Teraz jest 10 wrz 2025, 13:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 paź 2011, 20:33

POSTY        15
Post Re: SSP
Do momentu wdrożenia SSP do spadkobierców wysyłane było zwykłe pismo zatytułowane INFORMACJA, a w nim zawarta była informacja o treści art. 4a SD, które po ostatnich zmianach JRWA szło z numerem teczki dotyczącej zbioru dokumentów   w zakresie podatków majątkowych (bo postanowienia Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku były wprowadzane do CZM, zakładano dla nich sprawy w zbiorach dokumentów i z tym właśnie numerem były wysyłane te Informacje). Teraz rozważamy opcję, żeby te pisma wysyłać nadal z takiej teczki (ponieważ nadal są wprowadzane do CZM i nadal tworzone są tam sprawy, żeby jakoś zapanować nad całym tym bałaganem), ale wyłącznie przez SZD. W SSP temat pojawiałby się dopiero po wpływie SD-Z2 (zgłoszenie + ewentualnie czynności sprawdzające) lub SD-3, gdyby się spadkobiercy spóźnili i wówczas byłoby postępowanie i decyzja. W SSP nie za bardzo widzimy możliwość wysłania takiej zwykłej informacji.

19 lut 2016, 23:18
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
pitcitvat                    

W SSP nie za bardzo widzimy możliwość wysłania takiej zwykłej informacji.

Można to zrobić chyba w czynnościach sprawdzających na piśmie ogólnym.

21 lut 2016, 16:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
Niesamowite że wysyłacie takie informacje. Ja jestem sama do wydawania zaświadczeń, wprowadzania PCC-3 i ZD-Z2, wprowadzania aktów notarialnych i postanowień sądu. Tylko że akty notarialne leżą od kilku miesięcy na kupce. Nie mogę iść na urlop na dłużej niż jeden dzień bo nie ma mnie nawet kto zastąpić. A kierownictwa to zupełnie nie interesuje bo przecież jest sezon na Pity...

21 lut 2016, 18:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
do du.. z takim kierownictwem,które doprowadziło do tego, że jak Ciebie nie ma, to nikt nie potrafi Twojej pracy zrobić ;P NIE MA LUDZI NIE ZASTĄPIONYCH, o tym wiedz, idź na urlop, zwolnienie, a kierownictwo niech samo myśli jak zorganizować pracę, żeby była ciągłość tej pracy, na wypadek NIESPODZIEWANEJ nieobecności pracownika. Chyba, że kierownik jest w stanie zastąpić tego nie do zastąpienia pracownika :) Jest jeszcze takie prawdopodobieństwo, że myślisz (a wg mnie błędnie), że jesteś nie do zastąpienia :P jeśłi tak, to radzę się z tego wyleczyć :)

21 lut 2016, 20:00
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 sie 2013, 19:01

POSTY        4
Witam!
U nas też się nie wysyła ww. informacji. Nie ma na to czasu, do tego jeszcze weryfikacja zgłoszeń Sd-Z2 w SSP.
Pozdrawiam!

21 lut 2016, 20:06
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
julita                    

Pracownik obsługujący ekspedycję nie wie jak wydrukować zwrotki, a informatyk mówi, że nie zna się na ssp - ot taka prawda.

Zwrotki (i koperty) można wydrukować, ale przydałyby się odpowiednie drukarki, bo jeśli stoi kombajn obsługujący cały korytarz pokoi, to raczej nie da się. Dziwne tylko, że adres na kopercie drukuje nie w prawej dolnej części koperty, tylko w lewej... A poczta takich kopert nie przyjmuje.
Jak poradzić sobie z wprowadzaniem kodów kreskowych zwrotek przy ich wprowadzaniu do systemu bez czytnika przy wysyłce listów?
Wpisujemy jedną R-kę np.: 0044534700145165807941 (20 cyfr)
zaznaczamy numer R-ki bez ostatnich dwóch cyfr  (Ctrl+c)
i po zatwierdzeniu zwrotki przy kolejnej zwrotce wklejamy (Ctrl+v) 00445347001451658079
i dopisujemy ostatnie dwie cyfry z tej zwrotki.
Dwie, bo przedostatnia jest kolejną, a ostania kontrolną - "przypadkową".

Przy okazji: czy ktoś wie po co jest ta ostania cyfra kontrolna i na jakiej zasadzie ona "działa" ?

21 lut 2016, 21:35
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Moim zdaniem drukowanie kopert i zwrotek to od początku  było bardzo złym pomysłem. Jest wolne i drukarki  się przy tym zacina. Dużo lepszym jest sprawdzone rozwiązanie z drukowaniem etykiet z adresem i kodem kreskowym naklejanych na koperty i zwrotek.Bo to szybkie, proste, niezawodne i sprawdzone rozwiązanie powszechne stosowane. W przypadku wydruków bez zwrotek stosuje się również rozwiązanie z wydruki dostosowanym do kopert z okienkiem. Czasem też stosuje się jedynie dodatkową kartę z adresem dostosowana do koperty z okienkiem ale to już niewiele się różni od drukowania etykiet.

21 lut 2016, 23:31
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
tranqilo                    

Moim zdaniem drukowanie kopert i zwrotek to od początku  było bardzo złym pomysłem. Jest wolne i drukarki  się przy tym zacina. Dużo lepszym jest sprawdzone rozwiązanie z drukowaniem etykiet z adresem i kodem kreskowym naklejanych na koperty i zwrotek.Bo to szybkie, proste, niezawodne i sprawdzone rozwiązanie powszechne stosowane.

Ba! To oczywista oczywistość... :D

22 lut 2016, 06:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:50

POSTY        13
W dwóch przypadkach na koncie podatnika KP w programie SSP pojawiła się kwota podatku w podwójnej wysokości, pomimo, że wydałam jedną decyzję z Menadżera KP.
Księgowość minie ściga, a ja nie wiem co zrobić, żeby była prawidłowa kwota, może ktoś już przeszedł to zjawisko, proszę więc o podpowiedź.

22 lut 2016, 09:49
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2008, 09:47

POSTY        5
Mira321                    

W dwóch przypadkach na koncie podatnika KP w programie SSP pojawiła się kwota podatku w podwójnej wysokości, pomimo, że wydałam jedną decyzję z Menadżera KP.
Księgowość minie ściga, a ja nie wiem co zrobić, żeby była prawidłowa kwota, może ktoś już przeszedł to zjawisko, proszę więc o podpowiedź.

Ja mam pytanie z innej beczki. Czy możecie dać znać kto w Waszych urzędach obsługuje zadanie "manualna weryfikacja adresu dla KP"? Rejestracja czy wymiar Karty?

22 lut 2016, 11:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 07:27

POSTY        44
jot_G                    

Niesamowite że wysyłacie takie informacje. Ja jestem sama do wydawania zaświadczeń, wprowadzania PCC-3 i ZD-Z2, wprowadzania aktów notarialnych i postanowień sądu. Tylko że akty notarialne leżą od kilku miesięcy na kupce. Nie mogę iść na urlop na dłużej niż jeden dzień bo nie ma mnie nawet kto zastąpić. A kierownictwa to zupełnie nie interesuje bo przecież jest sezon na Pity...

Jakbym czytała post koleżanki z pokoju obok. Czuję, że świetnie byście się zrozumiały  :mur:

22 lut 2016, 12:52
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
biedronki15                    

jot_G                    

Ja jestem sama do wydawania zaświadczeń, wprowadzania PCC-3 i ZD-Z2, wprowadzania aktów notarialnych i postanowień sądu. Tylko że akty notarialne leżą od kilku miesięcy na kupce. Nie mogę iść na urlop na dłużej niż jeden dzień bo nie ma mnie nawet kto zastąpić....

Jakbym czytała post koleżanki z pokoju obok. Czuję, że świetnie byście się zrozumiały  :mur:

A może to jest Twoja koleżanka? :D

Tranqilo,
czy nie byłoby lepiej gdyby "działalność operacyjna" prowadzona w dzień w urzędach skarbowych odbywała się na wewnętrznych serwerach każdej z izb, a dane z serwerów poszczególnych izb przesyłane automatycznie do serwera centralnego w nocy? To przyspieszyłoby te operacje.
A może tak to właśnie działa?

22 lut 2016, 19:53
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2016, 11:18

POSTY        4
Witam, mam pytanie do kartowiczów:
Podatniczka zawiadomiła urząd w styczniu, że od dnia 09.02.2016 zatrudniać będzie 2 pracowników(do tej pory zatrudnia 1 pracownika). Decyzja ustalająca nie była jeszcze wydana. W związku z tym jak powinno wyglądać wydanie decyzji?
- czy utworzyć dwa postępowania i wydać 1 decyzję ustalającą za okres 01-01-2016 - 08-02-2016 i kolejną od 09-02-2016 - 31-12-2016?
- czy utworzyć decyzję ustalająca za cały rok, po czym wydać ( w tym samym dniu) decyzję zmieniającą od 09-02-2016? ( co byłoby sprzeczne z art. 254 Op.)

Jeśli ktoś miał podobny przypadek byłabym wdzięczna za podpowiedz

23 lut 2016, 08:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2009, 07:33

POSTY        72
Witam. 22 lutego otrzymaliśmy pismo w którym pisze że wszystkie deklaracje sd/pcc/ które wpłynęły po 1 stycznia 2016 powinny być wprowadzone na najnowszych wariantach. Jeżeli wpłynęła deklaracja elektronicznie to powinna zostać anulowana i wprowadzona ręcznie na nowym wariancie. Tylko jest problem taki że nowe warianty były dostępne dopiero w lutym więc u nas w styczniu wszystko zostało wprowadzane na wariantach które aktualnie były dostępne w SSP. Według instrukcji trzeba wszystkie deklaracje anulować i wprowadzić od nowa na nowym wariancie. Niestety będzie to trudne do wykonania ponieważ deklaracji w styczniu było bardzo dużo... Jak u was z tym jest ?

23 lut 2016, 11:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 79  Następna strona