Witam. Sąd uniewinnił oskarżonego od popełnienia czynu z art. 57 kks z uwagi na brak znamion uporczywości. Chcę wnieść apelację, czy ktoś może podzielić się co napisać w uzasadnieniu? Oskarżony tłumaczył się, że nie zapłacił VAT-u w terminie z uwagi na inne problemy finansowe tj. prąd, woda niezbędne do prowadzenia działalnosci (świadczył usługi i otrzymywał w terminie za nie zapłatę). Pomoże ktoś?
08 lut 2016, 14:39
Re: Uzasadnienie do art. 57 kks
Może odwołaj się do zasady neutralności VAT i to rozwiń. Ja tak robię np. w mowie końcowej, to wtedy i sąd przekonuję do do winy oskarżonego.
08 lut 2016, 17:36
Re: Uzasadnienie do art. 57 kks
agze
(świadczył usługi i otrzymywał w terminie za nie zapłatę).
A z czego Sąd wywiódł nie istnienie znamion uporczywości? U nas Sąd w sytuacji, gdy podatnik otrzymywał zapłatę, zawsze skazuje.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę