Bardzo proszę o pomoc w KP: Podatniczka złożyła PIT-16Z, ze z dniem 01.01.2016r. zwolnił się pracownik. W "mojej pracy" pojawiło się zadanie "zmiana KP" kiedy nie wydałam jeszcze decyzji ustalającej.. Czy ktoś miał podobny przypadek? Na chłopski rozum dodałabym po prostu nowy arkusz wymiarowy i wydała decyzje ale nie wiem czy to byłoby poprawne.
Taki sam przypadek jest opisany w zgłoszeniu do HD – nr ZGL404145. Ale nie wiem jak rozumieć od kiedy faktycznie nastąpiła zmiana. Skoro piszesz że zwolniła pracownika z dniem 1 stycznia to chyba zmiana jest od dnia 2 stycznia - ale to jest moje zdanie.
02 lut 2016, 08:04
Re: SSP
egodamian
Trzeba utworzyć transakcje zwrotu, po dawnemu odpis, na koncie podatku a to już wymiarowa kwestia...
No to mnie zaskoczyłeś. Bo przecież jak ja obsłużę PIT-16A i z tego tytułu powstanie nadpłata, to przecież kwota nadpłaty jest widoczna dla wszystkich którzy mają dostęp do SSP - w szczególności dla księgowości i do tej pory tak było, że to księgowość musiała sobie pilnować zwrotów. Napisz jak Ty tworzysz te transakcje zwrotu i czy księgowość nie ma dostępu do tej funkcji programu.
02 lut 2016, 08:09
Czy ktoś posiada namiary na strony internetowe z Helpami w Bydgoszczy lub w Poznaniu? W Warszawie jest super to zrobione - wiem, że już wcześniej ktoś wrzucił linka. Jest czytelna i można szybko wyszukać odpowiedzi. Z informacji wiem, że Bydgoszcz i Poznań też mają takie strony.
02 lut 2016, 08:18
kapiszon
Boniek
Bardzo proszę o pomoc. Postępowanie SD (zasiedzenie) prowadzone od początku w SSP, choć dotyczy okresu 2014 r. Po utworzeniu arkusza wymiarowego, zatwierdzeniu i wydaniu na jego podstawie decyzji ustalającej, saldo jest na 0,00 zł. (Decyzja utworzona na podstawie arkusza jest ok.).
Witam. Popraw zeznanie SD-3. Mi pomogło.
Kapiszon co zmieniałeś w swoim zeznaniu ? Moje zeznania są poprawne, robiłam też arkusz wymiarowy bez powiązania z zeznaniem, i to samo czyli 0,00.
02 lut 2016, 08:37
quryj
Czy ktoś posiada namiary na strony internetowe z Helpami w Bydgoszczy lub w Poznaniu? W Warszawie jest super to zrobione - wiem, że już wcześniej ktoś wrzucił linka. Jest czytelna i można szybko wyszukać odpowiedzi. Z informacji wiem, że Bydgoszcz i Poznań też mają takie strony.
Podaj proszę linka do tych helpów warszawskich, bo szukam i nie mogę znaleźć.
____________________________________ "Kto cały czas ciężko pracuje, nie ma czasu zarabiać pieniędzy" - J. D. Rockefeller
02 lut 2016, 08:46
robunio73
quryj
Podaj proszę linka do tych helpów warszawskich, bo szukam i nie mogę znaleźć.
Kapiszon co zmieniałeś w swoim zeznaniu ? Moje zeznania są poprawne, robiłam też arkusz wymiarowy bez powiązania z zeznaniem, i to samo czyli 0,00.
Wiem, że krzyczało jakiś błąd na czerwono (taka kropeczka po lewej stronie słowa deklaracja). Musiałem edytować zeznanie, poprawić i zatwierdzić. Dodatkowo arkusz wymiarowy mam powiązany z tym zeznaniem.
02 lut 2016, 10:01
jak należy zweryfikować ulgę uczniowską w karcie podatkowej w SSP za 2015 rok
02 lut 2016, 11:07
Witam Może ktoś już bujał się z takim problemem: Podatnik nie odbiera korespondencji w miejscu zamieszkania, (sąsiedzi twierdzą, że dawno go nie widzieli) Ustaliłem miejsce zatrudnienia (wujek google pomógł) i chcę doręczyć pismo w trybie art. 148 par. 2 pkt 2. Jest jednak jeden problem: - w bazie jest tylko adres zamieszkania, - w SSP nie można zmienić ręcznie adresu przesyłki (tak jak np. w BA), - w NIP-ach twierdzą, że nie mogą sami dopisać podatnikowi adresu miejsca zatrudnienia jako korespondencyjnego jeśli nie złoży on zgłoszenia, - pismo musi być doręczone faktycznie, a nie zastępczo, i tu kółko się zamyka Czy jest jakiś sposób by wysłać pismo z SSP na nie zgłoszony adres?
02 lut 2016, 14:08
Pytanie PILNE (termin)
Podatnik złożył zgodnie z posiadaną wiedza zeznanie SD-3 o nabyciu gospodarstwa rolnego. W jego skład wchodzą dwie nieruchomości, które rozpisał następująco w polach zeznanie SD-3 ( powyższe ułatwia też weryfikacji cen nieruchomości, jak były zbite w jedną to nie wiadomo jak ja Podatnik wycenił) : 1. pole 62 i dalsze – tu wpisał mniejsza nieruchomość bo ma powierzchnia 0,2ha zabudowana budynkiem mieszkalnym, 2. w polu 68 i dalsze – tu wpisał największą swoja nieruchomość powyżej 1ha z tym że jest ona niezabudowana stąd w polu powierzchnia użytkowa budynku nic nie wpisał. (Z żadnego przepisu prawnego nie wynika iż w polu 68 wprowadza się jedynie gospodarstwa rolne zabudowane. Tam wpisuje się generalnie gospodarstwa rolne)
Jest zakończyć tą weryfikację i założyć sprawę – postępowanie w wymiar/ulgi ?
Jest problem z weryfikacją SD-3 gdyż system nie chce przyjąć że ta nieruchomość jest niezabudowana? Nie można założyć postępowania , nie można dodać tego dokumentu źródłowego
02 lut 2016, 14:22
Ornaments
Bardzo proszę o pomoc w KP: Podatniczka złożyła PIT-16Z, ze z dniem 01.01.2016r. zwolnił się pracownik. W "mojej pracy" pojawiło się zadanie "zmiana KP" kiedy nie wydałam jeszcze decyzji ustalającej.. Czy ktoś miał podobny przypadek? Na chłopski rozum dodałabym po prostu nowy arkusz wymiarowy i wydała decyzje ale nie wiem czy to byłoby poprawne.
Trzeba anulować utworzone postępowanie.
02 lut 2016, 19:18
Stan faktyczny: Podatnik prowadzący działalność gospodarczą w 2015 roku był opodatkowany kartą podatkową. Opłacał składki zdrowotne. Do US wpłacał całą kwotę karty podatkowej nie pomniejszając jej o zapłacone składki zdrowotne. Podatnik złożył PIT 16A. w którym wykazał wpłacone kwoty składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz 0 zł odliczonych kwot składki zdrowotnej. Podatnik złożył wniosek o stwierdzenie nadpłaty w karcie podatkowej za 2015 rok, ze względu na zapłacone kwoty składek na ubezpieczenie zdrowotne ale nie odliczone w trakcie roku 2015 od wpłaconych kwot karty podatkowej. Problem do rozwiązania: 1. Jak należy wprowadzić i zweryfikować PIT 16A w SSP ze względu na zapłacone kwoty składek na ubezpieczenie zdrowotne ale nie odliczone w trakcie roku 2015 od wpłaconych kwot karty podatkowej. 2. Jak należy stwierdzić nadpłatę w karcie podatkowej za 2015 rok w SSP ze względu na zapłacone kwoty składek na ubezpieczenie zdrowotne ale nie odliczone w trakcie roku 2015 od wpłaconych kwot karty podatkowej.
03 lut 2016, 11:40
julita
Ornaments
Trzeba anulować utworzone postępowanie.
Jeśli do 31.12.2015 miał pracownika to jak wyżej postępowanie anulować bo od 01.01.2016 juz nie ma pracownika. Następnie wydać decyzję na 2016.