyniku czego kwota do ściągnięcia wynosiła 162,40. US ściągnął zadłużenie w ratach 161zł i 1,40, przy czym dla drugiej raty naliczył odsetek jakieś powiedzmy 0,10. Jak rozliczę zgodnie z opisem US to będę miała dalej 0,02 zadłużenia. Czy mogę sobie z tych odsetek 0,10 odliczyć te 0,02 na należność główną, inaczej niż rozpisał US w tytule przelewu?

Art. 27a par. 5 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji

aszton87                    

proszę o podpowiedź US zwrócił tytuł wykonawczy ze zobowiązany ma inny adres podał wydruk z nowym adresem
chce wystawić ponownie tytuł  na nowy adres, czy upomnienie tez powinno być wysłane na nowy adres czy nie? czy mogę skserować ten wydruk i podłączyć do nowego tytułu i przesłać ?

Jeżeli upomnienie było skutecznie doręczone na właściwy poprzedni adres, to nie musisz. Nie musisz też dołączać wydruku, ale jak chcesz, to możesz.

19 kwi 2016, 23:07
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Niby tak, ale ja rozliczyłam z odsetek. W sumie skarbnik tak mi podpowiedział, żeby się później nie bujać z jakimiś kilkoma groszami.

20 kwi 2016, 07:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348 ... 379  Następna strona