Teraz jest 10 wrz 2025, 18:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Irena12                    

Bez podawania konkretnych art. tylko akt normatywny w postaci ustawy?

tak, nigdy nie pisałam konkretnego art., od zawsze tak mam, chociaż widziałam na forum inne wypowiedzi, nigdy mi us tego nie zakwestionował,

04 lut 2016, 11:47
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Egzekutor69                    

moim zdaniem możesz wystawić dalszy tytuł wykonawczy na TW na podst. którego umorzono postępowanie egzekucyjne, w polu 5 wpisać "zabezpieczenie należności pieniężnej hipoteką przymusową" i wysłać do NUS w celu nadania klauzuli. Następnie złóż wniosek do sądu o założenie hipoteki przymusowej na 1/2 udziału zobowiązanego tj. męża.

dzięki, tak zrobię
a od jakich kwot robicie hipotekę przymusową? bo tu chodzi o kwotę 500 zł
a Dalszy TW wystawić na nowy adres taki jaki mi podał US czy wpisać ten stary który był u mnie? - US zostaje bez zmian

Ostatnio edytowano 04 lut 2016, 12:10 przez reniak, łącznie edytowano 2 razy

04 lut 2016, 11:48
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2015, 09:41

POSTY        9
art. 6h i art. 6m ust. 1 ustawy z ....... gdy deklaracja
art. 6h i art. 6o ust. 1 ustawy z ....  gdy decyzja

04 lut 2016, 11:55
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
reniak                    

Egzekutor69                    

moim zdaniem możesz wystawić dalszy tytuł wykonawczy na TW na podst. którego umorzono postępowanie egzekucyjne, w polu 5 wpisać "zabezpieczenie należności pieniężnej hipoteką przymusową" i wysłać do NUS w celu nadania klauzuli. Następnie złóż wniosek do sądu o założenie hipoteki przymusowej na 1/2 udziału zobowiązanego tj. męża.

dzięki, tak zrobię
a od jakich kwot robicie hipotekę przymusową? bo tu chodzi o kwotę 500 zł
a Dalszy TW wystawić na nowy adres taki jaki mi podał US czy wpisać ten stary który był u mnie? - US zostaje bez zmian

ciężko powiedzieć, bo sam wniosek kosztuje 200 zł  :P u nas nie ma zasad, ale z reguły na kwoty trochę wyższe, tak od 1000 zł  :) moim zdaniem na adres taki jaki był w pierwotnym TW, taka jest zasada, że DTW ma być taki sam jak pierwotny TW  :D

04 lut 2016, 12:16
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Adres pierwotny i informacja § 10 rozporządzenia.

04 lut 2016, 12:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
Jeszcze raz pytanie dotyczące podstawy prawa pierwszeństwa zaspokojenia należności pieniężnej co tam w tytule wpisujecie?

04 lut 2016, 14:25
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Irena12                    

Jeszcze raz pytanie dotyczące podstawy prawa pierwszeństwa zaspokojenia należności pieniężnej co tam w tytule wpisujecie?
Nic.
Irena12                    

A co wpisujecie w części E pkt 1 Akt normatywny tytułu wykonawczego ( oczywiście jeśli chodzi o śmieci?)
Tak się zastanawiam jak to możliwe, że w 2014 roku wystawiałaś zajęcia?

04 lut 2016, 15:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        255
qubap                    

Irena12                    

Nic.
Irena12                    

A co wpisujecie w części E pkt 1 Akt normatywny tytułu wykonawczego ( oczywiście jeśli chodzi o śmieci?)
Tak się zastanawiam jak to możliwe, że w 2014 roku wystawiałaś zajęcia?

A możliwe bo zawsze były wpisywane Art. 6h, art 6l, art. 6m ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach dz. u. .............. itd a teraz ja mam wystawiać te tytuły i zastanawiam się czy jest konieczne podawanie tych artykułów czy wystarczy tylko dziennik ustaw  ustawa o utrzymaniu czystości. Taka myśl

04 lut 2016, 15:16
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Orzeczenia sądów są takie, że powinna być wskazana podstawa prawna wskazująca na dany obowiązek - czyli wskazanie konkretnego artykułu.
Niemniej jednak jeżeli nie kwestionuje tego NUS przy egzekucji możesz nie wpisywać. Twoja wola. Ale to akurat nie zmieniło się od momentu kiedy prowadziłaś egzekucję.

05 lut 2016, 07:57
Znawca
Własny awatar

POSTY        255
qubap                    

Orzeczenia sądów są takie, że powinna być wskazana podstawa prawna wskazująca na dany obowiązek - czyli wskazanie konkretnego artykułu.
Niemniej jednak jeżeli nie kwestionuje tego NUS przy egzekucji możesz nie wpisywać. Twoja wola. Ale to akurat nie zmieniło się od momentu kiedy prowadziłaś egzekucję.

Kto pyta nie błądzi

05 lut 2016, 10:44
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2016, 09:49

POSTY        198
Taka sytuacja. Jakiś tydzień temu został wystawiony tytuł na zaległości podatkowe z 2014 i 2015 r. Dzisiaj przyszedł podatnik, że będzie sam wpłacał po trochu te zobowiązania. Jeszcze nie wiem, czy US już wszczął jakieś postępowanie, ale jeśli nie to, czy można napisać do US pismo o zawieszeniu postępowania na prośbę wierzyciela, bez podania powodu, a potem w trakcie jak będzie spłacał zobowiązania, pisać aktualizacje?

05 lut 2016, 11:02
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
evelaina                    

Taka sytuacja. Jakiś tydzień temu został wystawiony tytuł na zaległości podatkowe z 2014 i 2015 r. Dzisiaj przyszedł podatnik, że będzie sam wpłacał po trochu te zobowiązania. Jeszcze nie wiem, czy US już wszczął jakieś postępowanie, ale jeśli nie to, czy można napisać do US pismo o zawieszeniu postępowania na prośbę wierzyciela, bez podania powodu, a potem w trakcie jak będzie spłacał zobowiązania, pisać aktualizacje?

a jaką masz pewność że będzie wpłacał? ja bym nic nie pisała do US, tylko jak wpłaci coś to informację o wpłacie.

05 lut 2016, 11:38
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
evelaina                    

Po trochu to po 5zł?  :P
Lepiej niech napisze wniosek o rozłożenie na raty, jeżeli ma udokumentowaną trudną sytuację to decyzja będzie pozytywna. Opłata prolongacyjna duża nie będzie a zawsze to podkładka pod wiosek o zawieszenie postępowania.
Moim zdaniem nie masz na co czekać bo bo jak mniemam 116 zł to zostało już dawno temu przekroczone a to wg rozporządzenia nie jest "niezwłocznie".

05 lut 2016, 12:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2015, 13:59

POSTY        13
mam pytanie czy wystawiacie postanowienie o zaliczeniu wpłaty w sytuacji gdy dowód wpłaty nie jest opisany konkretnie,a kwota wpłaty przekracza dziesięciokrotność kosztów upomnienia,a z danej wpłaty pokryto zaległe koszty upomnienia i zaległości za 2 miesiące od których nie wychodzą odsetki?

08 lut 2016, 13:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336 ... 379  Następna strona