Teraz jest 05 wrz 2025, 22:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Nowelizacja Ordynacji podatkowej na 2016 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2009, 19:22

POSTY        21
Post Nowelizacja Ordynacji podatkowej na 2016
Przejrzałem najnowszą nowelizację Ordynacji podatkowej (Dz. U. poz. 1649) wchodzącą w życie zasadniczo od 1.01.2016 r.
W art. 1 pkt 175 tej ustawy nowelizującym art. 306h Ordynacji jest oczywisty błąd: zdanie wstępne mówi o dodaniu w art. 306h § 3 i 4, a treść dodawanych przepisów zawiera §§ 3, 4 i 5.
No to teraz pytanie: paragraf 5 zostaje dodany czy nie?

21 paź 2015, 17:06
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: Nowelizacja Ordynacji podatkowej na 2016

Mariolka i Gabryśka

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

15 lis 2015, 18:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
Witam! Mam pytanie dotyczące terminów w ordynacji. Przeszłam z działu egzekucyjnego na naliczanie i decyzje. W związku z czym mam pytanie dnia 22 października podatnik złożył wniosek o rozłożenia na raty. Kiedy upływa termin na wydanie decyzji? i jak bym chciał przedłużyć termin to do kiedy(konkretna data)? I jeszcze jedno zapytanie gdyż wysłałem do podatnika wezwanie i mam przesyłkę awizowaną czy traktuję ją jako skutecznie dostarczona czy powonieniem ponownie wysłać wezwanie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

18 lis 2015, 19:03
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Kamiss2010                    

dnia 22 października podatnik złożył wniosek o rozłożenia na raty. Kiedy upływa termin na wydanie decyzji?

21-11-2015

Kamiss2010                    

jak bym chciał przedłużyć termin to do kiedy(konkretna data)?

21-12-2015

Kamiss2010                    

wysłałem do podatnika wezwanie i mam przesyłkę awizowaną czy traktuję ją jako skutecznie dostarczona czy powonieniem ponownie wysłać wezwanie?

jest skutecznie doręczona

24 lis 2015, 12:18
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
kompstar                    

Kamiss2010                    

dnia 22 października podatnik złożył wniosek o rozłożenia na raty. Kiedy upływa termin na wydanie decyzji?

21-11-2015

A konkretnie 22.11.2015

:czytaj:

Art. 139. § 1. Załatwienie sprawy wymagającej przeprowadzenia postępowania dowodowego powinno nastąpić bez zbędnej zwłoki, jednak nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu 2 miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, chyba że przepisy niniejszej ustawy stanowią inaczej.

Art. 12. § 3. Terminy określone w miesiącach kończą się z upływem tego dnia w ostatnim miesiącu, który odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca.

24 lis 2015, 17:39
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
kompstar                    

Kamiss2010                    

21-11-2015

Kamiss2010                    

jak bym chciał przedłużyć termin to do kiedy(konkretna data)?

21-12-2015

Kamiss2010                    

wysłałem do podatnika wezwanie i mam przesyłkę awizowaną czy traktuję ją jako skutecznie dostarczona czy powonieniem ponownie wysłać wezwanie?

jest skutecznie doręczona

Dlaczego można przedłużyć termin załatwienia sprawy tylko o miesiąc, ani z przepisów czy orzecznictwa to nie wynika. Przesunięcie terminu ma być uzasadnione. Czasami miesiąc to może być za długo, wystarczy np. tydzień. Może się też zdarzyć, że będzie potrzeba więcej czasu niż miesiąc.

24 lis 2015, 17:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
markk                    

Dlaczego można przedłużyć termin załatwienia sprawy tylko o miesiąc, ani z przepisów czy orzecznictwa to nie wynika. Przesunięcie terminu ma być uzasadnione. Czasami miesiąc to może być za długo, wystarczy np. tydzień. Może się też zdarzyć, że będzie potrzeba więcej czasu niż miesiąc.

Zgadzam się. Tak się powszechnie przyjmuje w praktyce. Ale to z niczego nie wynika. Termin przedłużenia może być zarówno dłuższy (byleby tylko bez uzasadnionej przyczyny "nie przeginać" z długością) jak i krótszy.

