Teraz jest 06 wrz 2025, 11:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 117  Następna strona
Nowa KAS 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 wrz 2011, 07:48

POSTY        8
Post Re: Nowa KAS
tommy                    

nikita8412                    

Niestety Cię rozczaruję. Nie wiem z jakiej izby jesteś, ale w wlkp dają umowę tylko do końca roku. Ja przez kilka lat byłam na zastępstwie, w końcu dostałam 1 roczną umowę, zaliczyłam służbę, liczyłam teraz na zmianę na czas nieokreślony ze zmianą stopnia na wyższy i  :dupa:  blada. Umowa właśnie mi się kończy i dostanę kolejną tylko do końca roku, zresztą jak wszyscy u nas w podobnej sytuacji.

A tak wolno?
Po słuzbie przygotowawczej - znowu na czas określony?
Art.38 ust.3 - mówi, że po pozytywnej ocenie - ma być na czas nieokreślony.

Art.38 ust.3. Po dokonaniu oceny kierujący komórką organizacyjną wnioskuje do dyrektora generalnego urzędu w przypadku:
1) przyznania oceny pozytywnej – o zawarcie z ocenionym umowy o pracę na czas nieokreślony

Zgadza się, wnioskuje o taką umowę. Rozumiem jednak, że dyr. może taki wniosek odrzucić;)

21 mar 2016, 17:00
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA20 mar 2016, 14:41

POSTY        1
nikita8412                    

Ja przez kilka lat byłam na zastępstwie, w końcu dostałam 1 roczną umowę, zaliczyłam służbę, liczyłam teraz na zmianę na czas nieokreślony ze zmianą stopnia na wyższy i  :dupa:  blada.

W wielkopolsce od dłuższego czasu jest właśnie tak, jak piszesz, tj. po pierwszej umowie na czas określony (na rok) jest podpisywana kolejna umowa na czas określony - z reguły również na dwanaście miesięcy, jednak w obecnej sytuacji i w obliczu wejścia w życie z dniem 1.01.2017 r. ustawy o KAS, skrócono ten czas do 31.12.2016 r., co wcale nie oznacza, że o umowie na czas nieokreślony można zapomnieć ;)

Ostatnio edytowano 21 mar 2016, 18:57 przez hekatomba, łącznie edytowano 1 raz

21 mar 2016, 18:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 wrz 2011, 11:14

POSTY        60
hekatomba                    

nikita8412                    

Ja przez kilka lat byłam na zastępstwie, w końcu dostałam 1 roczną umowę, zaliczyłam służbę, liczyłam teraz na zmianę na czas nieokreślony ze zmianą stopnia na wyższy i  :dupa:  blada.

W wielkopolsce od dłuższego czasu jest właśnie tak, jak piszesz, tj. po pierwszej umowie na czas określony (na rok) jest podpisywana kolejna umowa na czas określony - z reguły również na dwanaście miesięcy, jednak w obecnej sytuacji i w obliczu wejścia w życie z dniem 1.01.2017 r. ustawy o KAS, skrócono ten czas do 31.12.2016 r., co wcale nie oznacza, że o umowie na czas nieokreślony można zapomnieć ;)

Dokładnie, zgodnie z przepisami kolejna umowa może być na czas nieokreślony, ale nie musi. Praktyka w wlkp jest jaka jest wiem, że to nie wyklucza zaproponowania kolejnej umowy na czas nieokreślony, ale jak się pracuje już kilka lat i ciągle słyszy tylko obietnice to ma się ochotę tylko  :mur:

21 mar 2016, 22:06
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2015, 11:35

POSTY        1
kasiakasia                    

A ja się zastanawiam jakie jest prawdopodobieństwo, że dostanę wreszcie umowę na czas nieokreślony? Umowa kończy mi się w maju... Za to zbliżająca się KAS podpowiada mi, że szanse są nikłe.

w IS w Poznaniu umowy na czas określony kończące się przedłużają tylko do końca roku. Wiem z własnego doświadczenia.
Pozdrawiam

22 mar 2016, 08:10
Znawca

REJESTRACJA19 kwi 2013, 12:41

POSTY        120
KAS a dwuinstancyjność - artykuł w GP "Izby skarbowe uwzględniają jedną czwartą odwołań podatników" -  http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... nikow.html
"Z danych Ministerstwa Finansów wynika, że izby skarbowe uwzględniają średnio jedną czwartą odwołań – w 2015 r. w ten sposób odniosły się do 28 proc. rozstrzygnięć urzędów kontroli skarbowej i 25 proc. decyzji i postanowień urzędów skarbowych. Gorzej wygląda statystyka uwzględnionych odwołań od rozstrzygnięć urzędów celnych – było ich ok. 13 proc."
Słyszałam o rozważaniu  zastosowania do decyzji UCS procedury podobnej jak teraz "wezwanie do usunięcia naruszenia prawa" przy interpretacjach - organ, który wyda decyzje, sam będzie mógł ja uchylić i wydać drugą.To po co likwidować tę II instancję?

