Teraz jest 05 wrz 2025, 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Komórka ks w nowym KAS 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 lis 2015, 23:54

POSTY        6
Post Komórka ks w nowym KAS
Z tego co się orientuję to już przesądzone, że komórka KS będzie zajmował się tylko wykroczeniami. Chodź dużo osób z izb pisało w uwagach do projektu aby przestępstwami zajmowały się UAS. Zobaczymy czy w ogóle uwzględnia te uwagi.
W projekcje też pojawił się problem- ponieważ wynikało że dyr. izby będzie prowadził przestępstwa ale nie wiadomo o co chodziło-czy nadzór czy faktyczne prowadzenie. W tym temacie także były uwagi.
Należy także zwrócić uwagę , że zmieni się art. 57 kks a co za tym idzie 3/4 wniosków odpadnie i będzie zajmował się tym UCS.
Jak będzie skutek w komórce KS -łatwo przewidzieć nie trzeba się wysilać.
Przejście do UCS-łatwo nie będzie bo pierwszeństwo będą mieli pracownicy komórki karnych z UKS. W dużych miasta na pewno komórki KS w UCS będą nieobsadzone to może być łatwiej.

02 mar 2016, 07:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2013, 19:40

POSTY        274
Post Re: Komórka ks w nowym KAS
Jeżeli decyzję mają wydawać UCS i  UAS to jak mogą przestępstwa skarbowe być tylko w UCS ? UAS będą wysyłać informację do UCS ?  To jakaś bzdura.

02 mar 2016, 10:20
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
W tym nie będzie nic dziwnego. Po prostu będzie rzeczowa UCS i tyle. Najlepsze jest w tym to że jak dzwoniłem do UC-kierowniczki komórki ks-unich jest dochodzeniowo śledczy referat-chyba tak, to była zdziwiona tym że dojdzie im 57. Od razu jej powiedziałem ze odejdzie odemnie około 500 wniosków z 57.

Chyba ustawodawca nie zdaje sobie sprawy co robi. Tak było z podatkiem bankowym, tzw. handlowym. Przy próbie uchwalenia dopiero wychodzą problemy.
Bardziej jestem ciekawy przepisów przejściowych. Co z trwającymi postępowaniami, tymi zawieszonymi i tymi w Sądzie?

02 mar 2016, 13:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Jak UAS w ramach kontroli uproszczonej, która przekształci się w postępowanie podatkowe stwierdzi, że to przestępstwo, a nie wykroczenie to przekaże materiał zgodnie z właściwością do UCS, który skończy sprawę. Może tak? W projekcie nie ma określonej procedury w takim przypadku...

02 mar 2016, 18:53
Zaawansowany

REJESTRACJA07 sty 2016, 19:54

POSTY        41
Piotrek99                    

Jak UAS w ramach kontroli uproszczonej, która przekształci się w postępowanie podatkowe stwierdzi, że to przestępstwo, a nie wykroczenie to przekaże materiał zgodnie z właściwością do UCS, który skończy sprawę. Może tak??? W projekcie nie ma określonej procedury w takim przypadku...

A może decyzję wyda UAS a UCS zajmie się KS (przestępstwem)?

02 mar 2016, 19:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Makumba                    

Piotrek99                    

Jak UAS w ramach kontroli uproszczonej, która przekształci się w postępowanie podatkowe stwierdzi, że to przestępstwo, a nie wykroczenie to przekaże materiał zgodnie z właściwością do UCS, który skończy sprawę. Może tak? W projekcie nie ma określonej procedury w takim przypadku...

A może decyzję wyda UAS a UCS zajmie się KS (przestępstwem)?

Może, tylko co jak zobowiązanie będzie się za niedługo przedawniać?

02 mar 2016, 19:30
Zaawansowany

REJESTRACJA07 sty 2016, 19:54

POSTY        41
A może decyzję wyda UAS a UCS zajmie się KS (przestępstwem)?[/quote]

Może, tylko co jak zobowiązanie będzie się za niedługo przedawniać?[/quote]

To się UCS zawiadomi, UCS wszcznie i nastąpi skutek z 70 par 6 pkt 1 op. Dalej UCS będzie się zajmować (zawieszać) KKS.
Można? Można.
Znając życie UCS będą miały zbyt dużo waażnych innych zadań aby przejmować do prowadzenia sprawy UAS.
Czym innym przecież jest wymiar a czym innym KKS, który może się toczyć niezależnie od postępowania podatkowego. To że 114a kks jest wykorzystywane w każdej możliwej i niemożliwej sprawie nie oznacza że stosowanie tego przepisu jest obligatoryjne.

