Teraz jest 06 wrz 2025, 15:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 paź 2009, 08:24

POSTY        7
Post Re: SSP
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu  karcie podatkowej.
Opis problemu:
- w poltax 2B (Joker) wiele lat temu u Podatniczki zdublowano kwotę przyznanej ulgi za wyszkolenie ucznia,
- w miesiącu lutym 2015r stwierdzono na podstawie prowadzonej kartoteki ręcznej, że podatniczka wyczerpała ulgę z tytułu wyszkolenia ucznia,
-  w programie Joker dokonano likwidacji ulgi(Status L), zamiast ograniczenia kwoty ulgi, w związku z tym co miesiąc w dalszym ciągu system generował odpisy, które stornowano (operacja w Jokerze storno ulgi) przed przekazaniem rejestru do księgowości. Do księgowości przechodziły tyko przypisy.
-  Podatniczka od miesiąca lutego 2015r opłacała kartę podatkową zgodnie z decyzją wymiarową,
po replikacji do systemu SSP kwota zlikwidowanej ulgi uczniowskiej została przeniesiona automatycznie,
- w miesiącu grudniu 2015r została wydana Podatniczce decyzja podwyższająca stawkę karty podatkowej , po otrzymaniu ZPO, przekazano do księgowości,
-  w programie SSP na koncie podatnika, w zakładce: rozliczenia, w podzakładce okres 2015r pojawiło się saldo z nadpłatą od miesiąca lutego 2015r ( wszystkie dokonane wpłaty stały się nadpłatą), a miesiąc grudzień został wyzerowany (brak przypisu), co świadczy o tym, że program tworzy odpisy ze zlikwidowanej ulgi za wyszkolenie ucznia.
- chcąc dokonać poprawy : wprowadzono w Rozliczeniu KP faktyczną wartość ulgi uczniowskiej na 01.01.2015 r.(520.16 zł.), kwadrat dotyczący przeliczenia dokumentu skonwertowanego posiada zaznaczenie i nie jest aktywny dla operatora, Ulga została zdjęta z wymiaru za grudzień 2015 a nie za styczeń i luty 2015, czego wynikiem jest przeniesienie kwoty 14, 16 zł. na rok 2016 r.

Pytanie: w jaki sposób odwrócić dokonane operacje , skoro przypisy od miesiąca lutego i wpłaty podatku są należne, w jaki sposób zablokować kwotę zlikwidowanej ulgi za wyszkolenie ucznia aby nie generowały sie odpisy podatku w przyszłych okresach.

Proszę o pilną odpowiedź!  <_<

05 sty 2016, 10:16
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2015, 11:00

POSTY        2
Cziba7410                    

Witam i mam prośbę może ktoś napisze jak przeprowadzić umorzenie zaległości w SD lub gdzie  znaleźć instrukcję postępowania w tej sprawie , ja znalazłam tylko rozłożenie na raty i odroczenie. Dziękuję za podpowiedzi

W kolejnych zmianach droga jest całkiem dobrze opisana:
http://145.237.245.105/podreczniki/podr ... ia-Cz2.pdf

A miał ktoś przypadek umorzenia z pomocą de minimis? jak wygląda droga wysyłki pomocy do shrimp? czy trzeba wprowadzić ręcznie?

05 sty 2016, 10:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lut 2015, 09:59

POSTY        35
A ja mam inny problem:

mianowicie wprowadzając w SSP deklarację PCC-3 błędnie wprowadziłam datę dokonania czynności pole nr 4 - zamiast "2015-12-14" wklepałam "2051-12-14", deklarację w takiej formie zapisałam i teraz wyskakuje błąd okresu.
Usiłowałam poprawić deklarację przez edycję "błąd operatora wprowadzania danych" a następnie zmianę okresu przy podatniku ale bezskutecznie. Zapisuję zmiany, potem wchodzę na zakładkę "OKRES" przy podatniku, ale tam nie pojawiają się, żadne dostępne linki z poprawną datą "2015-12-14" i nawet po zapisaniu deklaracja przy kolejnym podglądzie wraca do pierwszej wersji.

Co zrobić?

05 sty 2016, 10:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 maja 2015, 17:10

POSTY        20
tiplasho: ktoś z PPAP albo z rejestracji musi wejść w teczkę podatnika -> Rejestracja -> Konta podatków ->wybrać konto PCC podatnik
Następnie wybrać zakładkę Rejestracja -> Konto podatkowe
i osoba z PPAP lub rejestracji powinna mieć opcję "edytuj"
poprzez edycję zmieniacie okres na właściwy.
Następnie będziesz mógł zmienić błędny okres na deklaracji w teczce podatnika poprzez zmień będzie on możliwy do wyboru.

05 sty 2016, 11:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2009, 07:33

POSTY        72
Witam. A ja mam znowu takie pytanko.
Została zgłoszone zeznanie sd-3 (3x) po jednym spadkodawcy. Niestety na karcie podmiotu znajdują się tylko 2 zeznania.  Trzecie tak jakby wyparowało. Po wpisaniu "w szybkim wprowadzaniu" numeru z naklejki pisze że dokument jest już wprowadzony. W szukaj rowniez nie znajduje tego dokumentu. Ktoś już miał z tym problem ?

05 sty 2016, 12:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 maja 2015, 17:10

POSTY        20
luczadoreq: może osoby związanej nie ma w bazie SSP i trzeba replikować?

05 sty 2016, 12:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
tiplasho                    

A ja mam inny problem:

mianowicie wprowadzając w SSP deklarację PCC-3 błędnie wprowadziłam datę dokonania czynności pole nr 4 - zamiast "2015-12-14" wklepałam "2051-12-14", deklarację w takiej formie zapisałam i teraz wyskakuje błąd okresu.
Usiłowałam poprawić deklarację przez edycję "błąd operatora wprowadzania danych" a następnie zmianę okresu przy podatniku ale bezskutecznie. Zapisuję zmiany, potem wchodzę na zakładkę "OKRES" przy podatniku, ale tam nie pojawiają się, żadne dostępne linki z poprawną datą "2015-12-14" i nawet po zapisaniu deklaracja przy kolejnym podglądzie wraca do pierwszej wersji.

Co zrobić?

Najpierw trzeba:
1. zmienić datę otwarcia konta podatku (potrzebna rola: rejestrator kont)
2. aktywować właściwy okres

i potem można przenosić deklarację

05 sty 2016, 13:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2009, 07:33

POSTY        72
dsqtypp                    

luczadoreq: może osoby związanej nie ma w bazie SSP i trzeba replikować?

Niestety właśnie jest w bazie SSP :/. Niedługo mija czas wydania decyzji a tu dupa;s

05 sty 2016, 13:03
Zaawansowany

REJESTRACJA03 gru 2013, 10:48

POSTY        79
Czy macie problemy z wprowadzaniem deklaracji PCC-3 w wersji 5 ???
Ja nie mogę :(

05 sty 2016, 14:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 sty 2011, 16:10

POSTY        28
Zgłoszenie SD-Z2 zostało złożone w październiku 2015 roku pracownik błędnie wpisał termin ustawowy zamiast 27.04.2016 rok została wpisana data 27.04.2015 co teraz należy zrobić żeby poprawić w zgłoszeniu termin ustawowy?

