Teraz jest 06 wrz 2025, 20:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
SP*ED 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: SP*ED
Dziś lub jutro będzie instalowana w US nowa poprawiona wersja SPEED , która ma poprawić  zauważone błędy.

18 lut 2016, 19:11
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:11

POSTY        67
No tak,  pytanie czy chodzi o te nieszczęsne tysiące korekt PIT-40A z ZUSów?  Bo to raczej nie są błędy SPEEDa :/

Pytam,  bo mieliśmy pismo z IS, że z ręczną weryfikacją tych formularzy wstrzymać się do czasu instalacji nowej wersji SPEEDa -  coś ma z tym problemem zdziałać.

18 lut 2016, 19:24
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2015, 20:53

POSTY        1
czy ktoś wreszcie wpadnie na to żeby zebrać uwagi na temat spedu.  Jakby każdy coś madrego i z własnego doświadczenia cos dodał to powstałby nie głupi program. zbieram propozycje, Zacznijmy od unikatowości - dwa ray pierwotna za ten sam okres. Błędny PESEL, błędna struktura  adresu - nie do pomyślenia w ZUS. Błędna nazwa płatnika -niezgodna z nazwa pełną czy skóconą.

18 lut 2016, 21:06
Zaawansowany

POSTY        67
Ktoś już sprawdzał w piątek co wniosła poprawka SPEEDa? Coś wyjaśniło się z tymi korektami z ZUS-u?

21 lut 2016, 14:46
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2015, 20:17

POSTY        40
Brak ostrzeżenia dotyczącego wyrejestrowania podatnika przy weryfikacji PIT-11. Przedtem był to Błąd, który nie pozwalał wczytać dokumentu do Poltax, teraz nawet nie ma Ostrzeżenia. W Poltax taki dokument można grupowo zwalidować i zatwierdzić (pod warunkiem, że nie ma błędów obliczeniowych. Jeśli są, to trzeba usunąć powód i datę wyrejestrowania podatnika).
Natomiast w przypadku wyrejestrowanego płatnika dalej jest Błąd w SPED...

Według mnie powinni zrobić odwrotnie - poprawka do płatnika, podatnika nie ruszać. Poprawka spowodowała, że bez żadnych ostrzeżeń wchodzą do Poltax PITy podatników nie będących już we właściwości urzędu i podatników, którzy zmarli (a zdarza się, że płatnik wystawi PIT zmarłemu 3 lata temu podatnikowi)

PITów z ZUSu nie sprawdzałam

21 lut 2016, 15:03
Zaawansowany

POSTY        67
Dziękuję za przydatne informacje. Ktoś może sprawdzał korekty z ZUS-u?

21 lut 2016, 15:47
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
Ja sprawdziłem chyba z pięć losowo-po pierwszej Speedowskiej weryfikacji zaznaczyły mi się na zółto -potem po zaakceptowaniu ostrzeżenia na zielono :) W porównaniu z innymi korektami nie wymagało anulowania wersji pierwotnej która wisi  boje--==  ale jest odpowiedź bodajże z Help Desku czy Ministerstwa że systemowo błędne pierwotne które mają korekty zostaną systemowo anulowane jeśli dobrze pamiętam.

tues                    

Dziękuję za przydatne informacje. Ktoś może sprawdzał korekty z ZUS-u?

21 lut 2016, 17:32
Zaawansowany

POSTY        62
Naprawdę tak masz? Mi przy tych Pitach które zostały na czerwono do zweryfikowania pozostają takie które mają status który wskazuje ,że podmiot jest wyrejestrowany(przeważnie podmiot zmienił właściwość). A czy wszyscy z Was puszczanie przed weryfikacją PIT-11 raport o niezgodnościach danych adresowych i oglądacie dziesiątki stron ? :wacko: Bo się zgodzę z jednym -w przypadku takiego samego adresu na PIT-11 co w Poltax podmiotu związanego PIT-11 przejdzie odrazu podczas pierwszej weryfikacji a raport w/w jest lekko nie dopracowany bo nie pokaże podatnika który nie jest nasz ale adres ma taki sam w poltax :brawa: więc moim zdaniem raport jest wg mnie zbędny