23 mar 2016, 09:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2013, 19:25

POSTY        31
Ja w sprawie odpowiedzi GIKS na zadane przez Radę Krajową Sekcji Pracowników Skarbowych NSZZ "Solidarnośc" pytania z 17.02.2016 r.
W Ad. 10 GIKS odpowiedział, cyt.:
"w dniu 4 marca br. w siedzibie Ministerstwa Finansów, na którym zadeklarowałem wolę zorganizowania kolejnego spotkania ze stroną związkową, w celu omówienia projektu ustawy o KAS oraz projektu przepisów wprowadzających ustawę o KAS, po przekazaniu projektów do konsultacji ze związkami zawodowymi, a przed upływem terminu na zgłaszanie uwag.
Na spotkaniu przedstawicieli Ministerstwa Finansów z reprezentantami związków zawodowych, które odbyło się w dniu 18 lutego 2016 r., poinformowano, że przedstawiciele związków zawodowych zostaną zaproszeni do udziału w pracach zespołów prowadzących pracę nad projektem ustawy o KAS, zanim projekt ustawy zostanie przekazany do uzgodnień międzyresortowych, co ma nastąpić pod koniec marca br."

Czy ktoś ze związków zawodowych skarbowców lub celników otrzymał takie zaproszenie i może ewentualnie podzielić się swoją wiedzą?

23 mar 2016, 10:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2013, 13:03

POSTY        20
nowy                    

Ja w sprawie odpowiedzi GIKS na zadane przez Radę Krajową Sekcji Pracowników Skarbowych NSZZ "Solidarnośc" pytania z 17.02.2016 r.
W Ad. 10 GIKS odpowiedział, cyt.:
"w dniu 4 marca br. w siedzibie Ministerstwa Finansów, na którym zadeklarowałem wolę zorganizowania kolejnego spotkania ze stroną związkową, w celu omówienia projektu ustawy o KAS oraz projektu przepisów wprowadzających ustawę o KAS, po przekazaniu projektów do konsultacji ze związkami zawodowymi, a przed upływem terminu na zgłaszanie uwag.
Na spotkaniu przedstawicieli Ministerstwa Finansów z reprezentantami związków zawodowych, które odbyło się w dniu 18 lutego 2016 r., poinformowano, że przedstawiciele związków zawodowych zostaną zaproszeni do udziału w pracach zespołów prowadzących pracę nad projektem ustawy o KAS, zanim projekt ustawy zostanie przekazany do uzgodnień międzyresortowych, co ma nastąpić pod koniec marca br."

Czy ktoś ze związków zawodowych skarbowców lub celników otrzymał takie zaproszenie i może ewentualnie podzielić się swoją wiedzą?

Nie wiem czy ci ktoś odpowie na twoje pytanie? :dokuczacz:  ja czekam na odpowiedz na moje od piątku zeszłego tygodnia  :blink:

23 mar 2016, 12:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 kwi 2012, 18:39

POSTY        64
W ostatnich dniach w UKS Bydgoszcz dyrekcja spotyka się z pracownika poszczególnych wydziałów, merytorycznych i nie i przekazuje pewne informacje dot. naszej przyszłości. Chciałabym się z Państwem podzielić zdobytą dotychczas wiedzą. Po pierwsze twierdzą oni, że na stronach skarbowców są same bzdury. Co do samych informacji, to niestety nie wygląda to tak różowo jak przedstawia to obecny GIKS na spotkaniach. Informuje się, że wszyscy mają pewne zatrudnienie do 30 czerwca 2017 r. a potem nie wiadomo. Największe zagrożenie mają pracownicy działów: kadry, kancelaria i księgowość. Po korytarzach mówi się również o radcach prawnych. Generalnie dyrekcja jest zaskoczona dużą ilością chętnych do pracy w Urzędzie Celno-Skarbowym. Przypomniano, iż zasięgiem obejmie on cały kraj. Na pewno nie wszyscy merytoryczni przejdą do tego urzędu i na pewno nie będą to wszyscy iks. Ci, którzy pójdą do izby niekoniecznie mogą pracować tam gdzie izba. Równie dobrze mogą poprzez wykonywanie zadań zostać oddelegowani do Urzędu np. 50-100 km od miejsca zamieszkania. Z jednym należy się liczyć, iż iks jest tylko do 31 grudnia tego roku. Ogólnie po tych spotkaniach atmosfera jest zła, bo nie wygląda to tak jak przedstawił do GIKS. o przyjęciu do pracy ma decydować pełnomocnik wyznaczony ok. września a nie obecny kierownik jednostki. Działy planowania przechodzą do Izby i to też nie wszyscy. Pojedyncze osoby mają zasilić UCS.
Okazało się również, iż są pieniądze na podwyżki. Niedawno na spotkaniu dyrektor UKS mówił, że na etat jest ok. 220-240 zł. Po tych spotkaniach okazuje się, że podwyżki dostaną tylko najlepsi, wybrani. Zatem pytanie: jak wygląda to w innych UKS. W Bydzi podobno mają być od kwietnia z wyrównaniem od początku roku.

