Teraz jest 10 wrz 2025, 12:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Egzekutor69                    

evelaina                    

A wracając do rozliczenia wpłaty - czy można rozliczyć stare koszty upomnień, gdy w tytule wpłaty jest napisane" decyzja nr FN.3123.111111.1.2016"? Czy w tym przypadku muszę tylko i wyłącznie rozliczyć podatek z tego roku , czy mogę stare koszty?

wg naszego RIO dokonaną wpłatę zalicza się w pierwszej kolejności na poczet kosztów upomnienia bez względu na wskazanie, dopiero jak zejdą kup to wtedy albo zaliczać wg wskazania albo od najstarszej zaległości wg art. 62 par.1  :P  tak samo jeśli wpłaca np. za śmieci a ma kup na podatkach to zaliczamy wpłatę na te kup  :rolleyes:

Hmmm teoretycznie jak napisane 2016 to nie mogę wcześniejszych kosztów rozliczyć, bo podatnik wskazał ten 2016. No ale piszesz , że RIO mówi co innego. To ja już się pogubiłam :(
A tak w ogóle jakie to RIO?

26 lut 2016, 15:16
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
evelaina                    

Hmmm teoretycznie jak napisane 2016 to nie mogę wcześniejszych kosztów rozliczyć, bo podatnik wskazał ten 2016. No ale piszesz , że RIO mówi co innego. To ja już się pogubiłam :(
A tak w ogóle jakie to RIO?

RIO Wrocław stoi na takim stanowisku, że z dokonanej wpłaty najpierw zaliczamy na koszty upomnień z art. 62 par. 1a, bez względu co napisze podatnik, a następnie jak wszystkie zejdą to stosujemy art. 62 par.1  :rolleyes:  i my się tego trzymamy  :rolleyes: zresztą tak samo uważa autorytet podatkowy profesor Leonard Etel, o czym mówił na szkoleniu przed wejściem w życie przepisów OP 01.01.2016r.

29 lut 2016, 07:51
Znawca

POSTY        198
Jeszcze nie wiem na jakim stanowisku stoi nasze RIO, ale pewnie w niedługim czasie się dowiem. Na razie robię dalej jak robiłam, bo inaczej musiałabym zmieniać rozliczenie wpłaty dla wielu podatników :(. A czy rozliczacie koszty upomnień, kiedy nie ma pewności, że upomnienie zostało doręczone, bo nie ma daty potwierdzenia, ani nawet nie wiadomo czy zostało wysłane, bo status ma jako "wydrukowane".A sprawdzić tego nie mozan, bo to np. upomnienie z 2005 roku

29 lut 2016, 09:24
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
evelaina                    

Jeszcze nie wiem na jakim stanowisku stoi nasze RIO, ale pewnie w niedługim czasie się dowiem. Na razie robię dalej jak robiłam, bo inaczej musiałabym zmieniać rozliczenie wpłaty dla wielu podatników :(. A czy rozliczacie koszty upomnień, kiedy nie ma pewności, że upomnienie zostało doręczone, bo nie ma daty potwierdzenia, ani nawet nie wiadomo czy zostało wysłane, bo status ma jako "wydrukowane".A sprawdzić tego nie mozan, bo to np. upomnienie z 2005 roku

my pobieramy koszty tylko za doręczone upomnienia, nie mamy takich starych upomnień w systemie- najstarsze są z 2010r., ale nie wiem czy się one już przypadkiem nie przedawniły tak jak zaległości z tego samego roku  :P

29 lut 2016, 09:35
Znawca

POSTY        198
Egzekutor69                    

my pobieramy koszty tylko za doręczone upomnienia, nie mamy takich starych upomnień w systemie- najstarsze są z 2010r., ale nie wiem czy się one już przypadkiem nie przedawniły tak jak zaległości z tego samego roku  :P

Ale przecież koszty upomnień nie ulegają przedawnieniu, stąd ja się zastanawiam jak rozliczać te starocie :(

01 mar 2016, 08:45
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
evelaina                    

Egzekutor69                    

Ale przecież koszty upomnień nie ulegają przedawnieniu, stąd ja się zastanawiam jak rozliczać te starocie :(

to jak masz pewność, że zostały doręczone, to próbuj je teraz "kosić"  boje--== wystaw postanowienie, najwyżej jak będzie zażalenie to SKO przedstawi swoje stanowisko i będziesz wtedy wiedzieć jak dalej postępować  :P

01 mar 2016, 08:51
Znawca

POSTY        198
Zaczęłam je kosić, ale mam coraz więcej wątpliwości. Dzisiaj jeden ze szkolących mi napisał, że koszty też ulegają przedawnieniu na podstawie art. 70 Ordynacji w związku z art. 60 i art. 67 ustawy o finansach publicznych  :mur: Drugi twierdzi, że nie ulegają. Komu wierzyć? Napisałam do radcy w sprawie opinii. Zobaczymy co on powie :)

01 mar 2016, 09:55
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
evelaina                    

Zaczęłam je kosić, ale mam coraz więcej wątpliwości. Dzisiaj jeden ze szkolących mi napisał, że koszty też ulegają przedawnieniu na podstawie art. 70 Ordynacji w związku z art. 60 i art. 67 ustawy o finansach publicznych  :mur: Drugi twierdzi, że nie ulegają. Komu wierzyć? Napisałam do radcy w sprawie opinii. Zobaczymy co on powie :)

to jak będziesz miała opinię radcy to daj znać, też jestem tego ciekaw, bo opinie są naprawdę sprzeczne  :rolleyes: odnośnie zaliczania wpłaty na kup, zauważ że art.62 par. 1a mówi wprost, bez żadnych warunków, że
Jeżeli na podatniku ciążą koszty doręczonego upomnienia, dokonaną wpłatę zalicza się w pierwszej kolejności na poczet tych kosztów.
, natomiast aby np. zaliczyć wpłatę na zaległości, odsetki, itp. w art. 62 par.1 jest warunek, że dopiero gdy nie ma wskazania albo jest - to możemy tak postąpić  :rolleyes:

01 mar 2016, 10:03
Znawca

POSTY        198
Z opinii radcy: koszty upomnień ulegają przedawnieniu na podstawie art. 70 Ordynacji w związku z art. 60 i art. 67 ustawy o finansach publicznych :) Dlatego też nie rozliczam starych kosztów.
Wniosek ogólny taki, że w niektórych szkoleniach nie ma co uczestniczyć  :stop:

02 mar 2016, 08:31
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
evelaina                    

Z opinii radcy: koszty upomnień ulegają przedawnieniu na podstawie art. 70 Ordynacji w związku z art. 60 i art. 67 ustawy o finansach publicznych :) Dlatego też nie rozliczam starych kosztów.

dzięki za info  :rolleyes: teraz wiesz na czym stoisz  :rolleyes: czyli ogólnie mówiąc kup przedawniają się z upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin ich płatności  :lol: a w jaki sposób pozbędziesz się z systemu przedawnionych kup?

02 mar 2016, 08:46
Znawca

POSTY        198
Niestety nie mam na to jeszcze pomysłu :)

02 mar 2016, 10:57
Znawca

POSTY        198

Centralne Biuro Adresowe w Warszawie albo w ewidencji ludności urzędu gminy/miasta  

Czy żeby wysłać tam zapytanie wystarczy zwykły wniosek o udostępnienie danych jednostkowych z rejestru mieszkańców? Te informacje udzielane są nieodpłatnie chyba?

Czy ktoś pisał już taki wniosek i może się wypowiedzieć?

02 mar 2016, 12:00
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
evelaina                    

Centralne Biuro Adresowe w Warszawie albo w ewidencji ludności urzędu gminy/miasta  

Czy żeby wysłać tam zapytanie wystarczy zwykły wniosek o udostępnienie danych jednostkowych z rejestru mieszkańców? Te informacje udzielane są nieodpłatnie chyba?

Czy ktoś pisał już taki wniosek i może się wypowiedzieć?

Pisałem do CBA, ale do dzisiaj nie odpowiedzieli, a już 2 - 3 m-ce odkąd wysłałem wniosek

02 mar 2016, 12:51
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
evelaina                    

A nie napisał, jaki jest termin płatności kosztów upomnienia? Jak nie ma terminu płatności, to nie biegnie termin przedawnienia. Obowiązek uiszczenia to nie to samo, co termin płatności.
Art. 70 par. 1 OP: Zobowiązanie podatkowe przedawnia się z upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku.

Ostatnio edytowano 02 mar 2016, 20:06 przez mera, łącznie edytowano 1 raz

02 mar 2016, 20:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341 ... 379  Następna strona