Teraz jest 06 wrz 2025, 18:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA28 kwi 2009, 20:25

POSTY        89
Post Re: SSP
A czy jest ktos kto obsługuje SSP i nie ma problemów?  System miał być przecież prosty i przyjazny dla użytkowników.

11 sty 2016, 10:40
Amator

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:50

POSTY        13
Przy wprowadzaniu PIT-16A po wypełnieniu wszystkich pozycji, przy próbie zweryfikowania deklaracji pojawia się komunikat:Należy wprowadzić informację o deklaracji? Czy może ktoś mi pomóc co zrobić, bo w tej sytacji nie można zapisać tej deklaracji.

11 sty 2016, 11:03
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Mira321                    

Przy wprowadzaniu PIT-16A po wypełnieniu wszystkich pozycji, przy próbie zweryfikowania deklaracji pojawia się komunikat:Należy wprowadzić informację o deklaracji? Czy może ktoś mi pomóc co zrobić, bo w tej sytacji nie można zapisać tej deklaracji.

To już jest PIT16A aktualny na 2016r ?
Każdy pracownik w US i MF wie ,że SSP to PORAŻKA.

11 sty 2016, 11:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
betoven                    

A czy jest ktos kto obsługuje SSP i nie ma problemów?  System miał być przecież prosty i przyjazny dla użytkowników.

Poniżej link do kilku ciekawych informacji dotyczacych Gentaxa (SSP)
http://forumti.pl/19Forum/prezentacje/Z ... _Piotr.pdf

1) Gentax (i jego klony) jest użytkowany w 18 stanach USA, 3 prowincjach Kanady, w Malezji, Trynidadzie i bodajże w Finlandii
Nie wiem jak w Trynidadzie, ale w USA i Kanadzie na pewno nie przeszli na Gentax z maszyn do pisania i liczydeł. Wynika z tego, że SSP jest klonem Gentaxa akurat tak jak Wartburg był klonem BMW (przed wojna zakłady w Wartburgu należały do koncernu BMW).
2)  Program zawiera wizje strategiczną – dzieki SSP administracja wie jak ma funkcjonować za 5 – 6 lat (str. 3)
3) SSP ma celu usprawnienie i uproszczenie systemu poboru podatków (strona 5, 6) ale to chyba jest oczywiste dla każdego użytkownika (uwaga zdanie zawiera lokowanie produktu - ironia).
4) Produkt jest już gotowy (str. 7), a użytkownik nie może dokonywac żadnych zmian w produkcie (str. 8) skąd więc pomysł, że trzeba coś w SSP poprawiać?
5) Prosimy nie mylić produktu z jakimś programem użytkowanym przez NASA o podobnej nazwie (str. 7) - ludzie postarajcie się
6) Produkt jest oferowany w celu osiągnięcia zysku (str. 8) uuu!
i wiele, wiele innych ciekawostek

11 sty 2016, 12:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
Sorki - link po ukośniku powinien mieć Zukowski_Piotr.pdf

11 sty 2016, 13:12
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
Hej, wśród wielu problemów, z jakimi się borykamy, może wiecie jak rozwiązać taki:
wniosek o umorzenie SD wpłynął do organu podatkowego 23.12.2015 r.
Jakoś się tak stało, że w SZD nadało nam numer sprawy z końcówką "(...)SW.4334.1.2016", a powinno być z "(...)SW.4334.1.2015". Jak to prawidłowo zmienić?

11 sty 2016, 13:50
Amator

REJESTRACJA07 cze 2014, 19:59

POSTY        20
Szwejkski                    

Witam
Mam problem: robię dystrybucję za grudzień 2015r. PCC pobranego przez płatników na gminy i tu zonk
Wszystkie PCC-2 są oznaczone w systemie jako błędne (pomimo, że są prawidłowe). Pojawia się komunikat: "Informacja z dystrybucji nie jest zgodna z informacją podaną w deklaracji!" (status deklaracji "W terminie/Błąd") i system nie pozwala dokonać dystrybucji.
Czy ktoś wie jak to obejść?

musisz edytować   deklarację (np jako weryfikacja dokumentu  chociaż ja stosuję dystrybucja )i ją zapisać ( tworzy się niestety kolejna wersja  dokumentu) po zapisaniu znowu  edytujesz dokument jako dystrybucja i uzupełniasz dane z informacji od płatnika. W ten sposób mi się udało zakończyć z powodzeniem zadanie.

11 sty 2016, 17:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
Po co dwa razy edytować ? Ja edytuję z powodem dystrybucja, przechodzę na dystrybucję, wpisuję kwoty podatków na gminy i zapisuję.

11 sty 2016, 18:03

REJESTRACJA18 cze 2015, 17:30

POSTY        2
A co z wplatami do których nie ma deklaracji. Tworzy mi się zadanie i co dalej, do tej pory szło to na kartce do wymiaru, ale teraz oni mówią że to moje zadanie

11 sty 2016, 18:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 19:19

POSTY        40
Czy ktoś z was spotkał się z problemem dotyczącym wiązania korekty zgłoszenia SD-Z2 z pierwotnym zgłoszeniem? Bo mam taka sytuację, że jest złozona korekta zgłoszenia i wprowadzona w systemie SSP, natomiast pierwotna wersja jest sciągnięta jako deklaracja historyczna z POLTAXU. Jak edytuję tą korektę, żeby ją odhaczyć jako zweryfikowana i chcę powiązać z pierwotnym dokumentem to mi się ta pierwotna historyczna nie wyświetla, tylko wyświetla się komunikat "przypisz bez powiązania z dokumentem pierwotnym". To jak ja mam powiązać te dwie deklaracje w takim wypadku?

11 sty 2016, 19:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 19:19

POSTY        40
I jeszcze jedno pytanie odnośnie wysyłki w SZD. Przygotowałam wezwanie w SSP do podatnika w sprawie PCC-3. Zaznaczyłam sposób wysyłki ekonomiczny z PO i po akceptacji tego wezwania przez kierownika i wydrukowania go, nadał mi się nr IRD. Klikając na niego przekierowuje mnie do SZD, gdzie niby widoczne jest to wezwanie. No ale problem polega na tym, że kancelaria go nie widzi w Ekspedycji w SZD i nawet jak wejdę ponownie na to wezwanie i odhaczę w metryce przekaż ponownie do ekspedycji to i tak nie widać go dalej i nie mogę wysłać tego wezwania. Meczę się już tydzień  z tym problemem, że już dziś za zgodą kierownika wysłałam to wezwanie przez BA. Czy ktoś z was ma też ten sam problem?

11 sty 2016, 19:11
Amator

REJESTRACJA23 wrz 2009, 11:27

POSTY        19
Korekta musi mieć takie same daty nabycia oraz powstania obowiązku podatkowego, w przeciwnym wypadku nie będzie widoczna przy powiązaniu.
jakubek30                    

Czy ktoś z was spotkał się z problemem dotyczącym wiązania korekty zgłoszenia SD-Z2 z pierwotnym zgłoszeniem? Bo mam taka sytuację, że jest złozona korekta zgłoszenia i wprowadzona w systemie SSP, natomiast pierwotna wersja jest sciągnięta jako deklaracja historyczna z POLTAXU. Jak edytuję tą korektę, żeby ją odhaczyć jako zweryfikowana i chcę powiązać z pierwotnym dokumentem to mi się ta pierwotna historyczna nie wyświetla, tylko wyświetla się komunikat "przypisz bez powiązania z dokumentem pierwotnym". To jak ja mam powiązać te dwie deklaracje w takim wypadku?

11 sty 2016, 20:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 sty 2015, 11:00

POSTY        18
roksana                    

A co z wplatami do których nie ma deklaracji. Tworzy mi się zadanie i co dalej, do tej pory szło to na kartce do wymiaru, ale teraz oni mówią że to moje zadanie

Należy wezwać podatnika do złożenia deklaracji. A jak zadanie z KDW to wezwać do wyjaśnienia wpłaty. Nie ma przypisu - nie ma dystrybucji.

11 sty 2016, 20:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
jakubek30                    

I jeszcze jedno pytanie odnośnie wysyłki w SZD. Przygotowałam wezwanie w SSP do podatnika w sprawie PCC-3. Zaznaczyłam sposób wysyłki ekonomiczny z PO i po akceptacji tego wezwania przez kierownika i wydrukowania go, nadał mi się nr IRD. Klikając na niego przekierowuje mnie do SZD, gdzie niby widoczne jest to wezwanie. No ale problem polega na tym, że kancelaria go nie widzi w Ekspedycji w SZD i nawet jak wejdę ponownie na to wezwanie i odhaczę w metryce przekaż ponownie do ekspedycji to i tak nie widać go dalej i nie mogę wysłać tego wezwania. Meczę się już tydzień  z tym problemem, że już dziś za zgodą kierownika wysłałam to wezwanie przez BA. Czy ktoś z was ma też ten sam problem?

Ja tak kiedyś miałam, zmieniłam na odbiór osobisty a potem jeszcze raz na ZPO i poszło. Kiedyś też pojawiło mi się prześlij ponownie do SZD. Trzeba też zwrócić uwagę na to czy jest wpisany prowadzący sprawę. Różne dziwne rzeczy się pojawiają i co rusz to co innego wychodzi.  :wacko:

11 sty 2016, 21:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 79  Następna strona