Teraz jest 10 wrz 2025, 11:45

Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 173  Następna strona
Znowu bez podwyżek... 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA12 gru 2015, 12:36

POSTY        7
Post Re: Znowu bez podwyżek...
Eh te młode wilki...

26 mar 2016, 21:24
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Wilczki.
Wilki - to te stare basiory :D

26 mar 2016, 22:13
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
A ja uważam, że powinno się płacić za PRACĘ. Nie za wiek, nie za staż,a za konkretnie wykonywaną pracę. Powinna być stworzona siatka płac, od niższych wynagrodzeń za prace prostsze, które można wykonywać bez specjalnej wiedzy i po krótkim przeszkoleniu do trudnych i samodzielnych. Od 25 lat jestem przeciwniczką płacenia za wiek. Uważam także, że sposób wykonywania pracy i umiejętności wcale nie zależą, w głównej mierze od wieku, a od człowieka. I młodzi i starzy bywają bystrzy i bywają tępi. I już.
Skomentowałam jednak, że po wyrównaniu mnożnika do 1,5 przeważająca większość pracowników zarabiać będzie tyle samo, niezależnie od wykonywanych zadań - z wyjątkiem kontroli i egzekucji - oni mają dodatki.
Zeznania, jak się okazuje, można wprowadzać po godzinnym przeszkoleniu, prowadzić postępowania już nie. Wszyscy zarobimy 1,5.
Wesołych Świąt

26 mar 2016, 23:41
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Jaka PRACA  :mur:  

taka PŁACA  :piwo:  

Wesołych Świąt  3mmsie--

27 mar 2016, 09:12
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Pinero                    

faith27                    

...praca na nowych programach często sprawia im trudności ...

Po pierwsze kto cię nauczył np. Poltaxu? Tylko pracownik starszy stażem, który go zna.
Po drugie skoro takim jesteś świetnym fachowcem to dlaczego trzymasz się tej skarbowości? Bo chyba nie ze względu na pensję czy atmosferę?
Po trzecie to mam nadzieję, że ze mną nie pracujesz.

Herbatnick                    

No nie mogę, rzucili trochę pieniędzy i już towarzystwo się ,,bije" kto powinien ile dostać haha.

Nawet nie rzucili żadnych pieniędzy, ale jak na razie tylko plotki.

Pracuję w aparacie skarbowym 23 lata, więc zdążyłam zauważyć jak pracują i starsi, i młodsi. Nie każdy starszy chce się uczyć nowych rzeczy. Na własne uszy słyszałam taki tekst od osoby z trzydziestoletnim stażem: "komputerów to niech się młodsi uczą", po czym poszła na papierosa do palarni, a tych papierosów ze 20 dziennie w tej palarni i pobory o jedną trzecią wyższe od poborów młodszej osoby z siedmioletnim stażem, która bardzo dobrze obsługuje programy i uczy się chętnie.
Inna z kolei siedzi w pracy pobierając i emeryturę, i wynagrodzenie, bo korzysta z tego, że w bodaj 2008 roku załapała się na wcześniejszą emkę, więc spokojnie zajmuje miejsce młodym, którzy zrobiliby więcej od niej, bo też jest z tych, co to z komputerem jej nie po drodze.
Dlatego nie dziwię się rozżaleniu młodych osób, które zarabiają dużo mniej niż starsze osoby wykonujące o wiele mniej od młodszych koleżanek i kolegów, a zarabiające dużo więcej.

Ostatnio edytowano 27 mar 2016, 10:10 przez gyokuro, łącznie edytowano 1 raz

27 mar 2016, 09:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 lip 2010, 12:57

POSTY        61
Barbarka                    

prowadzić postępowania już nie
a na te konkursy otwarte do postępowań czy do innych komórek przyjmowali ludzi z doświadczeniem niby... oj wątpię
Praca w każdej komórce po pewnej czasie staje się rutyną która opiera się na schematach postępowania. I tak naprawdę wcale nie trzeba mieć jakiegoś wymyślnego wykształcenia aby świetnie wykonywać swoją pracę.
Ja wychodzę w założenia że my jesteśmy pasożytami. Nie świadczymy usług nie produkujemy tylko korzystamy z pracy innych.
Ale skoro już jestem tym pasożytem to staram się wykonywać tą pracę najlepiej aby moja praca nie przybrała formy "czy się stoi czy się leży tysiąc pięćset się należy" bo stąd to krok do pasożytnictwa socjalnego.
A skoro tyle osób siedzi na tym forum i od czasu do czasu narzeka na zarobki to tak naprawdę aż tak źle nie mają skoro do tej pory nie zmienili roboty- albo  boje--== tak naprawdę do niczego innego się nie nadają.
Niestety to dotyczy się mnie bo już tyle lat próbowałem i nigdzie mnie nie chcą :mellow:
wesołych  świąt

27 mar 2016, 10:20
Specjalista
Własny awatar

POSTY        418
Tobi                    

"Nie świadczymy usług nie produkujemy tylko korzystamy z pracy innych."

