mam pytanie czy wystawiacie postanowienie o zaliczeniu wpłaty w sytuacji gdy dowód wpłaty nie jest opisany konkretnie,a kwota wpłaty przekracza dziesięciokrotność kosztów upomnienia,a z danej wpłaty pokryto zaległe koszty upomnienia i zaległości za 2 miesiące od których nie wychodzą odsetki?
Jeżeli rozliczasz na koszty upomnienia i przekracza 5x koszty upomnienia (a nie 10) to postanowienie z urzędu.
09 lut 2016, 07:54
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Pytałam z ciekawości, bo ogólnie nie piszę pism o zawieszenie, tylko czekam aż spłacają i potem piszę o częściowej spłacie Interesuje mnie jeszcze jedna sprawa, jak US traktuje nasze informacje o spłacie zadłużenia. Sytuacja taka: są świeże tytuły w US, ale podatnik wpłacił zadłużenie z odsetkami (jak się okazało za małymi o 13 zł z mojej winy) i kosztami upomnień. Zanim rozliczyłam, to na dowód wpłaty wysłałam info do US o spłacie zadłużenia w całości. I teraz mam zagwozdkę, bo w piśmie napisałam, ile na główną nal. ile na odsetki ( za mało) i ile na koszty. Czy US sobie sam wyliczy odsetki i jeśli stwierdzi, że jednak zostało te 13 zł do spłaty, to będzie mimo wszystko ścigał podatnika, czy jednak zamknie postępowanie? Bo jak napiszę teraz do nich, że jednak zmieni się rozliczenie wpłaty, to okaże się, że ma długu z podatku kilkanaście zł i jednak będą go ścigać.
09 lut 2016, 09:06
Jeżeli napisałaś że zapłacił w całości to sprawę zakończą.
09 lut 2016, 09:43
qubap
Jeżeli napisałaś że zapłacił w całości to sprawę zakończą.
a czy w tej sytuacji mogę jeszcze sama od podatnika żądać spłaty brakujących odsetek?
09 lut 2016, 09:54
monika1977 mam pytanie czy wystawiacie postanowienie o zaliczeniu wpłaty w sytuacji gdy dowód wpłaty nie jest opisany konkretnie,a kwota wpłaty przekracza dziesięciokrotność kosztów upomnienia,a z danej wpłaty pokryto zaległe koszty upomnienia i zaległości za 2 miesiące od których nie wychodzą odsetki?
Jeżeli rozliczasz na koszty upomnienia i przekracza 5x koszty upomnienia (a nie 10) to postanowienie z urzędu.+
To niech mi ktoś powie , kiedy stosujemy art. 62 § 4a., który mówi, że "Postanowienie, o którym mowa w § 4, wydaje się wyłącznie na wniosek, w przypadku gdy:
1) wpłata w całości pokrywa kwotę główną zaległości wraz z odsetkami za zwłokę lub
2) zaliczenie wpłaty następuje w całości zgodnie z żądaniem podatnika, lub
3) kwota wpłaty podlegającej zaliczeniu na poczet zaległości podatkowej, odsetek za zwłokę lub kosztów upomnienia nie przekracza pięciokrotności kosztów upomnienia, lub
4) od wpłat dokonanych po terminie płatności nie naliczono odsetek za zwłokę zgodnie z art. 54 § 1 pkt 5.
09 lut 2016, 09:55
A odnośnie postanowień o zaliczeniu wpłaty: czy w przypadku, kiedy komornik ściągnął z podatnika dług, ja go rozliczyłam zgodnie z opisem komornika, to wystawiam też postanowienie dla podatnika? Do tej pory nigdy nie wystawiałam, ale mam już kolejny przypadek, kiedy przychodzi taki podatnik i chce dla księgowej jakieś zaświadczenie o dokonaniu i rozliczeniu tej wpłaty. I zastanawiam się, czy w takim przypadku mogę mu na jego wniosek po prostu wystawić takie postanowienie, zamiast pisać jakieś zaświadczenie o wpłacie itp.
09 lut 2016, 11:59
Qubap prześlesz mi przykładowy TW zmieniony? jak on ma wyglądać, z góry dziekuję
09 lut 2016, 15:57
Mam prośbę o wzór pisma do US gdy delikwent ma wydaną decyzję rozkładającą zaległość objętą tytułami wykonawczymi na raty.
10 lut 2016, 14:40
Jeśli US przesyła informację, że tytuły zostały przekazane do komornika, to jak wystawiam nowy tytuł to muszę go skierować do tego US czy już tylko do komornika? Dodam, że komornik zakończył postępowanie, ponieważ dług z poprzednich tytułów został już ściągnięty.
11 lut 2016, 08:44
Irena12
Mam prośbę o wzór pisma do US gdy delikwent ma wydaną decyzję rozkładającą zaległość objętą tytułami wykonawczymi na raty.
Ja wysyłam coś takiego:
Zawiadomienie
Działając na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 30 Grudnia 2015 r. w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych (Dz. U. 2015.2367), a w szczególności na podstawie § 15. 2. zawiadamia o: • rozłożeniu na raty zaległości z tytułu wykonawczego o numerze: [i]nr tytulu[/i] z dnia [i]dzien wystawienia[/i] • dane zobowiązanego: [i]dane [/i] • data złożenia wniosku o rozłożenie na raty: [i]data zlozenia wniosku[/i] r. • data wydania decyzji pozytywnej: [i]data wydania decyzji[/i] r.
W związku z powyższym proszę o zawieszenie postępowania egzekucyjnego do dnia [i]data ostatniej raty[/i] r.
11 lut 2016, 11:26
jeszcze raz odnośnie nowego rozporządzenia z 31 grudnia w sprawie postępowania wierzycieli jak praktykujecie wysyłacie do tytułów wykonawczych informację? z tego rozporządzenia wynika ze jeśli tylko coś się zmieniło i dane są inne to trzeba załączyć informację
12 lut 2016, 08:56
aszton87
jeszcze raz odnośnie nowego rozporządzenia z 31 grudnia w sprawie postępowania wierzycieli jak praktykujecie wysyłacie do tytułów wykonawczych informację? z tego rozporządzenia wynika ze jeśli tylko coś się zmieniło i dane są inne to trzeba załączyć informację
Wysyłam, nawet jeśli nie mam dodatkowych informacji. Taka była praktyka mojej poprzedniczki, a Us tego nie kwestionuje
12 lut 2016, 09:15
A jaką podstawę prawną wpisujesz? Zgodnie z art. 22 § 3a ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji?
12 lut 2016, 09:45
evelaina
aszton87
Wysyłam, nawet jeśli nie mam dodatkowych informacji. Taka była praktyka mojej poprzedniczki, a Us tego nie kwestionuje
Taka była praktyka bo taki był wymóg. Od 01.01.2016 w związku z rozporządzeniem z 30.12.2015 informacje załącza się tylko w przypadku określonym w § 10.