karla14                    

Brak ostrzeżenia dotyczącego wyrejestrowania podatnika przy weryfikacji PIT-11. Przedtem był to Błąd, który nie pozwalał wczytać dokumentu do Poltax, teraz nawet nie ma Ostrzeżenia. W Poltax taki dokument można grupowo zwalidować i zatwierdzić (pod warunkiem, że nie ma błędów obliczeniowych. Jeśli są, to trzeba usunąć powód i datę wyrejestrowania podatnika).
Natomiast w przypadku wyrejestrowanego płatnika dalej jest Błąd w SPED...

Według mnie powinni zrobić odwrotnie - poprawka do płatnika, podatnika nie ruszać. Poprawka spowodowała, że bez żadnych ostrzeżeń wchodzą do Poltax PITy podatników nie będących już we właściwości urzędu i podatników, którzy zmarli (a zdarza się, że płatnik wystawi PIT zmarłemu 3 lata temu podatnikowi)

PITów z ZUSu nie sprawdzałam

21 lut 2016, 17:38
Zaawansowany

POSTY        67
Bastian                    

Ja sprawdziłem chyba z pięć losowo-po pierwszej Speedowskiej weryfikacji zaznaczyły mi się na zółto -potem po zaakceptowaniu ostrzeżenia na zielono :) W porównaniu z innymi korektami nie wymagało anulowania wersji pierwotnej która wisi  boje--==  ale jest odpowiedź bodajże z Help Desku czy Ministerstwa że systemowo błędne pierwotne które mają korekty zostaną systemowo anulowane jeśli dobrze pamiętam.

No i kicha, nie mogę poprawnie zweryfikować PIT40A. Dalej po weryfikacji nie zaznacza na zielono takiego dokumentu.

22 lut 2016, 08:28
Zaawansowany

POSTY        67
Już wszystko wiem. Do korekt PIT40A i PIT11A należy wstrzymać się do momentu otrzymania skryptu (anulującego w POLTAX pierwsze wersje tych deklaracji). Czyli dalej czekamy.

22 lut 2016, 09:43
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 paź 2010, 11:46

POSTY        5
Może by MF łaskawie napisało jakieś wytyczne czy wrzucać Pity elektroniczne płatników jak leci do Poltax nie patrząc na właściwość podmiotu związanego czy jednak robić raporty z niezgodności adresowych i nie wrzucać tylko wysyłać wg właściwości?

22 lut 2016, 11:10
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
VAT - najnowsza aktualizacja - bardzo przydatna. Dziękujemy:)

22 lut 2016, 17:50
Zaawansowany

POSTY        62
tues                    

Już wszystko wiem. Do korekt PIT40A i PIT11A należy wstrzymać się do momentu otrzymania skryptu (anulującego w POLTAX pierwsze wersje tych deklaracji). Czyli dalej czekamy.

Niewiem może nadinterpretuję komunikat przesłany ale skrypt będzie anulował te błędne PITY które mają już w Poltax przetworzoną korektę więc na co czekamy ?Jeśli nie przetworzymy korekt to skrypt nie zadziała i nic nie anuluje.Nieważne czy już jest skrypt gotowy czy nie.

22 lut 2016, 18:05
Zaawansowany

POSTY        67
Ja rozumiem to tak:
1. Wgranie nowej wersji SPEEDa.
2. Wykonywanie (nawet wielokrotne)  skryptu, który "usuwa" pierwsze wersje PIT11A i PIT40A w postaci PIT11C (w jaki sposób ma sprawdzać to nie wiem, bo nie jest wyjaśnione), których następne wersje są w SPEEDzie.
3. Ponowne zatwierdzanie korekt i przesyłanie ich do POLTAXu.

Dlatego kazali czekać na skrypt.

No chyba, że źle czytam,  to mnie poprawcie.

Zresztą dlaczego mieliby anulować pierwsze wersje tych dokumentów, jak korekty byłyby już w POLTAXie? To byłoby niepotrzebne działanie.

22 lut 2016, 21:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 90 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona