Teraz jest 10 wrz 2025, 09:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 lip 2014, 08:46

POSTY        13
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
werka90                    

Mam rozstrzygnięty zbieg z komornikiem sądowym. Wysylam mu Dalszy tytuł wykonawczy ( czy mam zmienić nagłówek w zwykłym nowym TW?)
pole 1. Czy numer ze starego tytułu czy nowy?
pole 2: data wystawienia nowa czy ze starego?
pole 3. zaznaczyć 1.tytuł wykonawczy czy 2. zmieniony?
pole 5. cel:  czy wystarczy napisac zbieg egzekucji?
pole 6. adnotacja to znaczy co?

Czy wypełnić datę nadania klauzuli część G pole 2 starą czy nową?
Część H. Czy wypełnić?

Mam pytanie odnośnie dalszego tytułu. Czy w dalszym tytule wykonawczym podaję podstawy prawne na podstawie których aktualnie tj. w 2016r. prowadzę egzekucję, czy przepisy które w momencie wystawienia tytułu wykonawczego były aktualne tj. lata 2014/2015.
I jeszcze jedno, jeżeli od 1 stycznia 2016r. zmieniła się tylko nazwa wierzyciela,   NIP, REGON nr rachunku bankowego jest taki sam, czy wystawiając dalszy tytuł wpisuję w pozycji F.1 I F.5 nazwę "starego" wierzyciela czy wpisuję dane obowiązujące od nowego 2016 roku?

23 lut 2016, 11:44
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
gokaz                    

Mam pytanie odnośnie dalszego tytułu. Czy w dalszym tytule wykonawczym podaję podstawy prawne na podstawie których aktualnie tj. w 2016r. prowadzę egzekucję, czy przepisy które w momencie wystawienia tytułu wykonawczego były aktualne tj. lata 2014/2015.
I jeszcze jedno, jeżeli od 1 stycznia 2016r. zmieniła się tylko nazwa wierzyciela,   NIP, REGON nr rachunku bankowego jest taki sam, czy wystawiając dalszy tytuł wpisuję w pozycji F.1 I F.5 nazwę "starego" wierzyciela czy wpisuję dane obowiązujące od nowego 2016 roku?

DTW zawiera to samo co pierwotny tytuł + informację w polach 3, 4, 5. Reszta zgodnie z § 16 ust. 2 rozporządzenia w sprawie postępowania wierzyciel należności pieniężnych z 30.12.2015 r.

23 lut 2016, 12:34
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
monika1977                    

monika1977                   
mam pytanie czy wystawiacie postanowienie o zaliczeniu wpłaty w sytuacji gdy dowód wpłaty nie jest opisany konkretnie,a kwota wpłaty przekracza dziesięciokrotność kosztów upomnienia,a z danej wpłaty pokryto zaległe koszty upomnienia i zaległości za 2 miesiące od których nie wychodzą odsetki?

Jeżeli rozliczasz na koszty upomnienia i przekracza 5x koszty upomnienia (a nie 10) to postanowienie z urzędu.+

To niech mi ktoś powie , kiedy stosujemy art. 62 § 4a., który mówi, że "Postanowienie, o którym mowa w § 4, wydaje się wyłącznie na wniosek, w przypadku gdy:

1) wpłata w całości pokrywa kwotę główną zaległości wraz z odsetkami za zwłokę lub

2) zaliczenie wpłaty następuje w całości zgodnie z żądaniem podatnika, lub

3) kwota wpłaty podlegającej zaliczeniu na poczet zaległości podatkowej, odsetek za zwłokę lub kosztów upomnienia nie przekracza pięciokrotności kosztów upomnienia, lub

4) od wpłat dokonanych po terminie płatności nie naliczono odsetek za zwłokę zgodnie z art. 54 § 1 pkt 5.

A jeśli podatnik wpłaca już podatek za ten rok np. 160 zł, pisze "podatek rolny I i II rata" a ja mu rozliczę jakieś stare koszty upomnień, to też wystawiam postanowienie czy nie?
Czy ten 2) punkt też dotyczy np. sytuacji, gdy wpłaca zaległość, ale bez odsetek, pisze" podatek od środków transportowych 2016", ja mu te odsetki naliczam? Czy to jest rozliczenie zgodnie z żądaniem podatnika?

23 lut 2016, 15:08
Amator
Własny awatar

POSTY        13
qubap                    

gokaz                    

DTW zawiera to samo co pierwotny tytuł + informację w polach 3, 4, 5. Reszta zgodnie z § 16 ust. 2 rozporządzenia w sprawie postępowania wierzyciel należności pieniężnych z 30.12.2015 r.

A co z pieczątką i podpisem osoby upoważnionej? Na dzień dzisiejszy zmieniła się dyrekcja a osoby podpisujące pierwotny tytuł wykonawczy już nie pracują.
Czy w związku z tym na dalszym tytule ma podpisać się osoba aktualnie posiadająca upoważnienie do działania w imieniu Prezydenta i przystawić pieczątkę z aktualną od 1 stycznia 2016r. nazwą jednostki?

24 lut 2016, 09:11
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
evelaina                    

A jeśli podatnik wpłaca już podatek za ten rok np. 160 zł, pisze "podatek rolny I i II rata" a ja mu rozliczę jakieś stare koszty upomnień, to też wystawiam postanowienie czy nie?
Jeżeli wpłaca z opisem na podatek rolny I i II rata to wpłatę możesz rozliczyć tylko na koszty upomnienia dotyczące tych rat.
evelaina                    

Czy ten 2) punkt też dotyczy np. sytuacji, gdy wpłaca zaległość, ale bez odsetek, pisze" podatek od środków transportowych 2016", ja mu te odsetki naliczam? Czy to jest rozliczenie zgodnie z żądaniem podatnika?
Jeżeli wpłaca bez odsetek a ma naliczone to nie jest zgodnie. Zgodnie by było jeżeli by wpłacał np za I ratę razem z odsetkami.
gokaz                    

A co z pieczątką i podpisem osoby upoważnionej? Na dzień dzisiejszy zmieniła się dyrekcja a osoby podpisujące pierwotny tytuł wykonawczy już nie pracują.
Czy w związku z tym na dalszym tytule ma podpisać się osoba aktualnie posiadająca upoważnienie do działania w imieniu Prezydenta i przystawić pieczątkę z aktualną od 1 stycznia 2016r. nazwą jednostki?
Upoważnienie zawsze obowiązujące na dzień wystawienia. Jeżeli zmieniła się nazwa wierzyciela to US powinien być o tym poinformowany po zmianie odrębnym pismem.

24 lut 2016, 10:09
Amator
Własny awatar

POSTY        13
qubap                    

evelaina                    

Jeżeli wpłaca z opisem na podatek rolny I i II rata to wpłatę możesz rozliczyć tylko na koszty upomnienia dotyczące tych rat.
evelaina                    

Jeżeli wpłaca bez odsetek a ma naliczone to nie jest zgodnie. Zgodnie by było jeżeli by wpłacał np za I ratę razem z odsetkami.
gokaz                    

Upoważnienie zawsze obowiązujące na dzień wystawienia. Jeżeli zmieniła się nazwa wierzyciela to US powinien być o tym poinformowany po zmianie odrębnym pismem.

Bardzo dziękuję za pomoc przy dalszym tytule wykonawczym

24 lut 2016, 10:22
Znawca

POSTY        198
qubap                    

evelaina                    

evelaina                    

gokaz                    

Czyli nie ważne którego roku dotyczą koszty upomnienia, ważne żeby dotyczyły I lub II raty?

24 lut 2016, 10:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2015, 13:59

POSTY        13
Witam, czy może ktoś z Was wydawał już w tym roku postanowienie o zaliczeniu wpłaty na poczet zaległości i kosztów upomnienia i mógłby się podzielić wzorem byłabym wdzięczna. Z góry dziękuję i życzę spokojnego i miłego dnia.

24 lut 2016, 11:05
Znawca

POSTY        198
monika1977                    

Witam, czy może ktoś z Was wydawał już w tym roku postanowienie o zaliczeniu wpłaty na poczet zaległości i kosztów upomnienia i mógłby się podzielić wzorem byłabym wdzięczna. Z góry dziękuję i życzę spokojnego i miłego dnia.

do tej pory wysyłałam coś takiego"
POSTANOWIENIE
o sposobie zarachowania wpłaty

Burmistrz .......... działając z urzędu na podstawie art. 62 § 1, § 3 -§ 4 w związku z art.  55 § 2 i art. 216 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.)
postanawia:
               zaliczyć na poczet zaległości podatkowych wpłatę kwoty 1000,00 zł ( tysiąc zł 00/100 gr) dokonaną przez podatnika KOWALSKI JAN, zam.............................., w dniu 2016-01-25 roku – za pośrednictwem banku w taki sposób że:
       1)        kwota przypadająca na poczet zaległości wynosi 950,00 zł,
          2)  kwota przypadająca na odsetki za zwłokę wynosi 50,00 zł,
          3)  kwota przypadająca na koszty upomnienia wynosi 00,00 zł,

UZASADNIENIE

Zgodnie z art. 55 § 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) – jeżeli dokonana wpłata nie pokrywa kwoty zaległości podatkowej wraz z odsetkami za zwłokę, wpłatę tę zalicza się proporcjonalnie na poczet kwoty zaległości podatkowej oraz kwoty odsetek za zwłokę w stosunku, w jakim, w dniu wpłaty, pozostaje kwota zaległości podatkowej do kwoty odsetek za zwłokę. Odsetki za zwłokę wpłacane są bez wezwania organu podatkowego.
Z uwagi na nie dokonanie przez podatnika wpłaty zaległości podatkowej wraz z odsetkami za zwłokę liczonymi do dnia dokonania wpłaty – na koncie podatkowym nr 11111111 prowadzonym dla celów ewidencjonowania wpływów z tytułu Podatek od środków transportowych osób fizycznych figuruje w dalszym ciągu zaległość podatkowa w kwocie ....... zł, od której w dalszym ciągu są naliczane odsetki za zwłokę do dnia ostatecznej spłaty zaległości. Obowiązek naliczenia odsetek za zwłokę obciąża podatnika.
Figurującą zaległość podatkową w kwocie ..... zł należy wpłacić niezwłocznie na nr rachunku bankowego 11111111111111111111111111111111.
Mając na uwadze powyższe – postanowiono jak w osnowie.