Nie można tak do tego podchodzić. Sędziowie, prokuratorzy, policjanci, urzędnicy Najwyższej Izby Kontroli  itp. itd. również "nie produkują" ani "nie świadczą usług".
My, tak jak oni,  służymy krajowi, więc również społeczeństwu. Tyle, że im więcej płacą za to służenie niż nam, bo wszystkie władze za punkt honoru przyjęły sobie, aby zmniejszyć nakłady na administrację skarbową, bo ona musi na siebie "zarabiać", ale nie biorą pod uwagę tego, że z pracy sędziów czy pracowników NIK pieniędzy jakoś nie przybywa lecz odwrotnie, a uposażenia mają horrendalne.
Poza tym, doradcy podatkowi także nie mieliby pracy, gdyby nie my, bo po co ktokolwiek wówczas miałby korzystać z ich usług.  :wysmiewacz:

27 mar 2016, 10:41
Znawca

REJESTRACJA14 kwi 2011, 18:32

POSTY        120
Otóż to, dlatego wynagradzanie w oparciu o system senioralny jest zły !

Z informacji do których dotarłem wynika, część związków zawodowych zapowiada, że nie zgodzi się na podwyższenie mnożnika do 1,5 dla wszystkich.
Bo tłumaczą - każdemu według zajmowanego stanowiska. Argumenty - bo najstarsi legitymują się największą wiedzą, doświadczeniem, a poza tym mają zamrożone pensje od 9 l. Nie zgadzam się z tą argumentacją. Część przesłanek przeciwnych  podniesiono we wcześniejszych postach.

I tu oponuję - bez względu na to, co się wykonuje,  ludziom po tylu latach chudych lat należy się wynagrodzenie netto przynajmniej te 2300 zł.
Beż żadnego "ale" i łaski.
Każdy ma poczucie wykonywania ważnego zadania.
A to kto gdzie wylądował, to często nie była pochodna jego umiejętności, zdolności, kompetencji i wiedzy, ale stanowi rezultat czynników pozamerytorycznych (np. kolesiostwo, kumoterstwo, wypełnienie wakatu itd.).

Przyznaję również, że czuję się troszkę zażenowany, bo rzucono kość między psy (przepraszam za określenie), a już zaczynają się przepychanki.

Uważam, że propozycja Ministerstwa jest racjonalna i rozsądna - ustalamy wpierw minimalne wynagrodzenia, a następnie wprowadzamy ujednoliconą siatkę wynagrodzeń. Choć najlepiej na odwrót.
Bo zdaje sobie sprawę, że młode kadry ze świeżym merytorycznym spojrzeniem na sprawy podatkowe i najbardziej chłonne nowej wiedzy i często z lepszym wykształceniem szybko odpłyną do sfery prywatnej.
Jak wyglądała rekrutacja do US w latach 90. to wielu starszych pracowników mi opowiadała.

27 mar 2016, 11:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2008, 17:31

POSTY        55
Mam takie techniczne pytanie, młody pracownik to który, bo nie wiem do jakiej grupy się zaliczam?

27 mar 2016, 11:49
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
gyokuro                    

Na własne uszy słyszałam taki tekst od osoby z trzydziestoletnim stażem: "komputerów to niech się młodsi uczą"

To jest gdzieś w urzędzie takie miejsce gdzie nie pracuje się na komputerze?
gyokuro                    

po czym poszła na papierosa do palarni, a tych papierosów ze 20 dziennie w tej palarni

Przyjdzie kiedyś dzień, że będą musiały/musieli te przerwy odpracować. Jak wyjście prywatne.

27 mar 2016, 14:21
Specjalista
Własny awatar

POSTY        418
Pinero                    

gyokuro                    

Na własne uszy słyszałam taki tekst od osoby z trzydziestoletnim stażem: "komputerów to niech się młodsi uczą"
To jest gdzieś w urzędzie takie miejsce gdzie nie pracuje się na komputerze?