02 mar 2016, 21:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2015, 17:18

POSTY        11
Zapanowała cisza... czy ktoś coś wie na temat zmian w KKS? Czy proponowana zmiana art.57 ma szanse wejść w życie? No i oczywiście zasadnicze pytanie czy rzeczone podwyżki obejmą oskarżycieli? i jaki najniższy mnożnik jest proponowany na stanowisku :)

25 mar 2016, 07:32
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Ta zmiana pewnie wejdzie razem z nowelizacją KPK i KK. Tą co Pan Zbyszek obiecał. Podobno idzie ten projekt jako rządowy to jest dłuższa droga legislacyjna.
A Komórka KS- pewnie jednoosobowa tam gdzie były 2 osobowe. Zmiana art. 57 spowoduje że będzie bardzo mało spraw. niepłacenia VAT-u odejdzie bo będzie można połączyć z 6§2 kks. Zostanie  57 z pod. doch. i ryczałtu.
U mnie odejdzie około 2/3 spraw(57 i przestępstwa). Jeżeli w KAS będzie zapisane że komórka KS będzie zajmowała się tylko wykroczeniami to nie wszcznę żadnego który się nie przedawnia w 2016. W styczniu wyśle im 2 pudełka po papierze i niech się martwią.
Znam kierownika komórki KS w Urzędzie Celnym jest przerażony tym. Obliczyliśmy, że co najmniej 1000 wniosków z 5 US ( w styczniu zostanie przekazane do UCS). A co z tymi co będą wpływały na bieżąco.
Pewnie o tym nie pomyśleli twórcy nowelizacji. Ta komórka karna UCS wyjdzie na prostą po 2 latach- przy wariancje optymistycznym a po 4 latach po wariancje pesymistycznym. Jak dobrze znam realia to pewnie będzie wariant pesymistyczny.
Mam około  15 spraw zawieszonych na podstawie 114a. 6 sprawa w SR gdzie się nie mogą skończyć. Te pewnie też należy przekazać. Tak to zrozumiałem. Chodź nie doczytałem przepisów przejściowych.
Pech że nie możemy przejść do UCS z marszu tylko musimy starać się o prace jak będą wolne etaty.
Gdzieś tam doczytałem, że UCS będą w każdym mieście wojewódzkim. Ciekawe czy będą jakieś ośrodki zamiejscowe.

Oni nie zdają sobie jaki burd... zrobią. Ta ich nowelizacja wszystkim wyjdzie bokiem oprócz przestępcą. UCS zacznie pracować pełną parą dopiero po 3 latach od powstania.
Nie łatwiej połączyć UKS z US.

25 mar 2016, 08:10
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Zmiana kpk jest już zaakceptowana przez Senat. Na stronie sejmu - prace sejmu - jest to druk 207 - o ile dobrze pamiętam, z 11.03.2016. Zmiany kpk mają wejść w życie od 15 kwietnia 2016 r.
Można już sobie zobaczyć co się zmienia i w jakim zakresie, nie jest to proste wycofanie zmian z lipca 2015 r.
Jest tam też zmiana chyba 153a kks.

25 mar 2016, 22:40
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
W następnym tygodniu okaże się co z KAS. U mnie sekretarka mówiła że zastępca wrócił z narady jakieś i podobno zmiany tylko kosmetyczne. MF przygotowało jakiś raport i podobno wyszło że będą duże braki w wpływał w podatkach. Nie mogą sobie pozwolić, że 500 + nie wypali. Po świętach się okaże.

26 mar 2016, 12:06
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2015, 21:43

POSTY        5
Czym się różni pracownik prowadzący postepowania karne skarbowe zatrudniony w administracji skarbowej od tego celno skarbowej? Oprócz otrzymywanego wynagrodzenia i przywilejów.

03 lut 2017, 08:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 sty 2016, 01:41

POSTY        37
Obowiązkami.

03 lut 2017, 09:27
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA07 cze 2016, 22:16

POSTY        1
Chciałam tylko dodać że jestem z UC i pracowałam w Ref. Dochodzeniowo-Śledczym, a tam nie ma podziałów wszyscy robią wszystko wykroczenia , przestepstwa karno skarbowe i karne ( własności intelekt) i inne, wyst. w roli oskarżyciela w SR i starszy specjaliści i specjaliści i eksperci i wszyscy robią to samo każdy za swoja pensję i nie ma dodatkowych przywilejów ani dodatków

03 lut 2017, 10:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona