Mam pytanie, może już ktoś przebrnął przez uchylenie decyzji z SD (w poltaxie od 2012 roku), muszę uchylić decyzję i umorzyć postępowanie w sprawie spadkowej. Czy ktoś może podać tok postępowania krok po kroku.
30 sty 2016, 20:07
Re: SSP
tete208
kolejny problem z KP w SSP
podatnik złożył PIT-16Z i poinformował o przerwie w działalności, przerwę odnotowałem wg instrukcji a co z PIT-16Z i wszczętym postępowaniem? Jak zamknąć postępowanie w tej sytuacji ? :mur:
Odrzucić czy anulować (u góry z prawej strony) już nie pamiętam, a pit16z zostaje
30 sty 2016, 22:29
Mira321
Magdus
Dzień dobry. Mam pytanie (dot. KP) czy po wygenerowaniu decyzji w Menagerze KP na rok następny tworzą się zadania ?
Tworzą się, lecz nie zawsze. Mam kilku podatników, którzy nie chcą się przenieść na 2016 r. i nie można im wydać decyzji. Może ktoś już spotkał się z takim zjawiskiem ?
U nas to samo, kilku nie idzie, u tych co mają np. Złożony pit16z o np. Zawieszeniu od 2016 r. , utworzone postępowanie oczywiscie odrzucono.
30 sty 2016, 22:33
garb
Do CINDY1 No to krok po kroku.
REJESTRACJA: W Szukaj znajdujemy podatnika. Wchodzimy w konto podatku PCC. Wybieramy Rejestracja i otrzymujemy okienko Właściwość konta PCC. Pojawi się klawisz Edytuj. Edytujemy i pojawia się możliwość poprawy daty utworzenia konta podatku. Zmieniamy datę na właściwą i zapisujemy.
WYMIAR. Muszą być uprawnienia postepowania podatkowe zakres podstawowy. Kolejki są różnie przypisywane, u mnie takie uprawnienie mają pracownicy OB, którzy realizują zadanie dot. wyjaśnień związanych z dekl. PCC. mają również uprawnienia di czynności spr. by mogli robić dystrybucję. Należy wejść w zadanie, następnie w deklarację. Na górze pojawia się rodzaj deklaracji PCC i okres. W okresie musi być zakładka Zmień. Po wciśnięciu Zmień pojawia się możliwość zmiany okresu, konta i podmiotu. W tym miejscu wystarczy zmienić okres i zatwierdzić. Jeżeli chcielibyśmy w deklaracji zmienić podmiot na inny to Rejestracja musi manualnie założyć konto PCC od daty okresu i w tym samym miejscu później można zmienić podmiot
Powodzenia ja do tego dochodziłam ok tygodnia.
Dzięki, jesteś WIELKA
...a może wiesz teraz ze strony księgowości jak powiązać wpłatę? Bo mi się udało powiązać deklarację główną z załącznikiem ale za to w księgowości wpłata się rozwiązała.
Jeszcze raz dziękuję
01 lut 2016, 09:32
NOWA WERSJA SD-Z2 (6), czy ktoś z obecny posiada informację jak odnotować dane z 3 strony deklaracji mianowicie rzeczylub prawa majątkowe według stanu w dniu nabycia. w SSP jedyna dziwną pozyje jaką widzę jest odze i co dalej jak wpisać udział i wartość? moze ja nie potrafię prosze o jakieś info?
01 lut 2016, 13:21
Dla 6 wariantu poniżej pod podstawowymi pozycjami masz wiersze powtarzające się, gdzie:
G.a to l.p G.b to dawniej poz. 89 G.c.1 i G.c.2 to udzial G.d miejsce położenia G.e wartość
01 lut 2016, 14:28
Przy manulanym wszczęciu postępowania w KP, po wypełnieniu arkusza wymiarowego, po zatwierdzeniach i akceptacjach drukuje się decyzja z napisem GOTOWE, jak to zlikwidować ?
01 lut 2016, 14:51
Bardzo proszę o pomoc. Postępowanie SD (zasiedzenie) prowadzone od początku w SSP, choć dotyczy okresu 2014 r. Po utworzeniu arkusza wymiarowego, zatwierdzeniu i wydaniu na jego podstawie decyzji ustalającej, saldo jest na 0,00 zł. (Decyzja utworzona na podstawie arkusza jest ok.).
01 lut 2016, 17:32
Mira321
Przy manulanym wszczęciu postępowania w KP, po wypełnieniu arkusza wymiarowego, po zatwierdzeniach i akceptacjach drukuje się decyzja z napisem GOTOWE, jak to zlikwidować ?
Wydruk trzeba zrobić poprzez wejście w szczegóły decyzji tj.najechac na niebieski nr decyzji który widnieje w postepowaniu i trzeba nacisnąć "wydrukuj " w górnym prawym rogu.
01 lut 2016, 18:30
Czy ktoś robił nadpłatę z karty podatkowej? ??? Byłbym wdzięczny za instrukcję dotyczącą dokonania zwrotu technicznie bo decyzję udało się wydać.
01 lut 2016, 18:38
To Ty robisz i za księgowość ? Ja też wydaje dec. ale nie robię zwrotów nadpłat- to chyba jest w zakresie księgowości.
01 lut 2016, 19:33
Trzeba utworzyć transakcje zwrotu, po dawnemu odpis, na koncie podatku :) a to już wymiarowa kwestia...
01 lut 2016, 21:10
Bardzo proszę o pomoc w KP: Podatniczka złożyła PIT-16Z, ze z dniem 01.01.2016r. zwolnił się pracownik. W "mojej pracy" pojawiło się zadanie "zmiana KP" kiedy nie wydałam jeszcze decyzji ustalającej.. Czy ktoś miał podobny przypadek? Na chłopski rozum dodałabym po prostu nowy arkusz wymiarowy i wydała decyzje ale nie wiem czy to byłoby poprawne.
02 lut 2016, 07:19
Boniek
Bardzo proszę o pomoc. Postępowanie SD (zasiedzenie) prowadzone od początku w SSP, choć dotyczy okresu 2014 r. Po utworzeniu arkusza wymiarowego, zatwierdzeniu i wydaniu na jego podstawie decyzji ustalającej, saldo jest na 0,00 zł. (Decyzja utworzona na podstawie arkusza jest ok.).
Witam. Popraw zeznanie SD-3. Mi pomogło.
Ostatnio edytowano 02 lut 2016, 07:41 przez kapiszon, łącznie edytowano 1 raz