23 mar 2016, 23:12
Znawca

REJESTRACJA19 kwi 2013, 12:41

POSTY        120
Czy już coś wiadomo n.t. zaktualizowanych projektów ustaw KAS i wprowadzającej KAS ? Podobno już jest ten drugi i podobno nieciekawy. Jeśli ktoś wie - niech da znać, gdzie można się z nim zapoznać.

31 mar 2016, 11:53

REJESTRACJA29 mar 2016, 09:28

POSTY        1
Nie wiem czy jest. Dziś jest 31. Ma być 4 kwietnia przekazany do uzgodnień międzyresortowych. Z głównych założeń chyba wynika, że nowy rząd chce wyjść z całej nowelizacji z twarzą i powstanie KAS składający się z US , UC, UKS. Kas ma wejść 01 stycznia. Zobaczymy co to za zmiany kosmetyczne będą w tej ustawie. Boją się, że 500-cet im nie wyjdzie w 2017 i 2018r. Jak nie będzie złotówek i nawet kreatywna księgowość im nie pomoże.
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasiorę.

31 mar 2016, 12:53
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
Projekt miał być do końca marca. Później słyszałem o początku kwietnia. Nie pozostaje nic innego jak cierpliwie czekać. Pewnie w przyszłym tygodniu ,,wypłynie".

31 mar 2016, 13:16
Amator

REJESTRACJA02 paź 2012, 09:38

POSTY        14
Puls Biznesu: "Jasiński: Krajowa Administracja Skarbowa pomoże uszczelnić system podatkowy"
http://www.pb.pl/4428605,62675,jasinski-krajowa-administracja-skarbowa-pomoze-uszczelnic-system-podatkowy

01 kwi 2016, 07:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 lis 2015, 23:54

POSTY        6
Okazuje się, że wszystko co mówi MF na temat KAS jest zwykłym PR i pustymi sloganami

Na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej ZZ sekta wystąpił do MF o udostępnienie analiz dotyczących utworzenia KAS w Województwie Opolskim, na podstawie których rzekomo wygenerowano 10 mln zł oszczędności, o których mówił Pan Minister Marian Banaś w dniu 11.03.2016r. w Izbie Celnej w Białej Podlaskiej.
celnicy48-16-wnioski o inf publ.doc
Poprosiliśmy o enumeratywne wyszczególnienie obszarów, z podaniem kwot, w których program pilotażowy wykazał oszczędności
Uzyskaliśmy odpowiedź, że w województwie opolskim nie jest obecnie prowadzony żaden program pilotażowy związany z wdrożeniem KAS
inf. publ z F - program pilotazowy i struktura-BMI1 0124 32 2016.pdf

Mało tego. Poprosiliśmy MF o udostępnienie informacji publicznej w postaci analizy strategicznej odnoszącej się do planowanych w skali całego Kraju zmian dotyczących dwóch aparatów zajmujących się ściąganiem należności do budżetu Państwa i UE.

Poprosiliśmy także o udostępnienie kosztorysu wprowadzenia reformy KAS(koszty związane ze zmianą nazwy, w tym zmian pieczątek, referentek, tablic, mundurów, naszywek na mundurach, samochodów służbowych, etc.) oraz kalkulacji kosztów jakie obciążą podatników(konieczność dostosowania systemów informatycznych, inne)
celnicy44-16- wniosek o informacje publiczną analiza strategiczna KAS.doc
Uzyskaliśmy zaskakującą odpowiedź, z której wynika, że MF wciąż uzgadnia te kwestie pomiędzy komórkami w resorcie, co oznacza, że przystąpiono do prac nad reformą KAS, bez jakichkolwiek analiz, gdyż odpowiedzi na informację publiczną należy udzielić niezwłocznie.
odp. analizy KAS brak.pdf
W dniu 31 marca MF przekazało jeszcze bardziej zaskakującą, ale także zatrważającą odpowiedź, że trwają dopiero prace koncepcyjne i analizy zmierzające do przygotowania projektu ustawy o KAS wraz z uzasadnieniem i oceną skutków regulacji, stąd też obecnie MF nie dysponuje wnioskowanymi informacjami.

Odpowiedzi MF potwierdzają także, że wszystkie informacje przekazywane publicznie na temat zasadności wdrożenia tej reformy są jedynie pustymi sloganami, a cały pomysł jej wdrożenia nie ma żadnych merytorycznych filarów. Jest to kolos na glinianych nogach i cudem będzie, jeśli tak niefachowo przygotowywany nie spowoduje potężnej katastrofy.

01 kwi 2016, 12:31
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Okazuje się, że wszystko co mówi MF na temat KAS jest zwykłym PR i pustymi sloganami

01 kwi 2016, 17:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1636 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 117  Następna strona