Odpowiedź: nie ma. Ale jak się pańci nie zrobi główki w tabelce, aby łaskawie wypełniła resztę, to sama sobie jej nie zrobi. Nawet takiej krótkiej, w wordzie, o excelu można zapomnieć. Uczyć się nie chce, więc trzeba robić te główki, aby cokolwiek wykonywała, bo jak jest w okresie ochronnym to nie można zwolnić... I z kimś takim trzeba pracować...  :mur:
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 27 mar 2016, 15:17 przez gyokuro, łącznie edytowano 5 razy

27 mar 2016, 15:13
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Szczypta historii....

ŚWIADECTWA REKOMPENSACYJNE

W związku z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego, z którego wynika obowiązek zrekompensowania pracownikom sfery budżetowej oraz emerytom i rencistom strat wynikających z niestosowania w okresie od 1 lipca 1991 roku do dnia 28 czerwca 1992 roku przepisów w zakresie kształtowania środków na wynagrodzenia w sferze budżetowej, uchwalona została
z dnia 6 marca 1997 roku o zrekompensowaniu okresowego niepodwyższania płac w sferze budżetowej oraz utraty niektórych wzrostów lub dodatków do emerytów i rent (Dz. U. Nr 30, poz. 164), a następnie wydane zostało Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 22 maja 1997 roku w sprawie spisów osób uprawnionych do nieodpłatnego nabycia świadectw rekompensacyjnych (Dz. U. Nr 51, poz. 328).
(...)
Każde świadectwo będzie skarbowym papierem wartościowym o nominale 1 złoty. Liczba świadectw przypadających na każdego uprawnionego zależeć będzie od liczby przepracowanych miesięcy w wymienionym okresie, np. za 1 miesiąc przepracowany w II półroczu 1991 r. będzie przysługiwać 150 świadectw, a za pełny miesiąc w I półroczu 1992 r. - 133 świadectwa. Maksymalnie można będzie otrzymać 1698 świadectw (1698 zł).
Źródło: http://gazeta.us.edu.pl/node/201031

USTAWA z dnia 6 marca 1997 r. o zrekompensowaniu okresowego niepodwyższania płac w sferze budżetowej oraz utraty niektórych wzrostów lub dodatków do emerytur i rent.
(Dz.U. z 2000r. Nr 23, poz. 294)
(tekst jednolity)
Rozdział 1
Przepisy ogólne
Art. 1. Ustawa określa sposób zrekompensowania:
1) niepodwyższania wynagrodzeń i uposażeń w sferze budżetowej z powodu niestosowania,
w okresie od dnia 1 lipca 1991 r. do dnia 28 czerwca 1992 r., przepisów w zakresie kształtowania środków na wynagrodzenia i uposażenia w tej sferze,
2) utraty niektórych wzrostów lub dodatków do emerytur i rent z tytułu pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.
Art. 9. 2. Wartość zwaloryzowanej rekompensaty na kolejny kwartał ustala się, mnożąc jej wartość nominalną przez wskaźnik cen towarów i usług
konsumpcyjnych ogółem za poprzedni kwartał w stosunku do IV kwartału 1995 r., zaokrąglając w górę do pełnych groszy.

Zamrożenie płac trwało od lipca 1991 do czerwca 1992 czyli tylko 1 (słownie: jeden) rok.
To były trudne czasy: początki lat 90-tych - początki transformacji.
Ale jednak zostało zrekompensowane

O ile pamiętam, to otrzymałem około 1.600 zł.
Tamten Trybunał Konstytucyjny uznał obowiązek zrekompensowania strat wynikających z niepodwyższania płac w sferze budżetowej...

A tak wyglądała informacja o rekompensatach.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

29 mar 2016, 21:32

REJESTRACJA27 sty 2016, 17:05

POSTY        35
Po moim urzędzie krążą plotki jakoby w bieżącym tygodniu miało dojść do konsultacji ze związkami w sprawie podwyżek. Zaznaczam, że nie posiadam wiedzy na ten temat, jedynie dotarły do mnie pogłoski na ten temat od kilku osób. Ktoś może wie coś więcej lub może zdemontować te informacje?

31 mar 2016, 07:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2015, 11:28

POSTY        57
U nas krążą plotki, że premie za I kwartał mają być bardzo niskie ponieważ dużo osób odchodzi na emeryturę ( najprawdopodobniej ze względu na wprowadzenie KAS)

31 mar 2016, 09:25
Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2422 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 173  Następna strona