Teraz jest 09 wrz 2025, 19:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA13 sty 2016, 14:09

POSTY        6
Post Re: SSP
Witam. Widzę, że dużo osób generuje już decyzje KP na 2016r. Ja wygenerowałem ok. 5 sztuk dla działalności jednoosobowej "na raz" za pomocą menedżera i w ogóle nie podobają mi się te decyzje. Pierwsze co rzuca się w oczy to brak w treści informacji, że wysokość stawki ustalono dla miejscowości o takiej a takiej liczbie mieszkańców, a także fakt, że w pouczeniu drukuje np. coś takiego co jest chore: "Zgodnie z art. 47 §1 Ordynacji podatkowej termin płatności podatku wynosi 14 dni od dnia doręczenia decyzji ustalającej wysokość zobowiązania podatkowego."  :mur: Też tak macie? Pozdrawiam.

27 sty 2016, 08:15
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 sty 2016, 11:13

POSTY        3
robunio73                    

Mati5                    

Mam problem, jak zakończyć sprawy, żeby nie pojawiały się w mojej pracy?  Wprowadzone SD-Z2, PCC-3 (złożone w terminie, poprawnie zweryfikowane), cały czas mam w zadaniach Typ zadania: Zgłoszenie SD-Z2, PCC-3, weryfikacja deklaracji. Tyle razy weryfikowałam i zakańczałam i nic !. Nadal cały czas powracają do moich zadań !
Pozdrawiam, proszę o podpowiedź

Czy po edycji pisma dajesz weryfikuj i zaznaczasz żółty kwadracik "zweryfikowano" czy jakoś tak. Jaki status masz po zweryfikowaniu i zapisaniu u góry z lewej strony ?

Dodam, że były to błędnie wprowadzone deklaracje (PCC-3, SD-3, SD-3/A). Zostały one edytowane i poprawione.  Mimo, to cały czas są w mojej pracy i nie można ich zakończyć. Jak wchodzę  w deklarację to mam STATUS: w terminie/zakończony, natomiast w zadaniach, STATUS: Dostępny.
Klikając ZAKOŃCZ, znikają z mojej pracy, ponownie idą do kierownika i następnego dnia powracają.
Proszę o pomoc !

27 sty 2016, 10:46
Amator

REJESTRACJA25 maja 2009, 17:43

POSTY        10
Ananake                    

Witam
Może ktoś miał podobną sytuację, przed wdrożeniem SSP wydałam decyzję o umorzeniu 50% zaległości w SD, podatnik złożył odwołanie. Na koncie podatnika w SSP widnieje zaległość w kwocie po umorzeniu. IS uchyliła decyzję i zwróciła do ponownego rozpatrzenia, już po wdrożeniu SSP. W jaki sposób powinnam wrócić w SSP do kwoty pierwotnej zaległości, aby móc wydać nową decyzję, której rozstrzygnięcie będzie identyczne czyli umorzenie 50%?
Oczywiście zgłoszenie do pomocy informatycznej wysłałam 15 grudnia do dnia dzisiejszego zero odpowiedzi  :mur:

Nareszcie otrzymałam Helpdesk może komuś się przyda, choć z wprowadzeniem tej transakcji to było trochę kombinacji  :blink:

"Ponieważ w systemie SSP widnieje zaległość w kwocie 754zł w związku z częściowym umorzeniem a decyzje prowadzące do tego stanu zostały uchylone to przed ponownym rozpatrzeniem należy doprowadzić do stanu gdzie na koncie podatku SD widoczna będzie zaległość w pierwotnej wysokości (1509zł)
W tym celu należy wprowadzić transakcję do okresu poprzez wybranie zakładki Deklaracje/ Decyzje i pamiętając o zaznaczeniu pół deklaracja historyczna i decyzja. Następnie można przejść do rozpatrzenia sprawy i wydania nowej decyzji.
Pamiętać należy że przy otwarciu sprawy należy z zakładce "Zm." wpisać właściwą datę wszczęcia postępowania oraz że w Karcie Informacyjnej należy odznaczyć checkbox "Dec.zewn./tryby nadzw." i uzupełnić informacje dotyczące decyzji DIS o uchyleniu i przekazaniu sprawy do ponownego rozpatrzenia."

27 sty 2016, 13:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 17:32

POSTY        79
Proszę o pomoc.
W rozliczenie kp za 2015 podatek jest 0 za każdy miesiąc,  a powinien być po 360 za każdy miesiąc. W obsługa kp po migracji jest błędna liczba ludności i stawka (jest inna niż 360) . Po wprowadzeniu pit16a i wpisaniu prawidłowej wysokości kwoty ulgi  niestety podatek jest nadal za 0, a kwoty odliczonych składek są na czerwono. Co z tym zrobić.

27 sty 2016, 18:46
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2016, 12:49

POSTY        5
Czy ktoś wystawiał zaświadczenie o niezaleganiu dla podatnika, który jest na karcie podatkowej?

28 sty 2016, 09:06
Zaawansowany

REJESTRACJA03 gru 2013, 10:48

POSTY        79
Czy Ktoś spotkał się z taką sytuacją:?

Wprowadzając PCC-3 i PCC-3A do SSP popełniono błąd i wpisano błędną datę okresu czyli inną w PCC-3 i inną w PCC-3A w wyniku czego deklaracja wraz z załącznikiem się nie powiązała. W  między czasie księgowość zaksięgowała wpłatę podatnika.
Pytanie: jak teraz powiązać deklarację z załącznikiem? Problem jest w tym, że nie można edytować okresu.

Czy Ktoś ma rozwiązanie na ten problem?

28 sty 2016, 09:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2010, 14:22

POSTY        39
Zmianę okresu może zrobić na pewno pracownik z rolą pracownik postępowań podatkowych. Teraz pytanie w którą stronę jest pomyłka w okresie. Jeżeli do tyłu czyli wprowadzono 21.01.16 a winno być 12.01 16 to należy wejść do teczki podmiotu z i w zakładce Rejestracja zmienić datę otwarcia teczki na wcześniejszą. To może zrobić pracownik z rolą Rejestrator kont podatków i atrybutów czyli najczęściej komórka NIP. Później już można zmienić okres w deklaracji.
Jeżeli data jest późniejsza tzn wprowadzono 12.01.2016 a winno być 21.01.2016 to nie ma problemu i pracownik z rolą postepowania podatkowe zmieni to bez problemu.
Podobnie zmienia się podmioty składające deklaracje z tą różnicą, że komórka NIP musi otworzyć manualnie konto na właściwego podatnika.

28 sty 2016, 10:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2013, 19:41

POSTY        11
Czy podatnik może dostać 2 zniżki z KP np.
20% za niepełnosprawność lub wiek ( art. 27 ust. 1 pkt 1)
i z art. 27 ust. 2 - 30% daje naczelnik na wniosek podatnika?
Ktoś miał taka sprawę?
Nie znalazłem zastrzeżeń aby je łączyć. Tylko w ust. 5 jest, że nie łączy się zniżek jeśli podatnik jest zatrudniony i ma 80% zniżki.

28 sty 2016, 13:12
Zaawansowany

REJESTRACJA03 gru 2013, 10:48

POSTY        79
garb                    

Zmianę okresu może zrobić na pewno pracownik z rolą pracownik postępowań podatkowych. Teraz pytanie w którą stronę jest pomyłka w okresie. Jeżeli do tyłu czyli wprowadzono 21.01.16 a winno być 12.01 16 to należy wejść do teczki podmiotu z i w zakładce Rejestracja zmienić datę otwarcia teczki na wcześniejszą. To może zrobić pracownik z rolą Rejestrator kont podatków i atrybutów czyli najczęściej komórka NIP. Później już można zmienić okres w deklaracji.
Jeżeli data jest późniejsza tzn wprowadzono 12.01.2016 a winno być 21.01.2016 to nie ma problemu i pracownik z rolą postepowania podatkowe zmieni to bez problemu.
Podobnie zmienia się podmioty składające deklaracje z tą różnicą, że komórka NIP musi otworzyć manualnie konto na właściwego podatnika.