Pouczenie
Na niniejsze postanowienie służy prawo wniesienia zażalenia do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ....... – w terminie 7 dni, licząc od dnia jego otrzymania – za pośrednictwem tut. organu podatkowego.

Ale to pasuje dla przypadku, kiedy są odsetki i nie pokryte w całości. A dla rozliczonych kosztów na razie sama tworzę i też mam problem, bo mi wtedy ten art.55 nie pasuje :(

24 lut 2016, 11:31
Znawca

POSTY        198
A wracając do rozliczenia wpłaty - czy można rozliczyć stare koszty upomnień, gdy w tytule wpłaty jest napisane" decyzja nr FN.3123.111111.1.2016"? Czy w tym przypadku muszę tylko i wyłącznie rozliczyć podatek z tego roku , czy mogę stare koszty?

24 lut 2016, 13:10
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
evelaina                    

A wracając do rozliczenia wpłaty - czy można rozliczyć stare koszty upomnień, gdy w tytule wpłaty jest napisane" decyzja nr FN.3123.111111.1.2016"? Czy w tym przypadku muszę tylko i wyłącznie rozliczyć podatek z tego roku , czy mogę stare koszty?
Jeżeli jest opisana wpłata to zgodnie z opisem.
evelaina                    

Ale to pasuje dla przypadku, kiedy są odsetki i nie pokryte w całości. A dla rozliczonych kosztów na razie sama tworzę i też mam problem, bo mi wtedy ten art.55 nie pasuje :(
W czym problem? Nie wpisuj art. 55.

24 lut 2016, 14:17
Znawca

POSTY        198
qubap                    

evelaina                    

Jeżeli jest opisana wpłata to zgodnie z opisem.

Wpłata jest opisana jak wyżej, czyli "decyzja....2016". Czyli ten rok wpisany decyduje, że nie mogę rozliczyć innych kosztów :(

evelaina                    

W czym problem? Nie wpisuj art. 55.[/quote]
Co więc w uzasadnieniu wpisać? Wystarczy tak jak niżej?:

Zgodnie z art. 62 § 1a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2015r. poz. 613 ze zm.) - jeżeli na podatniku ciążą koszty doręczonego upomnienia, dokonaną wpłatę zalicza się w pierwszej kolejności na poczet tych kosztów.
               W takim stanie rzeczy na koncie podatkowym Nr 1111111 prowadzonym dla celów ewidencjonowania wpływów z tytułu Podatek od środków transportowych osób fizycznych nadal figuruje zaległość do zapłaty z tytułu I raty podatku od środków transportowych w kwocie .....zł, od której w dalszym ciągu są naliczane odsetki za zwłokę do dnia ostatecznej spłaty zaległości. Obowiązek naliczenia odsetek za zwłokę obciąża podatnika.
               Figurującą zaległość podatkową należy wpłacić niezwłocznie na nr rachunku bankowego .....................
Mając na uwadze powyższe – postanowiono jak w osnowie.

24 lut 2016, 14:32
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
evelaina                    

wg naszego RIO dokonaną wpłatę zalicza się w pierwszej kolejności na poczet kosztów upomnienia bez względu na wskazanie, dopiero jak zejdą kup to wtedy albo zaliczać wg wskazania albo od najstarszej zaległości wg art. 62 par.1  :P  tak samo jeśli wpłaca np. za śmieci a ma kup na podatkach to zaliczamy wpłatę na te kup  :rolleyes:

26 lut 2016, 12:48
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Tak jak pisał KOMPSTAR na stronie 329 doprowadzić to może do przedawnienia należności.
KOMPSTAR                    

Jak wynika z uzasadnienia do ustawy nowelizującej celem wprowadzenia par. 1a było doprowadzenie do tego by nie wszczynano egzekucji celem wyegzekwowania tylko i wyłącznie kosztów upomnienia, gdyż jak wskazuje ustawodawca „jest to uciążliwe dla podatnika i nieekonomiczne” dlatego jak dalej zauważa „właściwsze jest zaspokajanie tych kosztów wraz z wpłatą na należność główną”
KOMPSTAR                    

Nie prawidłowe byłoby moim zdaniem w takiej sytuacji księgowanie całej kwoty 100 zł na koszty upomnienia, bo po pierwsze nie o to chodziło ustawodawcy, a po drugie dopuścilibyśmy do przedawnienia raty 01/2011.

Przepis też funkcjonował wcześniej. Może ktoś pamięta który to był artykuł?

26 lut 2016, 14:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340 ... 379  Następna strona