05 sty 2016, 14:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 17:32

POSTY        79
damapik1                    

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu  karcie podatkowej.
Opis problemu:
- w poltax 2B (Joker) wiele lat temu u Podatniczki zdublowano kwotę przyznanej ulgi za wyszkolenie ucznia,
- w miesiącu lutym 2015r stwierdzono na podstawie prowadzonej kartoteki ręcznej, że podatniczka wyczerpała ulgę z tytułu wyszkolenia ucznia,
-  w programie Joker dokonano likwidacji ulgi(Status L), zamiast ograniczenia kwoty ulgi, w związku z tym co miesiąc w dalszym ciągu system generował odpisy, które stornowano (operacja w Jokerze storno ulgi) przed przekazaniem rejestru do księgowości. Do księgowości przechodziły tyko przypisy.
-  Podatniczka od miesiąca lutego 2015r opłacała kartę podatkową zgodnie z decyzją wymiarową,
po replikacji do systemu SSP kwota zlikwidowanej ulgi uczniowskiej została przeniesiona automatycznie,
- w miesiącu grudniu 2015r została wydana Podatniczce decyzja podwyższająca stawkę karty podatkowej , po otrzymaniu ZPO, przekazano do księgowości,
-  w programie SSP na koncie podatnika, w zakładce: rozliczenia, w podzakładce okres 2015r pojawiło się saldo z nadpłatą od miesiąca lutego 2015r ( wszystkie dokonane wpłaty stały się nadpłatą), a miesiąc   grudzień został wyzerowany (brak przypisu), co świadczy o tym, że program tworzy odpisy ze   zlikwidowanej ulgi za wyszkolenie ucznia.
- chcąc dokonać poprawy : wprowadzono w Rozliczeniu KP faktyczną wartość ulgi uczniowskiej na 01.01.2015 r.(520.16 zł.), kwadrat dotyczący przeliczenia dokumentu skonwertowanego posiada zaznaczenie i nie jest aktywny dla operatora, Ulga została zdjęta z wymiaru za grudzień 2015 a nie za styczeń i luty 2015, czego wynikiem jest przeniesienie kwoty 14, 16 zł. na rok 2016 r.

Pytanie: w jaki sposób odwrócić dokonane operacje , skoro przypisy od miesiąca lutego i wpłaty podatku są należne, w jaki sposób zablokować kwotę zlikwidowanej ulgi za wyszkolenie ucznia aby nie generowały sie odpisy podatku w przyszłych okresach.

Proszę o pilną odpowiedź!  <_<

Sugeruję zwiększyć odpowiednio przypis (uwzględnić niestety z góry odpis składki  zdrowotnej - dokładnie sobie przeliczyć) modyfikując stawkę. Tym sposobem zejdzie ta nieszczęsna ulga.

05 sty 2016, 21:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 sty 2015, 11:00

POSTY        18
julita                    

Czy decyzje na KP zbiorcze na 2016r. (menadżer kp) uwzględni dane z ostatniej decyzji np. zmieniającej dot. 2015r. (a nie tylko z decyzji ustalających na 2015 r.)?

SSP uwzględnia ostatnie dane wprowadzone do charakterystyki działalności, czyli tak uwzględnia ostatnią decyzję.

06 sty 2016, 00:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 lip 2008, 17:48

POSTY        12
missagent01                    

witam mam pytanie jak wystawić zaświadczenie sd na podstawie deklaracji sd-z2 jak i gdzie to powiązać czy w momencie wystawiania zaświadczenia czy powiązanie z poziomu sd-z2?

Jak już masz numer zaświadczenia, to wchodzisz w zgłoszenie sd-z2 i tam masz przycisk powiąż - wpisujesz numer sprawy (zaświadczenia) i dalej przechodzisz do wystawiania zasw.

A z innej beczki. Ktoś wysyłał wezwanie z SSP ? Do spadków zawsze były takie rozbudowane a tutaj... :blush:
Poza tym cały czas jest problem z wysyłką... część przechodzi do szd część nie...  :mur:
Nie ma to jak działające BA

06 sty 2016, 21:20
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
tiplasho                    

A ja mam inny problem:

Co zrobić?

jedyne co pomoże to anulowanie tej deklaracji, druk nowego kodu i wprowadzenie od nowa - można poprawić wiele rzeczy ale daty nie pozwoli - testowałem i mój sposób działa skutecznie

06 sty 2016, 21:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 79  Następna strona