W deklaracji PCC-3 wprowadziłam datę 25.01.2016 zamiast 11.01.2016, w PCC-3A wprowadziłam dobrze czyli 11.01.2016.W komórce NIP nie uzyskałam pomocy mimo starań, pracownik z rolą postepowania podatkowe próbował ale też bezskutecznie może...poprowadzisz "za rękę" krok po kroku? Będę wdzięczna  :rolleyes:

28 sty 2016, 13:50
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
fatman83                    

Czy podatnik może dostać 2 zniżki z KP np.
20% za niepełnosprawność lub wiek ( art. 27 ust. 1 pkt 1)
i z art. 27 ust. 2 - 30% daje naczelnik na wniosek podatnika?
Ktoś miał taka sprawę?
Nie znalazłem zastrzeżeń aby je łączyć. Tylko w ust. 5 jest, że nie łączy się zniżek jeśli podatnik jest zatrudniony i ma 80% zniżki.

Oczywiście, że może.

28 sty 2016, 14:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2010, 14:22

POSTY        39
Do CINDY1
No to krok po kroku.

REJESTRACJA:  W Szukaj znajdujemy podatnika. Wchodzimy w konto podatku PCC. Wybieramy Rejestracja  i otrzymujemy okienko Właściwość konta PCC. Pojawi się klawisz Edytuj. Edytujemy  i pojawia się możliwość poprawy daty utworzenia konta podatku. Zmieniamy datę na właściwą  i zapisujemy.

WYMIAR. Muszą być uprawnienia postepowania podatkowe zakres podstawowy. Kolejki są różnie przypisywane, u mnie takie uprawnienie mają pracownicy OB, którzy realizują zadanie dot. wyjaśnień związanych z dekl. PCC. mają również uprawnienia di czynności spr. by mogli robić dystrybucję.
Należy wejść w zadanie, następnie w deklarację. Na górze pojawia się rodzaj deklaracji PCC i okres. W okresie musi być zakładka Zmień. Po wciśnięciu Zmień pojawia się możliwość zmiany okresu, konta i podmiotu. W tym miejscu wystarczy zmienić okres i zatwierdzić.
Jeżeli chcielibyśmy w deklaracji zmienić podmiot na inny to Rejestracja musi manualnie założyć konto PCC od daty okresu i w tym samym miejscu później można zmienić podmiot

Powodzenia ja do tego dochodziłam ok tygodnia.

29 sty 2016, 10:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
Chyba popsuję humor co niektórym:

http://www.money.pl/gielda/wiadomosci/a ... 07350.html

http://stooq.com/n/?f=1020348

Sygnity ma szansę na kolejne zamówienia w ramach systemu ePodatki  :wysmiewacz:
****ać!

29 sty 2016, 10:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2009, 06:50

POSTY        37
Dzień dobry. Mam pytanie (dot. KP) czy po wygenerowaniu decyzji w Menagerze KP na rok następny tworzą się zadania ?

29 sty 2016, 11:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:50

POSTY        13
Magdus                    

Dzień dobry. Mam pytanie (dot. KP) czy po wygenerowaniu decyzji w Menagerze KP na rok następny tworzą się zadania ?

Tworzą się, lecz nie zawsze. Mam kilku podatników, którzy nie chcą się przenieść na 2016 r. i nie można im wydać decyzji. Może ktoś już spotkał się z takim zjawiskiem ?

29 sty 2016, 11:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 79  Następna strona