24 lis 2015, 18:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Kamiss2010                    

Witam! Mam pytanie dotyczące terminów w ordynacji. Przeszłam z działu egzekucyjnego na naliczanie i decyzje. W związku z czym mam pytanie dnia 22 października podatnik złożył wniosek o rozłożenia na raty. Kiedy upływa termin na wydanie decyzji? i jak bym chciał przedłużyć termin to do kiedy(konkretna data)? I jeszcze jedno zapytanie gdyż wysłałem do podatnika wezwanie i mam przesyłkę awizowaną czy traktuję ją jako skutecznie dostarczona czy powonieniem ponownie wysłać wezwanie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Poza przepisami przytoczonymi przed "przedpiszców" jest jeszcze art. 139 par. 4 Op:
§ 4. Do terminów określonych w § 1-3 nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa podatkowego dla dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo z przyczyn niezależnych od organu.

Co prawda mało kto się "bawi" w odliczanie tych dni, ale czasem jak jest nóż na gardle i trzeba wykazać, że sprawa została jednak załatwiona w terminie to jest możliwość odliczenia dni na np. doręczenie, art. 200 i inne.

24 lis 2015, 20:32
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:06

POSTY        86
Jaką macie praktykę, gdy dokumenty w postępowaniu wydawane są w formie elektronicznej (decyzje, postanowienia itp.)? Drukujecie do akt i robicie adnotację, że wydano w formie elektronicznej, czy wydający podpisuje wersję do akt?

02 mar 2016, 13:56
Zaawansowany

REJESTRACJA07 sty 2016, 19:54

POSTY        41
Gosik                    

Jaką macie praktykę, gdy dokumenty w postępowaniu wydawane są w formie elektronicznej (decyzje, postanowienia itp.)? Drukujecie do akt i robicie adnotację, że wydano w formie elektronicznej, czy wydający podpisuje wersję do akt?

Drukujemy ze wzmianką o formie i podpisie. Czy poprzez "wydający podpisuje wersję do akt" rozumiesz taką sytuację, że wydający opatruje pismo pieczątką i podpisuje? Jeżeli tak to rozumiesz to tak nie robimy.

02 mar 2016, 19:19
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:06

POSTY        86
Dzięki Makumba. Zapytałam, bo okazuje się, że nie ma jednolitej praktyki w organach.   :unsure:

03 mar 2016, 11:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2014, 13:42

POSTY        23
Mam dylemat związany z wygaśnięciem decyzji o rozłożeniu na raty, wydanej przed wejściem w życie nowelizacji (chodzi o wygaśniecie całej decyzji po niespłaceniu 3 kolejnych rat).
Dotyczy to tylko decyzji wydanych po wejściu w życie nowelizacji czy wszystkich?

24 mar 2016, 10:51
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
poszukiwacz                    

Mam dylemat związany z wygaśnięciem decyzji o rozłożeniu na raty, wydanej przed wejściem w życie nowelizacji (chodzi o wygaśniecie całej decyzji po niespłaceniu 3 kolejnych rat).
Dotyczy to tylko decyzji wydanych po wejściu w życie nowelizacji czy wszystkich?

Ja bym poszukał odp. w przepisach przejściowych. Jeżeli nie ma wyraźnego wyłączenia to także do nich nowe przepisy będą mieć zastosowanie.

24 mar 2016, 10:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2014, 13:42

POSTY        23
Kuraś1                    

poszukiwacz                    

Ja bym poszukał odp. w przepisach przejściowych. Jeżeli nie ma wyraźnego wyłączenia to także do nich nowe przepisy będą mieć zastosowanie.

Dziękuję.
Nie znalazłem zapisów o przepisie przejściowym w tym zakresie i sądzę, że obowiązuje dla wszystkich. Jednak brak stosownego pouczenia o warunkach wygaszania tej decyzji zawartego w nowych przepisach, w połączeniu z przyjmowaniem interpretacji korzystniejszej dla podatnika ... zmniejsza moje przekonanie.

24 mar 2016, 11:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona