Teraz jest 06 wrz 2025, 11:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 117  Następna strona
Nowa KAS 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA11 lis 2013, 19:25

POSTY        31
Post Re: Nowa KAS
inspektor 03-04-2016 (05:18)
"Obecna władza nie zachowuje się wcale lepiej, niż poprzednia. Te spotkania w MF - to wszystko pozory. Niedługo będzie KAS, a tam udział pracowników (i ZZ) w procesach dotyczących ludzi - żaden. Obawiam się, że przy KAS władzuchna pokaże dopiero, gdzie ma związkowców i dialog społeczny (nie przewidziano żadnych elementów dialogu przy rozwiązywaniu spraw pracowniczych). Już to zresztą pokazuje poprzez brak działań dotyczących ludzi szykanujących związkowców. "Dobrej zmiany" u nas NIE MA."

To kiepsko, bo  GIKS pisał do Rady Krajowej Sekcji Pracowników Skarbowych NSZZ "Solidarnośc", że przedstawiciele związków zawodowych zostaną zaproszeni do udziału w pracach zespołów prowadzących pracę nad projektem ustawy o KAS, zanim projekt ustawy zostanie przekazany do uzgodnień międzyresortowych, co ma nastąpić pod koniec marca br.

04 kwi 2016, 11:49
Początkujący

REJESTRACJA11 gru 2015, 23:53

POSTY        7
Prawdopodobnie nowy projekt KAS trafił dzisiaj do IS. Czy ktoś ma do niego dostęp? Coś ostatnio zbyt cicho w temacie. Nie wiem dlaczego tak trudno jest przełożonym poinformować najbardziej zainteresowanych o tym co ich czeka.
Mam nadzieję, że "w panującym już duchu reformy" znajdzie się ktoś odważny i opublikuje projekt wraz z przepisami wprowadzającymi. To nie jest trudne... ;)

04 kwi 2016, 23:47
Amator

REJESTRACJA02 paź 2012, 09:38

POSTY        14
Czekając na ostateczny projekt ustawy o KAS i  jego przepisy wprowadzające proponuje przeczytać wywiad przeprowadzony z p. Banasiem o zmianach dokonywanych przed wielka reformą w skarbówce:

http://www.rp.pl/Urzednicy/304049864-Skarbowka-przed-wielka-reforma---mowi-o-niej-wiceminister-finansow-Marian-Banas.html#ap-8

05 kwi 2016, 04:55
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
konstancja1                    

Prawdopodobnie nowy projekt KAS trafił dzisiaj do IS. Czy ktoś ma do niego dostęp? Coś ostatnio zbyt cicho w temacie. Nie wiem dlaczego tak trudno jest przełożonym poinformować najbardziej zainteresowanych o tym co ich czeka.
Mam nadzieję, że "w panującym już duchu reformy" znajdzie się ktoś odważny i opublikuje projekt wraz z przepisami wprowadzającymi. To nie jest trudne... ;)

mam tylko bardzo nieoficjalną wiadomość o zamiarze likwidacji II instancji w orzecznictwie, ale niewiadomo czy od 2017 r. Mówi się również, że urząd to ten, który zatrudnia od 100 osób.

05 kwi 2016, 05:02
Zaawansowany

REJESTRACJA02 lis 2014, 11:47

POSTY        61
A ja liczę, że NOWA KAS rozgoni trochę układy towarzyskie. Przydupsy kierowników, których jedynym zadaniem jest znoszenie plot i generowanie kłamstw może stracą wpływy. W mojej IS niektórzy kierownicy z przydupasa uczynili sekretarę - nie muszą już nawet zachowywać pozorów, że jest inaczej. Miała być dobra zmiana a jest  :dupa: .

05 kwi 2016, 06:17
Zaawansowany

REJESTRACJA11 lis 2013, 19:25

POSTY        31
Rozgonienie układów towarzyskich i oderwanie przydupasów to byłaby dobra sprawa.

Mnie jednak martwi fakt, że ZZ nie dostały oficjalnie nowej wersji KAS oraz przepisów wprowadzających i jesteśmy w dużej niepewności, a były deklaracje GIKS, że tak będzie zanim przepisy trafią do uzgodnień międzyresortowych.

05 kwi 2016, 09:35

REJESTRACJA17 cze 2009, 05:51

POSTY        55
A mi się śmiać chce...za rok o tej porze będzie burza, bo nic nie wyszło z uszczelnienia podatków. Będzie +200 +300? a nie +500. Fajnie, że ten temat zmieni nazwę na "pośmiejmy się" :)

05 kwi 2016, 20:13
Zaawansowany

REJESTRACJA30 mar 2016, 07:54

POSTY        61
sawio                    

A mi się śmiać chce...za rok o tej porze będzie burza, bo nic nie wyszło z uszczelnienia podatków. Będzie +200 +300? a nie +500. Fajnie, że ten temat zmieni nazwę na "pośmiejmy się" :)

W przyszłym roku będzie jeszcze 500+. Chodzą słuchy, że Ci którzy dostaną angaże do urzędów administracji skarbowej, tj. 3/4 pracowników skarbowości dostaną propozycję pensji 3.000 brutto (mnożnik 1,5) - i tu mamy olbrzymie oszczędności na przyszły rok na pensjach... Będzie na 500+, a uszczelni się za dwa lata  :wsciekly:  Nam, pracownikom powiedziano tak: "nie martwcie się, każdy w 2017 dostanie angaż, ale nie każdy musi go przyjmować". Ja pracuję w PP, jednak do urzędów skarbowo-celnych mają być (z tego co słyszałam i wywnioskowałam) skierowani ludzie z uksów (najlepsi), orzecznictwo z IS (drugiej instancji), najlepsi z kontroli z us no i najlepsi z celników. Zaproponowanie pracy komuś z PP w urzędzie skarbowo-celnym to będą sporadyczne przypadki w skali kraju. Zatem pozostanie nam miła obsługa podatnika i drobne czynności sprawdzające - a za to nie zapłacą za dużo...  :zygi:

06 kwi 2016, 06:24

REJESTRACJA17 cze 2009, 05:51

POSTY        55
jeśli mnożnik 1,5 to na pewno nie 3 000 zł, tylko mniej

06 kwi 2016, 06:36
Zaawansowany

POSTY        61
sawio                    

jeśli mnożnik 1,5 to na pewno nie 3 000 zł, tylko mniej

powinnam była napisać: 3000 lub 1,5. Tak mniemam. Ale przyznaj, że ma to sens w kontekście wypowiedzi (lub jej braku) Pana wiceministra M.B. w temacie pensji pracowników po wprowadzeniu KAS. Facet wypowiada się jedynie na temat planowanych obecnych podwyżek (wyrównań) i zgrabnie omija temat 2017r. w tym zakresie.  palka--==

06 kwi 2016, 06:46
Amator

REJESTRACJA08 gru 2015, 07:52

POSTY        25
Gryzelda                    

Ja pracuję w PP, jednak do urzędów skarbowo-celnych mają być (z tego co słyszałam i wywnioskowałam) skierowani ludzie z uksów (najlepsi), orzecznictwo z IS (drugiej instancji), najlepsi z kontroli z us no i najlepsi z celników. Zaproponowanie pracy komuś z PP w urzędzie skarbowo-celnym to będą sporadyczne przypadki w skali kraju. Zatem pozostanie nam miła obsługa podatnika i drobne czynności sprawdzające - a za to nie zapłacą za dużo...  :zygi:

Pamiętaj, że - jak powiedział w zeszłym roku Kapica - my i tak wykonujemy tylko "proste czynności rachunkowe"... Więc może to robić każdy (tjaaa)

Też zastanawiam się jak będzie wyglądała moja praca za kilka miesięcy (też jestem z PP). Jednak ludzie z UKS i KP, z którymi się rozmawia boją się jeszcze bardziej.
Zostaje nam tylko czekanie, bo coś czuję, że KAS wejdzie już niebawem i to szerokim łukiem omijając związki zawodowe. Nasz rząd pewnie uchwali coś o 4 nad ranem i obudzimy się w nowej (lepszej?) rzeczywistości...

06 kwi 2016, 10:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 kwi 2013, 16:35

POSTY        46
Czyli co w US-ach po reformie nie będzie już PP?

06 kwi 2016, 13:00
Amator

REJESTRACJA08 gru 2015, 07:52

POSTY        25
Na pewno coś na ten kształt będzie, tylko nasze zadania będą wykonywali ludzie przeniesieni z UKS, KP i z orzecznictwa z IS. Zmieni się więc skład osobowy.

06 kwi 2016, 13:02
Zaawansowany

POSTY        61
Radosnick                    

Na pewno coś na ten kształt będzie, tylko nasze zadania będą wykonywali ludzie przeniesieni z UKS, KP i z orzecznictwa z IS. Zmieni się więc skład osobowy.

To ma prawdopodobnie wyglądać w ten sposób, że zacznie się kontrolą a zakończy wystawieniem decyzji i to będą robić w całości kontrolujący (na wzór uks-ów)

06 kwi 2016, 13:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 117  Następna strona