Teraz jest 10 wrz 2025, 14:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA16 wrz 2015, 14:03

POSTY        22
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
czyli wysyłam same tytułu wykonawcze mam nadzieje ze US mi to przyjmie

12 lut 2016, 10:07
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
aszton87                    

czyli wysyłam same tytułu wykonawcze mam nadzieje ze US mi to przyjmie

Ja wysyłam z ewidencją tytułów wykonawczych (2 szt.). Pomimo tego, że przepis o ewidencji został uchylony, skarbówki odsyłają jedną ewidencję z datą wpływu. Nie muszę przy tym trzymać papierowych wersji tytułów żeby było pod co podpiąć zwrotkę ;)

12 lut 2016, 11:05
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
To ja też zaprzestaję wysyłania tego pisma, bo ono nic nie wnosi :)

12 lut 2016, 12:11
Zaawansowany

REJESTRACJA03 lip 2014, 19:23

POSTY        31
Qubap, wystawialiśmy TW ze wskazaniem w nim adresu siedziby/zamieszkania z deklaracji. Ostatnio US skarbowy dzwonił z prośbą by podawać adres z Ewidencji Ludności. Czy teraz mamy wszystkie osoby sprawdzać z ewidencją i podawać adres meldunkowy, a co z osobami gdzieś z daleka, które zamieszkały w naszej gminie i w deklaracji mamy podany adres zamieszkania tj. nasza gminę. Jak wygląda u was sprawa z tymi adresami?

14 lut 2016, 20:13
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
pagap                    

Qubap, wystawialiśmy TW ze wskazaniem w nim adresu siedziby/zamieszkania z deklaracji. Ostatnio US skarbowy dzwonił z prośbą by podawać adres z Ewidencji Ludności. Czy teraz mamy wszystkie osoby sprawdzać z ewidencją i podawać adres meldunkowy, a co z osobami gdzieś z daleka, które zamieszkały w naszej gminie i w deklaracji mamy podany adres zamieszkania tj. nasza gminę. Jak wygląda u was sprawa z tymi adresami?

Powinien być wskazany adres zamieszkania a nie zameldowania. Przeważnie jest tak, że jeżeli US nie ma odnotowanego Twojego adresu będzie egzekucję prowadził wg adresu posiadanego w swojej bazie. Moim zdaniem wpisuj adres zamieszkania jaki posiadasz najwyżej nie przystąpią do egzekucji ale uzyskasz adres. Ciężko sprawdzić w ewidencji adres kogoś spoza gminy, no chyba że macie dostęp do ewidencji innych gmin :)

15 lut 2016, 08:22
Znawca

POSTY        198
No właśnie a jak uzyskać adres zameldowania np. czasowego? Mam przypadek gdzie podatnik wyprowadził się do Warszawy, ale zameldowany jest nadal w naszej gminie. Niby mam jakiś adres Warszawski, ale tam nikt nie odbiera przesyłek. Mam też inny adres Warszawski gdzie przez jakiś czas podatnik był zameldowany czasowo. Czekam też na informację z US jaki jest postęp w sprawie ściągalności, bo jak na razie nic nie dostaliśmy. Czy w takiej sytuacji US sam będzie szukał podatnika i ustali jego faktyczny adres?

16 lut 2016, 10:11
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
evelaina                    

No właśnie a jak uzyskać adres zameldowania np. czasowego?

Centralne Biuro Adresowe w Warszawie albo w ewidencji ludności urzędu gminy/miasta :)

evelaina                    

Czy w takiej sytuacji US sam będzie szukał podatnika i ustali jego faktyczny adres?

zapewne spróbuje, tyle że jeśli ustali, że adres zamieszkania podatnika nie znajduje się w rejonie jego działania to zwróci  TW wierzycielowi

16 lut 2016, 15:06
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Irena12                    

Mam prośbę o wzór pisma do US gdy delikwent ma wydaną decyzję rozkładającą zaległość objętą tytułami wykonawczymi na raty.

mam takie pytanko  :rolleyes: NUS zawiesił postępowanie egzekucyjne w związku z rozłożeniem na 15 rat zaległości objętych TW, dłużnik nie wpłaca kolejnych rat (decyzja wydana w poprzednim roku) zgodnie z OP decyzja wygasa w części raty nie zapłaconej w terminie, czy można odwiesić w NUS te należności które nie zostały zapłacone zgodnie z decyzją o rozłożeniu na raty czy też trzeba czekać do końca ostatniej raty aby dalej prowadzić egzekucję?

17 lut 2016, 08:24
Znawca

POSTY        198
kompstar                    

evelaina                    

No właśnie a jak uzyskać adres zameldowania np. czasowego?

Centralne Biuro Adresowe w Warszawie albo w ewidencji ludności urzędu gminy/miasta :)

Czy żeby wysłać tam zapytanie wystarczy zwykły wniosek o udostępnienie danych jednostkowych z rejestru mieszkańców? Te informacje udzielane są nieodpłatnie chyba?

17 lut 2016, 11:48
Znawca

POSTY        198
I jeszcze mam takie pytanie. Podatnik w 2015 wpłacił dwie części zaległości, opisując każdą "podatek... 2/2015" (czyli druga rata). Miał tylko jedne koszty up. które zostały rozliczone w tych wpłat i w efekcie została nadpłata. Na chwilę obecną jest ta nadpłata. Czy mogę w tej chwili zaliczyć ją na jakieś wcześniej nieopłacone koszty, mimo, że na tytule była podana konkretna rata podatku? Jeśli tak, to muszę wydać jakieś postanowienie czy  po prostu zaliczyć na koszty nie informując o tym podatnika?

17 lut 2016, 11:52
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
evelaina                    

Czy żeby wysłać tam zapytanie wystarczy zwykły wniosek o udostępnienie danych jednostkowych z rejestru mieszkańców? T

z rejestru PESEL

evelaina                    

Te informacje udzielane są nieodpłatnie chyba?

nieodpłatnie

17 lut 2016, 12:05
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Egzekutor69                    

Irena12                    

Mam prośbę o wzór pisma do US gdy delikwent ma wydaną decyzję rozkładającą zaległość objętą tytułami wykonawczymi na raty.

mam takie pytanko  :rolleyes: NUS zawiesił postępowanie egzekucyjne w związku z rozłożeniem na 15 rat zaległości objętych TW, dłużnik nie wpłaca kolejnych rat (decyzja wydana w poprzednim roku) zgodnie z OP decyzja wygasa w części raty nie zapłaconej w terminie, czy można odwiesić w NUS te należności które nie zostały zapłacone zgodnie z decyzją o rozłożeniu na raty czy też trzeba czekać do końca ostatniej raty aby dalej prowadzić egzekucję?

i tak i nie

czy rozłożona na raty została jedna zaległość czy więcej?

przykładowo jeżeli na trzy raty została rozłożona jedna zaległość np. I rata 2015 podatku rolnego, termin płatności ostatniej trzeciej raty jeszcze nie upłynął (np. termin do 28.02.2016), to postępowanie egzekucyjne w stosunku do raty I/2015 zostaje zawieszone co najmniej do 28.02.2016, mimo że 2 raty mogły nie zostać zapłacone w terminach wynikających z decyzji rozłożeniowej

17 lut 2016, 12:09
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
mam takie pytanko  :rolleyes: NUS zawiesił postępowanie egzekucyjne w związku z rozłożeniem na 15 rat zaległości objętych TW, dłużnik nie wpłaca kolejnych rat (decyzja wydana w poprzednim roku) zgodnie z OP decyzja wygasa w części raty nie zapłaconej w terminie, czy można odwiesić w NUS te należności które nie zostały zapłacone zgodnie z decyzją o rozłożeniu na raty czy też trzeba czekać do końca ostatniej raty aby dalej prowadzić egzekucję?[/quote]
kompstar                    

i tak i nie

czy rozłożona na raty została jedna zaległość czy więcej?

przykładowo jeżeli na trzy raty została rozłożona jedna zaległość np. I rata 2015 podatku rolnego, termin płatności ostatniej trzeciej raty jeszcze nie upłynął (np. termin do 28.02.2016), to postępowanie egzekucyjne w stosunku do raty I/2015 zostaje zawieszone co najmniej do 28.02.2016, mimo że 2 raty mogły nie zostać zapłacone w terminach wynikających z decyzji rozłożeniowej

no właśnie została rozłożona na 15 rat  zaległość za odpady za 8 miesięcy  boje--==

17 lut 2016, 13:54
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
skoro było to zadłużenie z 8 m-cy więc obejmowało kilka zaległości (rat), zatem zapewne cześć może być już egzekwowana

17 lut 2016, 14:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338 ... 379  Następna strona