Teraz jest 10 wrz 2025, 14:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
zakrecona                    

ANNA84 dziękuje. Czy też macie problem z wystawieniem w swoich programach tytułów tylko na koszty upomnienia? ja pracuje na WIP+ i nie mogę wystawić tytułu tylko na koszty upomnienia. Jedynie na podglądzie tytułu poprawiłam dane, podstawy prawne itp i wydrukowałam, ale wiadomo po zamknięciu pliku nie zapisuje się to i w programie widać jedynie, że wystawiłam tytuł np na IV kwartał 2015 r. z upomnieniem, ale nie ma "śladu", że wystawiłam też tytuł na same koszty za II kwartał 2015. Mam tylko na papierze. Czy to duże przewinienie, że nie ma tego widocznego w programie? akurat ten rok będzie u mnie kontrolowany.

też pracuję na WIP+ i ten program tak ma, że nie widać na karcie zaległości wystawionych TW  ;) kiedyś coś tam kombinowałem i udało mi się utworzyć TW na koszty upomnień i jest on widoczny w ewidencji TW ale teraz już nie pamiętam jak to zrobiłem  :P

19 sty 2016, 14:13
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
Dzięki, dobrze wiedzieć, że nie tylko ja mam z tym problem. Może jeszcze poklikam, skoro Tobie się udało.

19 sty 2016, 14:20
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
zakrecona                    

Dzięki, dobrze wiedzieć, że nie tylko ja mam z tym problem. Może jeszcze poklikam, skoro Tobie się udało.

powodzenia życzę  :)  coś mi świta, że generowałem TW na opłatę danej osoby, potem usuwałem z bloku E należności i wstawiałem nowe należności tzn. koszty upomnień  :D

19 sty 2016, 14:30
Zaawansowany

POSTY        85
Dzięki, będę próbować  :D

19 sty 2016, 14:43
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2016, 09:41

POSTY        8
Czy zgodnie z art. 63 par. 3 Ordynacji Podatkowej, odsetki przy wpłacie pobieramy z groszami?

20 sty 2016, 09:07
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Nie zaokrąglamy tylko w przypadku zaliczenia wpłaty, zaliczenia nadpłaty lub zaliczenia zwrotu podatku.

20 sty 2016, 09:33
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
Znalazłam taką interpretacje

Zgodnie z nowym art. 63 § 3 OrdPU specyfika częściowego dokonywania wpłat na poczet zaległości podatkowej oraz zaliczania nadpłat na poczet zaległych lub bieżących zobowiązań podatkowych wymaga wyłączenia stosowania zasad zaokrąglenia określonych w art. 63 § 1 OrdPU. Do zaliczenia wpłaty, zaliczenia nadpłaty lub zaliczenia zwrotu podatku nie stosuje się zasad zaokrągleń (pozostają kwoty łącznie z groszami).

Koleżance w podatkach przy aktualizacji programu zmienili pobieranie odsetek. Przy częściowej wpłacie pobiera jej odsetki z groszami. Więc jak rozumieć "zaliczenia wpłaty, zaliczenia nadpłaty lub zaliczenia zwrotu podatku" ???  :mur:

20 sty 2016, 10:38
Fachowiec

POSTY        1396
temperli                    

Znalazłam taką interpretacje

Zgodnie z nowym art. 63 § 3 OrdPU specyfika częściowego dokonywania wpłat na poczet zaległości podatkowej oraz zaliczania nadpłat na poczet zaległych lub bieżących zobowiązań podatkowych wymaga wyłączenia stosowania zasad zaokrąglenia określonych w art. 63 § 1 OrdPU. Do zaliczenia wpłaty, zaliczenia nadpłaty lub zaliczenia zwrotu podatku nie stosuje się zasad zaokrągleń (pozostają kwoty łącznie z groszami).

Koleżance w podatkach przy aktualizacji programu zmienili pobieranie odsetek. Przy częściowej wpłacie pobiera jej odsetki z groszami. Więc jak rozumieć "zaliczenia wpłaty, zaliczenia nadpłaty lub zaliczenia zwrotu podatku" ?  :mur:

Jeżeli podatnik wpłaca kwotę, która nie pokrywa całości zobowiązania, to zaliczasz wpłatę na odsetki i (przy kwocie wpłaty powyżej 58,00zł) wydajesz postanowienie o zaliczeniu wpłaty. W takim przypadku odsetki nie podlegają zaokrągleniu.

20 sty 2016, 12:36
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
Dziękuje :) Czyli tak jak myślałam, tylko przy wpłacie pokrywającej całość zobowiązania wraz z odsetkami stosuje się zaokrąglenie. Dziwi mnie tylko że na szkoleniu nic o tym nie wspomniano  :blink:

20 sty 2016, 12:56
Zaawansowany

POSTY        85
Ja właśnie wczoraj byłam na szkoleniu i mówiono właśnie, że jak wpłata jest częściowa to odsetek nie zaokrągla się, a jak wpłata całościowa to odsetki zaokrągla się.

A co z nadpłatami jeśli miałam nadpłaty poniżej 11,60 zł na koniec 2015 r.? Czy teraz muszę wystawić postanowienia o zarachowaniu nadpłat na poczet należności za 2016 r.? A jeśli mam wniosek o zaliczenie nadpłaty na poczet przyszłych zobowiązań to i tak muszę wydać postanowienie o zaliczeniu nadpłaty na 2016 r.? Troszkę się pogubiłam więc gdyby ktoś był tak uprzejmy to proszę o wyjaśnienie.

26 sty 2016, 14:31
Zaawansowany

POSTY        85
Jeśli po zawiadomieniu podatnik nie płaci, to kto wydaje decyzje? wymiar czy księgowa podatkowa?

26 sty 2016, 14:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Czy od 1 stycznia wpłatę przez zobowiązanego księgujemy w pierwszej kolejności na koszty upomnienia, jeżeli w tytule przelewu napisze "listopad 2015 r." a koszty upomnienia są za październik 2015 r.? czy kierujemy się opisem, a jak nie wskaże to dopiero na koszty upomnienia czy zawsze w pierwszej kolejności na koszty?

27 sty 2016, 06:43
Fachowiec

POSTY        1396
Dorean                    

Czy od 1 stycznia wpłatę przez zobowiązanego księgujemy w pierwszej kolejności na koszty upomnienia, jeżeli w tytule przelewu napisze "listopad 2015 r." a koszty upomnienia są za październik 2015 r.? czy kierujemy się opisem, a jak nie wskaże to dopiero na koszty upomnienia czy zawsze w pierwszej kolejności na koszty?

Luknij ostatni komentarz na stronie 383  ;)

A tak ode mnie - jeżeli wpłata opisana jest listopad to księgujesz ją na listopad a jeżeli na listopad było wystawione upomnienie to w pierwszej kolejności na upomnienie dotyczące listopada.

27 sty 2016, 08:16
Zaawansowany

POSTY        85
Ponawiam pytania:

1. A co z nadpłatami jeśli miałam nadpłaty poniżej 11,60 zł na koniec 2015 r.? Czy teraz muszę wystawić postanowienia o zarachowaniu nadpłat na poczet należności za 2016 r.? A jeśli mam wniosek o zaliczenie nadpłaty na poczet przyszłych zobowiązań to i tak muszę wydać postanowienie o zaliczeniu nadpłaty na 2016 r.? Troszkę się pogubiłam więc gdyby ktoś był tak uprzejmy to proszę o wyjaśnienie.

2. Kto wydaje decyzje po zawiadomieniu? Wymiar czy księgowa podatkowa?

Nowe pytanie: zgodnie z ordynacją podatkową jeśli decyzja podatkowa nie jest doręczona to wymiar nie może przesłać przypisu księgowej podatkowej. Dopiero jak decyzja jest doręczona to wpisuje datę doręczenia decyzji i z taką datą księgowa podatkowa powinna ściągnąć przypis. A co ze śmieciami? Czy jeśli zawiadomienie nie zostanie doręczone bo ktoś umarł lub wyprowadził się i nie znamy jego adresu to rozumiem, że wymiar powinien odhaczyć tego podatnika i ja nie powinnam pobrać takich przypisów? Proszę o wyjaśnienie.

27 sty 2016, 10:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333 ... 379  Następna strona